Wednesday, November 03, 2010

SALAH NOMBOR



Hye fwens.....hai

Pagi tadi on the way ke kerja...tergelak sendiri apabila mendengar cerita pendengr Hot Fm yang tersalah nombor.

Tiba-tiba I teringat satu peristiwa tentang salah nombor awal tahun 2009 yang lepas...



Pagi Isnin.....

I leka buat kerja. Tiba-tiba my fon berbunyi, nombor yang I tak kenal call. Tanpa sebarang sangsi, I jawab jer la...

Me : Hello

Mx : Hello.....ni siapa...??


Jelas la pemanggil itu perempuan, tapi cara dia cakap seolah-olah tengah marah. Belum sempat I jawab dia dah cakap dulu.

Mx : hoi perempuan...ko dh xde jantan lain lagi ke hah nk ganggu...kenapa laki aku yg dh kecut tu gak yg ko nak..??

terdiam I jadinya, bingung kenapa tiba-tiba jer dia nak marah I..lepas tu dia fire lagi..



Mx : wah...sedap2 semalam ko dok menggatal ngn laki aku..bergayut kt telefon ngn laki aku sampai ke pagi...umur ko bape hah..??

Me : 23


Mx : baru 23...?? ko mude lagi...kenapa laki aku yg dh tua tu gak yg ko nak gangu...ko tau kn die dh ada bini..anak2 lagi..??


Hati I dah mula panas...tak pasal-pasal lak I kena tuduh ganggu laki dia...tapi tetap berlagak cool...I layankan saja perempuan itu.

Me : tak tau la pulak....

Mx : tak tau yer...ha..ni aku nk bagi tau kt ko...lepas nie ko jgn gnggu laki aku lagi..ko fhm x...??


Bingung sangat...I tertanya-tanya bila la pulak I dok gayut talifon dengan laki dia..bukan tu saja....dia mula maki-maki...sumpah seranah bagai...

Ya Allah...sebak tau hati ni masa dengar dia menyumpah...teruk sangat...you all sure faham kan bila perempuan mengamuk macam mana...sampai yang dalam-dalam semua dia sebut...



I diamkan diri...dengar jer apa dia cakap...time tu air mata dah bergenang dah...pagi-pagi lagi dah kena maki teruk-teruk macam tu...bila I diam..tiba-tiba dia tanya..

Mx : hoi perempuan....!! ko dengar tak apa yang aku cakap..???

Me : dengar....dah habis dah...??

Mx : kurang ajar ko ni yer..!!


Me : tak kak...sy tanya elok2 nie....dh habis ke...sy nk ckp pulak..




I dapat point pertama tuk tembak dia....dia terdiam sekejap. I pun cakap la dengan dia..

Me : kak...sebenarnya sy bingung...tak faham apa yang akak cakapkan...laki akak lagi lah sy tak kenal...nak kata sy bergayut dengan laki akak semalam..sangat lah mustahil..fon sy ada dalam bilik...sy lak tengah tengok tv...sebelum kul 12 sy dah tidur...jadi dengan lelaki mana pula yang saya bergayut...hantu saya ke...? lagi satu..saya tak kenal la pulak mana-mana laki orang... akak pasti ke ni....atau akak salah nombor...baik akak check betul-betul...

Ha....hambik....point ke 2...I berjaya buatkan dia diam sekali lagi...

Me : macam ni lah kak...tak guna nak marah-marah..apa kata akak pastikan dulu betul atau tidak nombor yang akak call ini..jika betul..akak call la saya balik..kita selesaikan dengan cara baik....



Tanpa sebarang ucapan mahupun kata 'ok' dia terus matikan talian. I tunggu dia call balik...xde pun...perasaan dah bercampur baur...sedih dan marah...tapi tahan kan juga...

Then tak lama lepas tu dia call balik...seperti mana yang I jangka kan....betul pun dia salah nombor..baru la nak minta maaf bagai....dalam hati I ni dah mula mengutuk dia..

" padan muka..sesuka hati jer nak marah-marah orang..dah malu sendiri...macam mana la laki tak cari lain.."

I lak tak reti nak fire orang....kalau dengan adik-adik boleh la...huhu..

Me : takpe la kak...dah tersilap....sy ok jer ni...( padahal tidak..!!)

Dia pun mula la mengadu domba...cakap laki dia gatal...ada perempuan lain...bla..bla..bla...bla....I malas nak dengar...

Me : sabar la yer kak...sabar banyak-banyak...cari perempuan tu selesaikan ngn cara baik...tak payah la nak keluarkan kata2 kasar...wat malu kaum perempuan jer kak...

see...point ke 3...I berjaya tembak dia..buatkan dia kehilangan kata-kata..huhu...

pengalaman yang I tak boleh lupakan sampai bila-bila.....

peringatan buat kaum perempuan juga....kot yer pun marah...tapi tolong la jaga adap...jaga tata susila kita sebagai perempuan...jangan sampai orang pandang rendah pada kita..berfikir sebelum bertindak....jangan terburu-buru...ha...macam ni la jadinya....



p/s : you all pernah tak tersalah nombor....mesti pernah kan..?? meh la kongsi sekali kat sini...pang

45 comments:

BLADE EDGE said...

salam...


itulah padahnya bila tak berfikir dgn betul dan terlalu cepat buat keputusan..lain kali (pmpuan tu laa) siasat dulu betul2 sblm serang..

salah serang nnt kene bom balik...tak ke naya??? :-P

aliesha kirana said...

ish2...tak check btol2 main terjah je..huhuhuh.. AK xpenah de pengalaman sampai cmtu skli..takat salah nombor..ckp slh nombor terus die letak..xdela smpai melalut2 marah AK..ahah...

En iLham said...

gile la perempuan tu
kalau sy memang sy hambur balik jer
huhu
at least tanyelah dulu sape kan
ntah2 die yang tersalah taip no
hampeh sungguh

ainz said...

astaghfirullah....takde soal siasat tibe2 je maki..haii...sabar jela nabilah..yang penting Allah tau kita tak salah.. :)

redza said...

uish punyala marah akak tu...

sib baik dlm talipon..klu kt luar dh brtumbuk dh agakya ye huhuh

Dilla Ady said...

hahahhaah...malu seh akak tu..

tak penah la kalu org tersalah no trus bambu camni

slalu org ckp sori eh..wrong number!

y@n@ M!B said...

nabilah,
seriusly ai pun pernah kena mcm yu..sejibik tau! pagi jumaat lak tu..hoh gilo!

dah la baru bgn tido masa tu (well ms blaja mane reti bgn pg sgt) =P

ofkos la mamai kn..pehtu dia tengking² mcm org gilo..sy bengang sgt sbb ai mmg xsuka org kaco waktu tido ai..grrr~

ai dh ckp slh no, tp dia still mrh²..dia kata ai tipu...tp ada jugak dia mtk maaf, "klu sy slh, sy mtk maaf, tp sy mmg xkn lepaskn pompuan mcm awk...nape kena sms² dgn somi sy tgh² pg buta lak tu..!"

huish ms tu mmg kecut + marah la..x pasal² kena tengking..naseb dia x mencarut..just tengking je..huhu~

Amni said...

hee... amni ada pengalaman kena marah jugakk.. tapi bukan sebab amni kacau laki dia.. dia kalau laki amni.. dia yang kacau, dia lak nak merapu.. dah la bukan amni carik dia.. dia carik amni.. kelakar je.. haha.. tapi tak cakap marah2 pon ngan dia.. dia lak lebih-lebih hangin.. tah pape je..

ana ayesha said...

huhuhu salah nombor manusia mana yg tidak silap

gbr yg akhir tu sukalah sweet jer senyum malu .... wajah nabilah cam tu ker??????

-telordibasuh- said...

hehe...tapi telor kalau bosan sj2 je wat call salah nombor hahaa...

HaNTwO said...

wowww sengal la akak tu...tapi pokcik paham persaan kamu dan kakak tu..pasal pokcik pun pernah alami perkara yang jadi cam kakak tu...memang rase marah yang teramat sgt...tapi akal yang waras mengatakan biarla benda ni berlaku kat aku...pasni mane tau pompuan yang rampas laki orang tu mati ke ape ke bla bla bla....hahah kes dah xde benda nak cakap dah ni :)

fara said...

alamaks! tak psl2 nabilah plak yg kene. cian nabilah...
akak tu dh takle nak saba ngan perangai husband die la tu...
adoyai.

kak ina mail said...

Selalu gak.kalau kat office pun selalu.dorang jenis , sebelum tel tak tahu beri salam dan tanya sapa yang bercakap.terus cakap, sampai akak nak full stopkan pun tak boleh.bila dia dah sedar, dia tanya sapa ni.Akak soundlah, lain kali beri salam dulu.

littlehumblelynn said...

mmg kelakar dgr HOTFM pg tadik..mengekek2 gelak..hehehe :)

khairolghani said...

bergantung pada mood..kalau orang call,rasa nak main2,layan ka jela apa dia kata..hehe..tapi last2 mengaku la yg saya ni bukan org yg dia nak call..selalunya diorang akan matikan talian serta merta

pena said...

adeh..

hmm.. pena xprnah kena cam ni.. stakat slah nombor biasa adalah..

tpi klu jdi camni, pena bg dkat ayah pena, suruh dia tlong soundkan.. hehe.. =)

fiezaradzi said...

lau saya jadi pompuan tu, konfem merah padam muka.. haha.. tak baik kan tuduh2.. huhu.. lagi satu, lau de je laki curang, mesti pompuan tu yg kena dulu.. nape tak marah 2-2 sekali gus? baru la adil kan.. tapi terbaik nye 3-3 ayat tu.. yg last paling best

Prince Halilintar said...

banyak kali gak prince kene..ade yg kelakar, ade yg simpati dan mcm2 lagi la..tersalah hantar mesej pon satu hal gak..buat prince gelak sorang2 jer..haha

Insyeera ; shieera said...

ish.pagi2 dah kena sembuq kalau lia,dah badmood sampai esok pagi.=)

LiFe KaMi said...

ada dia cakap macam ni..ni cai hai manin taio cok li kanung ja tekg..
main redah je terus sembang, last skali silap no dari negara mana pun tak tau le..hehe

Mommy Pinky said...

isyh, hebatlah boleh cakap baik2 lagi dengan minah tu..ish ish..kalau Mommy, confirm off nset..tak berani dah nak pick up..haha .. mmg thumbs up, cara nabilah :))

L@n@ a.k.a Mak Budak said...

sabarnye u .. kalau mak dah letak dah phone tu dari awal..

Wawa~* said...

hehe.. sy pernah blog pasal ni jg dulu... n nabilah pernah citer this story dlm komen.. sy ingt lg, hihi ^_^

kalau nk marah2 tu jgn trus sergah, diam n cuba fikir dlu.. bru x kluar kata2 kasar mcm tu, uhuhuhu

apple hijau said...

ish ish ish...buat malu jer...sib baik tak nampak muka dan tak kenal...kes naya betul.

p/s:suka juga gambar yg last tu...comey tomey(perkataan pinjam dr Prince Halilintar)

maRShA said...

waaa....sha prnah kne gax tp bkan slah nombor...mslah awek cmburu trlebih... dh la nk exam tym tu tbe2 lax kne ckp pmpuan sundal la.. brgatal ngn laki dya la pdahal sha nk mnx slip exam je dr laki ksyangan dy tu...hu3..sedih2

♠aQ.DaN.pUtera.kU♠ said...

hahaha .. lucunya bellaa ... lucu pd org yg slh num tu ..

act x pena lg kena serang cmni, ada pn owg yg slh num tfn .. pling2 tnya org jerk .. 2pn nsib bk bckp ikt adab ..

nice share ^_^

Kazaztan Team said...

pengalaman terbaik nie

nunama said...

mmg lawak cite nih.
seb bek org yg nama Nabilah nih dikurniakan sifat sabar. hik3. :)

pengalaman? haha pernah. ntah ape2.
nak jdkan aweks terus.
isyh giler ke apa.
suara turun ke hati. emmm.

oleh itu kwn2, berhati-hti semasa menulis nombor telefon dlm form pape. kang salah tulis, xdpt keje ke ape ke. naya!

tia said...

bodo lah akak tuh!
siyes bodooo!
geram plak tia!

Ati Masrif said...

tulah masalahnya bila marah..mmg kekadang tak ingat apadah... bila kenang balik malu lah yek..

kak ati penah salah call...sedap citer ..rupa org tu jiran blkng rmh..ingatkan sepupu..hihi dah save nama sama

Judiene said...

hahaha
lawak dan panas r citer neh
kalo I dia ckp ke dia senyap ke, I fire je
tak payah nak dengar ape dia cakap
hahaha

Along Tapa said...

ada...aku tersalah nombor dulu...ingat telefon cecep...sajek la keluor ayat2 ngorat...sekali terkena awek lain...dan awek tu pun jadik makwe aku lepas tu..haha..cerita lama~~

Gorengbaek - Amarah itu api

Hangit habis dah - Fakta tentang kentut

asliner said...

mstilah pernah..hehe
nie kisah lame dulu...
bgi msg kat kwn..
wish slmt mlm kot..
terslh hntar..
tp kite x perasan pun kite slh hntr..
slps keesokan harinye bru perasan yang sye terslh hntr msg...
tue pun sbb bini laki(slh hntr msg) tue tepon kite nk dpt kn kepastian..
punye lar kaget..
hnye tuhan jer yg tahu..
tp nsib baik bini laki tue x mrh2 mcm kak nabilah kene..
dye tnye secare berhemah..
sye pun menafikan sekeras2 kerasnya (sbb mmg x buat pun kn)
tp yg x bleh blah..
esk hari..
laki dye hntr blk msg kat kite kate nk knl...
ntah pape jerk..
nsib bijak..sbb x lyn kn pun msg tue..^_^

MiMiEy :) said...

hai akk.
akk nie mmg penyabar.
kalau mimie, habis leh makcik 2 kene.
senang2 jer nak marah2 org.
tabik spring kat akk.
hehehehe

pawaka19 said...

hai..nabilah ni ada bakat dalam customer service la..macam telemarketing...cara ckp betol2 profesional.

New Entry "Selamat Ulang Tahun 1st Pawaka19 blog"

Cik Akma said...

mak haihh kalo akma kene serang mcm tu mesti da nangis da. mcm2 ehh~

nabilah_2908 said...

HYE BLADE EDGE ;

yupp....setiap tindakkan yg kita ambil...ken fikir dulu...siasat betul2...jgn ikut rasa marah tu je....

HYE AK ;

hmm....marah sngt..sampai dail nombor pun salah...

HYE EN ILHAM ;

enth la akk tk reti la nk marah balik mcm tu.. :)

HYE AINZ ;

hmm..tu la pasal...terlalu ikutkan perasaan macam ni la...ish...teruk tul dia maki hamun org...mmg tkboleh lupa.. :)

HYE REDZA ;

kalau kat luar..sy report polis je...huhu...itu namanya gila...tk kenal..tiba2 nk serang... ;)

HYE DILLA ;

bagus la tu...hope Dilla tkkan kena macam saya ni...semoga apa yg dh terjadi pada sy..dpt dijadikan iktibar kpd semua.. :)

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

dh tu...dia sedar tk dia salah nombor...dia ada minta maaf balik tak..?

HYE AMNI ;

huhu...Amni lagi la bnyk cubaan kan...well...dlm apa yg kita lakukan...kita kena cool...tk perlu nak marah2..tul tak...

sy rasa...dia salah...sbb tu dia nk marah lebih2... :)

HYE ANA ;

tul tu....tp kes sy teruk..sy lak yg rasa malu bila dia mula maki2 sy...

sweet jer kan budak ni...sy tkla macam ni...hehehe..jauh sesngt...jumpa kat rumah pakcik google... :)

HYE TDB ;

kalau salah nombor..ckp elok2..xpe...mana tau dr slh nombor leh jadi kawan.. ;)

HYE HANTWO ;

waimah apa sekali pun...bertidak kena gunakan akal fikiran...tk boleh ikutkan sngt hati yg panas.. :)

HYE FARA ;

hmm..enth la...mungkin juga...sbb tu marah dia dh taham maksimum..smpai tk boleh kawal... ;)

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

hahaha...org mcm tu mmg kena kasi sound secara berhemah..tepat n padu...baru senyap.. :)

HYE LYNN ;

yupp...driver lain dok pandang2 pelik gknye tgk sy gelak sorang2...hehehe...tp semua caller mmg best2 la cerita dia kan...? ;)

HYE EN KHAIROL ;

hehehe....best juga kan kalau macam tu.. :)

HYE PENA ;

sure best kan kalau kena sound dgn ayah... ;)

HYE FIEZA ;

myb dia tk berani nk marah laki dia..yer lah..konon hormat pada suami...tu yg lepas geram pada perempuan...tp salah lak...huhuhu..

moga hidup akk tu bahagia sekrang ni.. :)

HYE PRINCE ;

hahaha...mcm kes prince hari tu kan..? ;)

nabilah_2908 said...

HYE INSYEERA ;

sedih tu..mmg la sedih...tp tk boleh ikutkn sngt perasaan...sekejap jer...lepas tu akk dah ok... :)

HYE LIFE KAMI ;

hehehe...kt office selalu jadi...perempuan cina selalu salah nombor...baru je cakap hello...dai dah mula speaking cina...bila kata wrong number...terus dia letak...lps tu call balik....hehe..

HYE MUMMY ;

wah...husband n wife tinggal komen kt sini...hehe...

kalau kita off fon...nampk macam kita bersalah lak..sure akak tu gila meroyan dok call kita sampai dpt... ;)

HYE LANA ;

mmg tergerak nk letak...nnti sure akak tu asik call kita je...sure semak..tul tak...sbb tu selesaikan hari tu jugak...

HYE WAWA ;

yupp...sy pernh cite pada wawa..

tu la...sedih tau tgk kaum perempuan macam ni...kena ambil iktibar dari apa yg dh terjadi kan..? ;)

HYE APPLE HIJAU ;

tul tu....so sebelum bertindak..kena pastikan betul ot tk tindakkan kita.. :)

nabilah_2908 said...

HYE MARSHA ;

tu la pasal...mulut tu lancang sngt kan...kata org yg bukan2...padahal salah sangka je...ish...jgn la kita2 ni semua jadi macam tu..

HYE ANNA ;

huhu..tk dgr dia maki hamun lagi...kalau dgr...Ya Allah...tak tau nak cakap apa... ;)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

yupp....memberikan pengajaran pada sy..supaya berhati2 dlm setiap tindakkan sy.. :)

HYE NUNAMA ;

hehe...mungkin kot orang yang namanya Nabilah seorang yang penyangan...kan..? hehehe (^_^)

HYE TIA ;

hmm..tk tau la...moga2 life akk tu sekarang dah bahagia...simpati juga dgn masalah rumah tangga dia.. :)

HYE KAK ATI ;

hehehe...yg jiran akk tu la best2 jer melayan... :)

nabilah_2908 said...

HYE JUDE ;

dia cakap non stop...nak mencelah pun payah..so diamkan dulu..biar dia cakap puas2...baru tembak... ;)

HYE ALONG TAPA ;

hehehhe...kenangan manis tu.. :)

HYE ASLINER ;

hehehe..gatal jugak laki dia tu kan...ish...nth2 akk tu sj nk perangkap kot.. :)

HYE MIMIEY ;

tk guna nak marah2..serang balik...tu semua akan memburukkan lagi keadaan...tul tak..?

kalau nk tembak pun...dgn cara yg betul n berhemah... ;)

HYE PAWAKA19 ;

huhu...tkde la...sy tk reti kot nk marah2 gitu... ;)

HYE CIK AKMA ;

mmg dh bergenang air mata dh time tu...bukan bergenang lagi...meleleh dh pun... ;)

PinQib said...

uhuh.. parah.. bulyh dia bkk aib suami dier

aque said...

salah no... penah.. selalu sejak 2 3 bulan nie..

ntah endon mane ntah... gerrr... geram.. hehhehe...

Lulu caldina said...

kesian juga dgn kakak tu..dia terdesak sangat tu...adehh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...