Wednesday, December 01, 2010

BLOG KEMAS




Hye....hye....hye.......hai

nak share sedikit blogging tips hari ni ok ke...??

sebelum tu...n3 ni bukan bermaksud untuk berbangga diri...sungguh tidak...cuma ingin berkongsi apa yang I tau...apa yang I amalkan....

setelah APA KATA HATI berubah wajah beberapa bulan yang lalu...ada la visitors bertanya...

macam mana nak buat template yang cantik...apa nak buat tuk nampak blog lagi kemas..dan lain-lain lagi...



first of all....

ini ada beberapa link yang menyediakan pelbagai template yang boleh you all gunakan..


di antara rajin atau tak jer nak mencari 1 by 1...huhu..

BLOG KEMAS

ini berdasarkan pandangan I dan pandangan blogger yang lain.

APA YANG TIDAK PERLU ADA PADA BLOG ??

emo8 MUSIC PLAYER

music...siapa yang tak suka music...sila angkat tangan...??

siapa pula yang tak suka music ketika ber blog reading...sila angkat tangan...??

ha...I nampak..ramai yang angkat jari..ala-ala 1 Malaysia gitu...tul tak..? hehehe



dulu pun I gunakan music player...tapi sekarang tidak lagi...kebanyakkan blogger cukup tak gemar dengan music player....terutama yang berjenis autoplay..

isu ni...I pernah bicangkan dulu...hampir 60% pembaca memang tak gemarkannya...

http://3.bp.blogspot.com/_ByzsF-CS-UY/TBB3rdcXHRI/AAAAAAAADg4/eKGOdeOnLAw/s400/Picture3.jpg

contoh ...I ambil dari n3 lama iaitu pada n3
MUSIC PLAYER DI BLOG

kalau nak letak pun....biarlah jenis yang bukan autoplay...bila readers nak dengar...dia just click sahaja button play...

more.....ianya memberatkan blog....

malah.....I jamin...tak semua akan tekan button play tu...so....adakah ianya berguna pada blog kita..??

mungkin ada yang kata ...

" I nak dengar....I suka dengar lagu2 di music player di blog I...."

up to you my dear...its your blog.....you yang tentu kan.....I sekadar berkongsi...pang

emo8 JAM DAN KELENDER


ini pun widget yang tak penting....di dasboard kita dah sedia ada jam dan juga calender...memang la cantik...tapi tak berguna...malah memberatkan blog...


emo8 BLOG LIST

ini pula terpulang....



my blog list

I buat blog lain untuk letakkan semua blog list....so di blog kita tak terlalu semak sangat dengan perkataan...gambar..dan lain-lain lagi...

emo8WARNA



terpulang la pada you all mahu warna apa untuk blog....tapi..biar lah pemilihan warna itu tidak menyakitkan mata visitors...

begitu juga pemilihan warna utuk tulisan....jangan la terlalu striking ... seboleh-bolehnya biarkan warna untuk tulisan itu sepadan dengan warna tema blog.

♥♥ **************************************************** ♥♥

hmm....I rasa itu saja lah tips-tips yang boleh I kongsikan dengan you all semua...terutama pada newbies...


so.....ada tak point-point lain yang you all nak tambah...? boleh sharekan kat sini juga...pang



p/s : I ada cadangkan tuk bina template sendiri melalu Blogger in Draft...ada yang minta I ajarkan...sorang jer la....nak tau gak....ada lagi tak di antara you all yang tak tahu tentang Blogger in Draft ni...?

46 comments:

Vintage Rose said...

kdg2 ade sstgh blog letak mcm2..besenye ni blogger baru r.. tp bab muzik tu mmg x ske..

blogliast tu sye pon letak kt blog sndiri..wajib ade tuk ikut prkmbgn kwn2..hhihi

HonEyBuNNy said...

:-) apa kata hati mmg best...;-)

lalink7 said...

hehehe..betul2 saya pun xsuke letak lagu2 dalam blog..pening kepala..hehe..satu lg tkut masa bukak blog orang tetibe bos berdiri kat sblah terus kantoi..hahhaa

tp sy letak seban utk kontest..pas abes kontest nak buang balik..ahaks..

plan nak buang jam kat my page tue..tp bab buat blog lain utk letak list blog kite malas buat..hehehe..
=))

tq..byk mmbntu.

y@n@ M!B said...

yup setuju dgn ur tips..especially part lagu tu..ai xsuka mute kn pc..kdg² terkejut tetiba kuar lagu..mmg lah volume slow..tp agak annoying..well bkn sume org mempunyai minat yg sama dgn kita kan =)

ai letak bloglist, tp xletak blog archive and labels..hehe..oke jugak la tu..janji x nmpak semak ^_^

fara said...

dlu pon fara letak music.
skang dh mls.
hehe ;)

kella said...

nak nak! nak tahu juga.. sila ajar ya cik nabilah!

terima kasih atas tip2 yang sangat berguna itu! sangat bagus... :)

teringin juga nak buat satu blog lain untuk bloglist.. tapi.. cam susah lak 2 jadinya! hmmm

Dilla Ady said...

penah gak terpikir camne la nabilah wat template sendiri..


kalu sudi mengajar, sy sudi belajar!

BIONIC WOMEN said...

tq for tips...
me memang kurengs skit bab music player tuh, sebab kekadang ia mengganggu konsentrasi pembacaan..huhu..sebab me ni jenis yg suka baca entry n komen bukan jenis yg tinggal hai kat shoutmix jer

HaNTwO said...

blog pokcik kemas x?? hehehehe

kak ina mail said...

Akak pun tak suka sangat masuk blog yang serabut, blog nabilah okey je akak tengok.nabilah rasa, blog akak punya serabut tak"?

oya said...

blog oya kemas x??

z said...

nak tau jugak psl blogger in draft..ehee...neway good topic..thumbs up~!

PinQib said...

hehe,, ye wana rainbow..
btw.. tengs tau bg pandangan semalam.. ^^

very hargaiii.. mekaciihh

TUKANG KATA said...

setujuu dgn nabilah..

pernah baca tips yg blogger berikan juga..lebih kurg mcm tips yg nabilah bg ni..

terima kasih! :)

aliesha kirana said...

haha...setuju dgn nabilah..tp ade gak yg AK ade lg..hahaha..blom buat proses mengemas blog..tehee...

nunama said...

blog yg kemas dan mudah diupload senang nak bw. hehe.
mmg selalu singgah la punya. :)
terima kasih atas perkongsian. :)

pssstt...kak Nabilah. Blog kita tu serabut x? kalau serabut gitau naa. ;)

Elly & Emmy said...

sokong ngan kata hati..

cam mana blog kami kemas ker?

redza said...

dri dulu smpai skrang ske kaler hitam je heheh

IMANSHAH said...

salam, saya pun dah bertukar rumah hari ini

Cik HaRiZa BeLog said...

coz i'm newbies...
n sy rase music player memg perlu...
coz music tu wajib bg sy laaa kan...
huhu ^_^
n i love colourful belog...
hehe...
how aBout mind???
serabut sgt ke???hihi

En iLham said...

setuju dengan semua di atas
saya suka datang blog akak pun sebab akak menepati semua syarat2 di atas
hehe
sedap je mata memandang

hysman said...

byk berguna...
saye pon suka ape yg awk nyatakan..
tp dlm blog saye JAM dan kalender tu sayang saye nk buang..
pesal kenangan masa zaman muda2 dlu buat blog..
hahahaa..
yg lain mmg saye tak genmar nk bubuh dlm blog..
mane yg pntg jep..
huhu

Ati Masrif said...

salam.

kak ati pun tak suka kalau ada lagu
mmg sgt slow ...so bored

warna blog kak ati terang tak..
suka sgt color tulah..nanti bila
dah jemu2 baru tukar yg lembut na..

hand writing nabilah cantik n cute ler

intankuterpilih said...

setuju dgn apa yg dikatakan di atas..blog i pon takde semua benda2 tu kecuali bloglist jer..tp still tak memberatkan..

maRShA said...

stuju ngn siz... nk kmaskn blog tp xprnah smpat cs line xlaju.. jelez tgk blog akk sbnrny cs wrne prple~!!! :P

nana cHan said...

setuju! hihi. lagi satu nana x suka alert yg keluar tiba2 bila bukak blog. rasa rimas. eh eh wat la tutorial utk template tuh! nana mewakili 10 orang request nih.hik3

Judiene said...

Good tips!
Hehehe
Dulu I pon gune music player tu, tapi lama-lama cam rase tak bergune plak, so terus delete.
Ape-ape pon, thanks untuk web-web template yang you kasi dulu.

:D

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

MUSIC PLAYER :
bende mmg x patut ade..
kalau ade pon jgn automatik..
kdg2 sampai terpkse mute sound lppy tok tak kasi bising..
meyusahkan org ! ! ! !

JAM DAN KELENDER :
spe yg letak bnde ala nie ialah jakun gile..
jam kelender da ade kat lppy so tak pyh la nak letak ! hee

BLOG LIST :
kat blog sy ade blog list untuk senang sy nak blogwalikng kat blog tu..
lagi pon bloglist just untuk faveret blog sy !

WARNA :
no komen pasal nie ! tpi kalau boleh jgn la warne warni sgt ! pening !


frst time dtg snie !
salam pekenalan ! ! !

Along Tapa said...

blog aku cemana la ek pendapat orang??yang penting kaler hitam purple tu memang ada efek kalo tengok...terbayang-bayang tulisan dia lepas baca...nak2 aku yang tinggi tahap silaunya...hahaha..

Gorengbaek - Along oh along....kemana ko menghilang???

Hangit habis dah - Luahan perasaan...luahan perasaan

beautiful_rose said...

aku akan klick (x) kalo blog tu terlalu berat dan lambat nak load...

nabilah_2908 said...

HYE VINTAGE ROSE ;

itu lah tujuan n3 ini di tulis..nowdays..semakin ramai blogger2 baru...ramai juga blogger2 yg lama2 ni mengutuk blogger2 baru..

tntg list blog tu..sy pun tk buang..cuma pindahkan ke blog lain..mmg khas tul blog list..:)

HYE HONEY ;

thnks dear... :)

HYE LALINK ;

tul tu...kdg2 lupa nk off sound...tk pasal2 kantoi kan..? ala tuk kontes its ok..bukan permanent pun kan..? :)

tntg blog list tu..terpulang...cuma sharekan cara sy sj.. (^_^)

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

tul tu...blog kita...so ikut citarasa kita tuk menghiaskannya...kalau kita rasa itu yg terbaik...buatlh..tkperlu terlalu mengikut kata org.. ;)

sy buat n3 ni pun..sbb ramai yg bertanya...sekadar berkongsi.. ;)

HYE FARA ;

hehe..sama lah kita...dulu2 tk tau..skrg dh tau...patut elakkan..? ;)

HYE KELLA ;

insya'allah..akan sy kongsikan nnti..

blog list tu...mudah sebenarnya..tp juling mata sikit la dn add link2 tu..hehe.. (^_^)

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

hehe..insya'Allah...akan sy kongsikan nnti... :)

HYE BW ;

yupp...itu la sebaiknya..kita nak org dtg blog kita..baca n3 kita...komen n3 kita..kita pun kena la buat perkara yg sama...(^_^)

HYE HANTWO ;

ok dah...kemas...mudah je bila masuk...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

terima kasih... :) blog akk pun ok juga...tk serabut pun...susunan gadget..iklan2..nice...(^_^)

HYE OYA ;

thumbs up..!! dah cukup kemas..layout pun cantik..simple.. :)

HYE Z ;

insya'Allah...akan sy kongsikan nnti.. :)

nabilah_2908 said...

HYE PINQIB ;

sy suka pergi blog Qib...really nice... paling menarik hati header...cute sngt..!! (^_^)

HYE TUKANG KATA ;

yupp...sy kumpulkan tips2 dari yg lain...compile kan di sini.. ;)

HYE AK ;

hehehe...blog AK pun ok... ;)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

hmm..blog nur ok...sejuk jer mata memandang.. :)

HYE E&E ;

ok....comel pun yer gak...suka dgn header.... :)

HYE MR RED ;

hitam itu menawan kan..? warna merah Mr Red tk suka ke..? :)

nabilah_2908 said...

HYE CIK HARIZA ;

erm....blog dah ok cantik dah...cuma tulisan jer rasanya perlu seragamkan warna..mmg la warna warni itu cantik....tp boleh buat pembaca pening...sbb background dah colorful...

tntg lagu...

cuba bayangkan Cik Hariza berada di dalam situasi ini :

Cik Hariza sedang berblog walking tnpa mutekan sound..and dalam masa yg sama sedang view blog sendiri..

blog2 yg lain pun ada autoplay macam blog cik hariza juga...

ha....boleh bayangkan tak..betapa celaru nya..bercampur2 lagu..?

ini sekadar pandangan sy...

terpulang pada tuan punya blog tuk mencorakkan blog nya..

maaf kalau tk suka...sorry ye..(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE IMANSHAH ;

ha....sempat singgah semalam..tp tk sempat nk tinggal komen...baca pun baru separuh...sbb dh time tuk balik..:)

xpe...hari ni sy smbung baca lagi.. :)

HYE EN ILHAM ;

akk pun pernah gak buat perkara2 yg tersenarai di atas...huhu...tp belajar la sikit demi sedikit perbaiki apa yg patut..

mmg blog kita..tp kita kena consider kehendak pembaca juga kan..? kalau xde pembaca...blog tkkn bawa apa2 makna.. tul tak..? (^_^)

HYE HYSMAN

its ok kalau nak letak...sbb blog kita sendiri kan..? asalkan tk serabut...dan tk berat..itu dh memadai.. :)

tips2 yg org lain berikan..kita jd kan panduan..kalau rasa tak betul..xperlu ikut.. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAK ATI ;

blog akk ok...xde la terang sngt..more warna tulisan pun soft..kira ok la... (^_^)

pasal handwriting tu..huhu...sy rasa dh cukup buruk..sbb dh lama tk menulis..hehe..thnks kak.. :)

HYE INTANKUTERPILIH ;

tntg blog list tu..terpulang...sy cuma kongsikan cara sy.. :)

HYE MARSHA ;

hehe..jgn la jeles..marsha pun boleh warnakan blog dgn warna purple.. ;)

Farra Ya said...

Hye kak.. sye newbies kat bloggers nie.. mmg new tips yg brguna tuk saye.. nt sye akn prbaiki ag.. huhu thanx kak..

nabilah_2908 said...

HYE NANA ;

adui..malu lak bila nana request..sbb rasanya blog nana dah cukup cantik..sure nana tau macam mana nak buat kan..? huhu...

HYE JUDE ;

hehe...dh try nk letak link2 tu kt bahagian komen...tp tk boleh..terpaksa semakkan shoutbox..sorry..hehe..

link2 yg sama gak sy sharekan kt sini...(^_^)

HYE NUR HAFIZAH ;

hmm..dgn cara publiskn n3 ni la rasanya cara terbaik tuk menegur blogger2 yg lain...tul tak..?

kalau tegur direct..takut ada yg tk boleh terima...

kebanykkan nye newbies yg baru berjinak2 dlm dunia blog... :)

slm kenal juga.. :)

HYE EN ALONG ;

blog En Along dh ok dah..kalau tk ok..xde nye tiap kali update sy dtg..huhuh.. :)

HYE BEAUTIFUL ROSE ;

yupp..terutama bila pakai BB kan..? ;)

nabilah_2908 said...

HYE FARRA YA ;

that's good...semoga tips2 yg diberikan membantu..happy blogging dear...(^_^)

ana ayesha said...

hi nabilah

thanks 4 the tips

ana juga tak berapa gemar blog yg ada music juga tak menggemari blog yg berwarna gelap

Mak Su said...

maksu suka blog kaler terang, tak sakitkan mata, mata ini sudah tuwa

Prince Halilintar said...

ape salahnya berkongsi ilmu untuk blogger in draft...bole prince turut belajar jgak..hehe

MiMiEy :) said...

good tips lah akk.
tp mood nk blogging dh x de lah.
huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...