Wednesday, December 08, 2010

D.I.Y BLOG TEMPLATE



Hello fwens........hai


Masih ingat pada n3 yang bertajuk BLOG KEMAS ?? melalui feed back yang I dapat....lebih dari dua orang pembaca mahu I tunjukkan cara-cara membina template blog sendiri dengan menggunakan blogger in draft...

so...hari ini...I nak share pada semua cara-cara yang sangat mudah...takperlu pening-pening kepala tengok coding....

mula-mula....make sure you all menggunakan blogspot yang biasa ( Oren ) or Blogger in Draft (Biru)


Blogger In Draft ( Biru )


Blogger Biasa ( Oren )

jika menggunakan blogspot biasa...kita kena tukar dulu ke blog in draft dengan cara...you all scroll dashboard ke bawah...cari Other Stuff..

cuba rujuk gambar kat bawah ni...

bila nampak Blogger in Draft....right click..



bila dah berada di wilayah Blogger in Draft....apa tunggu lagi...jom la kita mulakan aktiviti mengedit blog kita..



seperti biasa..click saja bahagian design



kemudian....click pula bahagian Template Designer

TEMPLATES



bila masuk jer...you all akan di sambut dengan gambaran macam ni...



mula-mula....you all pilih dulu bentuk template yang macam mana yang you all mahukan..banyak option di situ..

so...you all go through 1 by 1 dulu....


BACKGROUND




lepas dah puas hati dengan template...kita pergi pada background lak...

mula-mula berikan perhatian kepada MAIN COLOR THEME... tentukan dulu...warna theme untuk blog you all...

kemudian beri perhatian kepada BACKGROUND IMAGE ...

you all dah cari belum background yang you all nak guna kan...? kalau belum...pi google...

keyword nya : background, pattern..
cari yang mana you all berkenan...nak guna gambar sendiri pun boleh..ikut suka lah... pang



contoh background yang akan digunakan.

bila dah cari....nampak tak ada arrow kecil pada BACKGROUND IMAGE..? click saja arrow comel tu..



box ini akan keluar..

berikan tumpuan pada UPLOAD IMAGE



nampak kan ruangan tuk kita upload gambar kita...??

bila dah siap di uplaod...click done.



kita bermain-main dengan Alignment..


Alignment ini untuk menentukan kedudukan gambar...click sahaja petak tu...nanti you all kena explore semua option yang ada di situ yupp..


Then...kita bermain-main dengan Tile pula...


pilih la mana-mana yang you all rasa sesuai..



begitu juga dengan Scroll with Page...
nak gambar tu bergerak sama...or tidak...

LAYOUT

beralih kepada Tab yang ke tiga..iaitu LAYOUT



pilih la mana-mana yang menjadi idaman hati..

nak berapa column...nak kedudukkan column tu macam mana...

pendek kata....explore la semua sekali...


ADJUST WIDTHS




untuk menentukan kelebaran ruangan posting dan juga side bar

ADVANCED

ha...part ni la paling menarik sekali....

di sini...you all akan tentukan jenis font...saiz...warna tulisan...



HARUS EXPLORE SEMUA..CUBA SEMUA....

HASIL

ini la hasilnya...



kalau tak berkenan...boleh tukar...



pergi balik ke Tab BACKGROUND...remove image...then insert image yang lain...





tadaaaaaaaaaaaa......

dah siap....!!ye


macam mana...?? mudah tak...??

harap dapat la membantu you all semua yupp....jika ada sebarang kemusykilan...jangan segan silu tuk bertanya pada I...I akan cuba bantu sedaya yang boleh...


p/s : antara blogger biasa dan blogger in draft...mana lagi best....??

43 comments:

redza said...

nti akn dicuba utk masukkn apa2 imej..

tia said...

xpenah plak masokkan image. grr!

kella said...

waaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ( sambil tenganga...) :0

BLADE EDGE said...

salam....

oh..gitu ker caranya... patut la blog lain nmpk mcm2 rupe...

xper, nnt blh try tgk...

tp kalo too much renovate blog pun, takutnya jadi berat..nk load utk buke blog tu pun jadi slow sikit...

aYu said...

i pun guna ni kak..
senang... blogger in draft mmg best..

❤NazirahMoktar❤ said...

kite pon pakai template designer ni..tapi kat blogger biasa..template designer ni bukan ada kat blogger in draft je..kirenye, kalo pkai blogger biasa (oren) pon boleh gak edit blog guna template designer ni..

~♥ iella ♥~ said...

sangat berguna...
nk tukar la background..

thanks..

http://fadthnwan.blogspot.com

Prince Halilintar said...

dulu time prince baru nak belajar blog tercari2 gak info pasal ni..hehe..banyak membantu..tq

oya said...

mcm mudah..x try lg..

Sarah-rah-rah said...

Waa tenkiu cikgu Nabila for teaching ^_^

y@n@ M!B said...

blogspot skrg dah canggih kn..xyah ssh² cari template len..sume dah disediakan =)

AkuBiomed said...

Apa apun kena back up. Kadang-kadang lepas up load banyak benda kena setting balik. Good luck dan selamat mencuba bermain themes :-)

kak ina mail said...

akak pun ambil template kat situ gak .malas nak cari tempat lain.tengoklah,sampai bila nak stay ngan template akak tu.kalau dah boring tukar lagi.khe khe

IMANSHAH said...

nak cuba tapi bz skit, malam try tengok..thanks ya dik

aliesha kirana said...

wah!!! rajinnya nabilah buattt tutorial... teheee! bagus2..AK busy skrg ni..xleh nak tulis entry pnjg2 eheheheh~

nunama said...

mudah2. hehe.
kita gune blogspot yg biasa tu je. hehe
mcm sama ek blog in draft ngan blogspot yg biasa ni? :)

atty's said...

good entry ..

shahani... said...

tq2...pasni kna la wat...

:)

nunama said...

aeh cuup! kak nabilah.
hehe baru perasan.
patutla sama. rupanya, kita guna blogger in draft jugak lah.
wakaka~~ :)

hysman said...

salam..
tapi kan......
nape saye punyer tak klua erk itu suma??
mcm disable..
mgkin guna template yg tak sesuai kot..
hurmm.....
:(((

ordinary89art said...

smart

beautiful_rose said...

waaaa........thank!
suke2 lepas nieh boleh ler aku letak gambar rose besar2 sbg background!

ana ayesha said...

panjang entri ni. bagus entri ni tq for sharing

ana suka blogger in draft

E.d.Y said...

thanks for sharing..xpernah tau pun sebelum ni..huuh

::..Dia daYa..:: said...

wahhhhhhhhhhhhh,
senang nya
terima kasih kongsi info nie

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

cuba la bila ada kelapangan...harap apa yg cuba sy sampaikan ini mudah tuk difahami.. :)

HYE TIA ;

try la...tips yg lain..jgn guna saiz gmbr yg besar sngt..nnti blog berat.. :)

HYE KELLA ;

hehehe...kalau free2..Kella try la..mudah sngt.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE BE ;

yupp...so kena bijak la arrange blog kita..so blog kita tidak la berat.. :)

HYE AYU ;

akk guna bila nak edit2 blog je..kalau nk post n3..lebih selesa guna yg biasa.. :)

HYE NAZIRAH ;

betul tu...tp option dlm blogger in draft lebih bnyk..sbgai cnth jenis2 font..kalau guna blog biasa..sikit jer.. :)

sebelum ni..mmg tak boleh tukar background blog guna yg biasa..skrg ni je baru boleh..

pape pun blogspot mmg best kan..mesra pengguna...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE IELLA ;

selamat mengedit blog anda.. :)

HYE PRINCE ;

lepas ni boleh la Prince renovate blog ikut cita rasa sendiri...tk perlu guna template org lain dah..more...tak perlu pening2 cari coding.. (^_^)

HYE OYA ;

kalau free..boleh try.. :)

nabilah_2908 said...

HYE SARAH ;

hehehe...ade lak cikgu...sekadar perkongsian Ilmu...(^_^) ur welcome dear.. :)

HYE YANA ;

yupp...mesra pengguna...tk payah cari tmplt..tkpyh pening2 tgk coding.. :)

HYE AKUBIOMED ;

ha....part tu yg paling penting...tkut tiba2 jer hilang semua...jenuh nk betulkan balik.. :)

Dilla Ady said...

sori nabilah, lambat lagi tinggal komen..huhuhu..

sedikit kepeningan di situ..

rajin nabilah godek2 ye..

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

mudah jer kan..kalau akk nk guna gmbar akk sendiri pun boleh juga.. :)

HYE IMANSHAH ;

selamat mencuba...ur welcome...(^_^)

HYE AK ;

biasa laujung tahun...sure busy...yg ni pun dh lama ada dlm draft...tinggal publish je.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

sama..tp tk serupa...cuba Nur perhatikan betul2.. :)

HYE ATTY'S

thnks...(^_^)

HYE SHANANI ;

selamat merenovate blog...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

hehehehe...patut la rasa sama jer kn..? ;)

HYE HYSMAN ;

cuba pastikan Hysman guna blogger yg mana..biru or oren...? ;)

HYE ORDINARYART ;

apa yg smart..?

nabilah_2908 said...

HYE BEAUTIFUL ROSE ;

selamat merenovate blog.. :)

HYE ANA ;

hmm..kalau buat pendek2...nnti pembaca susah nak faham...sbb tu sy tunjukkan step by step... ;)

HYE EDY ;

kalau boring2...boleh la renovate blog...;)

nabilah_2908 said...

HYE DIA DAYA ;

ur welocome dear...kalau senang2..cuba la.. :)

HYE DILLA ;

its ok Dilla...kalau free...baru la dtg sini... :)

erm...part mana yg pening tu...? kalau nk try ubah...n kalau ada part2 yg tk faham...jgn segan2 tanya saya yupp...insya'Allah...sy akan cuba bantu sedaya yg boleh...(^_^)

pipoq said...

ooooooo..[sambil mulut melopong]
kalo nak masuk gambar tu tak kesah saiz apa pun ke ?

HonEyBuNNy said...

best jugak kan...nanti2 kalau ila rajin mau cuba la..heheh

Amni said...

thanks dear.. million thanks...memang ngah mencari sebenarnya...

nabilah_2908 said...

HYE PIPOQ ;

seboleh-bolehnya...jgn gunakan gambar yg bersaiz besar...nnti blog akan berat.. :)

HYE HONEY ;

selamat mencuba.. :)

HYE AMNI ;

ur welcome...selamat merenovate blog.. :)

lalink7 said...

best giler tips nie..
muah muah muah..

aque said...

besh entry.... nnt akn dtry.. ;)

senydream said...

terime kasih mmg sngt brgune untuk sy y bru nk berjinak jinak ngan blog ni ha...

lalink7 said...

awak..

kite nak try wat template baru..tapikan..sedihnyee nape kat template tue xkeluar ape2 pun..kosong jee..kenapa ye? awak tau x knape? =(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...