Friday, December 17, 2010

DI KALA HUJAN TURUN



Hye...hye...hye........hai

sekrang ni....musim hujan...betul tak...?? boleh di katakan hari-hari hujan....

kat Melaka ni pun sama gak....masuk office...boleh beku....dah slowkan air cond...tapi makhluk Allah yang turut mencari makan di sini...pergi kuatkan la pulak....hrumm....malas nak berbalah...so tahan kan saja lah...kena la saling tolak ansur..yer tak...?

akibatnya...tandas menjadi teman setia...huhuhu....

ok la....jom cuci mata tengok gambar-gambar ketika hujan...









sangat menenangkan....betul tak...??

I suka waktu hujan...bila hujan...I suka pandang langit...perhatikan butir-butir hujan yang turun membasahi bumi....sangat la mendamaikan jiwa...

my dad pernah ajar kan dulu...bila hujan...baca la Surah Al- Kausar...



selepas baca...berdoa lah...luahkan hajat kita...mudah-mudahan Allah akan makbulkan doa kita...
hmm...ini la yang sering I amalkan..

Ya Allah...ketenangan....kedamaian..berganda-ganda...selepas selesai baca surah ni...


masa I search kat rumah Pakcik Google tadi...ada juga doa ketika hujan turun...



boleh amalkan juga....

guys....jangan la mengeluh bila hujan turun....bersyukur lah dengan apa yang telah Allah kurniakan kepada kita...

semoga n3 kali ini dapat memberikan manfaat kepada kita semua....

jika ada salah dan silap di mana-mana...harap sudi la tegur yupp....pang


special thanks to : BLOG PAKARHOWTO & MULTIMEDIA MUSLIM

45 comments:

Ujang9897 said...

yup..hujan itu rahmat..,

kene rajin bwk sweater g pois

❤NazirahMoktar❤ said...

aahh, sekarg musim hujan..memg sejuk je..dok dlm umah tgh hari pon tak pasang kipas..

tau, kalau hujan elok berdoa, tapi tak tau doa yg sebetulnye :) time kasih share

pipoq said...

sukanya bila hujan..tido pun layan je sejuk sejuk ni..
tambah lak anak aku c Qiqitu..kalo dapat main ujan macam tak ingat dunia..mengalahkan papa dia lak..hahaha

PIDUT ASiS said...

dulu kecik-kecik pantang hujan,memang sure-sure mandi....tapi dah besa2 ni,mandi air hujan dalam bilik mandi jela

kella said...

betul sangat tu nabilah! hujan tu adalah satu rahmat! kita pun suka sangat bila hujan.. rasa tenang!
bila hujang turun, kita akan alamidan hayati hujan itu.. bunyi hujang.. baunya... best! suka..
alhamdulilah...

terima kasih atas entri ini.. :)

YanaMIB said...

bwk sweater la pi opis..bila duk ramai² mmg kena thn sbb suhu bdn setiap org x sama..mmg ada jenis org yg suka sejuk...huhu~ ai suka klo ujang trn malam²..lena yu tido..(^^,)

shahani... said...

hujan la best...sjuk,tdo pn best ni........haha...
(^_^)

Lia Insyera said...

waktu hujan sangat suka bukak pintu then ada percikan air.rasa indah je ..hehe

HonEyBuNNy said...

bagusnya..kena baca la doa selepas hujan...thanks for the info...

Nieza Micha said...

nice info...^_^
thanx...

redza said...

hujan ke panas ke semuanya ada manfaat..kena bersyukur

aliesha kirana said...

AK sgt suka hujan!! heehehe.. musim yg AK paling suka.. sejukk je..hehehe~

Dilla Ady said...

kebetulan tgh ujan mase dilla komen nih..huhuhu...

baru tau kelebihan surah nih..

bagus nih amalkan..

thanks nabilah share ilmu yg sgt baik nih...

doa permudahkan urusan dulu yg nabilah kongsi tu pun dilla amalkan ari2 terutama mase drive sebelum gi keje..

asliner said...

btol2..
skrng nie musim hujan..
kak..thanx share doa nie..=)

Ati Masrif said...

kat sekitar klia ni pun hujan
tak berhenti dari pagi tadi..sejukkkk

Kazaztan Team said...

pagi2 mandi mcm ais turun dr shower

ana ayesha said...

info yg bagus dan gbr2 yg cantik

hujan juga rahmat dari ALLAH syukur ALHAMDULLILLAH

Afifee said...

Thanks for sharing :)

Oasis said...

teringat zaman dolu2...bermain hujan plg menyeronokkan.

TUKANG KATA said...

antara waktu mustajab berdoa adalah ketika hujan lebat..mmg rahmat la hujan ni kann..

terima kasih info pasal surah alkhauthar tu ya nabilah :)

Anip™ said...

perkongsian yang menarik ! huhu lawa sih gambr ujan tu..heheh

Latest Entry :
-> Ingin Mencari Cinta, 10 Petanda Seseorang Ini Adalah Jodoh Kita !
-> Tingkatkan Trafik Blog Dengan Sistem Autopost Entry Terbaru Di Malaysia Blogger United !

nunama said...

hehe. terima kasih kak!
prkongsian yg bermanfaat. :)

p/s: best juga kan menangis dlm hujan? hee

Cik Ina minat Do do Cheng said...

akak suka hujan. Bila hari hujan , rasa hati tenang je.panas pun akak terima, kita menumpang dimuka bumi ni, kena terima seadanya .betul tak?

Tapak Kaki said...

dah lama aku tak mandi hujan... lagi nikmat dari mandi air paip syabas.haha

Along Tapa said...

yup...tapi aku tak faham kenapa kalo ujan, orang berlari2 macam takut...padahal yang turun tu air..lain la kalo yang turun tu api~~

Gorengbaek - Ini kah tahap kewartawanan Malaysia??

Hangit habis dah - What the hell??Fcuk off damn it...

Amirrah Zawani said...

dulu2 suka main hujan.. skrg tak dah.. cantik2 gambar2 di atas.. nanti hujan i nak baca lah doa2 yg u bagi.. thanx :D

.hani fareza. said...

huwaa. bermanfaat.
best best best
:) :) :)

~cik tiram~ said...

suka bile hujan...
tgk hujan pun hati tenang je...
terus nyorok bawah selimut...zZzzZzzZ...heee..

Sarah-rah-rah said...

hujan tu rahmat, boley mandi free :p

Nah sis nabila, amek award neyy ^_^

Awards Untuk Makcik Pakcik Canteeeek!

atiqa aris said...

time ujan sdap tdo.hee

PhatLee said...

tetiba gua rase macam nak mandi hujan.ehe

E.d.Y said...

hujan tu nikmat dan syok layan taik mata..haha

nabilah_2908 said...

HYE UJANG ;

yupp.. :)

HYE NAZIRAH ;

jimat sikit bil elektrik kan..? :)
ur welcome..moga2 kita dpt manfaat... :)

HYE PIPOQ ;

owh...Qiqi tu anak kamu yer...cute.. ;)

HYE PIDUT ;

hehe...tul la tu...bila tgk hujan turun mmg teringin nk mandi...tp kang org kata apa lak.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE KELLA ;

sy pun suka bau hujan...best.. :)

HYE YANA ;

badan tak sejuk...kat bahagian tangan n kaki je...teringin nk bawa sarung tangan la...huhu... ;)

HYE SHANANI ;

hujan & tido memang tak dapat di pisahkan... :)

HYE LIA ;

moment yg menyeronokkan... ;)

nabilah_2908 said...

HYE HONEY ;

ur welcome..sama2 la kita amalkan yupp.. :)

HYE NIEZA ;

welcome.. ;)

HYE MR RED ;

yupp..itu la main point nya...bersyukur.. :)

HYE AK ;

yupp...terasa macam nak mandi je...tp org kata apa lak..hehe..lagi pulak..risau..petir..kalau budak2 sure tk kisah kan semua ni kan..hmm seronoknya.. :)

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

sm2 la kita amalkan yupp..kalau dilla nak penerangan lanjut tntg surah n doa ni...dilla boleh klik link yg ada di penghujung n3 ni.. ;)

HYE ASLINER ;

ur welcome....sama2 la kita amalkan yupp.. :)

HYE KAK ATI ;

anak2 akk...terpaksa main dalam rumah jer la ye..? :)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

hehehe...tk pe...itu lebih baik...lebih menyihatkan dari mandi air panas.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

yupp...besar sungguh kuasa Allah kan..? :)

HYE AFIFEE ;

welcome...sama2 la kita amalkan yupp..moga memberi manfaat kpd semua.. :)

HYE OASIS ;

yupp...masa kanak2 mmg seronok...bila dh besar mcm ni..nk mandi air hujan...rasa macam segan lak.. ;)

HYE TUKANG KATA ;

yupp...itu la yg my dad bagi tau...ur welcome..sama2 la kita amalkan nya yupp.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ANIP ;

thnks..!!! (^_^)

HYE NUR ;

best kot...even tak pernh buat...tp kalau menagis di bawah pancuran air hujan dalam bilik air pernah la...huhu... :)

HYE KAK INA ;

yupp...tp kdng kala kita alpa...sering mengeluh dgn apa yg Allah dh kurniakan pada kita.. :)

HYE TAPAK KAKI ;

hehehe...itu dh tntu la.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ALONG TAPA ;

mereka tknk basah...sy pun kalau nk pergi kerja..harus la berlari bila hujan..kalau tk baju basah...

teringt zmn sekolah dulu...pergi sekolah naik basikal...bila hujan...basah lencun sampai sekolah..huhu..

HYE AMIRAH ;

sama2 la kita amalkan yupp.. :)

HYE HANI ;

jom kita amalkn selalu...moga kita dpt manfaatnya.. :)

HYE CIK TIRAM ;

time cuti..sedap la...kalau time tu kena pergi kerja....huhuhu... ;)

nabilah_2908 said...

HYE SARAH ;

thnks dear...nnti akk ambil yupp.. :)

HYE ATIQA ;

hmm...apa kta lepas ni kita buat perkara lain selain drpd tido..? ;)

HYE PHATLEE ;

kena tunggu musim hujan la kan..? :)

HYE EDY ;

apa kata next time bila hujan...En Edy lakukan aktiviti tembak menembak..mcm dlm gamabr2 kt sini..sure cantik hasilnya.. ;)

Lia3003 said...

saya hampir lupa doa masa hujan tu, baca blog ni saya teringat, lalainya saya.. dulu masa kecik sering amalkan

::..Dia daYa..:: said...

Betul tu
hujan kan Rahmat dr Allah
suka tgk hujan turun :)

PinQib said...

wah, tengs zafira. sangat berguna
now tiap kali ujan leh la baca surah ni

sabr la sejok3 pun

Baby ROBOCOP | Kontest LAGI | Gaduh MANJA! |

Fariz Finie Family™ said...

salam dear... thanks for dropping by..
Nice info n blog..:)

lalink7 said...

kite pun suke ujan..mendamaikan jiwa ragaa... =))