Monday, December 20, 2010

PISANG KAKI



Happy Monday everyone....!!!!!!pang

how are you today....?? superb......or sebaliknya...?? dah..dah..takmo muram-muram...cuba senyum sikit....emo9

hari ni I nak cerita tentang PISANG KAKI pulak...

pernah dengar tentang Pisang Kaki...?? pernah makan Pisang Kaki...??



ok...ini la rupanya Pisang Kaki...

or dalam nama glamornya
PERSIMMON

sekarang ni dah banyak jual di supermarket...harganya sebiji dalam RM 1 ke RM 1.50...

I suka makan buah ni...sedap...!!

mula-mula ingatkan rasa buah ni macam tomato....tapi bila dah rasa...mau lagi....

nama jer pisang kaki...tapi takde pun rasa pisang...mahu pun rasa tomato...rangup...macam buah jambu..epal pun yer juga...cuma lebih manis...



sorry le...gambar blurr sikit...jenuh adjust posisi..tak mau gak..



sedap...rangup...manis jer rasanya...



kat Malaysia...I tak sure ada orang tanam or tak....sebab tak pernah nampak pokoknya..

tapi ini la rupa pokok dan buahnya yang di tanam di Jepun


buah ni berkahsiat tau...buah ini mampu


menurunkan tekanan darah tinggi,
meningkat pengaliran darah dalam pembuluh darah koronori,



mengatasi masalah sembelit..buasir


meredakan sedu..

hmm...menarik kan...??

mau cuba...?? boleh dapatkan di pasaraya berhampiran...kat pasar malam pun ada juga jual tau..


special thanks to : BUAH-BUAHAN DAN NILAI UBATAN


p/s : hmm...apa pula buah favorite you all eh...? terutama buah yang jarang kita jumpa di sini..share la...nak tau gak...pang

41 comments:

lalink7 said...

kite suka buah nona..dah lama sangat tak makan...macam mengidam pun ade skrang...tersangat la maniss..kite dah cari merata kalau ade busuk pulak..geram btol..

tia said...

buah ni mmg sedap! tp smpai skang pelik knape pisang kaki ? pisang ??

HonEyBuNNy said...

sedap eh>>>nanti ila nak cuba makan la...

PIDUT ASiS said...

setuju..buah ni sedap..mula2 makan dulu ingat buah apa la..macam sayur yg hijau n merah tu..hahaha...dah makan sekali,nak lagi...

YanaMIB said...

eh ada eh buah ni? haha kita br tau! =P


erm ai suka buah jambu air..tp ai jenis yg jarang mkn buah aa..isk..x bagus kn =)

Prince Halilintar said...

prince pon taw pasal buah ni cuma xpernah merasa lagi..tapi banyak jual kat pasar malam..t prince nk try beli kalau nabilah dah kate sedap..hehe

pipoq said...

sedap sungguh ka pisang kaki ni ?

memang penah dengar orang cakap buah ni bole buat ubat tp tak penah lak aku cuba nak makan.

aku suka buah tangan yang orang bagi kalo datang melawat..hehehe

azana said...

pisang kaki? pelik je nama.. x sesuai ngn rupe..heheh

Kazaztan Team said...

pulasan....merah-merah...

KimiCnoL said...

tak penah plak saya makan..tapi macam pelik je kan name dy..xpe2,nanti mesti try..hehe

JOM BACE ENTRY BARU
"1.Facebook VS Blog"

::..Dia daYa..:: said...

Salam

daya tak suka buah nie
tak pernah cuba makan pun
entah laa kenapa

kat cameron ada tanam
kalau musim buah nie banyak ayah daya bawa balik kat rumah
sebab dia suka sangat makan pisang kaki nie

Oasis said...

Dulu ingatkan pisang kaki ni sama cam buah cerapu. Rupanya mmg lain.

ana ayesha said...

pisang kaki ni pernah timbul kontroversi dulu sbg buah2an yg diimport dr israel

apa pun rasa pisang kaki mmg best manis

ana suka buah naga tapi hgnya mahallah

Dunia Mayaku said...

sedap ke buah ni? dulu teringin nk cuba mkn,

aliesha kirana said...

penah makan! manis2 buah gitu..heheeh..sedap..tp tu la..musykil, kenapa kene nama pisang? tehee..

AK ske durian, hmm... buah pelik2 xde la pulak..tehee~

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Husband akak , selalu beli masa akak pregnantkan firdaus. tak tahu pulak khasiat dia cam tu. pisang kaki cina tu.manis.

oya said...

berkhasiat ek..ni baru tau nih..

kha!ruL Anuar said...

cam tomato je..xpernah pulak rasa..ade rase pisang ker?

redza said...

xpenah mkn pulak buah nih..sy ske buah limau je huhu

to husz...kt kg aku ada 3 btg pokok nona..tpi aku x sukalah buah dia

Along Tapa said...

buah faveret aku ialah buah dam...sebab kalo lagi banyak makan, lagi cepat naik haji...ahahaha~~~

Gorengbaek - Hello Malaysia!!!apa sudah jadik??

Hangit habis dah - Kali ni giliran sok kabor online pulak..

a'im said...

first time tengok..mau nak cuba ni...good info

Dilla Ady said...

dilla suke buah2 biase jek nabilah..senang cite, yg senang di cari la..

paling suke buah jambu botol belakang umah..masam2...hishhh...kecur liur!

Ati Masrif said...

nama bahasa nya pisang kaki..
hehe baru tahu..jahilnya

tak pernah makan dan baru tahu
khasiat2 nya

wah! bagus ya..bolehlah nak cari nanti..

TQ nabilah!

ayulunera said...

nampak enak je......nyumm...nyum...buat jus mesti sedap nih..

beautiful_rose said...

selalu nampak kat kedai buah tapi tak pernah beli pon sebab rupa dan nama dia pelik.takut tak kena dengan tekak.tak pe lepas nieh mau cuba....

Sarah-rah-rah said...

hehe teringin nak rasa jugak buah ni ^_^ buah yang sarah suke? haa, buah limau bali tapi limau bali orang slalu dgr kan? :P

nunama said...

aah! buah ni mmg sedap.
alahaiii dah lama tak makan.
oh baru tahu nama dia Pisang Kaki.
Huahaha.
Xda nama buah pelik2 la.
Kalau buah sukun, kak Nabilah tahu tak? Hehe. :)

afraliza said...

i dah pnh mkn buah ni..tapi x suke..byk khasiat dia rupenye..

❤NazirahMoktar❤ said...

boleh la try sebab tak pernah makan..

Norasikin said...

Rasanya masa saya honeymoon hampir 10 tahun lalu, saya nampak pokok ni sedang berbuah kat Cameron Highland. Saya tak ingat kat mana letaknya. masa tu saya berdiri di lereng bukit yang sangat curam. Pokok tu tinggi sehingga melebihi curam tempat saya berdiri tu. Sikit lagi nak dapat capai dengan tangan. Nak turun bawah, tak jumpa pulak tangganya.

Cik Akma said...

mcm tomato laa haha :D

nabilah_2908 said...

HYE LALINK ;

kt rumah sy ada pokok buah nono...buah punkecik lagi..tp dah ilang...huhu.. :(

HYE TIA ;

apa yg sy baca...warna dia seperti pisang..sbb tu dpt nama pisang...kaki...tk sure la pulak.. ;)

HYE HONEY ;

sedap...manis2 jer rasa buah ni.. :)

HYE PIDUT ;

mcm capsicum eh..? hehehe..sy lak ingt mcm buah tomato.. :)

HYE YANA ;

la...nape jarang makan buah lak..?

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

hmm..mmg sedap...cuba la.. :)

HYE PIPOQ ;

sedap...kalau mkn sejuk2 lagi best.. rangup..manis..:)

haha...kalau mcm tu kena tunggu sakit dulu la..baru dpt buah tgn tu kan..? :P

HYE AZANA ;

tu la pasal...tp buah ni sedap.. :)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

hmm..buah tu pun payah gak nk jumpa.. :)

HYE KIMI ;

try la...sedap.. :)

nabilah_2908 said...

HYE DAYA ;

hmm...bermakna buah ni hanya sesuai di taman di tmpt2 yg sejuk la yer..

mesti la buah ni sedap..kalau tk..sure ayah Daya tk suka makan..(^_^)

HYE OASIS ;

sy baru pas google tntg buah cerapu ni...ha'ah la...warna n bentuk lebih kurang sama...cuma buah cerapu ni lebih kurang mcm buah manggis... ;)

HYE ANA ;

tk pasti lak pasal tu...sbb bila sy google...tkde lak cite buah ni di tanam di israel... kat malaysia pun ada tanam gak.. :)

HYE DUNIA MAYA KU ;

sedap...nnti try la.. :)

HYE AK ;

hehehe...apa yg sy baca...warna buah ni mcm pisang..sbb tu dpt nm pisang..part kaki tu..tk sure la.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

ha'ah..kalau yg kat pasar malam tu...biasa jual pisang kai cina..kalau kt supermarket...sy jumpa yg dari korea.. :)

HYE OYA ;

semua buah berkhasiat dear.. :)

HYE KHAIRUL ;

ha...ni mesti kes tak baca habis ni kan..? huhuhu..

tkde rasa pisang langsung...tomato pun tak.. :)

HYE MR RED ;

time raya cina nanti heaven la yer..sbb bnyk buah limau yg manis2.. :)

apa kata Mr Red bagi sikit pada Husz.. ;)

HYE ALONG ;

hahahaha..kalau betul2 dpt aji best gak.. :P

nabilah_2908 said...

HYE A'IM ;

cuba la...pasti tk menghampakan.. :)

HYE DILLA ;

buah jambu yg warna ijau tu kan Dilla...? buah tu pun jarang jumpa.. :)

HYE KAK ATI ;

yupp..nnti cari la...sedap.. :)

HYE AYU ;

erm...pasal buat jus...tak sure la pulak..huhu... ;)

HYE ROSE ;

sedap,,,manis jer rasanya...nnti cuba la.. :)

nabilah_2908 said...

HYE SARAH ;

hehehe...mmg selalu dgr limau bali tu...cuma payah nk cari..hanya ada di perak...tul..? ;)

HYE NUR ;

tau....kat rumah pak long akk bnyk...biasnya org wat goreng jer kan..mcm goreng pisang.. :)

HYE AFRALIZA ;

kenapa tak suka..? biasa lah semua jenis buah ada khasiatnya.. :)

HYE NAZIRAH ;

nnti try la yupp... :)

HYE NORASHIKIN ;

yupp...ada juga di tanam di Cameron Highland.. :)

HYE AKMA ;

yupp...tp rasa je tk macam tomato..lebih keras dr tomato.. ;)

nisa said...

nisa suka buah anggur n manggis.. ni nk beli kt giant ni.. hahaha

Mak Su said...

tahu tapi seumur hidup tak pernah terai

asliner said...

wah..
pisang kaki?
1st time dengar..hehe
mcm tomato kan?
erm..nnti nk crik lar...
sdp xkak?

Tapak Kaki said...

aku suka makan buah kemunting.. kalau naik motor kat kampong aku, sebat tepi jalan je dah boleh dapat buah tu..pokok dia masuk sampai atas jalan raya.hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...