Friday, January 28, 2011

AYAT 1000 DINAR



Hye fwens......hai

Hari ni I nak kongsikan dengan you all tentang Ayat 1000 Dinar...

I dapat tahu pun melalui my Dad juga....

ok..ini serba sedikit hasil rujukan yang I jumpa di Google.....



ertinya :

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani. Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu.

sumber : AN OPEN BOOK


My dad pernah berpesan...amalkan membaca Ayat 1000 Dinar ini sebanyak 3 kali setiap kali selepas sembahyang..



Ayat 1000 Dinar ini banyak fadhilatnya, antaranya adalah :

emo12 mendapat rezeki yang tidak disangka-sangka, bahkan memperolehi rezeki menurut jalan yang tak pernah terfikir...

dalam erti kata lain...memudahkan perjalanan rezeki/ murahkan rezeki kita.

emo12 dapat melenyapkan segala bentuk kesusahan..keresahan..




itu la serba sedikit yang boleh I kongsikan kepada you all semua...banyak kan membaca untuk mencari info yang lebih tepat tentang surah ini..

bak kata Ustazah Siti Norbahyah,

"anda buat....anda dapat...."



I minta maaf jika ada silap di mana-mana...maklum lah I bukan arif sangat tentang selok belok agama...cuma berkongsi apa yang sering I amalkan...untuk manfaat bersama juga...

sudi-sudi lah tegur yer kalau ada yang silap....pang

ada yang nak tambah...?? silakan lah......


47 comments:

aliesha kirana said...

mekasih atas perkongsian ni nabilah! hehehe..solat dhuha pun boleh bg rezki luas..hihihi~

pipoq said...

bukan hanya mengamalkan ayat seribu dinar ni je..amalan lain pun kene la bersesuaian..kalo kewajipan lain tak tentu hala, camne nak mengharap rezeki dan rahmat Allah nak datang..

Prince Halilintar said...

byk lagi ayat2 Al-Quran klu diamalkan memberi manfaat kepada kite..bersama2 lah kite beramal dan selalu membace Quran..

Kazaztan Team said...

setuju dgn >> anda buat anda dapat...

❤NazirahMoktar❤ said...

baru tahu kepentingan ayat ni..time kasih share. :)
byk kelebihan ayat-ayat Al-Quran, tpi kite ni yg malas nak caridan belajar :(

Along Tapa said...

memang ada orang percaya tu...sebab tu kalo ditengok, orang dulu2 banyak gantung ayat 1000dinar ni kat depan pintu rumah...

Gorengbaek - Tips untuk dapat idea buat entri..

Hangit Habis dah - Retailing entri lepas + itu tegas ke?

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

terima kasih berkongsi ilmu....

=]

niesz said...

xpe, ingt mengingati tu mmg perlu untuk kite sggai muslim..niesz skrg amalkan zikir name2 ALLAH, alhamdulillah, hati jd mkin tenang.. :)

HonEyBuNNy said...

alhamdulillah...jom kita amalkan...;-)

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

org selalu amalkan lo kuar beniaga.g tlg2 mak.sprti yg bella kata,ada rzeki yg tdk d sgka2..alhamdulillah, d amalkn sampi skrg.. ^^

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Ayat ni banyak fadhilatnya jika diamalkan. Selalunya kalau kita pergi rumah orang, mesti dorang framekan ayat 1000 dinar ni kat dinding.

NOOR FATIN said...

sama2kita mengamalkannya. amin..

aque said...

tq2... ;)

oya said...

suke info nih..sharing is caring

nisa said...

tq dengan info ni..

lalink7 said...

ayat nie memang baik utk di amalkan..sudah menghafaz ketika skolah menengah dahulu..ALhamdulillah masih igt smpai skrg..

Ati Masrif said...

selalu kebanyakan org kita
letak di hadapan pintu masuk rumah

bagus info ni nabilah
nanti kak ati nak amalkan..insyaAllah

Ati Masrif said...

nabilah cayang,

jom dtg blog kak ati

berkenalan dgn kawan maya kak ati
yang sempoi org nya..jom!!

Anip said...

bagusla, kene jdkn amalan. hehhe

YanaMIB said...

anda buat, anda dapat...suka btol trademark tu..hihi..nice sharing~ ^_^

redza said...

sama2 kita amalkn...insyaAllah

Cik Nurul Idayu said...

salam ziarah. :)

::mak incik:: said...

amin..... entry yang berguna.. ;)

http://makincik.blogspot.com/2011/01/assalamualaikum-hai-korang-chat-kew-aku.html

d_tieah said...

Cantek..
Lps ni nak amalkan lah..
Salu bc doa2 pilihan n ayat kursi dan 3 qul je..

nunama said...

betul tuh.
senang cite, kalau semua pergantungan hanya kepada Allah sahaja, insyaAllah rezeki ada di mana-mana. hehe.
perkongsian yang bagus! :)

p/s: itulah tugas saudara. tegur yang mana patut. kita semua mmg tak sempurna. huhe.

p/s/s: Boleh juga amalkan Surah AlMulk beserta ArRahman di malam hari. hehe

senydream said...

anda buat anda dapat....:)
thanks untuk info ni..mmg berguna

Budak Botak said...

semoga kita sentiasa dibukakan pintu rezeki...

eelobor said...

macam2 perdebatan mengenai ayat ini. boleh cuba "google" dan baca....

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Suka tang ayat "Kamu Buat Kamu Dapat". Simple tapi penuh bermakna. Buat baik dapat balasan baik, buat jahat dapat balasan jahat. Love to be Islam.

miera myrofa said...

betol tu..
ape yg kita buat tu laa yg kite dpt..
thanks coz share..
:))

hysman said...

anda buat anda dapt..
tagline semanis kurma..
hehe....

selalunyer ayat ni tergantung di kedai2 org islam....
:)

pena said...

emm.. terima kasih ye kak atas perkongsian ni.. =)

LiFe KaMi said...

eloklah kita saling ingat mengingati supaya kita lebih sentiasa ingat kepadaNya..:)thanks.

~cik tiram~ said...

same2 kita amalkan ye.....;)

Judiene said...

:)
Sampai sekarang I kena tengok ayat kalo nak baca.
Shame on me.
By the way, cute betol header baru ni.
Hehehe.

Farhan Zulhusmi said...

nice sharing....manusia mana yg tidak melakukan kesilapan kan????neverminded...nice isu...

mie said...

gue suka dengan ayat 1000 dinar..
banyak fadhilatnya..

nabilah_2908 said...

moga apa yg dipaparkan dalam n3 hari ni...dpt memberi manfaat pada semua.. ;)

anda buat...anda dapat...(^_^)

kalau ada yg rasa ragu2...jgn la ikut...lebih baik cari info sendiri.. ;)

TUKANG KATA said...

terima kasih. mak ayah pun suruh tk amalkan ayat ni. seribu keberkatan :)

Dilla Ady said...

thanks nabilah sudi lagi kongsi ilmu yg baik nih..

azileina@gmail.com said...

salam nabilah

n3 ini perkongsian yg baik.

selain dr ayat ini, amalan solat dhuha juga disyorkan sbg pembuka rezki

deCrewz said...

Ramai yang tahu kelebihannya cuma bila nak amalkan tu yang banyak ada penyakit M..

zEri sAfEerA said...

yup. sy pon slalu amal bc ayt 100 dinar ni lpas solat :)

time kasih utk pkongsian ni :)

Cik Akma said...

tq kak for sharing this :)

Mak Su said...

mmg maksu amalkan sejak zaman bujang lagi :)

Tapak Kaki said...

ayat tu memang banyak fadhilat yer.. selamat beramal..

Muhammad Zulhafiz Abdul Tahir said...

ayat seribu dinar ni mmg byk fadilatnya... saya amalkan dan letak part of the doa penutup lepas solat.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...