Monday, January 17, 2011

DENDA



Hello dear fwens..........Happy Monday..!!hai

hari ni....kita cerita tentang Denda....thanks to Hot FM...sebab bagi I idea...pang



begini ceritanya.....

time tu umur I dalam 10 or 11 tahun.....I dengan seorang kawan...tak ingat la siapa...kita namakan dia Amy jer la yupp..

petang yang hening...

kami ke sekolah agama....biasanya kami akan park basikal kat sebelah garage kereta cikgu..kami ada aim satu kereta cikgu ni..

kereta ni warna kuning air....apa yang lebih menarik..kereta ni kotor...berdebu...macam dalam gambar di bawah..



apa yang kami buat...??

tangan ni gatal.....first day...kami conteng sikit kat tepi cermin belakang kereta tu....kalau tak silap..tulis huruf ABC...

2nd day....tengok-tengok tulisan tu masih ada....cikgu tu biar jer..tak buat apa-apa...so...kami conteng lagi...kali ni lukis gambar matahari..



3rd day....masih sama...lukisan tu masih ada....seolah-olah cikgu tu tak kisah...

kami pun apa lagi...mula la menconteng..kali ni siap ada gambar rumah...orang lidi....tengah best menyonteng...

tiba-tiba...terdengar suara bergema dari atas..

" ha....lukis la lagi....orang-orang tu tambah kan....banyak ruang lagi nak lukis...lukis.....!!!"

bila kami dongak ke atas..tengok-tengok penyelia sesi petang berdiri depan pejabat dia kat tingkat atas..sambil pegang rotan...



terkedu kejap kamiorang kat situ..bila tengok rotan kat tangan dia....

" kamu pergi ambil kain dengan baldi kat tandas guru lelaki belakang bagunan ni....saya nak kamu berdua cuci sampai besih....pergi sekarang..!! "

ha...hambik...mencecet juga la kiteorang pergi....isi air.....then lap la kereta cikgu tu...

cikgu tu lak monitor dari atas...

" lap sampai bersih....."

even cuci kereta dia tampa sabun..tapi tetap bersih....sungguh-sungguh ni buat...sampai lambat masuk kelas...



" lepas ni...buat la lagi......bagus juga....bersih sikit kereta saya.....dah pergi masuk kelas...pandai-pandai la kamu jawab dengan ustazah kenapa lambat...."

begitu lah kisahnya........

lepas daripada hari tu...kamiorang seboleh-bolehnya mengelak dari terserempak dengan cikgu tu..park basikal pun jauh-jauh..tak berani dah nak buat lagi...tapi jumpa juga..bila cikgu tu bertukar ke sesi pagi.......terserempak pun senyum-senyum je...hehe...wek


haih....jika dulu jadi kenangan pahit...tapi kini.....mampu membuatkan kita tersenyum sendiri bila terkenang kembali...kan..??



so.....apa pula cerita you all....mesti pernah kena denda punya...?? share lah....pang


36 comments:

nunama a.k.a nur :) said...

wahahaha~~
kelakar giler.
mesti terkejut yg amat kan.
hik3. isyh. kenangan mengusik jiwa. hehe.

p/s: tadi dgr juga hot.fm. :)

Dilla Ady said...

ooo..nakal jugak ye nabilah nih..

dilla? lagi nakal...malu ah nk citer bab denda2 tu..hahahaa..

okeh share sket..mase darjah lima main tanah liat..kumpul2 jadi la sebesar penumbuk pastu ajak sorang kawan nih main sambut baling..tgh syok2 baling sambut tu cikgu kelas masuk n nampak..

cikgu tu suh kitorang sambung baling sambut kt belakang kelas sampai abih mase..die ngajar, bebudak lain blaja, kitorang duk baling sambut tanah liat tu..malu gilakkk!!

redza said...

hahaha padan muka

klu bab kena denda mmg byklah kena gunting rambut, jln itik luar kelas sbb xbawa buku teks..byk lg lah hehe

Along Tapa said...

dah nama pun jantan..mestila banyak kena denda..rotan biasala...tapi yang paling takleh lupa, disebabkan bongok geografi, aku kena denda bergerak selangkah2(satu soalan salah, bergerak selangkah menjauhi kelas)..ampai last sekali aku ada kat kelas sebelah..aku apa lagi..tak belajor geografi...aku belajor math la kat kelas sebelah...haha...

Gorengbaek - Tebiat manusia kan??

Hangit Habis dah - cukup-cukup la tu....

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Akak masa sekolah memang nakal, cam jantan. macam-macam akak buat, pning kapala cikgu.syyy pancitkan tayar kereta cikgu pun ada.

Amni said...

amni dengar jugak pagi tadi.. serius... hehehe....

masa sekolah, tak pernah kena denda.. ehehehe... macam baik la kan.. tapi serius.. memang tak pernah.. agaknya muka amni ni muka kesian kot.. haha

aliesha kirana said...

hahaha..kesian nabilah..saje la cikgu tu..nak soh cuci kereta die kn..pandai eh nak kenakan orang..

AK dl mase zaman skolah, denda yg paling best n malu yg AK penah buat ialah, mase tu satu kelas AK kene denda..sebab apa xingt. cikgu sejarah denda kitorang buat barisan macam keretapi tu..pastu jalan dari kelas kami sampai ke hujung.. malu gila.. sume jalan sambil gelak2 n tunduk muka..heheeh~

sis shuhada said...

hahaha kelakar!

pandai ye cekgu tu save duit cuci keta.. bagus juge ada student mcm nabilah ni hehe..

nice!

❤NazirahMoktar❤ said...

lawak la..heheh..free2 je cikgu dapat bersih kete die kak..

YanaMIB said...

ai pn dgr topik ni kt hot.fm td..hehe...xingt sgt aa kes denda time skola..haha nmpk sgt bdk baik kn...lalala *muntah!* =P

lalink7 said...

nabilah ~ nakal nye kamooo...heheheheh...mesti comel kan lukisan2 tue...tp better lukis dari tulis benda bukan2 yang carut macam selalu kite tgk kat kete yg berdebu tue..haihh...

Prince Halilintar said...

haha..nakal kan time kecik2 dulu..prince pernah kene denda dgn cikgu suruh menyanyi dlm kelas sebab masuk kelas lewat lps rehat,apelagi terserlah bakat terpendam prince..terkejut cikgu tu..haha

oya said...

betul tu..dulu mmg bengang x suke..skang bile pikir blk wah kenangan..gelak2 la plak

En iLham said...

haha
seronok gila conteng2 kan.
sapa suruh cikgu tu tak basuh keta
haha

saya tak pernah kene denda sebab saya budak baik.huhu

maRShA said...

hahaha men lukis2 je pon dh kne dnda brsihkan kete... law sha lax.. kitorg stu batch pakat rmai2 xnk g mjlis hari pnyampaian hdiah tym f4 cs mogok dax 5a ke atas dh xbleh amek sijil ngn hadiah... 7a ke atas je bleh.. last2 stu batch kne rotan kt dewan.. pdan muke~~~ :P

pipoq said...

aku dulu masa sekolah pernah kene denda yang mengerikan..kantoi isap okok blakang hostel..tak pasal pasal je kene botak kepala..

Judiene said...

I byk kali jugak la kene denda dulu.
Kalo nak citer memang kene wat satu entri khas la.
Hahaha.

ana ayesha said...

hehehe pandai sungguh cikgu tu ambik kesempatan tapi kenangan yg mcm tu mmg cukup indah utk dikenang

Anip said...

nakal juga ko nie yer..huhu

BLOG GEMPAKZ SIOT

~cik tiram~ said...

kelakar laaaa..
haha mesti comel je bsuh kete mase kecik2..hehe...

E.d.Y said...

teringat time sekolah dulu..selalu kene denda berdiri kat line kuning masa perhimpunan...paling best kene rotan sbb xturun prep..huuh

Nieza Micha said...

hahaha... kelakar la... dgr gak kat hotfm pagi tadi time drive.. yg psl kene gantung kat dinding selame 40 minit... haha... klakar...

kella said...

hahahah.. nakal jugak ye ~ huhuhu... memang tahu nakai si budak nabilah ni.. :)

seronok je baca.. tetiba terkenang kenangan lama.. :)

online all articles said...

hello..singgah sini. salam kenal. i follow u.. u follow me back ya.

http://onlineallarticles.blogspot.com/

mie said...

ayoyo!!!
nakal juga ye..
ehhehee

LiFe KaMi said...

nakal2 sikit takpe kan jgn nakal sgt..hehe

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

biasa la budak2..kalau tk nakal tk normal kot..? huhu.. ;)

HYE DILLA ;

hehehe..lama tu...sure lepas tu dh tobat tkmo main lagi kan..? :)

HYE MR RED ;

even apa yg berlaku itu pahit..tp akan menjadi kenangan manis buat kita...tul tak..?

HYE ALONG TAPA ;

hahaha...betul tu...x normal la kalau tk nakal.. ;)

ckp psl geogrfi..ms form 2..lebih kurang la kena denda macam ni..tp kena jalan itik...lalu dpn kelas2 org...malu oo... ;)

HYE KAK INA ;

hohoho..lagi extreme tu.. ;)

d_tieah said...

Nakal ek..
Hahaha..
Giler berani tau..
Tabik lah..
Kecik2 lg ni..

nabilah_2908 said...

HYE AMNI ;

huhuhu..baiknya dia... :)

HYE AK ;

kalau ramai2..tkde la malu sngt...cuba sorng2...haih..tk tau mana nk letak muka.. :)

HYE SIS SHUHADA ;

budak2 kak...hehe..bila buat tk fikir... nasib badan la.. ;)

HYE NAZIRAH ;

tgn gatal...hehehe...mcm tu la.. :)

HYE YANA ;

hehehe..baiknya dia... :)

nabilah_2908 said...

HYE LALINK ;

time tu budak2 lagi...fikir seronok jer...tk terfikir lak nk tulis bnda2 lain.. ;)

HYE PRINCE ;

hehehe....ok la tu nyanyi depan kelas je.. ;)

HYE OYA ;

yupp...yg pahit akan manis juga akhirnya.. :)

HYE EN ILHAM ;

hahaha..baiknya dia.. :)

HYE MARSHA ;

ha....sampai kena ratan..sure malu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE PIPOQ ;

hahaha..xde la ngeri mana..lelaki..ok la botak.. :P

HYE JUDE ;

haha..nakal gak eh..ingtkan baik2 je..ha..apa lagi..cite la.. ;)

HYE ANA ;

nasib badan..hehehe...tu la tgn gatal sngt.. ;)

HYE ANIP ;

normal la tu.. ;)

HYE CIK TIRAM ;

enth la..time tu...rasa nak cepat habis je.. :)

nabilah_2908 said...

HYE EDY ;

kita dulu merasa gak rotan...budak2 sekarang...xde kan..? ;)

HYE NIEZA ;

tul la tu....sbb tu terhasilnya n3 ni.. :)

HYE KELLA ;

normal la kan..hehehe.. :)

HYE ONELINE ;

thnks..!! :)

HYE MIE ;

kamu tk nakal ke time sekolah dulu..? ;)

nabilah_2908 said...

HYE LIFE KAMI ;

kanak2 kalau nakal...bagus... ;)

HYE D_TIEAH ;

time tu tak fikir benda pun..hnya fikir seronok.. :)

asliner said...

ki3..
akak nakal ea time kecik2? (^_^)
takpe..
sye pun nakal..
sye pernah kene denda berdiri+diri atas kerusi+menyanyi..
salah satu sebabnye kerana tak dapat jawab soalan..
common punishment..(-__-)

Leeya Hezlin said...

pernah kene denda pn yang ketuk ketampi..eheheh..
yang lain xprnh lg kot.. :p

Tapak Kaki said...

hahaha.. sekali kantoi daaa. nasib baik tak conteng menda mengarut. lain kali tulis no.henpon.. kompem berderet orang miskol..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...