Monday, January 31, 2011

HARI MENTERNAK LEMAK - PART 2




Hye fwens..........hai

hrumm...penat la pagi ni....masuk office terus mengemas....

yerlah semalam kan hujan turun tak berhenti...kat belakang office ni ada sungai tau..sungai Melaka....



petang semalam....air sungai dah mula melimpah...so...mula la berkemas..naik kan CPU...fail2...etc...

kisah pagi ni...esok I cerita yer....sempat juga snap dua tiga keping gambar...tapi xdapat nak transfer lagi..

ok lah...kita sambung cerita semalam yupp...

semalam baru hari sabtu..hari ni masuk cerita hari ahad lak..



hari ahad tu agak mencabar gak.....tengah-tengah hujan lebat..boleh takde air...sejak dari pukul 10 malam hari sabtu...bawa ke hari ahad...ada paip pecah...satu kawasan perumahan tu takde air..

air dalam tangki pun sampai kering.....nasib baik ada air hujan...



sesi tadahan air hujan...

ilham tercetus..bila tengok jiran sebelah mengambil tindakan dengan menadah air hujan di luar rumah...



apa lagi..ikut la....tadah air juga.....




dalam kul 12..kamiorang keluar...sepupu my dad kawin...harus la pergi...

kesian tau..masa majlis berlangsung..hujan selebat-lebatnya...



kat ruang makan bajir....habis kasut.....kalau tau...I lebih rela pakai selipar jepun..

pengantin pun tak berarak..sampai je...berlari-lari....terus masuk rumah...sanding kat dalam..




tak tunggu lak time makan..tak tau la macam mana gayanya...dengan lecak bagai...myb bawa masuk makanan ke dalam rumah juga...

budak-budak kompang pun tak main kompang...dieorang terus masuk kemah makan...

lepas balik dari kenduri......

my mom kata...

"kak...rajin tak...??"



bila my mom cakap macam tu faham dah la...

maka terhasil lah......



maggi Itik...terbaik punya..

time ni I rasa sedap...sebab...I letak sayur...cili padi...telur..etc...

maka kenduri la kami sefamily dengan maggi...

bila makan ramai-ramai..makanan yang simple pun...boleh jadi sedap..tul tak..??



memang lepak habis la minggu lepas..dengan baju tak cuci.....biasanya time cuci baju ni..I aktif la juga...turun naik bilik...ambil baju kotor..hantar baju bersih....

more...Miss Red pun tak basuh juga..bagi dia mandi ujan je..huhu..

rasa-rasanya dah bape kandang la gaknya lemak yang telah berjaya di ternak eh..? haha...tak mahu ambil tahu...wek

bak kata Bro Ery....

" kalau nak bersenam dalam rumah pun boleh, yang penting nawaitu tu..."

haha...betul juga tu kan...?pang


41 comments:

Lia Insyera said...

wau!sedapnya meggi tu.

lalink7 said...

hehehehhe...alaa makan meggi niee lemak xnaik sangat pun la Nabilah..hehehehe..xpe2 nak wat camne cuaca camni tepaksa duk umah..xkan nak main ujan lak kang domam sape susah? yetak? hehehehe

meggi itik tue wujud rupenye ek? nak try la jugak nnt one day..

hehehehe

d_tieah said...

Tak pernah try lagi maggi itik?
Betul2 sedap ke?
Nampak dlm gambar tu mmg rasa lapar je perut ni..
Huhu..

Latest entry : Fynn Jamal nak bunuh aku?

Cik HaRiZa said...

nk juga megi itik tuu!!!
dun worry la, only one week, tak la sempat lemak tu nk menternak...hihi...
nabilah still cute juga!!

redza said...

xtau pulak megi itik ada...kena rasa gak nih huhuhu

Kazaztan Team said...

nnt nak rasa la maggie itik tu..tak pernah makan lg

nunama said...

aeh? baru tahu ada megi itik. wahaha.
aah. betul tu. mknn simple, mkn berjemaah mmg terasa nikmatnya. lagi2, kalau berebut style gurau. perghhh! sedap! :)

empati kat pengantin itu. xpelah. asalkan, dorg berbahagia hingga ke syurga nanti. insyaAllah. mana tahu, hujan rahmat utk mempelai. hehe. (n_n)

En iLham said...

betul
bila dah makan ramai2
meggi pun jadi sedap macam tomyam
haha
takpe
lemak boleh memanaskan badan musim2 hujan ni
hehe

IMANSHAH said...

ipoh panas sepanjang hari..alhamdulillah

ana ayesha said...

wah panjang n3 nih

blkg off ada sg. pernah banjir ker dlm off?

klu bekalan air terputus mmg mati akal, tpt ana juga pernah jadi cam tu tapi berhari2 dan air hujan mmg amat berharga

sian le pengantin hari bersejarah jadi gitu so nabilah nanti hari langsung jgn buat musim ujan

mee segra itik tak pernah tau kewujudannya ada daging itik ke dlmnya?

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..
first time mai singgah cini..terus folo blog ini...

Dilla Ady said...

dulu penah makan megi itik..tapi yg jenama maggi..

tp bile makan teringat itik, atuk itik, mak itik, bapak itik, atuk itik, donald duck, terus terbantut selera..

skang layan tomyam dan kari saje..

ujan-ujan mmg cepat lapar kan?

maRShA said...

ksian ny kt pngntin tu... mesti sedih je xblrh melaram kt org kg.... hari brsejarah kne tym hujan lax.. eh?!! ade megi itik.. frst tym nmpak.. sedap x?? kat kuis ney ahad tu hujan dr pagi smpai mlam.. smalam pon hujan.. nsib hari ney mendung je.. tpi sejuk gile.. dr td brselimut je~~~ prut pon dh lpar ney..hu3

aliesha kirana said...

hehehe xpe nabilah..skli skalaaa ternak lemak, ari lain buang lemak..hihih..sedapnye maggi tu! terliur AK.. kt sana dh nk banjir eh? hati2 tau!

Anip™ said...

wah ! maggi itik, aku dah lama mengidam nak rasa, tp x berpeluang. bwahhaha, macam sedap jer, lagi satu, ko tak mandi la sebab tak de air. kantoi, bwahhahaha
'

BLOG GEMPAKZ SIOT

apek said...

nampak menyelerakan je mee tu

❤NazirahMoktar❤ said...

maggi itik..pelik je dgr nye..hehe..sekrg cuaca tak menentu..tibe2 hujan lebat, tibe2 panas terik.kesian gak kalao musim org kawin skrg, cuti sekolah kan..

senydream said...

even meggi tpi nampak besh!...

pipoq said...

hehehe..tak kenyang ke makan kenduri tu sampai nak kene masak megi lak kat rumah..

Prince Halilintar said...

kalo tuannya pun mandi ujan Miss red pun kene mandi ujan la..haha..mesti susah air takde kan..selamat dpt masak maggi je..jadi lah kan wat alas perut di kala time ujan..kesian betul kat org yg kawin tu..kene sanding lagi tu sbb xpuas..hahaha

NOOR FATIN said...

megi itik? letak daging itik ke awak? xpnh makan pn.. hoho sedapnya..nyum3!

jaga diri tau!

Farhan Zulhusmi said...

hehehe....ok...
ala sianya xdew air....
hikmahkan allah bagi hujan...dapat tadah hujan ...hehehe....

*sy suka blog nie sbb gambar dan gabunganya*
menarik...........

Ina said...

alar..siannya pengantin..

Amy Syaquena said...

salam kenal..

singgah dan follow jemput ke sinar raudah ye..

E.d.Y said...

megi itik?kene try ni

shahani... said...

megi itik??nape x penah dgr pn...hehe..nk kna mencuba ni...

:)

HonEyBuNNy said...

sedapnya...tgk pun dah tahu...betul tu..makan time ujan2 ker n beramai2 mmg sedap...zsdp jadi sedap....;)

Miss Tira said...

As Salam,

Hujan-hujan macam ni memang sedap makan kan? Hehehe, asyik lapar je perut ni al-maklumlah sejuk.

Jemput singgah blog Tira. Follow dan komen-komen ye. Tira baru lagi dalam dunia blogger. Blog tu pun Bro Ery yang designkan.

Salam perkenalan..

asliner said...

sangat sedap ok maggie itu..
tapi dalam berpantang pulak..
kalau tak dah suwuh kak nabilah buatkan utk kite..hehe

JunAina said...

ikut bersenam memang jarang dapat bersenam secara rasmi tapi hujung minggu kat rumah pun tak tahu berapa kilometer dah berjalan kejap ke dapur kejap ruang tamu kejap bilik...
naik kejang otot...heheheee...

Un Phat Lee said...

ape jenis senama boleh dibuat dalam rumah? tidor? hahaha

Mak Su said...

megi itik? marvellous!

alamak kan, cuma itu jer boleh ckp kat kenduri kawn di musim ini, ujan x berenti

nabilah_2908 said...

HYE LIA ;

kalau makan gitu je tk tambah apa2..tk sedap rasanya... :)

HYE LALINK ;

hehehe...actually kan...sy tak kisah pun...sesaja je latak tajuk mcm tu.. :)

maggi itik ni kena renovate sikit..tambah cili padi...syur sikit ke...baru best...kalau mkn kosong gitu je..tk sedap.. :)

HYE D_TIEAH ;

ramai lak tertarik dgn maggi itik tu yer...

sedap...tp kena renovate sikit..campak cili padi sikit..sayur..telur..baru best.. ;)

HYE CIK HARIZA ;

hehehe...sbnrnya sy tak kisah pun..sj2 je letak tajuk mcm tu.. :)

HYE MR RED ;

ada...cari jer ka supermarket..tp kena renovate sikit...kalau mkn gitu je tk bape best.. :)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

cari la..harga pun lebih murah dr maggi...

masa masak tu ..kena tmbh bahan2 lain..mcm cili padi..sayur..telur..baru best.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

ada...kalau pergi supermarket..cuba Nur pergi bahagian maggi...mcm2 jenis ada..

pasal pengantin tu..yer la kita mana boleh tahan hujan dari turun yer tak..moga mereka bahagia hingga ke akhirnya.. :)

HYE EN ILHAM ;

yupp...cuba makan sorang2..sure tkkn sebest mcm makan ramai2 kan..?

hahaha...betul juga..kurang sikit sejuknya...(^_^)

HYE IMANSHAH ;

alhamdulillah... :)

HYE ANA ;

3 in 1..jln sekali...hehe.. :)

pasal air tu...time masak maggi tu pun guna air hujan..huhu.. :)

bab pengantin...hrumm...patutnya cuaca sekarang panas..tapi takdir tuhan kan...tiba2 jer hujan lebat tk berhenti..

lagi pulak..mereka buat kt kampung..kawasan letak kemah pun tak ber tar...tanah semata..

nk kawin kt dewan jer la nnti..hehehe...(^_^)

maggi itik tu..xde itik pun dlm nya..perasa je.. :)

nabilah_2908 said...

HYE SHAHROM ;

wa'alaikumsalam....terima kasih...keep in touch ya.. :)

HYE DILLA ;

kenapa terus hilang selera..kesian kt itik tu yer...?

HYE MARSHA ;

tu la pasal...tkpe...nnti kawin..buat kt dewan eh..hehehe.. ;)

HYE AK ;

hehehe..sj2 jer AK letak tajuk mcm tu...bagi perencah penyedap cerita.. :)

HYE ANIP ;

rasa la nnti..tp kena la pandai2 renovate..kalau mkn gitu je..tk sedap.. :)

huhuhu..mandi ler...air hujan tu tadah tuk buat mandi la... :P

HYE APEK ;

bila lapar...apa je akan sedap... :)

nabilah_2908 said...

HYE NAZIRAH ;

hrumm...nk buat mcm mn kan...kita tk boleh nk tahan hujan.. :)

HYE SENYDREAM ;

tgh lapar..xde bnda nak makan...sure sedap je.. :)

HYE PIPOQ ;

tk kenyang pun..makan sikit..dgn keadaan yg tk selesa..balik tu..tntu2nya lapar.. :)

HYE PRINCE ;

hahaha...yg ni rumah lelaki...rasanya dia tk kisah kot..sbb dh puas sanding kt rumah perempuan.. :)

HYE NOOR FATIN ;

hahaha...tidak la sampai letak daging itik..perasa je.. :)

thnks dear.. :)

HYE FARHAN ;

myb Allah suruh kami manfaatkan air hujan itu... :)

time kasih...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE INA ;

tu la...tkpe kot..sbb ni belah lelaki.. :)

HYE AMY ;

salam kenal juga....terima kasih yer..keep in touch.. :)

HYE EDY ;

huhuhu....kena pandai renovate la..campak bahan2 lain..cili padi ke..baru best.. ;)

HYE SHAHANI ;

kalau ke supermarket..cuba spen masa kt bahagian maggi...mcm2 jenis..mcm2 perisa ada.. :)

tp pandai2 la renovate je..baru sedap...kalau makan gitu je..tk best.. ;)

HYE HONEY ;

nikmat makan ramai2...adakalanya makanan tu sikit je nampak..tp bila makan ramai2..cukup..seolah2 makanan tu bertambah.. :)

HYE MISS TIRA ;

salam kenal juga...insya'Allah..akan di terjah nnti.. :)

terima kasih yer sudi follow keep in touch.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ASLINER ;

hehehe..xpe..xpe..bila dah tk berpantang nnti..boleh makan.. :)

HYE JUNAINA ;

macam Jun dah ada anak kan..weekdays kerja..weekends harus la mengemas..kira dah ok la tu..

mcm sy...dok dgn parent..hujung minggu..xde apa yg nk dikemaskan..ada tkde pun..bilik yg sekangkang kera..cuci baju..cuci kereta..itu jer la aktivitinya..tk keluarkan peluh sngt.. :)

HYE UN PHAT LEE ;

hahahaha...betul tu.. :)

HYE MAKSU ;

nak buat mcm mana kan..kita pun bukan boleh tahan hujan dari turun..

tp tk pe kot..sbb yg ni belah lelaki.. :)

beautiful_rose said...

musim hujan tak habis lagi...
banyak tempat dah banjir....








makan megi panas time hujan memang layan kan...adoii lapar lak tgk pic megi tuh.anta sini sikit boleh? =p

Amirrah Zawani said...

baru tau ada megi itik.. haha!
pasni nak kena try gak la :)

Tapak Kaki said...

dalam rumah memang boleh exercise tapi jangan cakap boleh dalam jamban lak.hehehe..

memang haru kalau kenduri time hujan.. kena panggil bomoh untuk alihkan hujan tu la.haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...