Tuesday, January 18, 2011

MAGGI GORENG



Hye fwens............wek

nak cite pasal masak-masak...makan-makan lak hari ni.....so layanzzz..........



kali ni nak bercerita tentang Maggi Goreng....

biasa makan tak Maggi Goreng..?? biasanya kat kdeai-kedai mamak banyak jual...tul tak..??

cara penyediaan...sama ke macam mee goreng...??

sama jer..cuma ada tambahan sikit...apa...??? jap lagi I cite yupp...




mula-mula...sediakan maggi...tak kira la jenis/brand apa sekali pun...

keluarkan dari bungkus..then rebus la...bagi maggi tu lembut...

dah lembut....tos kan air nya....biar kan kering seketika..




gambo pinjam Pakcik Google


kalau kita guna 2 bungkus maggi...kita guna 1 packet perencah jer..then..gaulkan dengan maggi tadi hingga sebati..




gambo pinjam jugak



what's next...??soal

apa lagi...panaskan kuali...start la menumis bawang + cili....ala basic menggoreng mee....campur sayur sikit....and telor..




cendawan shitake...sedap tau...kenyal-kenyal jer rasa...


lepas bahan-bahan tumis dah siap....masukkan saja maggi tadi.....then goreng lagi...




maka...terjadi la maggi goreng....


unik nya sebab ada perasa maggi di dalam nya...

see...mudah kan..??


you all suka makan maggi tak...??

bagi seorang student....ini la makanan yang selalu kita makan kan..tul tak...?? sama la macam I dulu...

I suka simpan cawan maggi...next time buat maggi..I guna cawan tu je...

paling suka perisa Tomyam..pergh...sedap...mana dengan pedas nya....mmmm.......





tapi kan....bila I try buat kt rumah...dengan cara memasak...tak sedap...bila I try buat sama macam I buat kat hostel dulu pun...rendam dalam air panas.....tetap tak sesedap dulu...

kenapa eh...?? you all alami perkara yang sama tak..??


46 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

yeay yeay Nabilah sama ngan akak, suka mee segera ruski .akak suka perasa tomyam.tak tahulah mee dia rasa cam sedap je.

::mak incik:: said...

fatin pun suke ruski... sedap.. die x cepat kembang.. halus jew... nyum3.... kak nabila ni suke buat org lapa pagi2.. huk3..

Ieda Al-Habsyi said...

maggie goreng sedap! :)

En iLham said...

sy dok asrama memang selalu makan maggi kak.hehe
jimat duit lah katakan.hehe

redza said...

makanan asasi student...samala minat tomyam gak dan kari huhuu

aliesha kirana said...

hahaah..nikmat die dh kurang kot..tehee.. AK jrg mkn meggi, tp kalu makan, AK lagi ske goreng.. cm nabilah gak, cuma xde sayur, goreng dgn telur je..sedappp! cmpur perencah die..hehehe~ AK ske megi kari.

asliner said...

kak..
saya jarang2 sekali makan maggie..
klu nak makan pun..
saya akan makan time akhir tahun jer..
mse cuti sem..
lepas dah naik tak sentuh langsung..
huhu..

Kazaztan Team said...

jrg makan maggie goreng...makan maggie yg biasa tu aje..tp letak cili sos..+ telur kalu rajin...

Cik HaRiZa said...

makan megi tetap terbaik r..
hehe...
but skrg da kurang mkn, coz perasa tu bole wat migraine...huhu

YanaMIB said...

waaa xmo baca! ai pose ari ni..sob sob..kecur air liur tgk megi goreng..wpn kureng minat megi tp klu time pose sume mende jd sdp!~ isk~

Ati Masrif said...

suka mee sedap goreng asli
sbb ada mcm2 perencah dlmnya

kella said...

Nabilah.. saya lapar ni, belum makan lagi.. tengok meggi goreng ni terus perut saya meraung raung minta diisi.. wahaaaaaaahhh

pipoq said...

makan megi seminggu sekali je..

tak bagus kalo makan setiap hari..

❤NazirahMoktar❤ said...

hahahah..sedap nye kak!!

memg maggi adelah lumrah hidup student, dari yg sekolah asrama sampai masuk U, kalao dok asrama, makan maggi rebus tak pon maggi goreng cam mi sedap tu..kalao dok rumah sewa, advance sikit, leh masak2 macam resepi kak ni..

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

sedap nyer tgk maggie goreng dier

✿(^^,)✿

Leeya Hezlin said...

i like maggi goreng..ehehehe..
zaman2 student ni,2 la mknn best.. :p

d_tieah said...

Hohoho..
Tutorial cr memasak mee goreng..
Serius aku tak pernah try lg..
Kalo nak mkn maggi goreng just beli yg memang maggi gorenglah..
Lebih mudah dan cepat..
Tp agak tak minat lorh..
Erm, dlm gmbr tu cm sedap plak mee tu kan..

tia said...

maybe sbb suasana da lain kot, so rasa pon lain laa.

=.="

maRShA said...

btul btul!! law mkan sorg2.. xbest la rse dy... pling best law mkan megi brjemaah!!! ho3

atty's said...

kty suka makan maggi kari
kalo magi goreng brand adabi

Prince Halilintar said...

same lah resepi kite..yang ni prince selalu wat klu rase lapar..sebab senang n simple je nak wat..buka peti tengok ape2 bahan2 yg boleh dicampur pastu goreng la sekali..hehe

Dilla Ady said...

same la nabilah,
nape agaknye ek...bile kite wat kt umah rasenye tak sesedap mase kt hostel?

dilla pun rase camtu..

dilla pun minat maggi tomyam..yg bungkus atau cawan..dua2 layan!

lalink7 said...

Nabilah ~ huwaaaaaaaaaaaa...nie la feveret kite bila bertandang ke kedai makan...aiyohh..macamana tau ek nabilah? hehhe..my boyfie buat maggi goreng cdap..hehehe

munna said...

ni klu pergi kedai mamak selalu order.. Mamak! Maggi Goreng Satu Kasi ... Pedas aaa!

~cik tiram~ said...

mee ruski sedap gilerrr..
maggi goreng sedap mam pagi2..hehe...:D

Anip™ said...

tengok pon da sedap apelagi merasainya, heheh, suke ko makan cendawan ea, hehhe

aku suke makan maggi berkuah sbb kenyang lagi2 tomyam, memang pedas kaw ler..

BLOG GEMPAKZ SIOT

molmolla said...

okay fine lapar!!! T____T
tapi kan ku kadang2 jee makan megi sebab wa takut wa botak :) tapi memang sedap megi goreng.

ana ayesha said...

maggi goreng tak pernah mkn, serius tak tipu tapi klu maggi yg biasa tu adalah masa student dulu tapi la ni ana elakkan sbb byk keburukannya

bagus jugak n3 nih

Elly & Emmy said...

dah jarang makan maggi.. rasa dia dah tak bess.. mkn mggi ni sedap time bujang jer..

E.d.Y said...

maggi kari gak best

Mysunshine Gift Shop said...

salam nabihal,
jemput ker blog akak & join giveaway & help rumah titian ashraful rohaniah

http://mysunshine-cupcakes.blogspot.com

kak zar

♕ aq[daN]pUteraku ♕ said...

meggie ruski?? cm teda d sbh ;( sdp ke? nk gakkss belaa.. ^^ kirim p cinie ea.. =)

ieda said...

akak lebih suke maggi grg meggi .. ermm haa lebih kuranglah tuu ..
adakalanya suke indomi @ ibumie ... hahah sedap lah :)

mie said...

uih!!
gue lebih suka asam laksa..
ehehheee

beautiful_rose said...

huhuhu megi goreng mamak sedap!
tapi bila try wat sendiri,rasanya macam tak sama jerk...kurang bahan ke salah bahan eh? =p

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

sy tk suka sngt...my mom yg suka mi ruski ni.. :)

HYE FATIN ;

hehehe...sorry dear.. ;)

HYE IEDA ;

yupp..yupp..mmg sedap.. :)

HYE EN ILHAM ;

hehehe...akk pun pernah melaluinya satu ketika dulu...faham... ;)

HYE MR RED ;

yupp...paling laris time ada xm..malam2...tgh bersengkang mata study...perut tu mula la sibuk berbunyi...apa lagi..maggi la jd pilihan..dh xde bnda lain g dah.. :)

nabilah_2908 said...

HYE AK ;

yupp....maggi yg berkuah ni..actually tk sihat kan..? huhuhu... ;)

HYE ASLINER ;

itu la yg terbaik..sbb maggi ni bukan baik sngt..tp studnt..itu la makanan yg best selain biskut or roti.. :)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

sama lah...skrg ni dah kurang...beza sngt ms stdnt dulu.. ;)

HYE CIK HARIZA ;

bukan perasa je...mee tu sendiri pun tk elok..huhu...biasa lah..bnda yg tk elok tu juga yg org suka makan kn..? ;)

HYE YANA ;

hehehe..sorry...ala..bila time buka puasa...maggi ni dh tk pndg g dah..yer tak..? (^_^)

nabilah_2908 said...

HYE KAK ATI ;

sy suka jugak...tp dulu la..skrg ni..sy rasa...mee tu dah tk sedap...kurang rasa.. :)

HYE KELLA ;

heheheh...sorry dear.. :)

HYE PIPOQ;

kira kerap gak tu makan seminggu sekali...huhu.. :)

HYE NAZIRAH ;

hehehe...cuba la bila dah habis study nnti...sure dh tk mau dah makan maggi.. ;)

HYE YANIE ;

sedap...lain sikit dr mee goreng.. ;)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

lama tak makan magie ni nak gak buat nanti .... buat serapan pagi.... kalau sekali kena mesti ketagih hari-hari

nabilah_2908 said...

HYE LEEYA ;

yupp..makanan paling best kalau nk comparekan dgn biskut n roti..(^_^)

HYE D_TIEAH ;

ala...cara masak macam masak mee goreng gak...(^_^)

HYE TIA ;

betul juga tu...yer la masa studnt dulu..kebulur dia lain sikit kan..? ;)

HYE MARSHA ;

hahahah...kenduri maggi...seronok kan..? :)

HYE ATTY'S

brand Adabi tk pernh try lagi.. :)

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

yeszza......xde sayur2 pun tkpe kan..? :)

HYE DILLA ;

myb suasana dah berbeza...tahap kebulur time studnt lain sikti dari sekarang yg sntisa cukup makan/bnyk pilihan makanan.. (^_^)

HYE LALINK ;

ala..ala...beshnya boyfi dia pndai masak.. ;)

HYE MUNNA ;

sy lak tak berkenan mamak punya..pelik jer rasa...macam dia letak rempah kari je..huhuh.. ;)

HYE CIK TIRAM ;

enth la...akk tk suka sngt...cuba tanya Adin....dia band terus maggi.. ;P

nabilah_2908 said...

HYE ANIP ;

maggi berkuah tk berapa baik compare dgn maggi goreng..huhuhu.

perencah dah 1 hal...mee tu sendiri.. ;)

HYE MOLMOLLA ;

uniknya nama... :)

tul la..x baik mn pun maggi ni...tapi pada studnt/org bujang yg tk reti masak..maggi la makanan paling sedap.. ;)

HYE ANA ;

yupp...maggi berkuah mmg bnyk keburukkannya..

perencah 1 hal...mee tu sendiri...

tp masa studnt itu la yg paling sedap compare dgn roti or biskut.. ;)

HYE E&E ;

ha...betul tu... ;)

HYE EDY ;

yupp...kari best gak.. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAK ZAR ;

insya'Allah..nnti sy singgah.. :)

HYE ANNA ;

hehehe...belum masuk pasaran la tu...nnti ada la... ;)

HYE IEDA ;

indomi mmg sedap..keluaran indon kan kak..? rasa dia lain sikit dr maggi kita.. :)

HYE MIE ;

itu pun sedap gak..masam2..tp tk boleh lawan tom yam lah.. ;)

HYE ROSE ;

hehehe...air tgn kita berbeza.. :)

HYE AFZAINIZAM ;

hahaha..sampai ketagih..payah gak tu..kena pandai control la.. :)

Nieza Micha said...

tibe2 jd lapar pulak... hoho...

::..Dia daYa..:: said...

salam

kat rumah Daya mak JARANg beli maggi
sebab tak baik untuk kesihatan
kalau teringin sangat kami wat KENDURI MAGGI
selalu makan malam laa

suka jenama CINTA n kari
sedap giler...

Tapak Kaki said...

citer pasal megi segera ni kalau flashback masa belajar dulu memang terharu la... pendek kata perut aku dengan megi ni ibarat isi dengan kuku.haha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...