Monday, January 10, 2011

MAKAN-MAKAN SEMPENA AJL 25


Hello fwens..........hai

How are you today....ok tak...??

hari ni.....erm...agak malas gak lah...sebab Boss ada suh wat 1 kerja yang I tak berkenan nak buat..more bukan tugas I pun..sangat la berat hati...

tapi bila Boss dah arah kan..?? harus la buat juga kan...? kang dia takmo bayar gaji..payah gak betul tak..huhu...huh

ok lah..back to our main topic...



MAKAN-MAKAN SEMPENA AJL 25...??

actually takde kena mengena pun dengan AJL25..saja je nak masukkan jugak perkataan AJL25tu..yer la sana sini orang dok cite pasal AJL25..

I cuma nak sahre dengan you all semua....apa yang I masak hari ahad yang lepas...

erm..pernah dengar tak...Asam Pedas Sawi Pahit..??



ini la asam pedas sawi pahit...pernah rasa tak..?

cara penyediaan...?

basic asam pedas...cuma tak payah letak daun2 limau..serai..etc.. cuma masukkan sawi pahit ni jer..
rasa pun lain sikit la macam asam pedas biasa..ada rasa pahit-pahit sikit...



begini la rupa sawi pahit..

saiz lebih besar dari sawi biasa...kat supermarket...I tak sure ada jual or tidak...kalau kat pasar-pasar basah..ada la..

lauk-lauk lain...?? meh tengok gambar-gambar kat bawah ni...




sayur kailan goreng



Ikan selar goreng belah belakang..

dalam badan ikan ni..kita sumbat dengan

bawang+cili+kunyit+garam


last sekali..

sambal belacan mangga....

mangga ni dah masak la...tak berapa umph..!! nak yang umph..kena guna mangga yang separuh masak... pang



semua dah siap..apa lagi..makan time..........

kami orang ni...tradisional sikit....lebih suka makan di bawah dari makan di atas meja..
syok oo...semakin berselera kalau kita makan ramai-ramai..

you all macam mana lak...? suka tak makan bersila kat bawah..??


p/s : semalam...dunia internet digemparkan dengan berita penutupan facebook pada 15 Mac ini...sejauh mana kebenarannya...?? apa pendapat you all tentang khabar ini..?

48 comments:

YanaMIB said...

aiyoo nabilah..pepagi tyg makanan mmg menyanyi jek prot nih..haha~ favvy ai kutt asam pedas...dem! lunch ni kena cari asam pedas jugak! xjmpe nabilah kena lanje..muehehe~ =P

En iLham said...

hmmm lazatnye..hehe
meriah makan weekend eh kak

aliesha kirana said...

wah! berselera tgk! AK smlm mkn nasi ayam. hihi. yg psl FB tu org ckp tipoo je lah nabilah. mcm kes justin biebir tu..heeheh~

❤NazirahMoktar❤ said...

sedap nye..terliur tgk..heee

HonEyBuNNy said...

amoii..lauknya semua sedap2 neh.....lapar...

Ieda Al-Habsyi said...

sambal belacan tu yg ngammm :)

maRShA said...

btul~! btul~! mkan kt bawah lagi best.. lagi rmai lgi best!! bru rse sedap je pe yg kite mkn.. he3.. sal FB tu ntah la.. ade yg ckp rumors je tpi c mark ckp law FB xde bru la org akan bersosial scara normal.. back to basic dy ckp ;) law tutp pon bgus.. xtutup pon bgus :)

Isteri Yang Comel said...

adeh meleleh plak tengok makan2 AJL nie.. hihih

niesz said...

waaa...akak..lapar giler kot tgk mkanan2 nie..nk ckit..ehe..

Prince Halilintar said...

sawi pahit tu xsame ke sawi yg cam kat kedai..xpernah lak prince masak sawi asam pedas..boley try nnt..hehe.. satu lagi prince rase tu kaba angin je fb nk tutup..tak sahih lagi maklumat tu..kite tgu dan lihat je la t kan...hehe

Dilla Ady said...

sukeeeee asam pedas..tp tak penah lagi makan sawi pahit nih..

wahhhh...pandai nabilah masak...untung ar sape jadi en. somi nabilah nnti..kenyam makan!

Nieza Micha said...

huhu... nieza suke mkn kat kerusi... tak selesa bersila... ngeh3...

fb tu entah la... cam tak betul jek... sebab tibe2... cam pelik jek...

redza said...

rajinnya masuk dapur..bagus2

pasal fb tu xtaulah pulak..tpi sy sejak mggu lepas dh tutup acc hohoh

lalink7 said...

asam pedas jhr my favorite tue..hehehe..lepas ltk sawi pahit tue..still pahit lg ker? hehehe..kite xpnh mkan b4 this..

kite 50-50 if fb ditiadakan..hehe..kalau ade pun ok..kalau xde pun ok kot..heheh..tp jgn suh delete blog..kalau tak ai nanges..hehehe =D

byk betul lauk pauk yg dimasak leh kawen dah nie..hehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Makan depan tv tengok AJL ke.khe khe.akak selalu masak sawi tu, akak panggil sawi jeruk masak asam tumis ngan ikan parang.oghh mabelas.

pipoq said...

aku suka makan..tak kesah la besila ke, berkerusi ke, berterbangan ke [makan dalam kapal terbang ooi], asalkan makan aku suka je..

pasal FB tu, aku tak kesah sangat sebab aku hanya menggunakan FB untuk bermain game..tapi kalo betul Zuck nak letak jawatan tu, semalam baru je aku antar CV untuk ganti dia jd CEO FB..ahahaha..

oya said...

nampak lazat betul..lame x pekene asam pedas

De Mois said...

Dah agak da..mesti takde kaitan dengan ajl 2 kan.

nunama said...

Kak Nabilah. Haha. Saya suka betul part makan-makan nih. Terliur la tgk sambal belacan mangga tuh. Mcm terasa-rasa kat anak tekak nih. :)

Psl tu, ntah la. saya mmg x amek pusing. Tapi, mcm tak betul je. Wahaha~~ Wallahua'lam.

laGenDA KodOk HijAU said...

mana satu citer ni? pasal bos ke? pasal masak ikan ke atau pasal fesbuk ahhh manyaknyaaaa macam 7 eleven macam macam ada

::..Dia daYa..:: said...

Salam
semua makanan sungguh menyelerakan
lapar lak rasa

suka makan kat bawah n duduk bersila. makan ramai2x lagi lebih terasa nikmatnya ketika makan :)

Tapak Kaki said...

kami tak tengok AJL tapi kami tengok bola sepak..yahooo

Oasis said...

Sungguh meruntum jiwa tgk lauk2 tu. walaupun sy tak makan ikan, tapi nmpk sungguh menyelerakan.

Pasal FB tu tak de sbrg kenyataan bertulis pun lagi. Khabar angin je tu.

~cik tiram~ said...

sedapnye!!
lapa pulakkk..hehe..=.="

atty's said...

kty pun suka makan kat bawah ramai2 dr makan kat atas meja.

senydream said...

nak p tumpang makn boleh x?..hehe2...

IMANSHAH said...

Hwbatlah org perempuan masak2 ,macam resepi ado..aku hado??tak do

ana ayesha said...

pertama kali dgr pasal masak asam pedas sawi pahit.

setau ana sawi yg besar tu tak pahit dan ana mmg suka kalau goreng dgn mee. sawi bunga pun ana suka

ikan selar belah belakang tu biasanya ana gunakan ikan cencaru tapi sumbat dgn kelapa mcm sambal kelapa tu

facebook tutup tu rasanya gempak jer tu

zEri sAfEerA said...

aish,,, bile la org nk pandai masak. pndai makan je. hehe :D

tp kan lauk2 2 nmpak sgt best. wooo,,, syok makan kat bawah berjemaah. hehe :D

Along Tapa said...

makan kat lantai la syok..boleh ikut sunnah nabi macam cerita Meon dulu..haha

tetiba terngidam tauhu sumbat lak...

Gorengbaek - Tips nak menaikkan trafik..

Hangit habis dah - Ini tahap marah melebihi paras normal...tafsir la sendiri...

Faaein Himura said...

pergh.. lapau plak tetiba ni... hehehe.. =]

beautiful_rose said...

huhuhhu masuk sini terus rasa lapar tgk makanan...pandai masaklah ko nieh.
hantar sini sikit boleh? =p

nas said...

lorh..ingatkan pasal ko jalan2 lepas balik dari ajl sambil makan...heheh...sedap kot mannga muda dibuat sayur..i like it! hehehehe....
sawi pahit pon sedap :)
lagi satu..kangkung belacan lagi sedap..xtry? :P

E.d.Y said...

ya Allah... makan tgk pagi buta ni..perut terus berkeroncong

asliner said...

uish akak nie..
letak makanan sedap2..
meleleh dah air liur! hehe

p/s: ader dengar jugak yang FB nk tutup..ntah ek..waallahualam~

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

hehehe..dh jumpe ke belum asam pedas tu..? ;)

HYE EN ILHAM ;

tidak la meriah mana..biasa2 je.. :)

HYE AK ;

hmm..tul gak tu...sj jer nk mengemparkan dunia internet.. ;)

HYE NAZIRAH ;

(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE HONEY ;

hehehe...mmg sj buat kamu lapar.. :P

HYE IEDA ;

kalau dpt mangga muda..lagi best.. ;)

HYE MARSHA ;

yupp..berselera kan.. ;)

tntg FB tu..sm la..akk pun tk kisah..cuma syg jer la dgn gmbr2 yg ada dlm tu.. :)

HYE ISTERI YG COMEL ;

uniknya nama..hehehe... ;)

nabilah_2908 said...

HYE NIESZ ;

masak la....huhu...sure lagi best.. ;)

HYE PRINCE ;

x sama....sawi biasa kurus sikit..sawi pahit ni besar dr sawi biasa... ;)

HYE DILLA ;

nk kata pandai tu tidak la..sikit2 ok..hehehe.. ;)

HYE NIESZ ;

pasal fb tu...sj jer nk huru harakan dunia internt..

pengguna fb cemas gk kan pasal ni...kuat betul pengaruh FB pada semua org..huhu.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

nape tutup..dh boring eh..? :)

HYE LALINK ;

tak la...pahit sikit2 je...tp sedap...mcm org letak sayur jeruk dlm masak asam...gitu la rasanya.. :)

haha..tul juga tu...biar FB tutup..jgn tutup blog.. :)

HYE KAK INA ;

sawi ni mmg org wat jeruk pun...tp tk pernh makan lak.. :)

cara masak lebih kurang sama gak mcm akk masak.. :)

HYE PIPOQ ;

hahaha...tul ke dah hantar...moga2 berjaya la eh dptkn tmpt ceo tu..

pakcik kayoo..!! :)

nabilah_2908 said...

HYE OYA ;

kat melaka ni..biasa la...asam pedas mmg menu utama.. ;)

HYE DE MOIS ;

sj jer nkmasukkan perkataan AJL...teknik SEO tu tau... sorry..;)

HYE NUR ;

kalau dpt mangga muda...lagi umph..!! hehe..

tntg FB tu sbnrnya tipu je..sj nk huru harakan dunia internt..

1 tepukkan gemuruh la kepada yg menyebar rumors ni...sbb dia mmpu menggusarkan pengguna FB.. :)

HYE KODOK ;

pilih la mana2 yg berkenan di hati tu baca.. :)

nabilah_2908 said...

HYE DAYA ;

yupp...best kan..ikut sunah nabi tu tau... ;)

HYE TAPAK KAKI ;

huhuhu...x tgk lak bola...AJL pun tgk separuh jer...last2 AJL yg tgk sy..hehe.. :)

HYE OASIS ;

kenapa tak ikan..?

HYE CIK TIRAM ;

hehehe,,,makan la dear...jgn biarkan perut tu lapar.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE ATTY'S

yupp...seronok kan...even makan simple pun..sure berselera.. :)

HYE SENYDREAM ;

hehehe...tk boleh la dear...dh habis dh semua.. :)

HYE IMANSHAH ;

tk pelik la..org laki tk boleh masak.. :)

HYE ANA ;

sawi ada bnyk jenis...sawi ni betul2 mcm sawi biasa tu..cuma saiz dia besar sikit..

sawi yg ana masak tu..batangnya warna putih kan..? batang sawi ni..hijau.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ZERI ;

xpe..slow2 belajar..nnti sure boleh..:)

HYE ALONG TAPA ;

yupp...yupp...ingt gak cite tu..hehe..

kalau ngidam..apa lagi..cepat2 la buat..

HYE FAAEIN ;

jgn biarkan perut tu lapar..cepat2 g makan.. :)

HYE ROSE ;

nk kata pandai tu tidak la...bolah la sikit2.. :)

kalau kita berjiran..boleh gak hulur2.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NAS ;

hehehe..tidak la..sj jer nak masukkan perkataan AJL tu.. :)

kangkung belacan pun sedap gak.. :)

HYE EDY ;

huhuhu...g la makan yupp.. :)

HYE ASLINER ;

hehehe..sorry.. :)

pasal FB tu..rumors je..tp mmpu mengmparkan dunia internt.. ;)

sis shuhada said...

ikan selar goreng belah belakang tu!!!!
gila wat tekak ni terasa je...
uiks.. baby lam perut pun dok nyanyi2 nak, camn0? hehehe...

jom ke THE SOMEL LOMELS pulak..
Pasar Malam Jalan Tar

senydream said...

hehe2..len kali post entry sebelom mkn erk nnti sy cpt2 p sblom abis,haha2!...;)

Anip said...

mak ai, feveret aku tu asam pedas, sedap giler tgk..huhu, tapi mcm nk try je sambal belcan mangga tu...laen dr yg laen

kella said...

hamboi hamboi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...