Wednesday, January 19, 2011

POPULAR ??



Hye...hye..hye.....wek

POPULAR...?? cerita apa la pulak kali ni kan...??


ok lah....masih ingat lagi tak dengan n3 PINGBOX ??

masih ingat lagi tak pada Anonymous yang bertanyakan 1 soalan tentang Bagaimana Untuk Menjadi Blogger Popular ?

so...hari ni I nak menjawab la soalan tersebut....mau tau...??? jom kita baca lagi...pang


firstly.....cuba la buangkan perkataan POPULAR tu.....kita ni semua sama je...ada lebih..ada kurangnya...


bila adanya perkataan POPULAR....mula la orang meletakkan expectation yang tinggi pada orang/blog yang dikatakan POPULAR tu..bila tak mencapai expectiation..mula la mengkritik..etc....


tak best kan macam tu...??

TIPS ??

apa yang I buat...sama jer macam mana tips2 yang blogger-blogger lain pernah kongsikan...

ros entry menarik
ros blogwalking
ros comment

tapi I nak sentuh tentang COMMENT


itu la yang selalu I praktikkan.....

mahu blog kita dikenali...kita kena la kenalkan blog kita dulu...betul...??

cara yang I buat....dengan cara meninggalkan komen..

biasanya...owner tu akan datang ke blog kita semula untuk buat perkara yang sama....kita pun...buat la balik...

secara tak langsung....kita menjadi semakin rapat....kita semakin mengenali...kita menjadi KAWAN/SAHABAT...saling menyokong antara satu sama lain...

indah kan....??


tapi..............

perlu di ingatkan...setiap perbuatan kita..harus lah IKHLAS,




baca n3 blogger betul-betul....komen betul-betul....


JANGAN
tinggalkan komen tanpa membaca langsung n3 orang tu...

cnth :

nice n3..

terbaik lah...

bagus...bagus...


itu jer....kat blog-blog yang lain pun macam tu juga komennya......betul ke cara macam ni...???

kalau tak nak baca....tak perlu tinggalkan komen..keluar jer la..cari n3 yang menarik tuk di baca...tuk di komen...

tanya pada diri..apa niat sebenar kita berblog...??


satu lagi....

JANGAN mengharap yang blogger itu akan datang balik ke blog kita...kalau ada..ada lah...masih ramai lagi yang sudi..

mungkin blogger itu sibuk....ataupun terlepas pandang pada komen kita....



hmm....I harap....kita sama-sama mendapat manfaat dengan apa yang I dah kongsikan pada hari ini...

I sekadar berkongsi apa yang I tahu...jika ada salah di mana-mana..harap sudi lah tegur yupp...

"cara-cara untuk menarik minat pembaca membaca n3 kita sekaligus meninggalkan komen...?"

guys...any tips...??? meh kongsikan bersama....pang

40 comments:

Nieza Micha said...

betul ape yg nabilah ckp tu... tujuan berblogging cume nak popular jek ke...? perlu ke popular tu... hoho... same jela sume... yg penting kene la ikhlas.. ikhlas komen.. ikhlas follow... tak yah la nak mengharap kan balasan... bukan sume org boleh on 24 jam depan lappy... kalau org tu tak balas balik maybe dia bz... tak yah nak pk buruk.. hoho...

sempat lg blogging time keje nih... ngeh3...XD

Chik Att said...

BETUL... Buatlah sesuatu dengan hati yang ikhlas ...InsyaAllah .... balasan yang baik utk kita ...

En iLham said...

sangat setuju dengan pendapat akak. dengan komen akan membuat blogger saling berkenalan n mungkin akan jadi rapat lepas tu. apapun saya memang suka komen kat blog akak walaupun dah jarang update blog sekarang.huhu

LiFe KaMi said...

betul tu nabilah ,kena usaha skit klu nak popular,
nabilah pun suka komen kami,
kan kita dah jadi kawan..:)

Nur Areefah said...

itu lah, jangan memaksa org datang.... rasanya plg penting kena la buat entry menarik dan agak unik, ada identiti kita sendiri.orang pun akan terangsang utk selalu ke blog kita xD

latest entry : SMAC'11 | being a mamarazzi

Amni said...

hehe.. menaik tak menarik, tu terpulang ngan kita kan? tak semestinya menarik pada kita, menarik jugak pada orang lain.. sangat setuju, ikhlas itu penting.. dulu blog amni tak ramai yang singgah pun.. skang dah de belas2 confirm comment entri amni.. sangat suka hati... macam dah ada peminat tersendiri plak walaupun tak de la glamour.. hehe... follower pon sikit je...

budak hitam said...

Setuju.. sy pun sllunye akn pegi blog org yg komen sy dan bt benda yg sma.. tnda sy mhargai blogger tu.. tp ada jgk blogger yg jrg bg komen. Cukup dgn cara dia bmain ayt.. ataupun blog dia ada keunikan tsendiri.. sbgi cntoh.. bina satu watak utk blog.. watak kartun dan sbginya.. then org akn igt watak tu stiap kali dtg blog dia.. sy prsn di beberapa blog, cara ni bkesan utk buat blog tu popular.. :)

❤NazirahMoktar❤ said...

hehehe..ye, kite selalu follow blog org, kalau ada org suruh..tpi kalo nak baca dan komen blog tu, memg jarang la..suke pegi blog yg biasa baca je, tak pon kalao terblogwalking, jumpe entri best2, baru komen.kalo nak org komen entri kite + selalu jengok blog kite, memg kena beramah mesra sikit.kalo kite buat entri best + gempak tu lain crite, memg ada je org komen kan.

redza said...

yup..kita xleh terlalu mengharap org dtg ke blog kita..
tpi jika blogger tu dh jdi rakan yg rapat dia atau kita akn tetap berkunjung ke blog rakannya tu

ermm dh lama x bw ke blog2 lain..hanya singgah ke 2,3 blog yg dh jd rakan termasuk blog nabilah nih..masa xmengizinkn

Dilla Ady said...

dilla pun ikut ckp nabilah..kalu org tu tak reply balik comment kite, ramai lagi yang masih sudi..huhuh..

tp btul ape, blog nabilah mmg popular ape...hihihi

Prince Halilintar said...

prince pon bersetuju sangat dengan tips nabilah tue..rase sonok je bila dah berhubung dengan komen kan..hehe

maRShA said...

yupp~!! btul2.. lgi suke ltak comment dri ltak mesej kt shoutbox sbb bleh nmpak org tu suke ngn blog kite or jz nk fllower je.. tp dsbbkan tenet suke sgt msuk hutan trpakse la.. ltak kt shoutbox je.. :(

pipoq said...

no komen.. <--ayat tak baca entri..

hahaha..aku mengiyakan segala isi entri cik nabilah ni..memang gitu la sepatutnya..

blogging untuk jadi glamer & popular ? lupakan je kalo ada niat camtu..

pada aku kalo berniat camtu isi blognya tak mantop lansung..mesti banyak kopipes je..

blogging biar la untuk perkongsian..walaupun blog tu milik persendirian, tapi isinya biarlah sebagai perkongsian umum..baru la orang suka datang tul tak cik nabilah ?

Kazaztan Team said...

tiada la tips yg menarik utk dikongsi...tp sgt setuju statemenet bila komen sila komen betui2...baca n3 betui2... bukan main komen aje...kite leh thau...die baca ke tak n3 kite...kalu komen dah ke laut tu..tu la die ye...ikhlas dlm stiap perbuatan...

::..Dia daYa..:: said...

salam
betul tu
kalau nak komen biar ikhlas bukan harapkan dia datang blog kita
kan kan

salam ceria.. huhuhu

YanaMIB said...

ai pn guna cara mcm yu je..lbhkan komen..bila entry kita ada org komen rasa sgt² dihargai...so jgn mls utk drop komen ye...hehe~ =)

Cik HaRiZa said...

setuju sgt dengan nabilah...
ape yg penting tujuan kita berblog...
ade juga setengah blogger yang seperti memaksa kita follow mereka...
but ape2 pun komen yg penting kan...
^_^

lalink7 said...

stuju..waaaaawwwwaaaaawwwaaaa dengan nabilah..ahaks..bijak2..betul tue..selalu je ade org komen tp tah hape2 je yg di type nampak sgt copy paste..sabo jele..

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

betul..yg penting kena IKHLAS dalam berblogging nih...

(^^,)

aliesha kirana said...

aah.. skong semua kata2 nabilah.. heheeh.. AK xde tips la. AK pn tgh bljr dari nabilah ni.. tehee.. yg penting balas kunjungan kot. bina persahabatan, bkn semata-mata sbb nk suruh org berkunjung balik. kn? kalu dh jadi kwn otomatik kite rase sonok nk bace entry kwn kite kn? eheheheh~ mcm AK sonok bace entry nabilah la..heheeheh~

kella said...

betul semua yang di atas tu!
kena baca sampai abis then komen, kerana kita akan dapat rasa, satu perasaan telus bila baca komen2 dari pengomen...

hmm...
yang penting niat,.. kita kawan kawan takmo lawan.. mesti mao hati baik...

nak terima kasih kat nabilah jugak.. sebab selalu singgah rumah kita.. :)

ure so nice.. thanks.. :)

d_tieah said...

Prinsip dia jujur je kan..
Setuju sgt pasal yg komen cm spam tu..
Cth: Nice entry, bagus2..
Euwww, nmpk tau x bc..
Penat je blogger tu tulis..

Along Tapa said...

pada adik2 yang baru nak blogging tu, dengor cakap nabilah ni...sebab aku pun masa start blogging banyak ikut pesan-pesan dia la...hehe

sebab tula ramai yg cakap...blogging ni kena sabor..kita takleh nak cepat jadik power...pelan2 kayuh..ek nabilah??

Gorengbaek - Kelemahan-kelemahan kaum jantan..

Hangit Habis dah - Transformasi HHD

Oasis said...

Alamak. Kali ni nak kena komen panjang-panjang la ni eyk. Hehe. saya punya folower yang paling sikit tapi nasib baik drg2 ni semua (termasuk la awak)sporting and best.

Elly & Emmy said...

setuju.. setujuuu.. ngan hujah sis nabilah ni.. hehehe.. gud entry.. bagus.. baguss..
apa2 pun kena ikhlas kan..

::mak incik:: said...

a'ah kan... kite beblog ni sebab nk rmai kwn n dptt info2 yg kite xtau... bkn nk pames jew kn... n TQ ek k.nabila coz BW blog fatin... ;)

Anip™ said...

aku sokong ko, kebanyakkan orang just comment simple2 jer. aku pon pelik. hehecthnye :

terbaeklah.

kadang2 aku xbpe berkenan, sebb tu kdg kununganbalas jarang dibuat.

BLOG GEMPAKZ SIOT

Farhan Zulhusmi said...

betul tu...i like stement perlu ikhlas....
ok....maybe boleh lebih diperektikan...
act klau xletak tajuk popular tu memang sy akn dtg blog yg komen sy...
apa2...thanz erk....menarik....

ana ayesha said...

hi nabilah

blog u ni mmg popular wp n3 sempoi tapi pd pendapat ana usia blog juga memainkan peranan ..... nabilah dah lama blogging tu pasallah popular

Tapak Kaki said...

aku setuju yang part jangan mengharap tu... aku langsung tak mengharap apa-apa pun tapi cik nabilah ni sudi jugak kasi key chain ikan.hehe.. cik nabilah pandai ambik hati orang.. ;p

E.d.Y said...

betul tu..comment kat blog lain mmg penting

aRien de GreaT said...

salam..

hai nabilah,,
wah2...
lama xdtg..skali dtg ramainye peminat die..hehhe
sje nk menyinggah je nih...sbb dh lmasgt xaktif blog

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Akak bukan tak nak kongsi, tapi akak tak de tips. belum cukup popular lagi.

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

0ooooooooooooo macam tu rupanya. Dah dapat dah tips berguna pada hari ini ye. Kena catat dalam note simpan dalam lappy ni. Lepas ni kalau tinggalkan komen kena tinggalkan link sekali so saya tinggalkan link saya. Sila-silalah jenguk ye (^^)v

beautiful_rose said...

popular?
perlu ke macam tu?
lain org,lain caranya betul tak.kalau entry menarik,lain kali org akn dtg ke blog kite.tapi kalau entry asek berkisar pada pekara yang sama je,org pun malas nak dtg baca.

contohnya :
anugerah juara lagu...semua org nak buat entry pasal AJL sedangkan dalam surat khabar pun dah ada.kalau 5 blogger wat entry y sama je,bosan juga.

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

hoho peminat misteri nabila... ehehehe... hr ni br nk try bace blog lg satu nabila... oyeah

p/s: lme da kot nabila fofular

nabilah_2908 said...

hye guys.... :)

thnks yupp...moga kita sama2 dpt mnfaat..

berblog secara happy....tkde rasa sakit hati.. ;)

niesz said...

betul tu..niesz sokong, kadang2 niesz tgk org yg komen entry niesz, org yg same je..niesz xkesah la..sbb bg niesz, sape yg selalu bc entry niesz, org tu yg rapat ngn niesz, n niesz pon akan wat bnda same..kadang2 smpai kan bc name blog dorg je niesz da kenal die sape..

so, bg niesz..ape salah nye kite bc entry kwn blog kite n bg comment..br la kwn kite tu rase d hargai..

nunama said...

aah. buatpe nak kejar kepopularitian. nanti, yang diingat pastinya sikap kita yang peramah dan jujur dalam bersahabat. :)
entry akak yg dulu pasal Friendly Blogger tu, memang layak untuk akak.
Terbaik! (n_n)

p/s: comment2 nih, Kak Nabilah la yg ajar. hehehe.
p/s/s: sy takda tips.

Mak Su said...

menulis dari hati :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...