Thursday, January 27, 2011

SAKIT GIGI



Hye fwens.....hai

nak ngadu domba dengan you all semua boleh...?

semalam dah ngadu kat FB...hari ni nak ngadu kat blog lak....huhu...

kalau ada yang rasa n3 kali ni annoying...maaf la yer.....huu

sepertimana tajuk pada n3 ni...Sakit Gigi....ha,,itu la yang sedang I alami sekarang...tapi tidak la kritikal mana...



denyut-denyut manja jer ni...tapi rasa macam nak demam pun ada gak..huhuhu...

hope sangat sakit ni boleh hilang....seboleh-bolehnya I tak mahu pergi jumpa Dentist...

oh......tempat paling scary...compare dengan klinik biasa....



lihat la equipment dentist ini...

scary tak...??

apa tak scary...??? meh tgk yang ni pulak..



tak jugak...?? ooo...myb you all nampk dentist cantik....

gambar kat bawah ni lak...



hrummm....xmau.........

sebelum ni..I tak pernah lak sakit gigi.....check gigi pun..time sekolah jer la....lepas habis sekolah jaga sendiri...

gigi I sihat tau.....enth kenapa tiba-tiba je boleh sakit....macam berlubang pun yer gak...haih...kenapa I harus lalui semua ini....

semalam....kawan-kawan ada syorkan beberapa cara untuk menghilangkan sakit gigi...

antaranya...



kumur dengan air garam..

dah buat dah semalam....plus dengan air suam...

lega la juga....



ada juga yang menyarankan kunyah tomato mentah..

even I tak suka tomato mentah...ingin juga cuba..

balik rumah...selongkar fridge..xde la pulak tomato..semua dah masuk dalam periuk..

my mom buat tomyam semalam...sedap...huhuh...



creadit

pagi tadi pun...sempat kumur-kumur dengan Colgate Plax .. memang la sakitnya hilang...tapi bila makan...berdenyut balik...

and...pagi tadi..dok tanya pakcik Google...



menyarankan tuk menempel gigi dengan bunga cengkih yg di tumbuk halus..

ini belum try lagi...

guys.....ada petua lain tak....selain dari pergi ke dentist...??huu


p/s: kenapa yer...bila cari info-info kesihatan...banyak web-web dari Indonesia...mana web-web dari Malaysia...???

50 comments:

::..Dia daYa..:: said...

salam

semoga cepat sembuh

cian kat dia
sakit gigi memang paling tak seronok

Dilla Ady said...

dulu mase anak dara dilla penah gak kena sakit gigi...selalu..berdenyut2 sampai kena sakit kepala skali..

mase tu mmg tensen manjang..rase nak marah jek..last kena mmg sakit giler2 sampai kuar2 air mata..

baik jek sket, terus dilla gi dentist..kasi buang itu gigi...skarang suda rongak...


kesanggupan nk cabut tu sbb gigi geraham bawah belah dalam..so, bile senyum ke cakap ke tak nampak la sgt..kalu yg kt belah luar boleh nampak mungkin tak sanggup gak...

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Akak tak takut cabut gigi.tapi first nak pergi memang liat. ni gigi akak tengah sakit, sanggup tahan, esok kalau dah separuh nak pengsan baru pergi.boleh gitu.

aliesha kirana said...

hehe..sabar eh nabilah.. cuba tgk kt gigi yg sakit tu, ade tak lubang ke ape ke? kalu lubang kecik je, tampal skit, tak sakit sgt kot.

nnti kalu biar, lubang tmbh besar, terus kene cabut lg susah kn nabilah. hehe.

harap nabilah cepat sembuh eh. sakit gigi memang seksa.. AK sllu sakit gigi ble nk tumbuh geraham bongsu tu. dh bertahun-tahun tp still sakit gak kdg2, gigi pun tak penuh2 lg tumbuhnye..huhu~

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

erkk.. aq tgk je pic docter tampal gg tu.. cm terasala aq sakit nya cmnaa..ouuuhhh...

p cabut la bellaa...2 je jln spya x sakit.tp jgn cbut tme skit2 ne..br sembuh dulu eaa...

pipoq said...

hahaha..aku paling tak suka kalo nak pegi jumpa dentist..

tapi kalo dah tak tertanggung tu, bawak la pegi jumpa yang pakar..biar la terasa seram sejuk pun asalkan tak terseksa menanggung sakit..

❤NazirahMoktar❤ said...

semoga cepat sembuh :))

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

bos kak yanie pun baru pi cabut gigi td....cian dier....

erm...kena jumpa dentist gak tu dik..

Amni said...

Dear, bek jumpa awal2.. t jadi macam gg amni.. kena cabut.. sayang tul gg tu.. tu sebab takut nak jumpa dentist la tu.. huhuhuhuhu.... kalau melarat lagi sakit nanti.. betul ni..

Prince Halilintar said...

la kesian kat nabilah menderita sakit gigi kan..harap2 ia temporary saje ..kalau da xdpt nk thn baik cabut je gigi tu..tapi nk cabut bia pergi klinik swasta bia byr mahal tapi services diorg ok..jgn takut2..hehe

::NelyLeyana:: said...

jgn takot tok berjumpe dok gigi... :)

redza said...

wuuuuu sakit tuu..tym2 camnih klu ade org wat lawak kt depan rasa cam nk bg penampar je kn

klu dh xde jln len kena g klinik gak la

niesz said...

terseksa nye kalau gg sakit kan..rase menyengat je..akak caye x, nenek niesz boley mkn unga cengkih ni mcm kunyah gula..hahaha..bnyk lak tu..

updated entry : orang parit order pizza

Zaidah said...

orang kata klu sakit gigi duit banyakpun tak ade gunanyer....pernah sakit gigi sampai bengkak pipi....semoga cepat sembuh

Tapak Kaki said...

cik nabilah masih ada gigi susu lagi ke?hehe.. aku pun ada masalah sakit gigi sebab berlubang.. tapi lepas pakai listerine terus ok je.. colgate plax tu tak sekuat listerine..

lalink7 said...

siannye Nabilah..bwk bersabar ye dear...ini dugaan..kite pun pernah kena dulu..teruks gaks sampai nanges sorang2 dan makan pun xlalu..makan bubur je sebulan..haaa..

nasib Nabilahnye denyut manja2 je..

web dari Malaysia xwujud sbb orang kite xminat pasal tue..org kite minat gosip..hehehe..termasuk la ai nie..hehe

Farhan Zulhusmi said...

hehehe
ok...takut jmpe dentist erk???hehehe...
ok idea2 tu terbaik gak....ok....cmnie....
cabut je gigi tu...kompem xsakit...tapi...leps wt sakit lah..hehehe

shahani... said...

sabo j la nk wat camna..
sy pn penakut gk bab2 nk jmp dentist...sy sanggup telan ubat dri jmp dentist...hehe...

nunama said...

adoii! tak dpt nak tolong akak dis time.
xda petua. huhu. :'(

p/s: aah. mmg mcm tu kan. isyh3.

munna said...

kak munna kalau sakit gigi mmg tak boleh tahan.. ada je yg bising dekat ..mula lah kena marah... selalunya tak tahan sakit lama2.. terus pergi klinik cabut atau tampal

YanaMIB said...

my advice, bek pi je dentist..lg cpt pi lg bagus..kazen ai pernah kena mcm yu la..skt gigi manjang..pehtu xmo pi dentist..tangguh², last² xthn sgt sakit...bila pi dentist kena cabut gigi daaaa...huhuhu~ =P

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kalau sakit gigi selalunya sakit hati gak pasal tak lehhh makan pasal sakit gigi .... orang lain sedap ajerrr mengunyah tapi ko adoiiiii sakitttt....

moga ko cepat sembuh yerrrr

Nieza Micha said...

huhu... nieza sarankan pegi jek jumpe dentist... biar lame2 nanti lg sakit pulak kang...

umo nabilah bape eyh...? sume panggil akak... nieza mcm kene panggil nabilah akak jugak jek.. huhu..

senydream said...

ckp sal sakit gg ni kan seny bru jek p cbut gg semalam..huh! rse cam nyawa dihujung tanduk dah ha..mmg rse nk mti sngt..gg geraham mmg la ssh sngt nk cbut..arini still rse skit sngt smpa p klinik kshatan amik ubt than skit..skrg bru rse lega sket ni ha n bru leh buat pape lau x duk menangis jek lam bilik ha,waaaa...;)

Anip™ said...

aku ni x penah rasa sakit gigi, kesian aku tgk kwn2 yg sakit gigi, tak tido dibuat. heheh

BLOG GEMPAKZ SIOT

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

thans yerrrkerana sudi baca jawapan saya pada pertanyaan awak tu.... sebenarnyerrr secara kebetulkan mmg aku nak wat entry pasal TZM pun...

alahaiiiii ciannyerrrr meh sini cabut gigi ko yang sakit pakai ragum spanar kereta boleh takkk

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Yeaah, dulu masa belajar First Aid ada petua pasal bunga cengkih tu. Kamu try laa. Tumbuk bunga cengkih sampai kuar air then amibil air tu sapu dekat gigi yang sakit tu. Dengar cerita air bunga cengkih tu digunakan untuk ubat kebas. Susah sangat guna je Gambir Serawak. Hahaha, gambir Serawak pun untuk kebaskan something jugak. :p

nisa said...

rindu kt nabilah..

ala2 cian nye die sakit gigi. sure xbole tido malam kan. nisa da penah rasa betapa sakitnya. g jupe doctor taw. ley cabut then ilang sakitnya.

E.d.Y said...

paling xsuka sakit gigi..macam2 benda nak buat mesti terbantut...

semoga cepat sembuh yer

Along Tapa said...

yang kemam cengkih tu betul gak nabilah...sebab dia buat area yang sakit tu jadik kebas...so kurang la sakitnya...

Gorengbaek - Tips untuk dapat idea buat entri..

Hangit Habis dah - Entri jiwang versi Along..cuba korang tafsirkan...

NOOR FATIN said...

sakit gigi la seksa. wuuu. takot nak jumpa dentist. hoho

decrewz said...

Errr... Info kesihatan dari malaysia kurang sebab takut nanti salah bagi putua, lain jadi plk..he3

~cik tiram~ said...

g jumpe dentist je laaaa kak..haha....kite pun nga sakit gigi neh....huhu.....

senydream said...

jom bce pangalaman seny lak tentang sakit gigi ni...
http://senydream9.blogspot.com/2011/01/toothachenightmare.html

mie said...

wow!!
siap gerudi lagi..
eheheee

Ati Masrif said...

nabilah cayang...

nampak gaya ni
dah tak de cara lain...

gi dentist je yer..
jgn takut..tak sakit..

nak baik tak???
pergi hari tau...

Ati Masrif said...

kak ati dulu pernah kena sakit gigi
yang teruk sgt
lagi pulak tgh mengandung tau

gagah kan diri pergi dentist juga

so...u can do it ..ye bucuk2 ^_^

tia said...

tia xpenah jmpe dentist! takotttt!

nabilah_2908 said...

HYE DAYA ;

wslm...thnks Daya..hari ni..ok sikit..dh kurang denyutnya...hope esok..hilang terus.. ;)

HYE DILLA ;

letih la bila dgr kena cabut..huhuh..gigi geraham juga la..tp belah luar..kiranya gigi besar yg first..nk cek pun tak nmpk..

hope..baik la kot lepas ni.. :)

HYE AK ;

dh try juga tgk..tp tk nmpk..kena masukkn cermin kt dlm mulut rasanya...ala2 mcm equipment dentist tu..baru leh nmpk..hehehe..

kena kat gigi graham juga..tp yg belah depan..

hari ni...tkde la sakit mn..light2 je..hope boleh hilang terus.. :)

dulu kan...sy kesian tgk kawan2 sakit gigi sbb gigi bongsu nk tumbuh..sy tk berpeluang rasa mcm tu..

mcm tu juga bila gigi dieorg kena simen..cabut bagai..

skrg ni turn sy lak..huhuh...(*_*)

nabilah_2908 said...

HYE ANNA ;

ish...xmo la cabut...gigi elok lagi..syg oo..nnti rongak dh tk cun.. :P

HYE PIPOQ ;

hrumm..tgk la mcm mana nnti...nk pergi mencabut tu cost juga...huhu..kalau g kerajaan..habis la di tibainya gigi sy...huhu..xmo ler...

HYE NAZIRAH ;

thnks... :)

HYE YANIE ;

huhuhu...kalau keadaan memaksa..sy akan pergi.. (*_*)

HYE AMNI ;

hrumm...tul gak tu..syg kan..dah la gigi kekal...

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

tu la kan..hope temporary jer la sakit ni...

dh survey gak...boleh tahan mahal..sebatang gigi dekat 50 ringgit...huhuh...

HYE NELY ;

huhu...ok lah..akan cuba di buang perasaan takut tu.. :)

HYE MR RED ;

hahaha...belum sampai tahap tu lagi...cuma xde mood nk bercakap.. ;)

HYE NIESZ ;

wah...hebat tu..biasa la org dulu2..sbb tu tk mudah sakit...bukan mcm org2 muda..huhu.. ;)

HYE ZAIDAH ;

betul juga tu...sampai bengkak pipi..? Ya Allah...jgn la jd kt sy.. :(

nabilah_2908 said...

HYE TAPAK KAKI ;

gigi susu...enth la..rasanya dah habis semua.. :)

Listerine eh..boleh cuba gak ni..thnks En Tapak Kaki.. :)

HYE LALINK ;

dh tu..pergi jumpa dentist tak...? hrumm...agak memalukan juga..

yer la kita pun..bnyk kan petua turun temurun..boleh lak tkde..

cuba juga baca web2 dr indonesia...tp tak berapa faham bahasa nya.. ;)

HYE FARHAN ;

kalau gigi tu goyang...boleh la juga nak cabut sendiri...ni gigi tu kuat lagi...mcm mana nk cabut..? huhu...

HYE SHAHANI ;

huhuhu...kita serupa.....(*_*)

HYE NUR ;

kaya dentist kan..? huhuhu..sebatnag gigi..dekt 50 ringgit..

kalau g kerajaan punya...habis la di tibainya gigi akk..tnpa rasa belas kasihan...huhuhuhu...(-_-)

nabilah_2908 said...

HYE MUNNA ;

kos cabut n tampal...mahal tak kak..?

HYE YANA ;

huhuhu...sampai kena cabut...hrumm...ok..kalau melarat..sy pergi.. buat ms ni..ok la juga.. ;)

HYE NIEZA ;

huhuhu...xde la sume...sy dok tgh2..ada yg panggil akk..ada juga yg sy panggil akk... ;)

tk kisah nk panggil apa...asalkan dgn nama elok.. ;)

umur sy dh 25... :)

HYE SENYDREAM ;

erk...sakit la tu kan..? hrumm...bape kos cabut sebatang gigi..?

HYE ANIP ;

nk tau tak..itu la ayat yg pernh sy gunakan dulu kt kawan2..

skrg ni..turn sy lak..huhu..(*_*)

nabilah_2908 said...

HYE AFZAINIZAM ;

terima kasih juga tuk info berguna tu..sngt la menghargainya.. ;)

cabut gigi pakai ragum spanar..?? OMG ! x snggup nk bygkn.. :P

HYE EFYERY ;

errr...gambir sarawak xde jual kt sini kan..? huhuhu...gambir tu kebas kan apa..?

HYE NISA ;

cabut pun sakit gak..huhuhu... ;(

HYE EDY ;

thnks...hope cepat la hilangnya.. :)

HYE ALONG ;

kurang sakit je yer...bukan hilang terus..?

nabilah_2908 said...

HYE NOOR FATIN ;

huhuhu..tau tak pe... ;(

HYE DECREWZ ;

tk mungkin la...datuk nenek kita kaya dgn petua...tkkn tk ramai yg tahu..?

rasa mcm nk buat 1 blog lagi la..khas tntg petua2 ni...

HYE CIK TIRAM ;

huhu...jom kita g sama2... ;)

HYE SENYDREAM ;

jp lagi sy dtg yupp.. ;)

HYE MIE ;

huhuhu..tau tk pe... :P

nabilah_2908 said...

HYE KAK ATI ;

hrumm...akk g kerajaan or swasta..? org kata..kt swasta..lembut sikit..huhu..tp bayarn lak mahal.. ;)

HYE TIA ;

tu la pasal nya....huhu..(*_*)

sis shuhada said...

owh, pengalaman pling ngeri ialah sakit gg. harus lg sakit dr sakit besalin, tau!

hope nabilah cpt sembuh ye.. mmg kena g dentist n check apa sbb n cpt2 setelkan!

asliner said...

petuanye..
gi jumpe doktor..hehe

Mak Su said...

dah, dah... gi dentist jer... ek, dun worry :)

Dr Akbar Abdullah said...


Info yang menarik mengenai petua rawatan sakit gigi. Namun bagi mereka yang mempunyai kerosakan gigi yang teruk, eloklah pergi mendapat nasihat daripada doktor gigi yang berdekatan dengan rumah anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...