Wednesday, January 26, 2011

SAYANGI PEMBACA ANDA



Ola dear fwenss...........hai

topik kita pada hari ini berkisarkan tentang Pembaca dan Anda...

minggu lepas I dah sentuh bab KOMEN dalam n3 POPULAR ... betul tak...? kali ni rentetan dari n3 POPULAR tu la pulak..

bagaimana caranya untuk menyayangi pembaca..?



dengan memberikan hadiah..?? oh...tentu sekali tidak...

cara yang cukup mudah....iaitu......mempermudahkan urusan pembaca kita...



Hari ni.... I nak sentuh 1 tips je...berkenaan dengan WORD VERIFICATION .. you all boleh klik link ini..sebab I pernah bincangkan perkara ini dulu...


"guys.....tolong lah disable' kan WORD VERIFICATION di blog anda..."



kesian para pembaca nak tinggalkan komen...

adakalanya WORD VERIFICATION yang diberikan susah..adakalanya pembaca terlepas pandang...dah kena buat dua...tiga kali..baru lepas komen tu..

kesian tak...??

yang lebih parah bila blogger itu gunakan komen jenis embedded below post




terpaksa loading dua kali tuk lepas satu-satu komen..itu kalau betul la WORD VERIFICATION tu....kalau salah...?

tambah memburukkan keadaan....pembaca kita yang gunakan broadband...di mana you all semua sedia maklum...betapa tidak konsistan nya tahap kelajuan broadband tersebut..

kesan..?? you all sendiri ada jawapan nya kan...??

CARA-CARA MEMBUANG WORD VERIFICATION ??




pergi ke "Settings" then pilih tab ''Comments''



scroll ke bawah..cari

"Show word verification for comments"

pilih

"No"

see....mudah jer kan...??

jom...sama-sama kita berubah.....kita jadi seorang blogger yang lebih friendly....

mudah untuk mereka...mudah untuk kita juga kan..??ye

tapi.....jika ada yang kata....



hrumm...terpulang lah....

blog kamu kan...??

apa pula pandangan you all tentang setting untuk Komen..?? embedded below post , full page and pop out window....

mana satu pilihan kalbu...? pang

66 comments:

aliesha kirana said...

aah sokong nabilah! xske word verfication. kalu blogger takut ade spam masuk, guna je comment moderation, kan senang nak trace..heheeh.. kalu komen box lak AK ske yg popup cm nabilah ni. loading die cpt, nk pembaca leh tgk balik entry tu sambil tulis komen. kn.. hehe..

pssst nabilah, kenapa AK rase blog nabilah load lmbt skit eh? hehe. (^_^)

Ieda Al-Habsyi said...

haah, aku pon tak suka word apekejadah tu, aleh aku nak komen kalo ada benda tu

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Betul tu Nabilah, makcik bab word verification tu lemah sikit, kalau nak mengomen blog orang. Kalau tengah sakit perut nak buang air, memang hazab nak tunggu word tu.Diharaplah dorang buang.

Adzriel AB said...

akak dah buang word verification tu. boleh spoil mood nak komen.
sokong aliesha kirana!

HonEyBuNNy said...

yeah..dah buang juga..hehhe

shahani... said...

sokong2...word verification ni x ssuai lgsg letak dlm blog,nyusahkn user nk comment aje...hehe...
:)

d_tieah said...

A'ah, betul tu..
Jgn takut pada spam..
Buat comment moderation tu always..

Latest entry : Sebab lelaki jadi GAY

redza said...

setujuuuu..mmg menyusahkn wv tu

niesz said...

caya la akak! niesz pon pling x suke ade bnda alah nie,da la nk kena tggu, kalau bnda alah tu x kuar, lg la, panas je rase..hehe...

maRShA said...

nsib siz mntion sal ney... sha pny upeny ade word verification.. bru prsan.. sian followers :P tanx siz!! ^^

LiFe KaMi said...

betul tu nabilah,
ingat nak komen juga pasal verification tu tak sampai hati tkut terasa..
harap diorg dpt disablekan, mudah skit nak komen..:)

Ati Masrif said...

betul tu nabilah

kekadang tu jenuh nak menaip

salah pulak..kena taip lagi..uhhh

Ati Masrif said...

nabilah cayang ..

psl laporan akhbar tu
ialah utusan yg di siarkan
pd hari jumaat lepas
tp dlm online xkuar pulak
kalau ada lg d ofc or rmh
bolehlah baca...uhh..geram!

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

lebih suker pop out window....lebih senang nak komen....

(^^,)

Farhan Zulhusmi said...

ha'a....selalu gak kena cm tu...tapi xpe....sy cuba gak untk memasyikan komen sy di post....tapikan ape function dy wt cm tu kan???saya punya xde kan???

nunama said...

pop-up window!!! :)
hehe mcm Kak Nabilah punya ni.
easy and fast. :)
ok2. saya buat sekarang. ;)

Dilla Ady said...

aiseymen..dilla nye ade ke takde ek..hahahah...nk kena cek nih..

btw, thanks la kongsi skali tips nk ilangkan word verify tu...dilla tak kisah pulak setakat nih..

tp btul kate nabilah, baik kite permudahkan, insya allah urusan kite allah pulak permudahkan kan?

Kazaztan Team said...

setuju...kkdg krn tu tak jadi nak kasi komen

ana ayesha said...

hi nabilah

word verify ana pun tak suker sbb ada kalanya tak pasti word yg dipaparkan

tapi ana selesa dgn comment style embedded below post sbb guna mode reply to comment

lieya orange M.I. said...

lieya setujuuuuuuuuuuu
lagi pengguna wireless yg selalu very-very low connection nyer, so, kadang2 word tu tak keluar..kesian kami.. :)
pop up window lg better dr embedded tu... :)

Nieza Micha said...

sokong nabilah.. 120%... haha..

saye lg suke pop out window.. lg senang nak komen panjang2... sebab boleh komen sambil tgk entry kalau tetibe lupe nk komen ape.. takde la nak scroll2 byk2 kali.. huhu...

Prince Halilintar said...

prince tersangat2 setuju...sbb kadang2 kite dah komen tapi xpasan ade word verification..gat kan dah komen rupenya belum..lagi satu kdg2 ambil mase yg lame nk loading page..

kella said...

nabilah! kita punya tak ada word verification kan? hmmmm
bagus entri nabilah yang ini! terima kasih ya nabilah! nabilah ni memang bagus orang nya.. :)

Fatin Aimie 88 said...

<3 diz entry... hehe amy xsuke gak benda tu sme...nyusahkan kena masukan kdg2 2 3 kali word verification tuh





salam...

nak mintak tolong korang vote ENtry 162 kat http://www.cstproduction.blogspot.com/

really need your support. :)
undi anda amtlah berharga bagi sye..thanks for voting :)

❤NazirahMoktar❤ said...

pop up window the best la..hihihi..popup window sesuai kalao org nak komen..kite hias jugak untuk embedded komen, tpi selalunye kite je pkai sebab nak reply komen org kan..

NOOR FATIN said...

suka sgt post ni. sy penah buat gak dlu. haha tapi ramai jugak yang guna embedded. susah la nak komen..wuu

Amanina said...

prefer pop-out window hehe

Anip™ said...

bagus tu, aku cukup tak mnt kalau nk komen kene ade verification code, trus tkn pangkah, lagi satu kalau internet slow, selalu nyer emmbewod below tu x kuar.

BLOG GEMPAKZ SIOT

beautiful_rose said...

kalo internet laju tak pe lagi boleh sabar.tapi kalau internet slow terpaksa buat 2,3 kali.last2 terus malas nak komen dah...

EmanCloud said...

huhuhu klu komen pop up lagi terbaek! http://bilatergigithalia.com/2011/01/26/drbook2u-com-tiada-kaitan-dengan-drozmey/

pipoq said...

tul tu..kekadang kita ni nak cepat..peh komen terus nak singgah kat blog kawan lain lak..tapi kekadang tu nak kene tunggu menatang tu loading lak macam membuang masa je..

err..cik nabilah..energy saving mode ni pun macam menggangu je la..tengah nak mengeja tetiba kaco je..

Amni said...

lebih senang pakai pop up.. tak suka jugak ada verification tu.. dah siap ni komen.. tapi alih2 kena verify.. lepas je verify tu, komen hilang sebab tenet prob.. memang geram lerr.. kadang2 malas nak komen terus.. baca je.. kalau rajin je type balik... huhu

b a r | n e said...

Alamak..terasa pulak! Hehe~


Baik, pasni ikut cakap tuan guru ;)



Latest entry @ Bukan standard I nak shopping baju dekat Sogo.

molmolla said...

hahaha!! sokongggggg :DD
sangat benci bila dah komen, pastu kena buat verification.. pergh, hangin terus ;DD

E.d.Y said...

yup..betul2...mudahkan pembaca untuk tinggalkan jejak

kekabu^puteh said...

hai.. thanks sebab bgth sy tentang ini... maklumlah baru berblog mmg tak perasan pun pasal WV ni.. thanks bebyk kerana bg info.. :-)

Pakcik Ery Is Me said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Kadang-kadang rasa annoying juga dengan menatang tu.. Agak-agak blog saya ada tak kuar macam tu kalau bagi komen ye. Tak pernah pulak terfikir. Haiissh~

P/s: Singgah blog saya dan komen-komen ye (^^)v

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Satu informasi yang menarik :)

IMANSHAH said...

saya pun dah tukor

MrsAyie said...

Ya, sangat sukar nak komen bila ada word verification tersebut. Kadang2 mata ni rabun dan berpinar-pinar, letih jugak kalau 2-3 kali salah.

* lagi suka yang pop up comment*

::mak incik:: said...

huk3.. terase seh.. xpe2.. fatin dh tukar dh.. huk3..

asliner said...

btol2..
word verification sometimes very menyusahkan pembaca..
kalau salah dah kene buat balik..
agak membuang masa ye disitue!

p/s: macam best jer pop-out window tue..=)

hysman said...

pokcik pon tak suka word.v nih...
payah nk komen..
lg satu,lbh suka blog yg pkai popup window utk komen..
klu yg bese tu lmbt giler..
hehee....
papepun,blog depa pandai2 depa la nk bikin ape....buat kita payah dan kita payahlah nk komen blog die..boleh camtu?
hahaha

nurul_diya m. nor al-haj said...

byk ssh klau ad word verification tue..
adesshhh..~~

munna said...

bab word verification ni kak munna sokong... klu time line slow lambat sgt words tu nak keluar..

Along Tapa said...

pop up, no word verification dan auto publish tu better...sebab kita dapat memudahkan proses komen..lagipun kalo auto publish, aku rasa senang nak check sama ada aku dah komen ke belum entri tu...betul tak nabilah??

Gorengbaek - Tips untuk dapat idea buat entri..

Hangit Habis dah - Entri jiwang versi Along..cuba korang tafsirkan...

mie said...

alamak!!
blog gue guna embedded...
ehehheeehe

syahira ariff said...

hai nabilah
lama x jumpa
=)
hmm
kalu syahira,syahira tak berapa nk suka blog yg ada readmore
mls nk tunggu load lps klik


Rusuhan besar berlaku semasa aku tengah exam anatomi

eastbullet said...

ramai yang ingat word verification tu nak blog spamla, extra security la, padahal menyusahkan orang lain adelah...

and about the comment, pop-up comment is the best, sebab boleh baca sambil komen..

btw, OOT jap : header tu buat sendiri erk?

YanaMIB said...

ai pn kureng gemar word verification tuh..klu dorg buat pop up window kental lg la nk komen..klu embeded below post tu..grrr..rs nk hentak² keyboard kt dinding..hahaha~ =P

silalah ikut nasihat nabilah ye kwn² ^_^

Wawa~* said...

salam nabilah...
maaf saya dah lama x menjenguk blog nabilah.. ari ni rasa lepas rindu bila dh jenguk :)

sy pn pning kalau blog yg kna klik bnyk kali n bnyk sgt step nk tinggalkan komen... ye la, internet connection kita ni bukan lah hebat sgt... jenuh nk tunggu, hehe...

nabilah_2908 said...

HYE AK ;

bab blog lembab tu..perasan gak..selalu sngkut kt background..dh tyr kecilkan...tp tak cantik la pulak..huhu..

xpe..sy cuba exercise lagi yupp.. thnks AK.. ;)

HYE IEDA ;

kalau sy..sy gagah kan juga...tp kalau dah dua tiga kali sngkut..haih..good bye jer la.. ;)

HYE KAK INA ;

hehehe...hope yg gunakan WV dh buang lepas baca n3 ni.. ;)

HYE ADZRIEL AB ;

ha..bagus la tu..mudahkan org..mudah pada kita juga kan..? ;)

HYE HONEY ;

yeay..!! thnks sbb sudi tukar...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE SHAHANI ;

ramai yg tk perasan hal ni..hope lepas ni...mereka dpt buangkan WV tu.. ;)

HYE D_TIEAH ;

skrg ni pun..tkperlu nk buat commnet moderation..blogger pun boleh detect..samada satu2 komen tu spam or tak..kalau spam..terus masuk dlm filter spam.. :)

HYE MR RED ;

yupp...Mr Red..nape blog sepi je..? ;)

HYE NIESZ ;

terpanggil buat mcm ni..sbb akk tgk..ramai lagi yg masih tk perasan tntg WV..terutama blog2 yg biasa akk masuk.. ;)

HYE MARSHA ;

ha..bagus lh tu...thnks sbb sudi ubah.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE LIFE KAMI ;

tu la...kalau secara personal...payah la pulak...tu yg buat n3..so ramai sikit boleh aware.. ;)

HYE KAK ATI ;

hmm..tu yg saya kata..kesian pada pembaca yg nk tinggalkan komen.. ;)

oh..utusan yer...kt rumah tak baca Utusan..bnyk bias la kak..pasal politik berlambak2..huhu...

sabar yer kak... :)

HYE YANIE ;

yupp..itu lebih mudah.. :)

HYE FARHAN ;

asalnya utk elakkan spam..tp blogspot sekarang dah boleh detect satu2 komen tu spam or tidak..kalau spam..terus masuk dlm filter spam...kita cuma delete kan saja.. ;)

sy rasa...tkde WV...tkpe..kalau ada sy bagi tau yer.. ;)

HYE NUR ;

time kasih yer...sbb sudi ubah.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

kalau yg guna pop out window..gigih juga la...tp kalau yg guna embed below post tu...kalau ada WV..payah..kdg2 sngkut.. ;)

Dilla...tak perasan lak..masa sy buat n3 ni..sy tk fikir mana2 blog..cuma menyampaikan sahaja..tu yg tk perasan..

tak pe..kalau ada..sy bagi tau yer.. ;)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

tul tu...sbb tu la bila kt rumah..sy malas nk jln2 ke blog org...sbb tahap kelajuan berokband tu tak tetap... ;)

HYE ANA ;

its ok tntg pemilihan ruang komen kt bawah post tu...yg jd masalah bila blogger tk disable kan WV mereka..adakalanya sngkut.. ;)

HYE LIEYA ;

ha...betul juga tu...bila line lembap..WV tu tk keluar...sudahnya..kita pun keluar juga lah kan..? huhu.. :)

HYE NIEZA ;

hmm...tu la..guna yg page pun..kadang2 kena buka tab lain tuk komen.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

ha'ah..tul tu...sbb tu la sy minta ubah...mudah tuk kita..mudah juga tuk mereka kan..? :)

HYE KELLA ;

rasanya Kella tak guna WV ni...tidak la bagus...cuma menyampaikan..bukan tuk kemudahan sy sorang...tp utk semua.. ;)

HYE FATIN AIMIE ;

suh vote kamu dgn jayanya..good luck.. ;)

HYE NAZIRAH ;

yupp...tak kisah nk gunakan apa...asalkan mesra pengguna.. ;)

HYE NOOR FATIN ;

ramai juga blogger nama fatin.. :)

biasanya...blogger yg guna embd. below post tu..sbb dieorg pasang plug in tuk reply comment..nmpk nice je...

tk kisah tu semua..asalkan friendly user..kalau WV tu tkde dh cukup baik.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE AMANINA ;

yeah...me too... :)

HYE ANIP ;

yupp..suka la setting comment tuk word press...smart.. ;)

HYE ROSE ;

yupp...itu la yg sering berlaku.. ;)

HYE EMANCLOUD ;

yupp....itu la sebaiknya.. :)

HYE PIPOQ ;

hrumm..sj jer nk join..selamatkn alam sekitar..huhu..sory.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE AMNI;

selalu juga mcm ni...sbb tu la sy buat n3 ni... :)

HYE BARINIE ;

mudah tuk pembaca..mudah tuk kita juga kan..? ;)

HYE MOLMOLLA ;

bg sy..tidak la sampai benci...cuma bila nampk je WV tu...buatkan sy mengeluh.. ;)

HYE EDY ;

yupp..yupp..betul tu.. :)

HYE KEKABU PUTIH ;

its ok...cuma teguran biasa...mudah bagi pembaca...mudah juga bagi kita.. :)

nabilah_2908 said...

HYE PAKCIK ERY ;

insya'Allah..kalau ada nnti sy bagi tau..sbb ms sy buat n3 ni..sy tk terfikir lak mana2 blog/tujukn kepada mana2 blog...general..utk semua.. ;)

HYE EFYERY ;

org yg sama ke dgn pakcik ery..? huhu.. ;)

HYE IMANSHAH ;

yupp..yupp..bagus la tu.. :)

HYE MRS AYIE ;

itu la yg lebih mudah.. ;)

HYE FATIN ;

nnti tukar yupp.... :)

nabilah_2908 said...

HYE ASLINER ;

akk rasa...kat blog kamu ada WV ni..cuba cek balik... ;)

HYE HYSMAN ;

itu la yg sy katakan...bila ada yang kata "I Dont Care" hmm..up to you la.. ;)

HYE NURUL DIYA ;

yupp...moga lepas ni..ramai yg aware tntg ni..:)

HYE MUNNA ;

kesian pada pembaca kan kak..? :)

HYE ALONG TAPA ;

hrumm..betul juga tu..tp bab auto publish tu...tk menjadi masalah besar kot...blogger tu mengambil langkah tuk elakkan spam..

myb blogger tu tk perasan..blogspot skrg ni dh dpt detect smada komen tu jenis spam or tak.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE MIE ;

its ok....asalkan xde WV... ;)

HYE SYAHIRA ;

eee...lama tk dgr berita.. :)

bnda yg kita tk suka tu la ramai yg guna...dieorang nk upkan page ranking..huhu..

HYE EASTBULLET ;

tujuan asal macam tu la...tp skrg ni..tk berguna dah WV tu semua.. :)

bab header tu...bukan sy yg buat...ada seorang blogger yg tolong buatkan..kenapa yer..?

berminat ke...kalau berminat sy boleh beri link blogger tu.. :)

HYE YANA ;

hehehe..punya la stress kan..? :)

HYE WAWA ;

how r u...? lama menyepi..rindu kamu juga...mmg tgh teringt2.. :)

Tapak Kaki said...

word verification tu memang annoying tapi tak da hal.. anggap je sekadar exercise jari..hehe

lalink7 said...

pop up window di hati..

xsuke nyusahkan orang lain..dan harap2 org lain xsusahkan kite blk..hehehehe

senydream said...

dulu saya pon gune embedded below post gak coz saya xreti nk maen setting..tu mmg default setting kot tpi bile dh lme2 lam blog ni tyer org tu org ni dt gak la buat pop out window..mmg cre ni senang kan..:)

Mak Su said...

maksu mmg tak letak word verify ni, tak mo susahkan pembaca

cik zaza said...

betul2..kadang2 tu malas nak komen sbb ada word verification.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...