Thursday, February 10, 2011

ADIK OH ADIK



Hye..hye...hye.....hai

hari ni...I tak mo cerita pasal DD lagi yer...mau cite tentang adik-adik yang balik dari sekolah...

pergi balik kerja...I perlu lalu depan sekolah....time pagi..memang takde masalah la..sebab masa I keluar..adik-adik ni dah masuk kelas...yang menjadi masalah sekarang ni bila tiba waktu petang....waktu balik sekolah untuk yang sekolah sesi petang..

budak-budak form 1 & form 2...



sedia maklum jalan di situ sesak dan juga bahaya...tapi adik-adik ni macam tak kisah je...bila nak melintas..main redah je...

kita lak yang seram sejuk...risau kalau-kalau terlanggar dia...haih....



berlaku petang kelmarin....traffic light dah bertukar hijau..bermakna budak-budak ni...dah tak boleh lintas jalan lagi la...kena bagi laluan kenderaan lain lak gerak...

tiba-tiba....dari dalam sekolah...sorang budak lelaki ni...bawa basikal...meluru je keluar lintas jalan...nasib baik I perasan dari jauh..sempat perlahankan kereta...



buatnya takperasan.....tak ke tak pasal-pasal berlaku accident kat situ...??

haih...seriau tau....

budak-budak yang berjalan kaki..lain pula ceritanya...dah tau jalan sibuk...dia buat tak kisah je...jalan ramai-ramai dengan kawan..sampai terkeluar dari bahu jalan...



bila ada orang hon...terutama lelaki...mula tersengih-sengih....tergelak-gelak kat tepi jalan tu...

orang bunyikan hon..bukan nak ngorat awak cik adik oii.....orang suh awak ke tepi....bahaya....!!

yang naik motor....yang pembongceng..mmg dlm uniform sekolah...yang bawa motor tu...myb budak sekolah pagi...or tak sekolah...entah la..

bukan main seronok lagi buat aksi Mat Rempit..angkat-angkat motor....adoi.....buatnya terjatuh kat tengah-tengah jalan tu...tak sayang nyawa ke...??



so...kita ni terpaksa lah...double...triple extra berhati-hati....kalau leka sikit..kita juga yang akan dipersalahkan....




apa nak buat eh...?? I yakin...dah berbuih kot mulut cikgu-cikgu kat sekolah nasihatkan budak-budak ni...tapi macam tu jugak...


p/s: out of topic jap..hari ni cite Tiramisu episod terakhir....tak sabar nk tau endingnya...

p/s : untuk APA KATA SURVEY...setiap komen I dah jawab 1 by 1 yupp..jenguk-jenguk la balasan komen itu...thanks kepada semua yang sudi memberikan pandangan...

51 comments:

lalink7 said...

alahai..nasib xeksiden ek Nabilah..kalau kitee dah laju dahh..nasib nampak dr jauh..isk..budak2 skrang nie xtkut kete..dia nak kite takut kat dorang pulak..yelaa kalau kene langgar sah2 'yg melanggar' akan dipersalahkan..

sabar je la kan...lenkali hati2 ye Nabilah..

redza said...

klu lalu depan skolah mata kena tajam...budak2 ni ikut suka dia je main lintas jalan

nunama said...

isyh3. adik oh adik.

berhati-hati di jalan raya.
"ingatlah orang yang tersayang"

budak2 ini selalunya mcm itulah. selagi belum ada budak yg xcident depan tu, selagi itula sambil lewa je.

"sudah terhantuk, baru nak terngadah"

semoga adik2 itu sedar sebelum terlambat. Amiin. :)

atty's said...

salam..kty pun selalu mengalami masalah yg sama..

sbb setiap pagi mesti lalu kawasan sekolah , mcm tu jugak time balik keje.

kadang budak2 ni cam tak takut..lagnsung..kita lak yg jadik takut..udahnya

Jom baca: Bertahun2 Tersalah Tarikh Wedding Anniversary

aliesha kirana said...

ofis AK pulak sebelah sekolah aje. mmg sesak ngan budak2. tp budak2 ni tak buat prangai sebab ade mak guard yg jaga. masalahnye bila budak2 ni nak melintas masa lampu merah utk kenderaan, kenderaan ni lansung tak ambil peduli, bawak laju2 sampai budak2 xleh melintas. semua konon2 nak cpt, tak pk lansung psl org nk melintas. so sllunye dh merah pun pejalan kaki kene tgk btol2 dl. kot2 ade kenderaan bawak laju cam bawak org nak beranak. huh! geram AK!

ana ayesha said...

masalah ni sama di mana2, jadinya kita sbg pengguna jlnraya mmg kena berhati2 bila melalui kaw sek.

tapi mmg pelik budak2 nih mcm tak takut kalau mrk dilanggar oleh kenderaan di jlnraya

iwan_dextrous said...

kadang2 dh berhati-hati pun law nk kne tetap kne jugak.hihih

Kazaztan Team said...

mmg sakit hati/nak gugur jantung bila lalu depan sekolah...

De Mois said...

2la pasal..diorang ni bukan pikir pasal nyawa. Kita gak yang dok risau tengok diorang bawak motor macam 2. Kalau mati takpe, ni cedera parah la, putus tgn la. Siapa yang susah..aish

Terbaru di SuaraSendiri
Wikileaks : Ariel tiada dalam penjara - Musa Hassan

Adzriel AB said...

rasanya bagus budak sekolah rendah drp menengah. kalau yg menengah, macam dia lebih kebal drp kereta..

http://adzriel.blogspot.com/2011/02/depan-sekolah-sesak-biasa-laa.html

nisa said...

klu nmp dr jauh skolah tu.. mmg kene pelahan kn kenderaan ckit. kdg2 diorg ni kang tgh2 jalan pn mcm selamba je.. kite yg pemandu ni jd gelabah. aduhai

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

diorang ni main lintas jer kadang2...
bila jadi hal...kita dipersalahkan..

adik2...lintas elok2 yer


(^^,)❤

kella said...

ohh.. memang seriau ler.. sebab diorang ni ramai.. tu yang diorang tak endah sangat!

terima kasih atas komen nabilah di entri bawah tu!

tetap dekat di hati selalu..selamanya.. :)

d_tieah said...

Sabar2..
Biasalah kalo lalu depan sekolah mmg kena hati2 kan..
Tapi kalo dah budak2 menengah ni, dorang pun perlu gak alert kan?
Dha sah2 diri tu dah melangkah ke alam dewasa..
Hahaha..

*tak tengok pun cite tiramisu..

Latest entry : 6 Masalah Cinta Terhangat

Wafiy Suzly said...

takpe..asal kite tau peraturan..
katekan la kalau terrrrlanggar..kita dah buat apa yg patut jalan mse lampu hijau..jdi bukan kita la yg patut dipersalahkan..asalkan ikut peraturan..
rules is always right.

Wawa~* said...

aduhai budak2 ni kadang2 susah btul la... rasanya dorg xde kesedaran. saya x dpt la plak nk fikirkan apa cara tbaik nk didik dorg supaya berhati2 di jalan raya ni~ huhuhu...

YanaMIB said...

budak skolah mmg gitu..patut dorg takut kena langgar kereta, ni terbalik, kita plak takut nk langgar dorg..hehh..

tp alhamdulillah la skola kt sg ramal area rmh ai tu bdk²nya sopan santun..haha..maybe ada guard yg kawal lalulintas and dorg hormat dgn jaga tu..=)

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Hahaha, dunia dah terbalik. Zaman dulu orang lebih takutkan kereta. Kalau lintas jalan berlari takut kena langgar. Tapi zaman sekarang kereta lebih takutkan orang. Orang lintas jalan slow je macam siput barbie. Kita yang bawak kereta pun ikut slow je laa melayan karenah mereka ni.

Dilla Ady said...

okeh da bace reply komen nabilah tntg entri semalam..

pstt...kalu nk citer kelemahan blog dilla tu, mesti pasal dilla yang sangat la berCINTA nak reply komen kan..kan...kan...hahahaha..

sib baik la dilla nih pegi balik keje tak lalu sekolah, kalu lalu...konpem ai tak mo bawak kete da..tensen tau bebudak nih..cam jalan abah die jek dibuatnye..

Farhana Jafri said...

budak2 mmng mcm tu kak.. mkin dilarang mkin la dorang wt.. xprnah care psal dri sndri.. bile dh kne bru la nk mnggelupur bagai~! sabar je la.. ptut ny pihak skolah kna sediakan sorg warden tuk guide dorang sume ni... bru la xd kes mcm ni..

xtgk tv so, xtau tiramisu tu best ke x.. hahaha..

Anonymous said...

I'm really Glad i ran across this site.Added www.zafiranabilah.com to my bookmark!

Cik Nie said...

tu laa... risau jugak kat budak-budak skang ni.. karang orang marah kita plak kalau terlanggar.. humm...

Miss Tira said...

Ish ish. tang remaja yang suka merempit depan sekolah tu memang tak berguna betul. Kalau dah eksiden kan ke naya je.

*luv Syahnia* said...

issshhhh mat rmpit
mmg tak prnah serikkk
kan..

kite bhati2 org lain
plak bt hal..adehhh

Anip said...

bahaye kan budak2 sekrg, aishh, ikut suke diorng jer, kalau kite lnggr, kite yg salah bukan dia, susah betol !

E.d.Y said...

mmg paling tension bila lalu depan sekolah..macam2 perangi budak2 sekolah tu..menakutkan je bila nak lalu..karang terlanggar, walaupun bukan kita yg salah kita tetap akan disalahkan

niesz said...

sebijik mcm kes niesz td, sorg budak ni main redah je seberang naik basikal, time tu tgh trafic lite ijau, nasib niesz sempat break..kang x psl2 niesz yg kena tuduh..

sedey nye..jom bc cni :interview untuk cari penguli tepung rupanya..hampeh!!

mie said...

apapun, hati2 di jalan raya..
eheheeee

zEri sAfEerA said...

sorry. skrg ni mslh utk on9. line x ok sgt. sorry sbab br sempat dtg cni n bc ini entry :)

hurm,,, iklan yg lintas kanan pndg kiri kanan 2 dah xde ey skrg ni? hehe :D

~cik tiram~ said...

ish ish...memang seriau lau tgk budak2 cenggitu an....
kekadang yg bawak kete dah hati2...tp still ade excident disebabkan salah orang laen..

Judiene said...

Hehehe.
Biase la tu budak-budak.
Teringat pulak mase I sekolah dulu, kalo time balik je mesti nak lumba sampai pintu pagar sekolah.
Hahaha.

:)

echah mashuri said...

tulahh..sbb tuh ecah seriau kalau nak bwk kete dpn skolah.eh.lesen pun takde ag.hehhe..tp rase kalau dh ade lesen pun akan seriau gak.buadak2 bukan dia tau pun.main lintas je

Prince Halilintar said...

budak2 sekolah kebanyakan sume mcm tu..bawa slow2 la lalu dpn sekolah..selamat prince dpt tgk tiramisu smlm..hehe

nabilah_2908 said...

HYE LALINK ;

ha...itu la masalahnya..even kita tak bersalah...tp kita ttp akan di dalahkan...itu undang2 kn..? huhu..

HYE MR RED ;

betul tu...leka sikit je..mcm2 boleh jadi...nk kata tak berakal...rasanya dah akhil baligh dh bebudak nih...haih....

HYE NUR ;

nama pun REMAJA...mana tau takut...huhuhu...:)

nabilah_2908 said...

HYE ATTY ;

tul tu..kita yg jadi takut dgn budak2 ni..

pernh sekali sy hon budak2 bawa basikal...

budak2 tu boleh cakap "hoi..****"

kurang ajar kan...? bila saya berhentikan kereta...keluar...ha..cepat2 hilangkan dri..geram betul..!!

HYE AK ;

itu satu hal gak....saman je pemandu mcm tu...ish..mcm2 hal kan..?

HYE ANA ;

Remaja...mana tau takut...kita harus la takut..sbb undng2 dh nyatakan...kalau kita yg langgar..walaupun bukan salah kita..kita ttp bersalah..!!

nabilah_2908 said...

HYE IWAN ;

itu la masalahnya...yg geram tu..budak2 ni langsung tak takut..kita pulak yg terkujat2...

HYE KAZAZTAN TEAM ;

hrumm..tau tak pe..xde jln lain dh..ada jln dalam..tp bnyk bumper..kena selisih dgn kete lain lak tu..haih...itu pun seriau juga..

HYE DE MOIS ;

kesian kat mak bapak la...susah..malu pun yer...haih...

nabilah_2908 said...

HYE ADZRIEL ;

yupp..setuju sngt...sebelah sekolah menengah ni..sekolah rendah...adakalanya..budak2 sek rendah..keluar serentak dgn budak2 sekolah menegah..budak2 ni elok je...abang2 kakak2 dia...hrumm..tk tau nk kata apa..

HYE NISA ;

mmg tahap slow dah tu...tp keadaan kt situ turun bukit..laju la sikit kan..

HYE YANIE ;

ha...itu la masalahnya...kita juga yg akan dipersalahkan..even dah berhati2 sehabis baik...

nabilah_2908 said...

HYE KELLA ;

mungkin juga la...lagi satu..kita pun pernh lalui zaman REMAJA...Remaja..mana tau takut..yer tak..? :)

HYE D_TIEAH ;

dua2 kena alert..baru la selamat..kalau nk harapkan kita sorang je..payah juga kan..?

HEY WAFIY ;

nope...tak semestinya..undang2 di sini...kalau kemalangan yg melibatkan kanak2..pelajar sekolah...walaupun kita tak bersalah..kita akn tetep dikenakan tindakan..kita ttp bersalah..

nabilah_2908 said...

HYE WAWA ;

dieorg tahu itu bahaya...tp tk ambil kisah... ;(

HYE YANA ;

myb perlu letakkan guard yg leboh tegas gaknya..baru budak2 ni makan saman...haih..

HYE BRO ERY ;

ha...setuju sngt..mau tak mau..kena la ikut peredaran masa kan..?

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

bab komen..haha...xde masalah rasanya...sy rasa Dilla patut removekan welcome page tu.. ;)

HYE MARSHA ;

ada yg menjaga...myb terlepas pandang budak sorang ni..dia baru lepas lintaskan budak2..lepas tu dia masuk ke dalam..time tu la budak ni buat hal...haih..terkejut oo... ;)

HYE ANON ;

thnks..!! :)

nabilah_2908 said...

HYE CIK NIE ;

betul tu...bukat takat org je kena marah..kita pun boleh dikenakan tindakan undang2.. ;(

HYE MISS TIRA ;

terpengaruh pun yer juga..entah la...

HYE SYAHNIA ;

nama pun REMAJA..mana tau takut...tau seronok je...

nabilah_2908 said...

HYE ANIP ;

ha...itu la pasalnya...undng2 dh ttp kn begitu...

sbb tu la kot..budak2 ni tk kisah..

HYE EDY ;

itu la yg buatkan sy seriau...tk pasal2 je dipersalahkan..

HYE NIESZ ;

oh...time tu kering darah kita kan...?

nabilah_2908 said...

HYE MIE ;

tul la tu..malang tak berbau kan..? ;)

HYE ZERI ;

its ok...bila free..dtg la yupp.. :)

HYE CIK TIRAM ;

kita pernh lalui zaman REmaja...mana tau takut kan..? tp budak2 sekarang ni terlebih advance...

nabilah_2908 said...

HYE JUDE ;

ha...kalau lumba sampai gate sekolah tkpe...ni berlumba sampai ke tgh jalan...buatnya ada lori ke...ngerii oo...

HYE ECAH ;

dieorg tau...dah besar pun..bukan kecik lagi...tp sj xnk ambil kisah...yg susahnya kita juga...

HYE PRINCE ;

yg stock2 nakal suka buat hal mcm ni...geram juga bila tgk budak2 perempuan yg tersadai2 kt tepi jalan...jln lenggang lenggok..gelak sana sini..haih...apa nak jadi..??

pipoq said...

hehehe..jangan kata budak sekolah je..budak lepas sekolah yang blaja kat IPT pun sama je cam kambing..

konon kalo ramai ramai tu macam jalan tu mak bapak diorang punya..sesuka hati je nak berjalan tetengah jalan ke, nak guling guling ke..

bila dah kene langgar tegolek atas jalan tu baru la berhenti mengembek sehari..tapi sok buat lagi..

secawan KOPI said...

erm btl tu... nice n good topic... adik2 yg bace ni, ati2 k... :p

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

ne la yg bt mak2 susah ht ne.. huhuuh...semua pn nk cept,kdg tk tgk jln lgsungg..hoh..bhyaa wooo... =_="

Hanim Mahali said...

kita yang memandu kereta pulak kena takut dengan pejalan kaki ngan penunggang motorsikal... huhuhu

Cik Nie said...

eh? nape komen amni tak de kat sini ek? huhuhuhu... mesti sebab masa nak komen tu dia cakap done, tapi sebenarnya connection dah putus.. huhu

❤NazirahMoktar❤ said...

budak2 ni memg nye suke sgt main2..bukan kate anak org, kite mase kecik dulu pon same..suke main2 sambil lewa, tak kisah kete ke moto..bila dah besar baru berakal sikit

Tapak Kaki said...

bebudak memang.. bab melintas jalan ni memang failed. kengkadang orang dewasa pun lintas jalan ikot dan je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...