Monday, February 21, 2011

BUBUR JAGUNG



Hello dear fwens..........pang

wee...bertemu lagi kita pada hari Isnin yang indah ini...indah ke..? huhu...

entri makan-makan lagi......meh tengok projek I minggu lepas...I buat Bubur Jagung...

pernah makan....or tidak...??

ala...sama je macam bubur kacang hijau....



bagi I...desert yang paling mudah nak buat...leburkan semua....biar mendidih....siap....

meh I ajar cara-cara nak buat....anggaran untuk makan 4 orang...

bahan-bahan ini diperlukan..



guna jagung dalam tin...asingkan airnya ya...kita ambil jagung je..

kalau nak guna jagung yang mentah...kena rebus dulu...biar lembut...baru boleh buat bubur...



2 helai daun pandan yang di simpulkan..

1 kotak santan + 1 kotak air

1/2 ketul gula melaka



3 sudu gula pasir..( suka manis tambahkan lagi )

secubit garam

sagu...ikut gerak hati...jangan banyak sangat..sederhana..

satukan semua bahan dalam periuk....masak...selalu kacau...biarkan mendidih seketika...tutup api..

biarkan sejuk seketika...nak lagi best..masuk dalam fridge..makan sejuk-sejuk lagi best...



....SIAP....
see....mudah kan...??

suka tak makan bubur macam ni...? suka makan yang mana..bubur kacang...bubur cha-cha...etc....meh la cite sikit...ye

50 comments:

YanaMIB said...

waa rajinnya masak..hehe..ai xminat bubur mcm ni..bubur kacang pn xminat..klu bubur cha cha tu oke lg nk mkn..hee~ =)

lalink7 said...

Nabilah..kite suke makan bubur jagung masa panass..hehehe..lagik enakk..menarik la bubur jagung Nabilah..heehehehe

ade lagi x? mst da abes kan? hehehe..

JunAina said...

k.aina pernah makan bubur jagung yang dicampur gentelah tepung,tak pasti tepung apa(bukan tepung gandum) tapi besttt...

redza said...

sedap tuuu...sedap tuuuuuuuu

oii husz aku suka sejuk2 hhuhuhu

aliesha kirana said...

wah! mcm senang je eh nabilah. nk try la nanti heheeh.. AK suka bubur kacang ijau! sedap! tapi mkn byk2 boleh sakit tekak..hahaha

Prince Halilintar said...

prince suke makan bubur jagung ni..tapi belum pernah try lagi..tapi rase2nya mcm taw kot nak wat bile tgk resepi nabilah bagi tu..hehe

Ieda Al-Habsyi said...

dapppnyer, pos sini sikit :)
DAH JOIN FACEBLOG?

Kazaztan Team said...

bubur jagung mmg feverert...tp bubur jagung saya letak jgung + santan + tepung skit + garam + gula..dah...

:: noremy bte rahmat :: said...

sedapnyer........

terliur sudah!

aque said...

bubur... makan.. tapi x la fanetik... setakat semangkuk 2... hehhehe...

papew pown tq tok resepi... hehe owg curik masok notepad ;)

lieya orange M.I. said...

nabilah, comel jer bg resipi dlm bentuk gambar camtuh...hehee
buat la resipi lain gambar cute2 camtuh jugak...
sedapnyer jagung...:D

❤NazirahMoktar❤ said...

yeay, resepi yg senang ..nak try la..heheh..memg suke makan bubur jagung..kalo kat rumah selalu pkai jagung mentah, takpenah pkai jagung tin

d_tieah said...

Wow.. Aku tak pandai masak bubur2 ni..
Makan je tahu.. Perghhhhh, terliur beb

Entry Terbaru 1 : Calon Pilihanraya UM, Mastura Abu Bakar Hilang dan Telah Dijumpai
Entry Terbaru 2 : "Saya Mahu Karya Seni Dari Blog Fynn Jamal"
Entry Terbaru 3 : "Saya Mahu Ilmu Agama Dari Blog Ustaz Zaharuddin"

Miss Tira said...

Ni kalau buat makan waktu petang2 sambil pekena air teh o ke kopi o ke alangkah nikmatnya. Hehehe :)

Tira suka bubur kacang hijau..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

akak paling peberet bubur jagung.tapi Nabilah pakai jagung dalam tin.akak beli sweet corn kat pasar tu, lepas tu ambik isi guna pisau.first time akak tengok guna jagung dalam tin. best tak rasa dia Nabilah.

Farhana Jafri said...

xsuke bubur cha cha.. manis sgt.. suke bubur kacang and bubur jagung!! tapi pling suke BUBUR NASI!!! hahaha bubur gak tu kn.. kekekekeke

ana ayesha said...

hi nabilah

ana mmg suka mkn semua jenis bubur

biasanya kalau buat bubur jagung, guna jagung fresh

ana suka jugak mkn bubur kacang yg disejukkan dlm ice box mcm aiskrim

lalink7 said...

red ~ sejuk xbestt...panass laa baru masyukkk...

Nabilah..anda di tagg di sini

http://husnalalink.blogspot.com/2011/02/giveaway-edy-kata-kau.html

=))

LiFe KaMi said...

petang2 macam ni kalau mkn bubur jagung tu alangkah syoknya..
ade lebih ke bg le kami sikit..:)

efyery84 said...

Waaaaa, hebat memasak ni. :)

Tapak Kaki said...

serius meleleh air liur.. bubur jagung ni favourite aku lorh... selalunya mak aku beli buah jagung betul lepas tu parut.. tak pakai yang dalam botol..

niesz said...

akak, sedap nye!sedapnye!sedapnye!

iwan_dextrous said...

buatkan boleh x..hahahaa

HonEyBuNNy said...

wow...sedap2....nak sikit meh.....ila bukan leh tgk makanan neh...duk asrama faham2 la lapor..hehehhe

senydream said...

rajinyer masak..:)
nmpak besh sy nk cube tpi rse cam mlas lak nk cri bahan2nyer tpi dh salin dh resepi ni,hehe2..mse kacik2 dlu selalu mkn y lam plastik org buat aiskrim tu..besh!..tpi dh lme dh xmakan ha..org dh x buat mcm tu sekarg,hukhuk2..

MrsAyie said...

Ini fav.. nak sikit boleh? heheh.. terus rasa lapar

hysman said...

adeiii...
sedapnyer cik nabilah...
buat terliur jer mlm2 lapo2 nih..
meh sikit antor ker jb..
hehehe....

papepun easy jer buatnyer..
pokcik yg jantan ni pun buleh buat..
hehe

Along Tapa said...

tengok bubur ni, tetiba tekak aku terasa nak makan bubur sumsum...takdek orang jual ke kat Melaka ni ek....

p/s: aku lupa nak roger yang blog ko dah kena review...petang tadi...almaklumla..auto-publish...hihi

Gorengbaek - Persoalan yang aku takde jawapan sampai skang..

Hangit Habis dah - Kenapa ek...pasal masjid...mehla sound aku...

Kerat Senget - .:luah kat sini sudeh:.

Anip said...

tgk bhan dah macam manis jer nie..huhu..manis ker..

nunama said...

kawan2, mmg sedap ini bubur. hehehe. :)

kita pernah try masa rumah kahwin sape ntah. delicious and easy to make.

kak nabilah, kita pun suka makan bubur.
>>bubur pulut hitam
>>bubur durian (serawa)

p/s: tetibe teringat kat sotong sumbat (pulut sotong). sedapnye... yummy!! (n_n)

Cik HaRiZa said...

suke bubur jagung!!

Dilla Ady said...

dilla pun suke pengat2 camni...sedap kan bile sejuk2..

tapi ni first time tau yg jagung pun leh wat stail pengat camni..

kena cube nih nnti..

pipoq said...

ai suka bubur nasik je..bubur lain ai kurang minat la..

♪♬ Siti Nor Aisyah ♬♪ said...

wah nampak sangat sedap..tq untuk resepi tu..ley la cbe kat umah..:P

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

dulu suka juga bubur cha2 tu...pernh try buat...tk menjadi..sbb cha2 tu bnyk sngt..tetiba je rasa mual...sejak dr hari tu..tk minat dah.. :)

HYE LALINK ;

hehehe...best eh makan panas2.. :) buat la Hus...mudah sngt.. :)

HYE JUNAINA ;

yer ke kak...sy tk pernh makan la bubur yg mcm tu...actually sy tak minat sngt...parent sy yg suka...so buatkn je la.. :)

HYE MR RED ;

hehehe..ada je bahan budak berdua ni.. :)

yupp..sejuk2 la best kn..? :)

HYE AK ;

yupp..lagi2 kan kalau bubur kacang tu masukkan durian..wallah..!! :)

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

mudah sngt..campak2 kn je...nnti try la.. :)

HYE IEDA ;

dah habis...huhu.. :)

HYE KAZATAN TEAM ;

oh..beza nya cuma sagu n tepung jer la yer.. :)

HYE NOREMY ;

apa lagi buat la...mudah je.. :)

HYE AQUE ;

semangkuk 2...kira bnyk juga tu Dik.. :)

nabilah_2908 said...

HYE LIEYA ;

selalu gak buat mcm ni..cuma dah lama je tk buat..ok dear..akan diperbnyakkan lagi.. :)

HYE NAZIRAH ;

yg ni cara xpress...kalau guna gajung betul..lambat lak nk rebus bagai..

bila nak beli jagung dlm tin tu..kena make sure..bukan jenis yg creamy tau... :)

HYE D_TIEAH ;

hehehe...try la..campak2 je ni.. :)

HYE MISS TIRA ;

nak2 time tu tgh ujan...lagi besh kan..? huhuhu.. :)

HYE KAK INA ;

yg ni cara express...best juga...tp tidak la se best guna jagung betul.. yer la..jagung dalam tin...tah bape lama tah jagung tu kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE FARHANA ;

hahaha...bubur McD..sedap kan..? :)

HYE ANA ;

weee...kalau buat bubur kacang..sy bekukn dlm palstik aiskrim..pastu makan...heaven...teringt time sekolah2 dulu.. :)

HYE LIFE KAMI ;

sorry...dah habis...kena buat sendiri.. :)

HYE BRO ERY ;

tidak la hebat...biasa2 je..masih lagi dlm proses pembelajaran.. :)

HYE TAPAK KAKI ;

yg ni express punya...kalau bnyk masa boleh la juga guna jagung fresh.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NIESZ ;

hehehe..apa lagi buat la..boleh tambat hati boyfie tersayang..:)

HYE IWAN ;

hehehe..boleh...tapi..mcm mana nak bagi..? ;P

HYE HONEY ;

alahai..faham...dulu pun sy mengalaminya...biskut kering pun time tu sedap kan..? nk bagi..dah habis la .. :)

HYE SENYDREAM ;

rajin kan lah.. :) yupp...dulu time sekolah ada sorang makcik jual ais krim bubur kacang..sedap..bubur kacang merah pun ada...haih..rindu zmn sekolah.. :)

HYE MRSAYIE ;

huhuhu..dah habis la dear..kena buat sendiri.. :)

HYE HYSMAN ;

yeah..itu dia..sure En Hysman lebih teror dari sy.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ALONG TAPA ;

yg sum-sum tu...mmg payah nk jumpa..tp time bulan puasa..mmg bnyk org jual.. :)

terima kasih yer..sudi review blog sy...blushing...huhu.. :)

HYE ANIP ;

hahaha...dah tntu la manis..tp tidak la manis sngt... :)

HYE NUR ;

ha...serawa akk tak minat..muak rasanya.. :)

pulut hitam...ha..yg tu dah lama x makan... :)

HYE CIK HARIZA ;

buat la...simple jer ni.. :)

HYE DILLA ;

yupp...boleh gantikan dgn nangka..labu..apa lagi eh..lupa dah.. :)

HYE PIPOQ ;

hehehe....sedap juga bubur nasi..makan dgn sambal ikan bilis..kicap ke... ;)

HYE AISHAH ;

ur welcome...try la nnti yupp.. :)

Wawa~* said...

wahhh nmpak menarik n yummy, esp sbb ada gula melaka tu, hehehe... tp sy x brpa minat sgt jagung, huhuhu... tp kalau yg minat jagung, confirm wajib cuba bubur ni kan? ;)

nabilah_2908 said...

HYE WAWA ;

cara sama je..kalau tak mo letak jagung...letak kacang...nangka..labu.. :)

Tapak Kaki said...

yang tu pun kira fresh gak.. fresh dari botol.hehe..rasa mesti tak sama kan?

Rinna said...

Sedapnyaa bubur jagung tuh..sgt menarik..

kella said...

ouhhh.. guna jagung dalam tin pun buleh ye... ohhhhh..... tak pernah tahu pula..
haah ye... lagi senang ye... hmmmmm...
ok...leh le cuba pas ni.. :)

tengkiu lah..

Anonymous said...

nie yg buat nak balik nie..huhuhu

Cik Akma said...

huwaaaa bestnyee kak nabilaaaaaa :D

asliner said...

sedapnya..
ade biji sagu..-_-

post boleh..=)

nisa said...

sy just suka bubur pulut itam ng jagung je. lain mcm xley masuk. aduhai mcm gedik je sy ni.. hehe

Riena Amiera said...

Klau xsilap sy, gentelan dr tepung pulut..kenyal2 je kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...