Monday, February 28, 2011

MASAK APA ?



Happy Monday dear fwenss............!!hai

tak puas cuti kan...tau-tau Isnin dah kembali...huhuhu...

as usual... Isnin = Entri Makan...wek



jom tengok I masak apa hari Ahad yang lepas........

masih ingat dengan entri IKAN BAKAR & ASAM PEDAS SAWI PAHIT ??

ha....itu lah menu kami semalam....I dah pernah share cara-caranya kan...so hari ni tengok gambar jer la yupp....



3 jenis ikan yang berbeza...semua fresh dari laut...tapi...I tak tau apa nama ikan-ikan tu...hehehe...wek

macam biasa...tiap2 pagi ahad...my mom & my dad suka breakfast berdua kat luar..lepas tu singgah pasar...beli lauk tuk masak seminggu..



ha..my dad kata....ini Ikan Jenak....yang lagi dua ekor...I tak tanya lak..



kita balut dengan bahan-bahan ini..

cili giling+bawang blender+gula+garam+minyak masak = gaulkan sehingga sebati



balutkan...then bakar...

dua daripada ikan ni...dah di hantar ke rumah nenek....

sekor lagi..kami baham sampai tinggal tulang....



taddaaa......ini yang dah siap untuk di makan.....



takkan makan ikan jer...?? eh...ada lagi la...



sepertimana yang I dah mention di perenggan atas tadi...lawannya...
ASAM PEDAS SAWI PAHIT

dimakan bersama...



ulam....Pucuk Tenggek Burung nama ulam ini..

dan..



kicap cili padi + bawang + perahan limau..


itu la ceritanya.........

minggu ni...I tak buat apa-apa projek masak macam minggu-minggu yang lepas...xde mood pun yer juga....asik takde air je...lebih 24 jam takde air ni...tak tau la hari ni macam mana...

selang sebulan rasanya...mesti tak de air....balik-balik kes paip pecah..



bagi I kan...apa salahnya..ambil sikit duit peruntukkan mencantikan Bandar Melaka tu..tuk proses penukaran paip air kat sini....tidak la masalah yang sama berulang.....

ok lah...sorry...I ter bebel kat sini...huhuhu....

itu sahaja untuk hari ini.....take care fwens...have a great Monday...tak mo Monday Blues yupp..

38 comments:

Kazaztan Team said...

ooooo... asam pedas...& kuah asam tu...

ana ayesha said...

mcm tu cara nabilah masak ikan bakar nmp sedaplah tapi yg plg menggoda, asam pedas sawi pahit. nanti ana nak dtg nak rasa asam pedas tu boleh tak?

d_tieah said...

Ko tinggal kat Melaka?
Padanlah hebat bab bakar ikan..
Hahahaah..
Aku dgr kat sana ade tempat yg ikan bakar dia sedap woo..
Nanti aku try macam yg ko buat ni..
Cam sedap plak..

Entry Terbaru: Ketahui Apa Yang Berlaku Di Tahun Kelahiran Anda

YanaMIB said...

favvy tu asam pedas...huhu..bila la nk rajin msk cam nabilah ni..ngee~ ^_^

Prince Halilintar said...

pasti sedap hingga menjilat jari kan...pricne xsampai tahap ni lagi..tapi minggu lps prince masak ikan pekasam jer..hehe

❤NazirahMoktar❤ said...

wawah...sedap nye la,,terliur tgk nye..heheh..tmbah dengan sambal lagi..aduuh, memg sedap la kak.

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

bellaaaaaaa..... anna laparrr.. wargghh!!! beratnya dugaan bpose hr ne..haisshh..asl bukak blog org len..smua cita mknn.. sja nk duga anna la tuu.. haisshhhh

aliesha kirana said...

wah! sedapnyeee ikan tu nabilah. terliur AK ni.. nyum3... heheeh... nnti masakkan utk AK eh..heheeh

::mak incik:: said...

assalamualaikum.. nak jugak kak nabila... huhu.. sedapnye.... perot.. bawak besabar ek.. ngeeee...

oya said...

lazatnya..nak sikit..

Miss Tira said...

Waaaa, ikan bakar tu sedap. Nyum nyum..

nisa said...

sedapnya.. hingga menjilat jari.. hehe

bab air xde, nisa kalu blk kg atuk kt melaka time raya sure asik xd air je. mmg xkn mandi manda la gamaknya. so ramai2 la g umh sedara lain mandi air telaga. sejuk.. hehe

niesz said...

hehehe..sedap nye kak, niesz bab masak2 ni xpro lagi..kena bnyk blaja..mcmane la nk kawen ni..ehe..

redza said...

wahh sedappp tuuuu...mkn ramai2 ngan famili

nunama said...

kecur air liur saya tgk ulam, asam pedas sawi pahit ngan ikan bakar tuh. Aisyh. even dah makan nasi beriyani tadi, masih gak terkecur. Sedap seiyh.

hehe. ok. live ur life. insyaAllah. Dah takda Monday blues. (n_n)

p/s: tulis surat kak kat Pentadbiran di situ. Takpun, buat aduan di TV3 tuh. Mana tahu pasni, lebih elok. Hehe.

Dilla Ady said...

special nih ikan bakarnye..

kalu pakai ikan pari lagi sedap kan..ohhhh..terliurnye!huhuhu..

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Fuuuhyoooooo.. Ni kalau ganti dengan ikan pari then lepas panggang perah dengan limau nipis makan dengan nasi panas. Mmg terbaik lee :)

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

nak try resepi nih...

(^^,)❤..

Along Tapa said...

lama tak layan tenggek burung ni..ni yang kena balik muor gak minggu ni...hihi...


Gorengbaek - Kenapa Along Tapa sorokkan identiti....

Hangit Habis dah - Sikit-sikit complain...jalan keluor mana???

Kerat Senget - masturah idrus

HonEyBuNNy said...

adehhh...kasihanilah org yg dok asrama neh..terliur tau xdapat masak2.....hehehhe....rini dah la makan megik jek..huwawwa

Anonymous said...

eee....nak jugak..nak balik...makan byak2..

beautiful_rose said...

huhuhu makan2 best...aku kat sini makan roti jerk...org bujang =p

~cik tiram~ said...

pehhhhhh sedapnye !!

kella said...

ohhhh sungguh menyelerakan.. nabilah ni pandai masak nih...

oh cakap tentang hari senin, hari senin kali ni memang sangat menggembirakan bila dapat berita yang gembira itu.. :)

Edy Zaidi said...

adehhh..lapar terus

p/s : jgn lupa vote my slogan..step untuk vote ada di bawah banner blog saya...terima kasih...:)

asliner said...

sedapnye ulam tenggek burung..
dah lama tak makan..huhu

p/s: ikan tue memang sedap..
kite suke kalau buat goreng..
rangup betul-kalau goreng betul2 lar..
tapi kalau tak masak betul2..boleh hanyir..huhu
tapi tak tahu name ikan nie..hehe

Firdaus Kasim said...

entri awk nie membuat air liur sy meleleh! hehe

IMANSHAH said...

pandai u masak

Anip said...

pandai yer ko mask, terliur aku, huhu, aku pon tahu masak juga,huhu

mie said...

kerap sungguh paip pecah ye...
eheehehee

nabilah_2908 said...

HYE KAZAZTAN TEAM ;

(^_^)

HYE ANA ;

hehehe...boleh.. :)

HYE D_TIEAH ;

yupp...sernang2 meh la dtg melaka.. :)

HYE YANA ;

hehehe...bab rajin or tak kena tolak tepi....sbb mmg keje wajib sy tiap2 hujung minggu..:)

tkpe...dh kawin nnti..automatically rajin itu datang.. :)

HYE PRINCE ;

erm..sy lak tk bape gemar ikan pekasam.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NAZIRAH ;

tekak org melayu..harus pedas kan..? :)

HYE ANNA ;

hehehehe..sorry dear...tak tau lak Anna puasa.. ;)

HYE AK ;

hehehe..boleh...boleh.. ;)

HYE FATIN ;

hehehe..kesian dia....nnti makan eh..? :)

HYE OYA ;

habis dah.... ;)

HYE MISS TIRA ;

nnti try la buat yupp.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NISA ;

kampung atuk Nisa kat area mana...? tu la asik ada masalah air je...huhu..

HYE NIESZ ;

ala dah kawin nnti...sure pandai.. ;)

HYE MR RED ;

yupp...itu yg jadikannya lagi sedap..sbb makan ramai2.. :)

HYE NUR ;

bab adan tu....panas dah kot line SAMB tu..org dok komplain... ;)

HYE DILLA ;

tak pernh try lagi ikan pari..nnti Dilla try la.. :)

HE BRO ERY ;

haih..teringt lak masa bulan pose..mmg ada jual ikan pari bakar..peras dgn limau...adeh..mmg sedap... ;)

nabilah_2908 said...

HYE YANIE ;

selamat mencuba...tp sempat ke..? hehehe...lepas kawin la boleh try.. ;)

HYE ALONG TAPA ;

hanya En Along je yg perasankan ulam ni...myb yg lain tk familiar kot dgn ulam ni.. ;)

HYE HONEY ;

huhuhu...jgn selalu sngt makan meggi yupp.. :)

HYE ANON ;

hahaha..balik ler.... ;)

HYE ROSE ;

ala...boleh juga makan macam ni...try la masak...oleh masak tk kat sana..? :)

HYE CIK TIRAM ;

hahaha..jgn terpedaya dgn rupa... ;)

nabilah_2908 said...

HYE KELLA ;

apa berita yg mengembirakan tu..? :)

HYE EDY ;

rasanya sy dah vote...good luck..!! :)

HYE ASLINER ;

ikan besar2 goreng..tk bape best...kalau yg comel2 tu..baru best...lebih manis.. ;)

HYE FIRDAUS ;

heheheh...cepat2 lap air liur tu... ;)

HYE IMANSHAH ;

boleh la sikit2.. :)

HYE ANIP ;

hehehe...yer ke pandai masak...bagus la tu...tidak la perut selalu lapar... ;)

HYE MIE ;

yupp...sngt kerap.. ;)

lalink7 said...

sian org melaka...negeri dah cantek mewah dengan lampunye lagi tapi biar penduduknye sedihh..

haihh..MB sila amek perhatian nie!! hehee

senydream said...

beshnyer..xpernh masak cm ni lau nk mkn bende2 besh cam ni msti mkn kat luar jek,hukhuk2...:(

sam_sunshine06 said...

bila datang blog nie.. perut rasa berkeroncing lak.. walaupun tengah malam.. tergoda tengok makan2 yang ada.. terliur habis.. rasa macam nak makan segera..cepat2 tahan nafsu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...