Thursday, February 24, 2011

PENYAKIT LUPA




Selamat Hari Khamis kawan-kawan...............wek

nak cite pasal penyakit lak hari ni...penyakit apa...?? penyakit yang sering I hadapi...agak kronik juga la...

Penyakit Lupa....belum tua mana...tapi dah nyayuk macam nenek umur 80 tahun....



Contoh la perkara yang sering berlaku..

emo21 Selipar

kenapa dengan selipar...??

well....I pergi kerja pakai selipar je...dalam bahasa kasarnya...Selipar Jepun/Selipar Jamban....hahaha..



tapi tidak la selipar yang betul-betul bawak pi jamban.....eh mahal tau selipar tu..sepuluh hinggit 1 pasang... wek

jika ada kerja luar...baru I sarung kasut....more masuk kat office ni pun...kena buka kasut...sebab tu I selesa pakai selipar jamban je...

yang menjadi masalahnya....kadang kala I terlupa nak tukar selipar tu....dah elok parking kete..ada la dalam 10 langkah berjalan...




baru perasan.....teruk kan..? huhuhu.....atas dah elok dah....bila tengok bawah...Selipar jepun je..??

penampilan harus di jaga tau....even kita tak cantik mana....mau atau tak..terpaksa la patah balik ke kereta...tukar...

emo21 KERETA & KUNCI

ha...ini paling kritikal.....selalu mengundang ketidak tenteraman hati....lepas dah park kereta....biasanya memang terus kunci...tapi adakalanya..I terlupa....




bila dah jalan jauh.....tiba-tiba hati ni kata....



risau punya pasal...yer la.....bila nampak kete tak kunci...mudah sangat la kan orang nak curi...?? I terpaksa patah balik ke kereta tuk check..samada dah kunci or belum...

dah dekat..baru I tekan remote kete tu...nak pastikan berkunci or tidak...

adakalanya berkunci.....memang I menyumpah dengan diri sendiri....huhuhu...adakalanya memang tak berkunci.....

selalu sangat la kot jadi...even dari awal..kita dah berhati-hati...pantang leka sikit.....mula la....penyakit ni datang...huu

emo21 TIPS menajamkan ingatan

banyak juga tips-tips untuk menajamkan ingatan.....antaranya adalah



perlu memperbanyakkan membaca Al-Quran...



jaga pemakanan..



kurangkan berangan.....fokus.....wek

tapikan.....I pernah terbaca....yang bila kita berangan...otak kita akan aktif...sentiasa berfikir...secara tak langsung improve daya ingatan kita...


ha...you all macam mana pulak....selalu tak mengalami penyakit lupa ni..? biasanya perkara apa yang sering buatkan you all terlupa...?soal


44 comments:

lalink7 said...

inilah penyakit yang sinonim dengan hidup ai Nabilah..leh tensionn tauu..huwaaaaaaaaaaaaaaaa...dalam seminggu mesti 2-3 kali akan lupa sumting..nak2 menyusahkan org pulak..

sangat teruk..

yang bab kunci kete tue mmg selalu sangat xingat dah lock ke tak..isk..kalau kene curi naya je kan? hehehe =))

Kazaztan Team said...

cite terlupa tu tak yah tanyee la..mmg terlupa selalu...tp pagi tadi pakai selipar...smlm hujan...

d_tieah said...

Aku kadang2 sering lupa nak update blog..
Maksud aku, sebenarnya aku nak update pasal ni, tetiba teringat pasal tu plak..
Gitulah gamaknye..
Hahahaha..
Aiyooo, aku antara manusia yg tak suka mkn kismis..
Kalo kek/roti paun yg ade kismis tu, aku rela buang satu2 owh..
Kalo terlalu byk, aku rela tak makan, penat owh nak pilih satu2..


Entry Terbaru: Masturah Abu Bakar Sangat Popular Dari Ben Ashaari

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

hehe..biasala bella..lebih2 lg org bkejaya.memg byk kena fkr. tp dak2 stdnt pun x kurang plupanyaa..kdg sgaja bt2 lupa.hoh..tk pttkn?? hiihhi


*lupa kdg2..da mand ke x ne..hoho..

YanaMIB said...

ai slalu lupa kat mana ai letak sesuatu brg tu..lg satu klu dlm satu² ms tu dh buat byk keje, esok tu mesti lupa, "aku buat apa eh semalam.."

ahahaha dasat kn T__T

JunAina said...

kak aina kalau bab lupa hubby pun dah malas nak bising, kalau time sibuk lagilah terutama pagi2 time anak nak kesekolah. anak bagi botol air, letak kat katil sibuk buat benda lain, last2 pusing kat anak...mana botol tadi? haaa...budak tu pun dah merah muka!

bab keta, selalu sangat. eh...dah kunci ke belum ek. lampu keta pun sama, eh dah off ke belum ek, nanti balik tak leh start pulak...

pipoq said...

aku setakat ni alhamdulillah jarang terlupa..kalo buat buat lupa tu ada la..hehehe

Prince Halilintar said...

prince pon kdg2 lupe gak wpon baru je ingat td nak bawa sesuatu pastu fikir2 lupe lak..klu kat ofis prince dah standby selipar,senang nak gi toilet ke solat ke..xyah pakai kasut..hehe

❤NazirahMoktar❤ said...

memg selalu lupa gak..huhhu..tpi kalo nak ingt, buat rimender..selalu bende penting2 kan, tulis mane2..

aliesha kirana said...

AK penah gak terlupa cmtu. lebih teruk lg, pakai sebelah lain sebelah lain. hahaaha.

hmmm selalu gak jd was-was. kdg2 dh buat mende tu. tapi xsure dh buat ke belum. aduss. jgn parah sudah penyakit cmtu kn.. heheeh..

aah. byk makan kismis. tapi AK xdelah minat sgt. adik AK minat mkn kismis, smpai sekotak sehari die abiskan. hahahaha.. org mkn 7 biji je ikut sunnah.

icha fariha said...

hahaaaa.. penyakit ini dh mula menghantui saia.. tu yg dua kali xlepas test JPJ.. waaaaaa

Tapak Kaki said...

aku pun selalu lupa jugak.. nak kata kronik tu tak jugak.. sedang-sedang je.hehe.. dalam tips jaga pemakanan tu jangan lupa taruk elakkan dari terminum semut ok.hehe

mykhalis said...

bile bab lupe,,harap sangat suma barang boleh di misskol..benci bile cari barang tak jumpe..huuu

e F a said...

efa selalu sangat lupa,
lupa letak barang kat mana,
tapi yg tak boleh blah, lupa dah mkn ke belum... ehehehe

LiFe KaMi said...

jangan lupa juga solat 5 waktu yer,
yang ni ramai yg buat2 lupa..:)

nunama said...

hahaha. pernah2.
b4 ni, ada sorg kawan ni. bawa kete.
dia pun mcm kak Nabilah gak.
terlupa sama ada pintu itu berkunci atau tidak. selalunya, kitorg lah tolong jadi reminder dia. hehe.

(n_n)

ekin mahmud said...

yang pasal kunci keta tu...
samalah dgn syikin..
pelupa gak
huhuhu

♪♬ Siti Nor Aisyah ♬♪ said...
This comment has been removed by the author.
♪♬ Siti Nor Aisyah ♬♪ said...

huhuhuh..sy pon sama..selalu lupa..kdg2 bnde yg 5minit lepas baru cakap da lupa..haha..parah x...n benda yg sering wat sy terlupa..jika banyak sgt assignment n busy ngn life..msti ade jek lupa..lg2 lupa if kelam kabut..:D

jom bace n komen:
.::Tuduh, Fitnah, Hasut::.

senydream said...

mmg selalu sangat pon lupe ni ha nak2 waktu belajar padahal bru jek beljar tpi dh lupe,hukhuk2..ssh kan?..ermmmmm..

niesz said...

hahaha...mcm niesz, ade penyakit was2..selalu x ingt keta da kunci ke belum..lepas ni kena li kismis..bg x was2 lagi..haha..

redza said...

biasanya sering terlupa haribulan heheh

Dilla Ady said...

eh same la...dilla pun gi ofis pakai selipar jamban jek...hahahah

tapi dilla terus jek pakai sampai depan pintu ofis...tukar bile nk gi mall ke, makan ke..baru la tak nmpk serabai sgt..

pasal kunci kete tu..tu mmg biase kot..bukan takat dilla jek, hubby pun camtu...da jalan 10 tapak, tetiba die tanye kite..eh, kete da kunci belum ek...

mungkin byk sgt makan semut kot..hihihi

Dilla Ady said...

eh same la...dilla pun gi ofis pakai selipar jamban jek...hahahah

tapi dilla terus jek pakai sampai depan pintu ofis...tukar bile nk gi mall ke, makan ke..baru la tak nmpk serabai sgt..

pasal kunci kete tu..tu mmg biase kot..bukan takat dilla jek, hubby pun camtu...da jalan 10 tapak, tetiba die tanye kite..eh, kete da kunci belum ek...

mungkin byk sgt makan semut kot..hihihi

Afzainizam said...

║║╔║║╔╗ ║
╠╣╠║║║║ ║
║║╚╚╚╚╝ O
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

uihhhhh pelupa ni adik beradik nyanyuk.... yupppp kena beringat tu

aku mmg selalu lupa letak barang kat mana time cari tak jumpa bila dah lama baru ingat balikkk

Miss Tira said...

Tira selalu sangat kena penyakit lupa ni. Hehehe. Kadang-kadang lupa letak kunci loker kat mana. Ish ish. Lupa ni memang tidak boleh dielakkan cuma janganlah sampai jadi tahap kronik sudah. :)

Ati Masrif said...

patutlah kak ati selalu lupa...
rupanya suka berangan....
hehe..tak mau ngaku tu dah tua :P

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Hahaha, kadang-kadang dah jalan jauh sampai simpang depan baru terfikir "Eh, seterika tu aku dah tutup karen ke belom ea?". Then patah balik ke rumah sebab nak kan kepastian. Fuh, penyakit ini sangat memenatkan.. Hahah..

nisa said...

alamak.. sy g keje mmg pki selipar. sbbnya blk naik bas. dl ms pkai kasut tinggi ckit da nk terjatuh bler turun bas. aduhai. yelakn klu nk turun bas kene kejar2 nk turun takut terlps plk. tapi kdg2 sy jerit je kata 'stop!!', hehehe

em.. dulu adik sy sndr akan pesan kata jgn makan kepala ikan takut lupa. bwkkn mkn kismis. em, jgn mkn kepala ikan taw.. hehehe

Cik HaRiZa said...

selalu jugak jd mcm nii..
kadg2 terlupa terus..
nasib bek takde pape jd..
JOM ke : Fly Me Away :. by hariza.blogspot.com

Ibnu K said...

Bukan senang nak idup di dunia ni ya tak?? rutin harian pun kena fokus.. macam kami wartawan slalu lupa.. terutamanya nama member.. selalu jumpa pun nama susah nak ingat.. Hahaha.. lupa lupa..

Wawa~* said...

saya slalu ingt sy je gitu nabilah.. upanya ada juga kwn2 sy yg sama ngn saya = sama kes nabilah tu juga... esp bab kunci kete huhu... org kata sbb kita kurng pokes, t yg jd gitu, kekeke....

Edy Zaidi said...

biasa la..lupa tanda sudah tua..hehe

rossoneri said...

yang kita terlebih berangan.haha.
kawan kita lagi best,dia boleh terlupa dia pakai selipar jamban, menonong je pegi beli makan kat kafe pakai selipar jamban.haha

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Lupa tu cam seiring ngan umur yang semakin meningkat kot.Akak lupa sikit-sikit adalah.bagi akak normal lah tu.

eT said...

me pon selalu lupa la...
cane nih??
tambah2 tang nama org...susah btol nk ingat...
memula kawen...nama seddara mara asben asik silap jek..muahaha

nabilah_2908 said...

HYE LALINK ;

hehehe..ingtkn sy sorang je alamai masalah ni..kita geng... ;)

meletihkan...tul tak..? :)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

hujan..? bestnya...kat sini panas terik.. :)

HYE D_TIEAH ;

selalu gak jadi..adakalanya dh siap rancang dah awal2...tp..bila tiba masanya...lupa...jenuh nk cari topik baru.. :)

HYE ANNA ;

kalau sj buat2 lupa...mmg payah .. :P

HYE YANA ;

hahaha..part barang tu selalu jadi..letak tmpt lain..cari tmpat lain...kalau lupa...tp keje dh siap tkpe...ni keje tk siap...mmg parah.. :)

nabilah_2908 said...

HYE JUNAINA ;

alahai..sy yg single ni pun dh kelam kabut...kalau dh ada family nnti tah macam mana la kan..? huhu..

HYE PIPOQ ;

bagus la tu..kuat daya ingtn... :)

HYE PRINCE ;

kt sini tak pakai kasut...so mudah la...sy suka simpan dalam kete...dh sedap2 pakai sliper...sampai lupa nak tukar..huhuhu.. :)

HYE NAZIRAH ;

kalau dlm kerja..akk mmg buat mcm tu...ni bab daily life..rasanya kena buat reminder gak la..lekat kt dlm kete...

" tukar kasut " hehe.. :)

HYE AK ;

Hahahaha..sampai tertukar...lagi parah kalau sebelh warna lain..sebelah lagi warna lain..hehehe.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ICHA ;

hehehe..kesian dia..part mana yg terlupa tu..? :)

HYE TAPAK KAKI ;

ha...betul tu...bab makan semut mmg kena elakkan...

HYE MYKHALIS ;

hahahhaa...sngt setuju...sampai sakit2 kepala mencari...ada kalanya depan mata je.. :)

HYE EFA ;

hehehe....sampai makan pun lupa payah gak tu..Efa makan sikit sngt kot..sampai tk terasa kenyang.. :)

HYE LIFE KAMI ;

itu perkara wajib...tak baik buat2 lupa..huhu..

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

hehehe...kira nya Nur senasib la dgn kawan akk/adik akk ke...dia yg tlg ingtkn.. :)

HYE EKIN ;

dh tu Ekin buat mcm mn..?

HYE AISYAH ;

kalau dalam bab kerja...kena buat check list...baru tak lupa.. :)

HYE SENYDREAM ;

hehehe..itu biasa...kena ulang balik apa yg dh kita belajar.. :)

HYE NIESZ ;

kena buat reminder kat dalam kete kot....

" kunci pintu " hehehehe..

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

hari2 kena tgk kelender.. :)

HYE DILLA ;

penatkan ada penyakit mcm tu..huhu.. :)

HYE AFZAINIZAM ;

kena bertenang...baru boleh jumpa.. :)

HYE MISS TIRA ;

kalau time study dulu...sy selalu lupa nk bawa kunci bilik...keluar bilik..terus je kunci tmpa rasa bersalah...hehehe..

nasib baik la..hostel..dgn block technician dekat..tgh2 malam pun boleh call..minta tolong.. :)

HYE KAK ATI ;

eh..Kak Ati muda lagi... :)

nabilah_2908 said...

HYE BRO ERY ;

ha..betul memenatkan..lagi penat..bila kita patah balik..tgk2 seterika tu dh tutp..geram je kan..? :)

HYE NISA ;

hati2 yer masa pergi n balik kerja.. :)

sy pun tk gemar makan kepala ikan.. ;)

HYE CIK HARIZA ;

tula kita kena berjaga2 tiap masa.. :)

HYE IBNU K ;

kalau ramai kenalan..masalah lupa nama tu..mmg selalu sngt.. :)

HYE WAWA ;

hahaha..boleh geng la kita ni..tp tu la...bukan sengaja nk hilang fokus..kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE EDY ;

huhuhu...kena terima hakikat...semakin tua... :)

HYE ROSSONERI ;

ala...setakat g kat cafe tu tkde hal...yg sy ni..nk pergi jumpa org..boleh lak sarung selipar je..huhu.. :)

HYE KAK INA ;

kak Ina kuat ingatan kan..huhu.. :)

HYE ET ;

hehehe...mula2 jer kan..skrg dh ok..? :)

ana ayesha said...

hi nabilah

lupa kunci kereta ni ana pun selalu kena tapi tu namanya penyakit was2

tapi penyakit lupa ni selalu dikaitkan dgn suka mkn kepala ikan betul ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...