Saturday, February 19, 2011

THE PRINCESS AND THE PEA



Happy Saturday everyone.......pang

melalui feed back yang I dapat dari entri FAIRY TALES yang lepas...ramai yang tak tahu kisah Princess Pea...

ok lah...meh I ceritakan kisah Princess Pea atau tajuk sebenar The Princess And The Pea...



once upon a time......

Seorang Putera Raja (bujang terlajak) bingung memikirkan yang dia masih lagi belum bertemu jodoh yang sesuai.

Sang Putera menginginkan seorang Puteri Raja yang sebenar, tak mau yang celup..tak mau tak tak well manners...dalam erti kata lain..cerewet sesangat..!! itu tak kena..ini tak kena....



Puas dia mengembara mencari calon isteri..tapi takde pun yang berkenan di hatinya...

Pada suatu malam.....cuaca ketika itu sangat buruk...hujan turun dengan lebatnya...kilat sabung menyabung...guruh berdendam dentum di dada langit...

Tiba-tiba pintu Istana diketuk...sebaik sahaja pintu dibuka..kelihatan seorang wanita yang basah lencun...makeup bersememeh kat muka....memang serabai...

berdiri di luar...katanya dia tersesat...dan inginkan perlindungan...menurut wanita yang basah lencun itu lagi....dia merupakan seorang puteri raja..



Sang Putera seolah-olah sangsi...lalu dia meminta pendapat bondanya...

" jangan risau anakku....tahu la bonda uruskannya....."

Maka...permaisuri menyuruh pekerja istana menyiapkan bilik untuk Puteri berehat..Permaisuri telah mengarahkan agar meletakkan 20 keping tilam empuk...lembut..serta berkualiti tinggi untuk Sang Puteri...



Dalam masa yang sama....Permaisuri telah menyelitkan satu biji kacang pea di antara susunan tilam tersebut..

maka tidur la Puteri tersebut di atas tilam yang dari mata kasar dilihat empuk lagi selesa itu.....



namun...Sang Puteri tak dapat tidur dengan lena...dia dapat rasakan ada sesuatu yang tidak kena..sehinggakan mengganggu tidurnya...

pada ke esokkan harinya....puteri bangun tidur dengan keadaan yang miserable..



" macam mana tidur semalam..nyenyak...?" soal Permaisuri.

" sejujurnya tidak....seolah-olah tidur di atas batu.....seperti ada sesuatu di bawah tilam-tilam tersebut...." rungut Sang Puteri jujur.


Permaisuri memandang Sang Putera sambil tersenyum lebar....

" wahai anakku...........ini la calon isterimu yang paling sesuai....."

" kenapa dia yang paling sesuai....?"

" kerana hanya Puteri Raja yang sebenar sahaja yang akan sensitif walaupun dengan perkara yang kecil....sebenarnya terdapat sebiji kacang Pea yang kecil....telah di selitkan di antara tilam-tilam tersebut....orang kebanyakkan biasanya tidak akan perasan akan kehadiaran kacang Pea itu....."



maka...pasangan yang sama-sama cerewet ini pun berkahwin..............

akhirnya dia di sini...[sila baca entri yang lepas]



The End........

weee....macam mana...tau dah jalan ceritanya....? pang


47 comments:

pipoq said...

tilam jenama apa dia pakai tu ? hehehe..nipis tul kalo sampai 20 keping nak susun..

tilam aku kat rumah tu dah terasa springnya..sejujurnya tidak begitu selesa tidur begitu..oohh..adakah aku ni putera raja ? ahahaha..anak aku la tu main lompat lompat atas katil..

Kazaztan Team said...

ceh...dasar puteri raja...byk songeh...

Cik HaRiZa said...

cute story..comel la pulak cerewet ngan cerewet kawin...hehe

Dilla Ady said...

hahahha...sejujurnye first time baru tau..

ade jugak rupanye kisah dongeng camni ek...mmg elok la tu..yg cerewet mmg jodohnye dgn yg cerewet..

tu baru sebiji kacang peas, kalu dilla tido jek tanpa byk ckp sebagai tanda menghargai org sudi nk tumpangkan tempat tido tuk kite..

sahromnasrudin said...

mentang2 la dia puteri raja..kalau dia puteri katak, camne erk? hehehehehe

Miss Tira said...

Kisah kesudahannya itu hanya berlaku di blog Apa Kata Hati sahaja.. Hahaha :D

❤NazirahMoktar❤ said...

best cite ni..penah tgk kat tv..hihi..cite budak2, smpe skng suke

iwan_dextrous said...

hahhaha..mcm tu plak jadinya.hihi

lieya orange M.I. said...

waaa...lieya nak tgk movie ni.....sbb serius, nak tahu jgak kartun dia camner...nak tgk..nak tgk...:P

aque said...

dah lame x bace cite2 dongeng nie.. heehhe

suke!!! :D

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

buaiiii... buaiiii ku laju....

pohon beringin daunnya rimbun
akarnya panjang menyapu bumi
aku ini yatim piatu
aku nak kawin dengan anakkkkkkk Rajaaaaa...


cerita dongeng kadang baca terhibur gakkkkk hati yang lara ni kan...

TUKANG KATA said...

1st time dgr cite ni. gambar2 menarik. pehh :)

Nasuha Salleh said...

tak pernah dgr psl The Princess And The Pea ni
tapi da tua2 skrg ni pon..masih rase syok lg bace citer2 cenggini =D hhihi

sedih ending nye T_T
kena buang pulop..huhu


My Recent Post: Makan Ayam Dengan Bahan Kimia

Along Tapa said...

dulu tak terpikir..tapi sekarang baru aku terpikir..kacang pis tu tak hancur ke kena hempap dengan tilam tebal2??dah tu tambah dengan puteri tu lagi..hihi..

Gorengbaek - Promote blog baru

Hangit Habis dah - Percaya tak percaya...

Gorengbaek - Dextrous Cyber Life

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Hehehe lawak laa pulak citer ni. Sensitif gila puteri tu sampai kacang pear pun dia boleh kesan.. Huu~

nunama said...

hehehe. mungkin sebab tajuk kot.
saya pun tak ingt tajuk sebenar dia. tapi ada perkataan 'matresss' la yg pastinya. :)

p/s: saya dah buat pages yg mcm kak Nabilah ajar itu. mudah2. hehe. thanx tau. (n_n)

p/s/s: nanti ajar lagi eah. hihihi

HonEyBuNNy said...

seronok la baca kisah neh...layan ja...lallalal

Tapak Kaki said...

kesimpulannya.. jom tanam kacang pea.hehe

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

sejujurnyaa..tk pena dgr lg cita ne.
dr mna bella crik?? ada2 sajakn?? jd pasni tanamla kcg pea yaa...

** tilam tu bpk tinggi..cmna nk naikk???

zamraatul said...

ni dah baca

♪♬ Siti Nor Aisyah ♬♪ said...

best2..story zaman kanak2..tp cerita ttg puteri ni mmg da lupa..tq 4 the story..terasa di zaman kanak2 semula..:)

ana ayesha said...

first timelah dgr criter ni tapi endingnya tu mcm kisah bnr di kalangan mrk itu .... seandainya lady d masih hidup ......

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tak pernah kurasakan sebahagia ini
Saat bertemu dengan pujaan hati
Seorang pria yang selalu hadir dimimpi
Dan kini bukanlah mimpi

Ia menyapaku
Dan menjabat tanganku..


Ku bahagia
Bahagia di saat ini
Ku gembira
Ku gembira di hari ini

Gembira
Gembira

yuppp seandainya lady D ituuuu masihhh hiduppp...

Anip said...

wah, best la citer2 mcm nie, ak mnt betol citer dongeng2 nie, heheh

mie said...

fuh!!!
banyak sungguh songehnya..
eehhee

Bro Fit said...

ohoo bleh cuba cara ni nak cari calon isteri.. mana tau dapat anak raja heheh

- Fitrihadi.com -

senydream said...

ooo yekew?..bru jek thu ni ha..besh gak creter donggeng ni kan..;)

beautiful_rose said...

huhuuhuh sensetif sungguh.kacang y sekecik itu pun die boleh kesan?

d_tieah said...

Best..
Hahahaha..
Sebiji kacang pea pun boleh jadi isu..


Entry Terbaru 1 : "Saya Mahu Tips Kecantikan Dari Blog Fatin Liyana"
Entry Terbaru 2 : "Saya Mahu Duit Nuffnang Dari Blog Redmummy"

EdY Zaidi said...

haha..menarik cite ni

Farhan Zulhusmi said...

hehehehe.....
seronoknya baca kisah nie...hahaha.....
lama tak datang sini...soelah...
pakai bb..memang cmnie...
nice to meet u again......

nabilah_2908 said...

HYE PIPOQ ;

hahha..tk cek la pulak tilam jenis apa...yg pasti berkualiti tinggi la...

tkkan kt istana guna tilam nipis yer tak..? :)

kalau dh tilam terasa spring...rasanya dah tiba masa tuk tukar baru..la..la..la... ;P

HYE KAZAZTAN TEAM ;

hahaha...nama pun kerabat di raja.. :)

HYE CIK HARIZA ;

padan sngt kan..? tp kesudahannya...dia kena dumb jugak...huhuhu.. :P

HYE DILLA ;

hahaa.....nama pun dongeng...jadi jer penceritaan nya.. :)

kalau sy pun...dh penat2 mcm tu..tido terus.. :)

HYE SHAROM ;

hehehe...sure dia request tuk tido dgn sang putera... :)

nabilah_2908 said...

HYE MISS TIRA ;

hahaha...pengakhiran kisah ini..tidak sesuai utk kanak2...hnya tuk kita2 je.. :)

HYE NAZIRAH ;

yupp...mcm2 versi kisah ni kan..? tp jln cerita yg sama.. :)

HYE IWAN ;

jadi macam mana tu..? :)

HYE LIEYA ;

erm..pernh juga kelaur kt TV..cuba la cari.. :)

HYE FARA ;

hehehe..sesekali layan..best kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE AFZAINIZAM ;

yupp...hiburan masa dulu.. :)

HYE TK ;

hehe..kenal kan org2 yg ada dlm gambar tu..? :)

HYE NASUHA ;

hehehe,,,ending sebenar...dia kawin..hidup bahagia dgn sang putera..

tp realiti kehidupan....mcm tu la.. :)

HYE ALONG TAPA ;

hahaha...myb kacang yg digunakan..kacang yg belum masak.. ;)

HYE BRO ERY ;

nama pun puteri...so ada la kelebihannya...huhu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

cerita ni bnyk versi..bnyk gk tajuknya...cuma Diesney tk popularkan lagi cerita ni..tu yg ramai yg tak tahu.. ;)

ha..perasan gak tu...tahniah..!! kalau nk tnya pape..tnya la yer.. :)

HYE HONEY ;

sesekali layan dongeng..best kan..? :)

HYE TAPAK KAKI ;

hehehe...nape nk tanam kacang Pea lak..? tuk cari princess yang sebenar..? ;)

HYE ANNA ;

sy membesar dgn cerita2 mcm ni la...bnyk lagi fairy tales yg lain..myb Disney tk mempopularkan cerita ni...sbb tu ramai yg tak tau.. :)

HYE ZAMRATUL ;

iyer la... ;)

nabilah_2908 said...

HYE SITI NOR AISYAH ;

sesekali layan cerita2 mcm ni best kan..? :)

HYE ANA ;

yupp..kebetulan...dpt ilham bila teringtkan Prince William dan ibu dia.. :)

HYE AGAIN AFZAINIZAM ;

huhu...bermadah pujangga :)

HYE ANIP ;

hehehe..layan... :)

HYE MIE ;

hahaha...nama pun peteri raja...cuba org2 biasa..mau kena penyepak... ;)

nabilah_2908 said...

HYE FIT ;

hahahaha....zaman sekarang..relevant ke nk buat mcm ni..?

HYE SENYDREAM ;

bnyk lagi cite2 fairy tales yg kurang popular..2 yg tak ramai yg tahu.. :)

HYE ROSE ;

huhuhu...nama pun peteri raja...bnyk la songeh nya.. :)

HYE D_TIEAH ;

jadi je penceritaannya kan..? :)

HYE EDY ;

bagus la...En Edy terhibur.. :)

nabilah_2908 said...

HYE FARHAN ;

welcome back... BB dah ok yer..? :)

YanaMIB said...

oOoOooOooo macam tu kisahnya...baru kutahu...haha..suka lak bc kisah fairy tales ni..pheww...thanks babe! ^_^

lalink7 said...

Nabilah..kite pun baru tau..dulu xde orang nak bace ai citer niee..huhuhu..sib baik ade penglipur lara macam Nabilah tau..hehehe

aliesha kirana said...

owh AK mmg xpenah tau cerita ni. haha.cerewet la putera n puteri raja tu. huh! nk pilih sama2 cerewet lak tu..uhuhuhuh.. padan2.

Prince Halilintar said...

rasenya prince pernah bace kisah ni dulu tapi dah xbape nak ingat..heehee

Tapak Kaki said...

yup.. mana la tahu kan betol-betol dapat princess.hihi..

niesz said...

haha..tau da!kalau tgk kat tv atau baca dlm buku cite mesti lain2..xtau mane betul mane yg x betul..nice story la kak!

senydream said...

memng pon bile ada org bercreter bru thu,huhu2..y biase ada kat tv tu je la thu..:(

nisa said...

oo mcm tu cter die.. xpenah dgr pn selama ni.. hehee

Aina said...

Best citer ni.Kecit2 rajin bace buku dongeng dan tengok kat tv citer 'fairy tale theatre'

nnt singgah sini pula:)
LAMAN CAHAYAMATA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...