Tuesday, February 08, 2011

WHEN RAINBOWS END



Hye fwens......hai

tepat jam 1.00 petang....terus I buka ruang post and start menaip....banyak kerja la pulak hari ni..so lunch hour I gunakan tuk update blog kejap...

what about lunch...?? nanti je la..I kenyang lagi....kul 11 tadi dah minum 1 botol Blackcurrant Nestle Bliss..

Air Yogurt ni mengenyangkan tau...tak caya try la minum...



pinjam jer ni..

hari ni nak share dengan you all tentang 1 novel yang sedang I baca....oh...cerita yang sangat menarik...corak penulisan pun..lain dari yang kebiasaannya..

I dah lama sangat tau tak baca novel...awal tahun ni..ini la novel pertama..

tajuk novel ni...

WHERE RAINBOWS END by CECELIA AHERN



ini novel my mom...lama dah ada kat bilik store tu..elok jer tersusun bersama-sama novel yang lain...entah macam mana I baru perasan novel ni...

bila start baca....I mula jatuh cinta dengan gaya penulisan Cecelia...biasanya I baca review dari orang je..betul la..Cecelia ni..creative orangnya...



cara penulisan santai....seronok baca....



apa unik nya tentang Where Rainbows End ..?

dalam novel ni....banyak perbualan...melalui email..surat..even chatting..



menceritakan tentang Rosie dan Alex yang bersahabat sejak mereka kecil lagi...malah mereka ni berjiran...satu sekolah..satu kelas..

dalam kelas....Rosie and Alex suka tukar-tukar nota rahsia...adakalanya berbual biasa..adakalanya mengutuk cikgu...bergaduh...best la..

haih....dah macam cerita Nota Cinta la pulak...huhuhuh....wek



hingga satu tahap..mereka terpaksa berpisah bila Alex terpaksa ikut bapanya berpindah....dari situ la mereka mula berhubung melalu email..surat..dari mereka remaja...hingga masing-masing dah ada anak....jarang berjumpa..

mereka ni saling mencintai..tapi mereka pendamkan sahaja perasaan mereka....

adakah cinta mereka akan bersatu....?? entah la..I tak habis baca lagi...huhuhu...

lepas habis novel ni... I nak cari yang lain pulak..



ada tak di antara you all yang dah baca cerita-cerita ni...??

macam cerita TIRAMISU pun yer juga kan..??



dah sampai minggu akhir...tapi masing-masing pendamkan perasaan...geram jer rasa..

you all tengok tak cerita ni..??


ok lah...kejap nye masa berlalu...got to go....lepas siap kerja I nanti....I singgah ke blog you all pula yupp...take care fwens...hai


45 comments:

YanaMIB said...

ai xbc novel ni...tp menarik review frm yu..hihi..nk pjm bley? =P

Kazaztan Team said...

cecelia mmg best...

nunama said...

sounds interesting. nanti nak try cari la. hee thanx for the sharing. :)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

weee aku baca novel tu memang malas

beautiful_rose said...

sangat jarang baca novel.sebuah novel ambil masa berbulan juga nak habis.sebab bz tak sempat nak baca sekali harung.kalo dulu boleh la....

Dilla Ady said...

sebetulnye dilla tak penah bace novel english..bukan ape takut membazir beli pastu tak paham..hahahaha

tapi dari citer nabilah cam bez jek..harap die tak la pakai english yg advance2 sampai kerut2 kening nk bace or kena lariksss cari kamus dulu..hihihi

hmmm...tuk tahun nih belum membeli novel lagi...nk beli yang omputeh ke melayu ek?

Fitrihadi.com said...

novel atau buku bahasa inggeris buat saya nak tidur je hhehe

eh tiramisu dah sampai minggu terakhir ke?? alaa tak puas lagi tengok kak pah tu berlakon..

Ogy said...

tgk...geram je...apalah susah sgt nk bgtau perasaan sendiri...adusss

Amni said...

great! amni pon nak carik la cite ni.. suka p/s i love u tu.. tapi tak pernah pon baca.. huhu... pernah dengar orang cakap2 je..

ikin said...

diorang akan bwtul2 berpeluang untuk bersama apabila dah tua.. masatu anak Rosie dah kawin xsilap.. Alex dah smpai kawin kali ke 2 n divorce.. tett.. saya dah pecahkan rahsia cter ni~ hehe.. Once you read this book, you cant take eyes off it.. am i rite? :D

Cik HaRiZa said...

tak pernah layan lagi novel inggeris..
but story mcm interesting...
selalu gegilakan novel cinta melayu..
feel layan lebih sket..
BI kadg2 bahasa tinggi, so kureng sket...hehe

:: noremy bte rahmat :: said...

folo & BW..

mehla jenguk belog ai..

salam kenal!(^____^)

atty's said...

kty utk tahun ni lom start membaca novel..bz ngn anak2.

kty ada gak tgk citer tiramisu tu..

Ati Masrif said...

kak ati tak ada masa nak baca
novel2 yg tebal

masa sengkang dapat tgk fav movie
di tv pun dah kira ok

^_____^ mood senyum hari ini

~cik tiram~ said...

novel ni best...
tp novel ps i love you lagi best...hee...

redza said...

xtau kenapa memang xsuka baca novel huhuh

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

kak yanie pun suker baca novel...
tp novel bahasa Melayu jer

hehehe

(^^,)

en_me said...

rajinnyerr baca novel kanns.. ehehe

thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg ittewww..

Prince Halilintar said...

menarik novel tu..skrg pun prince gah layan satu novel ni..ade org bg suruh bace....aha prince geram tgk cite tiramisu..sbb msg2 xnak luahkan perasaan even dah kawan lame sgt..tunggu je la kesudahannya nanti..

aliesha kirana said...

AK jrang layan novel english..hihih..tp cmbest jek kn..cover pun lawaaaa... heheeh..

hmm aah tiramisu tu..geram jek..xpe2 nasib bek nk abis dh..tu yg tgk gak tu..kalu x, mmg mls aah!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

makcik suka gak baca novel english, boleh improve BI. dalam simpanan makcik ada 2 3 jugak salah satunya sidney sheldon.

Tapak Kaki said...

boleh muntah woo baca novel tebal-tebal..haha

aurikelsan said...

aah..geraaam tgk dua org dlm tiramisu tue..asyik2 ckp kita kan kawan...

err..off topic x? hehe

Anip said...

novel bahsa inggriss, OMG ! yg bahsa melyu ambil masa nk abis, tmbh2 BI. perghhh. lagi lama la, tebal pulak tu

Along Tapa said...

aku baru jek habis baca harry potter dari philosopher's stone sampai deathly hollows...

citer tiramisu dah tak sempat tgk la nabilah..kelas dah start..huhu...

Gorengbaek - Cerita pasal valentine's day..apa kata korang

Hangit Habis dah - Ke mana aje baran ko tu boleh pegi...

E.d.Y said...

ya Allah..tebalnya novel

senydream said...

dah lame rasenyer x bce novel,huhu2..zaman2 sek dlu jdhantu novel tpi sekarnh sebijik pon ssh nk bce,huhu2..rindu waktu dulu..

Miss Tira said...

Nampak menarik novel tu. Tira sekarang sedang membaca novel Jalan Jauh Ke Kampus oleh Ida Rizyani Tahir. Tira tak hebat bahasa English so kurang tahu bab novel omputih ni. Hehehe..

sahromnasrudin said...

awak suka baca novel ya?? bagus tue..ia akan menambahkan pengalaman kita untuk hadapi sesuatu situasi baru

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

hehe...boleh je kalau nk pinjam...tp nk bg mcm mana..melalui pos..? huhu.. ;)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

baca juga yer...ni baru 1st time..baca karya dia..biasanya baca review org je.. ;)

HYE NUR ;

ok...ur welcome.. :)

HYE AFZAINIZAM ;

hahaha...cuba spen masa sikit baca novel..seronok tau.. :)

HYE ROSE ;

sama lah kita...novrl ni..dah 3 minggu dah..x habis baca...mmg tk cukup masa..

tp sy cuba peruntukkan sedikit masa sebelum tido tuk baca...rasa mcm tumpul otak ni..kalau tak membaca novel..payah nk karang ayat.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

sy pun jarang cari novel english..sbb bahasanya lah..huhu...tp dlm novel ni..bahasa yg digunakan simple jr..sbb bnyk dialog..percakapan harian..

so tkde la bahasa yg bombastik..huhu.. :)

HYE FITRI HADI ;

lelaki...mmg tk ramai yg suka baca novel..tul tak...? :)

haha...puas fikir..sape la Kak Pah tu...rupa2nya si Melur eh..? ;)

HYE OGY ;

huhuhu...nak memanjangkan cerita...mcm tu la.. ;)

HYE AMNI ;

yupp...sebelum ni bc review org je..bila berkesempatan baca...haih..mmg best..nnti bila Amni dh baca P.S I love u tu...cite2 la sikit.. ;)

HYE IKIN ;

huhuhuhu....dah sampai dah part yg ni...tp belum part kawin..Rosie baru dpt surat dari Alex...buat kali kedua nya Alex meluahkan perasaan dia.. ;)

yg best nya Katie pun jatuh cinta pada best friend dia sendiri kan..sama macam Rosie.. (^_^)

lalink7 said...

Nabilah...rajinnye membaca..ai baca novel melayu jee..jiwangggg so jiwangg kan? teringin nak bca novel eng tapi buat masa nie xde stok..

novel BM yang kite baca pun pinjam org..so kedekut kan? hehehehe..

cepat la bace...last2 skali jadi camne kisah alex and rosie tuee..

esok last kan cite tiramisu tue?

nabilah_2908 said...

HYE CIK HARIZA ;

tul tu...kena hati2 pilih novel English..sbb kn bahasa..

tapi dalan Novel Cecelia ni...oh...bahasa yg digunakan simple je...mcm percakapan harian...xde bahasa yg bombastik.. ;)

HYE NOREMY ;

thnks..!! insya'Allah..akan disinggah nanti.. :)

HYE ATTYS ;

sy yg xde anak ni pun busy gak...huhu...lama sngt tk baca novel...tapi tuk tahun ni dah mula balik..

sebelum tido..sy akan baca sehelai dua...adakalanya tak boleh nk berhenti..melarat smpai ke pagi..huhu..

HYE KAK ATI ;

hehehe..tul juga tu...dpt tgk movie tnpa gangguan.. :)

HYE CIK TIRAM ;

wah...baca juga yer...hrumm...ramai yg kata best...xpe khatamkan yg ni dulu..pastu boleh cari PS ILU lak.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

heheheh...xpelik la.. :)

HYE YANIE ;

hehehe...akk try la bca yg ni...ayat2 simple je... seronok bca.. :)

HYE EN_ME ;

kalau minat...sure rajin.. ;)

HYE PRINCE ;

apa tajuk novel tu..?

mereka pasti akan bersatu punya lah... ;)

HYE AK ;

sama lah..sy pun jarang gak..sbb ada bahasa tinggi..payah nk faham...last novel english yg betul2 sy ikut...Harry Potter tu pun jenuh nk habis..

hari ni Si Melur nk sabotage Dani & Tina...huhu..cant wait.. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

betul tu kak...boleh improve english kita...

nama penulis tu...mcm ternampak je kt deretan novel kt store tu..nnti sy try cek.. ;)

HYE TAPAK KAKI ;

hahahaha....kalau betul2 menghayati..xde nye nk muntah.. ;)

HYE AURIKELSAN ;

fuhh..payah nya nk eja nama kamu ni..huhu...apa maksudnya..? ;)

xde la off topic..bercerita tntg novel..dlm masa yg sama sy selitkn kisah tiramisu..kena la tu.. ;)

ha...past Melur kata kita kawan tu..ish...geram jer kan...Dani baru jer nkmeluahkan perasaan dia..huhu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ANIP ;

hahahah....dah mcm 1 penyiksaan lak yer..? ;)

HYE ALONG TAPA ;

hoho..best tu..sy tk sampai lagi ke situ...last sy baca novel harry potter tahun 2008...tk ingt dah tajuknya..rasanya dah keluar kat movie.. ;)

HEY EDY ;

tidak la tebal mana.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE SENYDREAM ;

skrg ni..dah sibuk dgn urusan masing2..time budak2 tu..kita tak banyak bnda nk buat..tul tak..? ;)

HYE MISS TIRA ;

bila baca novel english..secara tak langsung boleh improve penguasaan english kita tau..

cuba cari novel ni...bahasa yg digunakan simple..percakapan harian...mudah faham.. :)

HYE SHAROM ;

yupp....seronok baca novel..seoalah2 kita sedang mengembara.. ;)

HYE LALINK ;

hahaha....terasa lak sy..sbb sy pun lebih suka pinjam dari beli..hehehe..

dulu rajin beli...tp ramia lak yg rajin pinjam..dah pinjam buat mcm harta sediri...sudahnya dah malas nk beli lagi..pinjam je.. :)

kesudahan...Rosie & Alex akhirnya bersatu juga pada umur mereka 50-an.. :)

pipoq said...

dulu sebelum kawin, aku memang hantu novel..boleh kata sebulan dua kali beli novel baru..genre cintan cintun tu kurang la..selalunya ala ala mystery, investigation dan bla bla bla..kalo time cuti, sehari pun boleh habis baca yang 600++ pages..

tapi bila dah kawin dan ada anak ni, kureng sikit la..sebab aku ni kalo membaca memang tak leh nak kene kaco..anak aku tu kaki mengaco..tak konsentret lansung..

kalo ada pun, aku just baca novel yang dah ditukar menjadi e-book je..baca dalam hempon..bebila nak baca pun sonang..

lalink7 said...

ada TAGG untuk kamu Nabilah =D

mie said...

gue xleh baca novel2 ni..
nnti sure asyik terlentok..
heheeee

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Sebagai seorang lelaki sejati merangkap anak bapak Bro tak suka baca novel tapi lebih gemar baca newspaper sambil menikmati secawan air kopi.. Hahaha.

shahani... said...

sy x suke bca novel bi ni...hehe...sy suke novel bm j...x kesah la novel bi@bm jnji novel 2 best.........

tiramisu...mmg best citer 2,mgu ni dh last kn...x sbr nk tgu pa ksudahan citer ni...hrp2 biar la cinta dani n melur b'satu...suke sgt2..

(^_^)

niesz said...

niesz minat yogurt cmpuran..hehe..mcm2 rase ade..xminat tgk tiramisu..xtau nape..sbb x best sgt kot..

ana ayesha said...

terkenang zaman sch dulu baca english novel sbb nak improve english, tapi la ni tak sempat nak baca sbb i think my rainbow has already ended

menarik jugak jalan cerita novel yg nabilah baca tu

tiramisu, tertengok sekali criter tu so tak tau jln ceritanya tapi mkn tiramisu mmg sedap ..... tiba2 rasa teringinlah plak nak mkn tapi dah cari cheese di hypermarket tak jumpa2

Never Ending of Art said...

Dah baca!!! The Book of Tomorrow pun dah baca! skrg tgh baca ps I Love You.. Suka sgt author nie..=)

http://never-ending-of-art.blogspot.com/2011/04/where-rainbows-end.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...