Tuesday, March 01, 2011

AIR OH AIR



Hye fwens........pang

Rentetan kisah air semalam....lebih dari 24 jam takde air....start dari pagi Ahad bawa ke hari Isnin....



tapi......petang semalam time I sampai kat rumah.......I tersenyum lebar bila my mom kata ada air...

banyak juga kawasan di Melaka ni takde air...yang pasti kawasan hot..iaitu MERLIMAU pasti takde masalah...tul tak...? huhu..



ada paip pecah area Krubong....so kawasan yang ada link dengan paip di Krubong ni...takde air...



ini sumber yang I dapat dari SAMB FACEBOOK semalam



telah di post status ni hari Ahad yang lepas....



see....di jangka siap 24 jam...tapi lebih.....

kalau baca komen-komen...memang ramai yang marah....huhu..

rasanya sekarang ni dah takde yang marah-marah lagi dah kan...?

sebab dah ada air...

masalah paip pecah...kerap sangat...Tok Ali..tolong take action tentang masalah ini...


psst.....semalam....I pergi kerja...tak mandi tau....setakat cuci muka...gosok gigi jer kat rumah...

biar betul...???soal

haip!!! .....sabar....sabar...jangan la fikir yang I tak mandi langsung..mandi ler......



I datang office lebih awal dari biasa....tumpang mandi kat sini....kawasan office ni ada air...

I terpaksa la beralah....kalau mandi kat rumah...nanti air tak cukup...

I bukan boleh mandi air sikit-sikit...rasa macam tak mandi je...



kali ni memang mencabar...sebab time2 macam ni la dapat ABC (Allah Bagi Cuti) hari pertama & kedua...sure mencabar...betul tak orang perempuan...?

terima kasih la SAMB...siap juga kerja-kerja betulkan paip tu....tidak la kami-kami ni semua merana....sebab bekalan air memang kering....



muhasabah diri jap.........

kalau kita rasa susah.....ada yang lagi susah dari kita...betul tak...??


oh...tiba-tiba teringt...suatu ketika dulu...time tu I baru darjah 1....Melaka memang hadapi masalah air ni..berhari-hari.....kaya tokey jual baldi..laku semua baldi-baldi dia....huhu..



bagi I la kan...biar takde elektrik...dari takde air....lesu dibuatnya bila takde air ni..huhu....
you all pernah alami masalah ketiadaan air tak...?? share la......pang

32 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

tetiba dtg sini bau org tak mandi, hahahha! :)
SENARAI KOSMETIK YANG MEMBAHAYAKAN JANIN

Kazaztan Team said...

ish....ish... paling teruk kena masa sukan komanwel...hari2 tak ada air spjg sukan tu berlangsung..kalu ada pun halus aje...pagi tadah.. .tgh hari baru leh mandi...

YanaMIB said...

ms duk serdang dlu slalu gak mslh xde air..naseb la sedara mara sume duk area KL je.senang tumpang rmh dorg utk mandi..haha..

tp skrg dh pindah bangi xpernah lg ada mslh air..klu ada dorg akn htr notis...tp waktu xde air is office hour..so time xde org kt rmh..xkesah la kn =)

d_tieah said...

Perghhh..
Sakitkan kalo mslh air ni..
Nasib baik kat tmpt aku takdelah sampai 24jam mslh air..
Dulu2 pernah lah.. Zaman aku kecik..
Sekarang oklah..
Paip pecah pun dorang cepat2 repair..

Entry Terbaru 1 : Antara Cinta Pengkid dan Gay
Entry Terbaru 2 : Sebenarnya Kita Sama-Sama Sombong

pipoq said...

hehehe..sabor je la..aritu terlebih air (banjir), ni dah tak berair lak..

aku tak pernah lagi la menghadapi masalah takde air ni sangat..dulu masa sekolah asrama, sumber air kitorang dari mesin yang pam air dari dalam tanah so kalo takde letrik, memang takde air la..bila takde air, memang kesukaan tul sebab boleh pergi bermandi manda di sungai berhampiran..

masa kat rumah mertua di Ranau pun pernah takde air sehari akibat paip pecah setelah hujan terlalu lebat..camtu pun ada ?? sib baik la ada rumah saudara mara di kampung bersebelahan, boleh jugak menumpang mandi dan mengambil bekalan air untuk memasak dan wudhu..

cam yg cik nabilah cakap tu, biar takde letrik janji air ada..stuju sangat owh..

ana ayesha said...

ha ingatkan nabilah mandi berendam mcm baby tu hehehe

ana pun pernah kena terputus bekalan air waktu sekolah dulu lebih dr seminggu, air hujan jadi penyelamat

kdg2 tu elok juga diuji putus bekalan air barulah menghargainya

Perth ~ Day 3 ~ Part 1 @ Caversham Wildlife Park

nunama said...

haha.
baru nak tutup hidung tadi. ;p

xda air?? wooo pernah. tapi, nasib baik kat rumah ada perigi. so, ambil air kat perigi je. Hehe. jadi mcm org dulu2.

p/s: air perigi sangat sejuk. Aduuhh!

lalink7 said...

siannyee die..hehehe..nasib wangi je kan Nabilah? hehehe...

kite kalau xmandi tumpang mandi kat rnr dekat2 sini..

hehehehe..boleh lama2 pulak..kalau tak pun kite mandi kat masjid memane..tumpang2 je..heeh

aliesha kirana said...

kawasan umah AK jrg gak la xde air. tp baru-baru ni, hujung 2010 kot, xde air. mmg habis berbaldi-baldi AK tadah.

siap bawak air dlm botol 1.5 liter tu, 2 botol lg ke ofis. takut air tak cukup.

last2 kt ofis air ade byk. mybe sbb tong air besar kot. xdelah rase cm xde air kt ofis. cuma bengang sbb AK dh angkut air berat2 hahaha..

tapi better xde elektrik dr xde air. kalu kt ofis xde elektrik lg best. boleh cuti! hahahaha!

SYARAH said...

kate busy, tapi hari-hari update blog :P

kesian Nabilah, betul lebih baik xd lektrik dari xd air.

munna said...

mmg kalau takde air lagi susah dari takde letrik... serba serbi tak kena... part nak buang air besar yg payah tu...

eT said...

meraban la kalo air xder kan...
xsng duduk..tambah2 kalo nk membuang..muahaha

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Entah Atok Ali ni pun satu. Kalau selalu takde air nanti mcm mana Dato' Shah Rukh Khan nak mandi. Kesian dia mesti badan dia nanti penuh daki. Muahaha~

Miss Tira said...

Sangat tidak selesa kalau air tiada. Kalau tetiba nak ek ek mesti susahkan. -.-

redza said...

To Husz: weiii sama ngan cara aku hahah

tpi betullah..tension sngat2 klu xde air

Prince Halilintar said...

prince plak kalau kat kg mase time raya mesti xde air waktu siangnya..sebab byk sgt org guna air kot klu ade pun setitik2 je kuar..slmt belah malam baru air kuat boley la wat ape yg patut..

Along Tapa said...

nasib baik air tak pakai satu link...kalo tak, maunya berak pagi2 nak kena bawak batu..hihi..

Gorengbaek - Kenapa Along Tapa sorokkan identiti....

Hangit Habis dah - Sikit-sikit complain...jalan keluor mana???

Kerat Senget - Soffie Soffea's

Dilla Ady said...

setakat nih dilla kalu takde air, tak penah lagi kena time ABC...

tapi kalu kena, mmg tak selesa sbb dilla pun jenis yg pakai air banyak..

dilla kalu umah mil takde air, lari gi umah mak, kalu umah mak pun takde air, baru la lari ke ofis mandi..hihihi

Edy Zaidi said...

patut pun berbau, org melaka xmandi rupanya..hehe

senydream said...

yup saya pon setuju biar xde elektrik jgn xder air kan..mmg sush.bnyak kegunaan air ni..

Anip said...

pernah dulu belajar kt melaka, slalu takde air, kdg2 sampai seminggu xde, hahaha.. x mandi lah jawabnya..

MrsAyie said...

Sangat lah tak best bila tak ada air. Dulu masa study kat Upm selalu je takder air. Tapi nasib baik pagipagi sebelum pukul 8 tu ada air, jadi sempatlah mandi sebelum kelas.


Kadang-kadang sanggup redah kegelapan malam pegi blok belakang sebab dah rimas sangat tak mandi.

nabilah_2908 said...

HYE IEDA ;

huhuhu...sape yg tk mandi tu..? :P

HYE KAZAZTAN TEAM ;

iyer ke...time2 mcm tu boleh tkde air..ish..

HYE YANA ;

kalau nk buat kerja2 selenggaraan time org keje...ok..tp kat sini..tiap kali ujung minggu...dia buat hal..

tak dpt nk numpang mndi...sedara mara pun dok dkt kawasan yg xde air juga...tak tau nk ke mana..hehe.. :)

nabilah_2908 said...

HYE D_TIEAH ;

bagus la macam tu...mmg kena cepat2 betul..tp tu la...myb paip2 kat sini dah lama...sbb tu asik pecah je..

HYE PIPOQ ;

haha..tu la pasal...bukan xde air pun kt Melaka ni..cuma dihntikan..sbb paip pecah..

skrg ni pun tekanan air..kecik je..

nk numpang sedara mara...sedara mara pun xde air..sbb dok area2 yg mmg tkde air juga..kami senasib..hhuhu.. :)

HYE ANA ;

heheheh....tak muat kalau sy dok berendam macam baby tu..hehehe..

nasib baik ada air hujan kan..? kat sini..panas terik... ;)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

time tkde air ni...air perigi kat masjid la jadi sumber air kami...sejuk je air tu kan.. :)

HYE LALINK ;

kat sini..tak boleh nk ke mana..nk ke ruamh sedara mara pun tak boleh..sbb kami terima naisb yg sama...xde iar juga...

nasib baik kat office ni ada air... :)

HYE AK ;

ha//tul tu...tapi kt office ni..tkpernh lak ada masalah elektrik..selalu ada jer..even kawasan perumahan kt depan sana xde..huhu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE SYARAH ;

hahaha....kerja2 juga....blog tk boleh di abaikan... ;)

HYE MUNNA ;

oh..setuju sngt...sy..sampai tahan tau...takut tak cukup air...lagi2 dpt ABC...perlukn bnyk air...

HYE ET ;

tul tu kak....tak boleh nk kemana..rumah nenek..sedara mara pun dekat2..maka kami ni senasib..huhu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE BRO ERY ;

hahahahaa...betul tu...biar penduduk tkmndi jgn SRK... :P

HYE MISS TIRA ;

tu la pasal...lagi2 mcm sy yg dpt ABC..leceh..bnyk gna air..

HYE MR RED ;

sy..tk boleh nk ke mana...sbb sedara mara pun dok dekat kawasan yg xde air gak..huhu..

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

alahai...time raya boleh xde air..takke payah...

HYE ALONG TAPA ;

hahahah....bg yg dh lupa tu...time tu gak pi cari buku...tgk cara2 yg betul..hehehehe...

HYE DILLA ;

option sy time tu..office je...sbb rumah nenek pun xde air... ;)

pakkal dah malam..kalau petang..mmg sy pergi office...tak selesa.. :)

nabilah_2908 said...

HYE EDY ;

haip...!!! mandi tau... :P

HYE SENYDREAM ;

tul tu...time tu la mula terfikir...kan best ada perigi...

kat rumah nenek ada perigi...tp perigi buta..huhu..

HYE ANIP ;

bila tu.....? jarang lak dgr sampai seminggu tkde air...

HYE MRS AYIE ;

sama lah dgn keadaan sy malam tu...rasa macam nk redah dtg office..mandi..tp risau lak..malam2...huhu.. :)

senydream said...

ngeh..ngeh..kat kg sy mmg leh di katakan setiap umah ada perigi cume kami x gune jek coz perigi lme kan tkut gatal bdan lak bile jarang2 xgune:p

Wawa~* said...

mmg tensi bila xde air ni! huhu... biar xde letrik rasanya kan? huhuhu..

Elly & Emmy said...

setuju dgn sis.. biar tak der letrik.. jgn tak der air.. lesu dibuatnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...