Wednesday, March 09, 2011

BLOG REVIEW : GORENGBAEK




Ola fwens......!!!chak

hehehe...main chak..chak lak kan...??

wokeh.....as usual Rabu = Blog Review Segment...



kali ni I nak review blog GORENGBAEK milik En Along Tapa





emo12TENTANG EN ALONG TAPA...??

sebelum ni...asik blogger perempuan je kan...? hari ni I nak review blogger lelaki lak...

well....I rasa En Along Tapa suka warna Purple....as you can see....kalau masuk ke GORENGBAEK you all boleh jumpa banyak warna Purple di sana

orang Muar Johor.....kini berada di Melaka untuk meneruskan pengajiannya..

bila baca blog ni..teringat kat nenek I sebelah my mom....nenek & my mom orang Johor...banyak lorat-lorat Johor yang dah lama I tak dengar boleh jumpa dalam entri En Along ..



ha....baca la profile lengkap En Along Tapa nih..

emo12APA YANG BEST...??

biasanya.....orang jarang nak baca entri yang panjang...more takde gambar..betul tak...??

ha....di GORENGBAEK memang En Along jarang selitkan gambar....selalunya entri yang panjang...tapi menggunakan point form..

itu la cara
En Along menarik minat pembaca..sekali gus tidak la berpinar mata tengok tulisan panjang-panjang tu...

sungguh pun panjang.....entri-entri yang disajikan sangat menarik pengisiannya...
memang tak boring...



adakalanya entri tu entri yang serius....tapi mampu buatkan kita tergelak sendiri..sebab
En Along pandai mengolah ayat...menjadikan satu-satu entri itu seronok di baca...

more....entri-entri yang disajikan.....mampu membuka minda kita....membuatkan kita berfikir dengan lebih meluas..dalam erti kata lain....berfikir luar daripada kotak..


emo12BERFIKIR LUAR DARIPADA KOTAK...??

yupp....
En Along mengajar pembacanya untuk berfikir luar daripada kotak....

so...kalau nak ke blog
En Along...kita kena berfikiran terbuka..lapangkan minda kita seluas-luasnya...



jika kita luaskan pemikiran kita...banyak benda-benda baru yang boleh kita terokai...

antara entri-entri yang memberi kesan...yang I ingat sampai sekarang adalah...

CERITA PASAL VALENTINE'S DAY

kita sebagai orang Islam ditegah dari menyambut Valentine's Day betul tak...? tapi cuba you all baca pendapat
En Along tentang hari ni...

ORANG NI JAM BANYAK YANG GILA

bila kita nampak orang gila...kita akan takut...

" eee...orang gila...."

tapi sedarkah yang sebenarnya...kita lagi gila dari orang gila itu...??

ha....macam mana..tertarik tak...?? cuba la click link tu...baca sendiri...

SAMAK

kita dah salah gunakan perkataan Samak tu....salah yang macam mana...?

eh..tak nak la bagi tau you all secara details...mau tau....baca la sendiri penerangannya...



emo12SEMUA ENTRI SERIUS/BERAT...??

tidak la semua entri-entrinya berat....ada juga entri yang santai..lagi merapu...sengal pun yer juga....boleh buatkan kita gelak sakan lah....tapi masih boleh diterima dek akal...

sebagai contoh entrinya yang bertajuk TIPS-TIPS UNTUK TULIS BLOG TANPA GAMBAR ..

En Along menceritakan tentang 'proses membuang'...dengan begitu style sekali...

tapi dalam masa yang sama...kalau kita fikir dalam dimensi yang lain...cara-cara itu diaplikasikan dalam Dunia Perniagaan....dalam Marketing....




emo12LAIN-LAIN...??

ha.....selain GORENGBAEK .. ada dua blog lain yang dikendalikan oleh En Along



HANGIT HABIS DAH & KERAT SENGET

I selalu jer masuk blog-blog ni.....kalau di HANGIT HABIS DAH...I suka jadi silent reader...

kalau kat KERAT SENGET...En Along buat blog review....so kalau nak kenal-kenal dengan blogger lain...boleh la ke sana....

eh...bukan kah I pernah ajak you all ke KERAT SENGET dulu....??



erm.....rasa macam complete sangat lak I buat review tantang blog ni....apa pendapat you all..? huhuhu...

layan kan jer la yupp.....

so.......apa lagi...jom la kita terjah blog En Along..jom....jom..........pang



wokeh.....selesai sudah.....

tunggu next week lak.....patutnya next week..I akan review blog yang I jadi silent reader kan...? tapi rasanya...macam nak twist sikit....nak review blog yang dekat di hati.....
siapa lah agaknya ya...??? tunggguuuuuuu.............
muah



41 comments:

sahromnasrudin said...

assa;amualaikum..

review yg baik..sgt detail cara awak mengolahnya..syabas ya...

Amni said...

amni jarang pegi blog lelaki.. serius... hoho.. selalu p blog popuan je.. kalau pegi pon, jarang komen... hee....

redza said...

akan terjah ke sana nti

lalink7 said...

dah pernah terjah salah satu belog along tapa tuee..memang gaya bahasa nye sangat jujur dan tulus..hehehe

aliesha kirana said...

heheeh kalu point2 penceritaannya best. xde gmbr sgt pun rasa nak baca gak kn. hehe

nnti AK terjah! heehehe

HonEyBuNNy said...

wah.....bereview2 pulak blog...nak terjah la blog dia...;-)

Prince Halilintar said...

okay..akan prince terjah kesana nanti..

YanaMIB said...

entry along ai suka bc kecuali topik valentine's day tu..sgt x setuju dgn pendpt dia..peace! ^_^

ana ayesha said...

dah jenguk blog ni and its too wordy kena baca dan digest laju2 baru best

tapikan nabilah antara komentar yg tertinggi no wonder blh buat blog review, tahniah well done

atty's said...

kty pun tk brp suka kalau entry panjang tp borink..kalau panjaang tp syiok dibaca , baru menarik minat..

nanti terjah ke sana

Siti Nurhayati Dollah said...

Review yang sangat panjang lebar oleh Nabilah. ^_^ Tahniah tahniah.


Setuju tentang pemikiran di luar kotak. Tetapi pasal valentine tu tetap dengan penderian tidak setuju. :)

Lia Insyera said...

sangat bagus reviewnya.hhehe.

Oasis said...

owhhh....nak try la jalan-jalan kat blog dia...cam menarik jugak kan. thanks tau perkenalkan pada saya. Jasamu amat2 dihargai.

Nizam said...

nanti nizam pergi jeguk blog dia.. hehehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

nanti boleh makcik meninjau blog goreng baek.jangan makcik tergoreng sekali sudah.Nabilah pandai buat riview pasal blog ni.

Wawa~* said...

wahhh thanks for sharing another blog ngn kami ^^

Dilla Ady said...

details btul bagi review...bagus tul nabilah..

nnti dilla terjah kt sane n pesan kt en along tapa suh bagi nabilah present sbb review blog die ngan baik sekali...

topimagine said...

hehe. bile la turn blog topimagine lak nk kena riview ek... hehehe.. dabedabeduuuuuuuuuu.. top nk g terjah blog along jap :)

Miss Tira said...

Hehehe.. Orang tu banyak memerhati dan berfikir. :)

aNiS aNiSa said...

bagus dan menarik =)

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Ouh orang Muor rupanya. Bahase orang Muor Johor mmg banyak hurop 'o'. Ada perkataan yang pelik-pelik sikit. Hehehe. :)

tia said...

ouh! tak pernah singgah blog dye b4 dis. =.="

Along Tapa said...

Pergghhh..ni appreciation yang takleh blah ni...thanks ek nabilah..

entri valentine's day tu pun memang paling aku ingat sebab kena hentam kaw2..gila r..tapi pendapat setiap orang, terima jek la ek...

baru aku faham perasaan kena review dengan orang...selama ni aku jek mereview orang..hehe..mekasih2...


Gorengbaek - Permainan minda: bahasa mata...

Hangit Habis dah - Aku nak hentam korang...korang nak kata apa??hehe...

Kerat Senget - ::hAnYsApEk:: tentunya bukan ApEk

two_dots said...

review yg menarik . nnt nk terjah la .

aque said...

n3 yg menari perhatian owg ke blog beliau.. hehehhe

fly kesane :)

niesz said...

banyak betul idea en.along ni kan,yang pasti semue nye bermanfaat.. mmg best la blog die,n die rajin mengomen blog orang..:)

nunama said...

waaah! saya pun tertarik dengan blog dia. Sempoi je. hehe. :)

Papepon kak, ulasan akak tentang blog dia mmg baik. Complete. (Betul la apa yg akak cakap tuh). Mesti Encik Along Tapa ini, terharu punya.

Aeh? Yeke kurang sambutan blog review ni? Emm ntah ye. Saya ok je. Dapat tahu entry dan blogger2 yg lain dan best2. Hehe.

Thx Kak Nabilah gtau pasal blog ni sume. (n_n)

Cik Mimie said...

wah, best2...nnt cik mimie nk terjah blog along..=)

munna said...

wah.. ni betul2 review ni...detail dan mantopp...

Ati Masrif said...

as salam nabilah,

kalau tgk pic profile mcm muka
pelakon iklan tu yek..

ada masa kak ati terjah

^____^

DaK CoMoT said...

sempoi lahhh...ney rasa macam nak terjah ja belog yang direview neyh...congratz!^_^

pipoq said...

boleh jadi pengulas blog yang berjaya ni..

d_tieah said...

Uwaaaaaaaa..
Along sayang kena review lah..
Huhuhuhu..



Entry Terbaru : Keluhan Rakyat Malaysia Terhadap Stesen Televisyen

nabilah_2908 said...

HYE SHAHROM ;

wslm....terima kasih... :)

HYE AMNI ;

kalau pergi blog Mirul...? hehehe..

HYE MR RED ;

dh terjah....? apa pendapat Mr Red ?

HYE LALINK ;

dh terjh yg mana..Kerat Senget...? :)

HYE AK ;

yupp....itu yg menariknya..

adakala n3 bagus..tp..cara pengolahan tu kureng...tu yg buatkan org tk minat nk baca.. :)

nabilah_2908 said...

HYE HONEY ;

bila free nnti terjah la yupp.. :)

HYE PRINCE ;

dh terjah...? apa pendapat kamu..?

HYE YANA ;

biasa lah Yana...masing2 ada pndpt n pndgn nya yg tersendiri.. :)

HYE ANA ;

tak kenal maka tak cinta..huhuhu..

kalau nk ke sana...sy akan pastikan sy free...baru boleh baca blog En Along... :)

HYE ATTYS ;

kena pandai tarik minat pembaca.. :)

nabilah_2908 said...

HYE YATI ;

mcm yg sy dah katakan pada Yana td..masing2 ad pndgnnya tersendiri...

jgn smpai keluar dr akidah sudah la.. :)

HYE LIA ;

lama x nmpk..how are u dear...? :)

HYE OASIS ;

hehehe...jasa mu ku kenang juga.. :)

HYE NIZAM ;

mcm mana..best tak..? :)

HYE KAK INA ;

boleh la kak sikit2...korek mn2 yg best.. :)

nabilah_2908 said...

HYE WAWA ;

ur welcome...singgah la..say Hi ke nnti.. :)

HYE DILLA ;

eh..tak payah la Dilla...sy buat review ni pun..snyp2 je tk g tau kat En Along...biar dia dtg sendiri...huhu.. :)

HYE TOPIMAGE ;

bukan ke blog topimage dah direview oleh Miss Tira...? :)

HYE MISS TIRA ;

ha....betul tu...mmg dia la org nya.. :)

HYE ANIS ANISA ;

nnti singgah lah ke blog En Along tu yupp.. :)

nabilah_2908 said...

HYE BRO ERY ;

yupp...unik sikit lenggok bahasanya...eh...Bro Ery org mana...org Johor juga ke..?

HYE TIA ;

free2 nnti Tia singgah la yupp.. :)

HYE ALONG TAPA ;

hehehe....terima kasih kembali.. :)

HYE TWO_DOTS ;

best kan blog En Along...? :)

HYE AQUE ;

hehehe....naik flight apa Fara..? MAS or Air Asia...? hehehehe... :)

nabilah_2908 said...

HYE NIESZ ;

yupp,,..Niesz pun selalu ke sana kan..? :)

HYE NUR ;

rasa nya...ok je...cuma org tk reti nk komen kot..hehehe..

nnti singgah la yupp... :)

terima kasih kembali... :)

HYE CIK MIMIE ;

terjah..jgn tk terjah.. :)

HYE MUNNA ;

huhuhu..cedok mn2 yg best... :)

HYE KAK ATI ;

En Along mcm pelakon iklan mana tu kak...? :)

nabilah_2908 said...

HYE DAK COMOT ;

sy cuba buat yg terbaik...n lain drpd blog2 review yg lain.. :)

HYE PIPOQ ;

cuba buat yg terbaik...kalau boleh sy tknk sm mcm blog2 review yg lain... :)

HYE D_TIEAH ;

huhuhu....Along Sayang...?? scandal ke...? la..la..la.. :P

senydream said...

memang btoi2 review ni...papepon mmg blog y awk review ni menarik..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...