Tuesday, March 15, 2011

DARI KERANA MATA



Hye...hye..hye...........hai

mau cerita pasal mata la pulak...........



sure you all pernah dengar orang kata...

dari mata turun ke hati yer tak...?? tapi I bukan nak cakap tentang kata-kata itu....

I ada 1 kelemahan......I tak boleh pandang mata orang bila bercakap....ia akan menimbulkan situasi yang kurang selesa....rasa resah gelisah....tak tentu rasa lah...



hrummm...pernah suatu ketika dulu...seseorang pernah paksa I pandang mata dia lama-lama...jenuh gak...bila lari-larikan anak mata..kena marah...huhu

oh..sangat tak suka bila dipaksa..tapi...entah kenapa I layankan gak..


ada yang kata.....kalau seseorang itu bercakap tapi anak mata di lari-larikan..bermakna orang itu menipu.....tapi kena la tengok situasi...yer tak...??

I bukan menipu....macam yang I katakan tadi...kurang selesa....rasa macam ada butterflies beterbangan dalam perut...hehehehe..



pandang pun kejap-kejap je...lepas tu I tunduk ke bawah...

nampak sangat I kurang keyakinan kan..??



my lecturer pernah ajar....bila interview..pandang mata tukang interview tu...baru nampak yakin..

kalau malu......pandang dahinya......

ha...ini salah satu tips semasa menghadiri temuduga....selitkan dalam kepala yer....huhu..



itu la yang selalu I buat....masa interview...cakap dengan boss.....boss cakap dengan I...huhu..
orang lain...sama lah semua....


I pelik gak dengan diri sendiri...sebab...masa zaman-zaman mengadap buku (belajar)

presentiation...tak jadi masalah buat I...more...selalu gak I jadi MC dalam satu-satu majlis....tapi time tu mana padang mata orang dekat-dekat....kan...?? huhu...




you all pula macam mana....menghadapi masalah yang sama.....??

meh share meh..........pang


p/s : keyakinan diri itu penting.....I sedang cuba memperbaiki diri dari semasa ke semasa..jika kamu pun hadapi masalah yang sama....bangkit lah yer..perbaiki diri...mari sama-sama kita maju...dan terus maju.....ye



oh...gadis kecil ini sangat pemalu...tapi comel kan...?? dah besar mesti cantik...


45 comments:

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

ok je..tk kekok pndg org..dr mata ke mata..

tp agak gabra, bila pndng camera..time shooting..hoh..sgt...tkt...:P

IMANSHAH said...

mata i merah sebelah..haih

sahromnasrudin said...

kalau interview, kne pandang mata si penemuduga..baru la ada keyakinan tau

Amni said...

sama macam mirul.. dia kalau cakap ngan orang, dia cakap tak reti tengok orang.. dia lebih senang tengok bawah.. dia cakap kalau dia tengok mata orang tu, dia tak fokus dapat fokus.. haha... tapi dengan amni, dia boleh.. sebab dia nak menyakat.. hahaha... sebab dia tau amni malau dia tengok mati amni... hahahahhahah......

atty's said...

kty kalau ckp mcm biasa memang akan pandang mata org yg bercakap tuh ..

andai rasa tak selesa...takyah pandang tepat ke mata ..just pandang or renung je muka orang yg bercakap ngn kita..

YanaMIB said...

dulu ai mcm nabilah gak..segan nk pndg mata org..tp maybe sbb dh byk jmpe org..and yes dari situ kita boleh tau confident level seseorg tu..

skrg mmg xde mslh nk pndg mata org..cuma ada gak sesetgh org ai jd segan..tiba² blushing..adoiii~ =P




pendapat anda >>
TAKDE KAD, TAKNAK DATANG KENDURI KAU!!

Siti Nurhayati Dollah said...

Setakat ni terpaksa lah paksa diri tengok mata orang bila bercakap walaupun malu-malu. Sebab nanti komunikasi tak sampai. Hehe..

Sekadar pandang, jangan tenung. Bahaya

Prince Halilintar said...

pendapat prince keyakinan diri mmg perlu ade cuma kadang2 kite terlalu fikirkan fikiran org lain..so, fikirlah positif selalu..xsalah nak malu jika kene pada tempatnya..

aliesha kirana said...

AK pun pemalu jugak heeheh.. kurang keyakinan diri. haishhh nak kene ubah semua ni! tapi susah jugak tapi AK akan try! jom sama2 ubah nabilah! heheehhe~

lalink7 said...

kite kalau berinteraksi akan pandang tempat2 yang cantek...hehehe..contohnye kalau gigi die cantek..ai cakap tengok gigi die..xpun kening die..pipi dia kee...

kalau kat boyfie harus tgk ke dalam anak mataa..hehehe..mana tau dia mau tipo..hehehe..

ngan lecturer je kenkadang kalau diskus amek masa lama mmg kene tengok mata dia..bahaya jugak tue kalau pndang lama2..hehe

ana ayesha said...

oh gitu ker kesimpulannya nabilah ni pemalu le tapi baguslah tu malu tu sebahagian dari iman

kita mmg disuruh spy menundukkan kepala dlm situasi tertentu .......
tapikan rasa malu tu biarlah bertempat

Elly & Emmy said...

Tak bleh pdng mata masa ckp..sbb cpt gelabah plk.. Huhuhuk..

Wawa~* said...

eh nabilahhh,.. sama lak kita ye?? :D saya pn kan jarang2 tgk mata org kalau bcakap one on one... rasa mcm pedih je mata x tau nape. lgpn mcm x komfiden pn ada.. hmm x tau la nape.. hehe...

munna said...

kak munna pun tak boleh pandang mata org lama2... mesti cepat2 nak alihkan pandangan... ai pemalu orgnya

Ati Masrif said...

kak ati pun sama...
pemalu juga...

ishkk...malu ah nk pandang mata org

redza said...

klu lain jantina mula2 mmg segan gak tpi bila dh lama ok la

Lia Insyera said...

comel je entry ni. know what? saya pun sama.hehe.

Oasis said...

Tak perasan plak mata saya kat mana bila bercakap ngan orang. Kn rakam video nih...

topimagine said...

top kalo bercakap susah nk tenung mata orang lame2.. top ne kn pemalu..huhuhu

nukilanaffiza... said...

memang asalnya dari mata turun ke hati...kalau kita kurang keyakinan diri...kita selalunya takkan berani melihat mata org tersebut...
Masa interview memang mcm gitu...abg fen memang diajar utk pastikan tenung mata intervier bila ditanya dan bila menjawab soalan...

Itu salah satu senjata utk memenangi hati interviewer..

| cik azeya | said...

sy pon tak suke tgk mata org ms bercakap. tak tahulah kenape. huhu

❤NazirahMoktar❤ said...

kite leh tgk mate org time cakap..heee.dulu tak boleh sebab malu..tpi sejak sekolah asrama, mcm berani sikit..mcm2 diajar waktu tu kan..kena berani cakap dgn org..hee

Cik Ina minat Do do Cheng said...

akak memang kalau bercakap pandang mata orang tu, dan sapa cakap ngan akak pun akak suruh pandang akak. Tak syoklah, kalau kita tengah bercerita dia pandang tempat lain.cam tak feel nak cerita.

Miss Tira said...

Tenung dahi. Thanxz untuk tips tersebut. Sangat-sangat berguna. Hehehe.

kella said...

dari mata turun ke hati.. dari blog juga boleh turun ke hati.. :)

lama tak tengok nabilah..sihat ke.. ce senyum sikit! :D hehehe..

Dilla Ady said...

kalu org yg baru kenal..tak selesa gak tenung mata camtu..kalu lame2 baru okeh..

oh, nabilah penah jadi mc..maknanye confident level nabilah tinggi la tu..tak sume org leh ckp in public..kalu suh dilla mmg tak akan punye la..huhuhu

mie said...

tiba2 rasa keyakinan tinggi ni..
eheheee

asliner said...

pakar physcology cakap..
orang yang merendah diri sebenarnya perasan..
kalau kita dengar statement macam nie pun bengang sebab kita pun sebenarnye agak kurang keyakinan diri..
tapi bile pk2 blk..
memang betul pun sbnrnye..
memang kene statement tue kat saya..hehe

p/s:sedang memperbaiki diri untuk itu..dah semakin berjaya sedikit demi sedikit..hehe

Kite pun pernah jugak takut nak pandang mata orang bile bercakap..tapi lama kelamaan...bile kita makin bnyk bercakap dengan mereka..kita dengan slumbernye memandang matanya..sebab eye contact tue penting..=)

dwaty said...

semua org kata kalau tengah interview pandang mata org yng interview kita... so, aku pun buat la... tp masa aku pandang dia... dia pandang lain... masa aku tak pandang dia pandang la plak... sib baik dapat keja tu... hehehe

Kazaztan Team said...

pemalukah?

Qistina Filzah said...

kalo jatuh chenta pon, malu2 gak pandang mater memule tu...hehe,dup dap dup dap la

Miss Tira said...
This comment has been removed by the author.
efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Dalam interview memang penting untuk bercakap dan melakukan eye contact. Dari sana orang yang interview kita

niesz said...

hehe..niesz kadang2 pun xberani nak pndang mata org tu lame2, rase gerun je, lg2 interviewer atau lecturer, mesti rase nak larikan je mata nie..ekeke..

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Dalam interview memang penting untuk bercakap dan melakukan eye contact. Dari sana orang yang interview kita boleh mengetahui tahap konfiden kita bagaimana.

Edy Zaidi said...

mata ni adalah organ terpenting masa interview...kalau boleh kene practice banyak2 depan cermin...tp jgn sesekali buat mata menggoda..huhu

nabilah_2908 said...

HYE ANNA ;

huhuhu...terbalik la pulak yer.. :)

HYE IMANSHAH ;

kenapa dgn mata tu...? jgn biarkan ai melarat.. :)

HYE SAHROM ;

yupp...betul tu...tp pada yg ada masalah mcm sy..padang dahi adalah jalan yg terbaik...

HYE AMNI ;

heheheh...sweet jer kamu berdua ni.. :)

HYE ATTYS ;

yupp....dgn lebih tepat panang dahinya...org tu tkkn perasan kita tgk dahinya... :)

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

tu la..sedang perbaiki diri...kalau boss suh jumpa org...ada masalah ni gak... :)

bila Yana tgk mata dak encem...Yana blushing tak..? hehehe... :)

HYE YATI ;

hehheeh...tul tu...padang je.. :)

HYE PRINCE ;

yupp..setuju dgn Prince...bnyk sngt fikir negatif...2 yg makin rendah tahap keyakinan diri.. :)

HYE AK ;

actually tk susah...tp kita yg jadikan ianya susah...huhu...jom sama2 kita berubah.. :)

HYE LALINK ;

kalau dari jauh...sy tk kisah sngt...kalau dekat2...terasa ada getaran di dalam dada...ce wah..!! hehe.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

betul tu..malu biar betempat...sedang berusah mengubah kelemahan diri.. :)

HYE E&E ;

hehehe..faham sngt...sbb tu sy kata...rasa macam ada butterflies dlm perut.. :)

HYE WAWA ;

hehehe...sy sngt la faham apa yg Wawa rasa...sbb tu sy selalgu gunakan tips yg lecturer sy bagi..selesa la sikit.. :)

HYE MUNNA ;

hehehe...sama lah kita.. :)

HYE KAK ATI ;

heheheh..comel lak...kalau pndng mata Hubby akk..malu tak..? ;)

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

huhuhu..mcm tu pula yer.. :)

HYE LIA ;

hehehe...ramai yg sama rupanya...so...jom kita perbaiki kelemahan diri... :)

HYE OASIS ;

hahaha...siap nk rakam video.. :P

HYE TOP ;

ala....ala...sungguh ke pemalu..?

HYE AFFIZA ;

tul tu...tp yg ada masalah mcm sy...kena la guna cara lain..iaitu dgn pndg dahinya.. :)

nabilah_2908 said...

HYE CIK AZEYA ;

malu la tu... :)

HYE NAZIRAH ;

ha...bagus tu....confident tinggi.. :)

HYE KAK INA ;

kalau mcm sy...ada caranya...walaupun tak pandang...tp kita mendengar..n beri respond pada pencerita..kalau tak pun..kejap pandang muka dia..kejap tundukkn muka...mcm tu la cara sy.. :)

HYE MISS TIRA ;

yupp..tp jgn tunung bahagian atas...tenung paras2 kening...org akan perasan yg kita pandang mata dia.. :)

HYE KELLA ;

heheheh...sihat...Kella macam mana...? :)

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

kira ok la..sy ni..lama or tak..payah sikit nk pandang mata.. :)

jd mc tu...mmg dari sekolah dpt peluang tu...so..tidak la kekok sngt.. :)

HYE MIE ;

bagus la tu En Mie.. :)

HYE ASLINER ;

perasan...? hrumm...betul juga..perasan dr sudut -ve...huhu... :)

HYE DWATY ;

huhuhu..interviewer tu la yg pemalu...

HYE KAZAZTAN TEAM ;

hehe...boleh la.. :)

nabilah_2908 said...

HYE BRO ERY ;

yupp...jgn tk pndang langsung mata org tu...pndg sesekali..bila rasa tk selesa..pndng dahi...yg penting fokus dgn apa yg cuba dia n kita sampaikan.. :)

HYE NIESZ ;

hehehe..mau atau tak..kena juga kan..? :)

HYE EDY ;

ha...satu tips yg sngt berguna..terima kasih.. :)

cIk JanNah said...

bila pandang mata orang tenung rasa macam juling plak biji mata. cepat2 larikan mata
hehee

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

"*Dari kerana mata… Yang mempunyai kuasa… Oh… Aku tergoda. Aku tergoda terkecewa. Dari kerana mata… *" Begitulah lirik sebuah lagu klasik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...