Thursday, March 31, 2011

FILTER EMAIL ANDA



Hello fwens.............pang

masih ingat dengan entri ini KESAN KOMEN MELALUI EMAIL soal

ramai yang masih tak tahu bagaimana cara untuk Filter Email anda.....

pada hari ini.....I nak share dengan you all cara-cara Filter Email Anda...



perlu di ingatkan cara-cara ini adalah untuk pengguna Yahoo yer....kalau pengguna Gmail...I belum study lagi...sebab jarang guna...

ok..mari mula kan.....di nasihatkan supaya anda membuka 2 window...so mudah la kerja....

emo10 STEP 1

mula-mula...buka la akaun email anda....berikan fokus pada bahagian FOLDERS yang terletak pada bahagian bawah sebelah kiri email anda...



nampak kan perkataan Add yang berwarna biru itu...??

apa tunggu lagi..cepat-cepat la click pada perkataan itu..



akan jadi begini.....cepat-cepat bagi nama untuk folder anda..

emo10 STEP 2

lepas dah beri nama....email anda akan kelihatan begini......



ok...step seterusnya adalah dengan menghalakan pandangan anda ke sebelah kanan bahagian email ini...

anda akan jumpa perkataan yang berwarna biru seperti gambar di bawah....



dah nampak....?? bagus....

click OPTIONS kemudian pilih MORE OPTIONS

emo10 STEP 3

bila dah click MORE OPTIONS .. anda akan tiba di page ini....



sila beri perhatian pada sebelah kiri.....dan cari FILTERS...

dah jumpa...?? cepat-cepat la click...


emo10 STEP 4

nampak kan icon pencil& note tu...?? click pada icon tersebut...



untuk No 1 :

berikan nama untuk Filter itu....nama tu biar lah berkaitan dengan jenis email yang kita nak filter yer...sebaik-baiknya ikut la nama sender itu..

kalau dari blog...letak lablogger.com ...kalau dari churpchurp...letak la...chuprchurp.com

untuk No 2 :

ha......di sini la rasionalnya...kenapa I suh buka 2 window.....

untuk no 2.....kita dikehendaki untuk copy email sender untuk di letakkan dalam ruangan no 2...

Macam mana nak copy email ?

meh tengok gambar di bawah...



minta maaf yer Cik Yana....huhu..

ok..ok......nampak kan perkataan ADD CONTACTS tu...?



click cepat-cepat..



akan keluar box ini.....

copy jer la alamat email tersebut....

kemudian...cepat-cepat paste kan dalam ruangan no 2



tadaaa....
emo10 STEP 5

lepas tu..tumpukan perhatian pada MOVE TO FOLDER yang ada kat bawah tu...pilih folder..

kan you all dah buat folder awal-awal tadi tu kan..? ha..pilih la folder tersebut..



begini lah rupanya.....

dah siap...dah puas hati......click butang SAVE CHANGES yang duk di sebelah ADD FILTER




lepas ni..you all boleh la buat untuk email-email yang lain pula



nak kemas kini kan email you all...? nak buang mana-mana email yang tak berkaitan pun mudah...



contoh nak clearkan email dari bloggers....select all...delete....tak perlu pilih-pilih....yer tak...??



actually....you all kena gunakan kaedah cuba jaya.....adakalanya letak satu perkataan je dah boleh filter.....ada yang kena copy alamat email...

cuba tengok contoh di bawah...



tak perlu pun copy alamat email bagai kan...?

tu yg I kata buat kaedah cuba jaya....kalau tak boleh buat cara macam ni...gunakan cara di atas...

selamat mencuba ya.....kalau ada yg tak faham...tanya lah...

pada yang dah tau.....kalau nak tambah mana-mana yang kurang dipersilakan....ye


ok lah..itu sahaja untuk hari ni......nanti kita jumpa lagi ya...

sorry I tak sempat balas comment-comment you all tuk entri yang lepas.....I busy sikit pagi ni...huhu..




28 comments:

redza said...

lebih suka guna gmail hehe

d_tieah said...

Memang dah buat gini dah.. Untuk facebook, twitter dan friendster.. Hahaha.. Blog memang tak lah sebab buat comment moderation 'always'..

*Info terbaek untk org lain..

Entry Terbaru : Perkara Yang Tak Perlu Ada Dalam AF9

atty's said...

kty pun buat gini utk email.
thanks nabilah..good tutorial..

mie said...

gini ke?
gue nak kena try juga la..
eheheee

YanaMIB said...

bila bc ayt "utk yahoo je" trus scroll smpi komen..hahaha...i xguna acc yahoo..huwawawawa..cpt la study yg gmail lak...haha..suka hati je nk paksa =P

ana ayesha said...

thanks nabilah for this tutorial amat berguna

nunama said...

oh macam ni rupanya. hehe.

serius. baru tahu ni. hehe.

thanx Kak Nabilah. (n_n)

Farhana Jafri said...

tanx siz!! dh wt and dh dpat.. pas ni sng sket.. hehehe :)

Dilla Ady said...

cam pening nih bile bace...kena tunggu free2 sket bile nk wat nih..

tp mmg bagus nih, sbb memudahkan kite nk delet..leh select all tanpa ragu ade emel yg nk disimpan atau tak..

lalink7 said...

kite dah buat dah Nabilah..ohh terima kasihhhhhhhhhhhhh....hehehe..bestnyee..tak pening kepala dah lepas nie..heeheheh

budak awam said...

wahhh bagus ni..
tapi aku x perlu buat kot sebab x suka buka email huhu

~cik tiram~ said...

yay ! tengs for the tutorial ! ;D

~cik tiram~ said...

yay ! tengs for the tutorial ! ;D

Farhan Zulhusmi said...

owh....gitu ya......baru taw...thanz.....
singgah erk....
support blogger !!!

aliesha kirana said...

thanks nabilah! mesti penat nk buat tuto ni..heheehe.. AK mls! heheheh~

Wani said...

ohhhh , begitu yah ! baru tahu :))

nelly said...

wah ..berguna !!

Prince Halilintar said...

klu dah filter senang dam mudah utk kite uruskan.. =)

beautiful_rose said...

tips y menarik...boleh cuba nanti.tak la email bercampur aduk kan.

Oasis said...

wahhh....banyak jugak stepnya yer. Aduh, mula nk pening balik. Saya guna blackberry jer...terus notified kat hp. hehe

senydream said...

thanks..rajin erk buat tutorial..;)
rumit gak seh rupenyer..

Miss Tira said...

Terima kasih Cik Nabilah. Tira dah buat dah :)

Siti Nurhayati Dollah said...

:) Bila dah buat filter, email pun tak serabut. Boleh baca dengan tenang mengikut groupnya

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Nabilah, baguslah buat entry cam ni, hari tu pun akak dah tiru apa yang Nabilah suruh. senang gak akak , tak payah nak bukak blog tengok komen orang. Maaf Nabilah 2 3 hari akak lambat bukak blog Nabilah, sebab kekangan masa ye. kalau senang , malam baru akak dapat pergi.

aNiS aNiSa said...

thanks ya...

infi yg brguna =)

entry baru : Kisah Secawan Kopi~

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
”Maaf lama kami tak ziarah”

betoi tu kena filter email korang... pasal banyak spam tah sapa yang buat aku pernah kena ...

korang bukan kenal pun email-email yang mengarut datang dari mana tah tetiba buka ajerrr... pastu tetiba keluar warning banyak virus dam cacing menyerang.... leceh nak scan balik... kalau lambat nasib korang lerrr....

Along Tapa said...

seriously ni membantu, nabilah...sebab aku selalu terganggu dengan email dari blogger dan jugak email dari forum...

mekasih untuk tutorial ni~~

Gorengbaek - Kenapa orang pompuan rajin dapat eksiden

Hangit Habis dah - April Fool...kondem tapi buat gak...

Kerat Senget - Beberapa perkara tentang blog yang kita taktau...

Amni said...

bagus la nabilah... kalau amni, tau guna je.. banyak email, delete satu2.. hahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...