Tuesday, March 29, 2011

GELARAN




Hello fwens............hai

actually I tak tau nak letak tajuk apa....huhu....wek

macam ni......



bila you all gelar seseorang yang kita tak kenal..tak tau nama.....you all ada tak teragak-agak nak panggil orang tu..dgn panggilan

" kak "

" abang "

" makcik "

" pakcik "

ada tak....??

Situasi 1 :



Lokasi Kejadian : Kedai Makan

seorang lelaki separuh abad masuk ke dalam sebuah kedai.....dia ternampak gadis muda sedang mengelap meja....maka dengan senang hatinya dia panggil gadis itu..

" kak......ambil order kat sini........"

si gadis mula la bermuka masam...

" akak dia panggil aku.....? apa dia tak sedar yang dia tu dah sebaya bapak aku...?" gumam gadis itu.

" yer dik.....ada apa....?" sindir gadis itu...


Situasi 2 :



Lokasi kejadian : Pejabat Pos

Budak Perempuan : Pakcik.....boleh pinjam pen...saya nak isi borang kiriman wang ni....

Lelaki Separuh Muda : Pakcik....?? abang ni muda lagi dik...kawin pun belum


Situasi 3 :



Lokasi kejadian : Pejabat

Perempuan A : kak.....tumpang tanya...bilik En A di mana....?

Perempuan B menjeling ke arah perempuan A..pada hemah nya...perempuan itu sebaya ataupun lebih tua daripadanya...

Perempuan B : tu kat belakang


Situasi 4 :



Lokasi Kejadian : Pejabat / Perbualan Telefon


Lelaki A : Selamat pagi....saya nak bertanya tentang...bla...bla..bla...

Perempuan B : bla..bla...bla...

Lelaki A : oh.....terima kasih yer puan....

Perempuan B tersentap...

Perempuan B : Cik.....bukan Puan


ha...banyak lagi lah....you all pernah tak alami keadaan macam ni...??



ada orang cukup sensitive tau dengan panggilan ni......walaupun pada pihak yang lagi 1..bukan bermaksud apa-apa...itu sebagai tanda hormat...takkan nak panggil

" hoi " lak kan....?

I selalu sangat hadapi masalah ni.....even dengan kawan-kawan blogger....yer lah..buatnya blogger tu tak suka....kan tak best..tul tak..? kita kena fikirkan sensitiviti orang juga....



so...sebagai langkah keselamatan..I panggil nama..

melainkan kalau kawan blogger itu bahasakan diri mereka sebagai kakak..abang...I follow jer la....



ok tak kalau orang panggil dengan panggilan-panggilan di atas dengan sewenang-wenangnya....?

for me....hrumm.....ada kalanya ok.....adakalanya tak..ikut mood...huhuhu...

paling sakit ati bila orang tu jauh lebih tua dari kita...tapi panggil kita kakak.....terasa diri ni sangat tua....huhu...

you all pula macam mana...?

meh share meh.....pang

47 comments:

miss.beeka said...

hehe , so i nakk panggil u ape ?

redza said...

tgk wajah org tu...klu agak2 dia lebih tua dri kita pggil je 'abg' atau 'kakak'

pipoq said...

aku tak kesah sangat pun..kat tempat kerja ni pun kekadang ada bebudak pangil aku pakcik, ada yang panggil abang..sib baik takde yang panggil aku 'atuk'..ahahaha..

aliesha kirana said...

hahaah! mmg sllu hadapi perkara ni. bila ade org dtg nk isi borang kerja kt ofis AK, mesti sume panggil AK kak, padahal tua dh pun pakcik2 tu.. kdg2 boleh terima la. kkdg2 geram gak. haahahah!

Amni said...

amni lagi muda dari nabilah.. kena panggil nabilah akak ke? hhuhu....

selalu orang panggil amni adik... kalau ngan mirul pon orang ingat amni adik dia.. tapi amni rasa macam dah tua plak... huhuhu

Miss Tira said...

Pada Tira itu bukan masalah sangat pun. Tira panggil Nelly pun Cik Nelly. Hahaha. Walau pun Tira tahu dia masih muda lagi. Umur bukan penentu sebenarnya. Ia adalah mentaliti pemikiran seseorang itu adakah dia benar-benar matang dalam berfikir atau pun tidak.. :)

YanaMIB said...

haha ai pn slalu juga ada mslh gini..tp klu org tu bgtau status sbnr dia ai ubah je lah..mcm situasi 2 dan 4 tu..small the matter je pon...klu xsuka gelaran yg diberi, just inform je org tu elok² kan..org tu pn kena faham la klu dh ditegur kesalahan tu kena la ubah..xperlu tarik muka ke apa...=)


tp yg situasi 1 tu mmg melampau sgt..hahahaha...


klu kt blog lbh selesa mcm dgn nabilah ni..pggl nama..tp sejak dh letak umur kt profile ramai la plak panggil ai kakak..dem! rasa nak delete balik umur tu T__T

Farhan Zulhusmi said...

owh kakak apa kata hati...hehehe.......
nice tajuk.....ada gak terpkr nak post cmnie...sbbnya.......kadang kita nie cm seggan nak panggil org tu abg or kakak..tapi biasanya lakilah........

Kazaztan Team said...

yg muda2 panggil adik aje...kalu yg tua2 tu..panggil kakak aje...tp kalu kat opis...lain le...kalu tak kenal guna panggil formal aje...

Ati Masrif said...

hehe....

tu biasa terjadi..

kekadang tu bengang saje
tgk muka lebih tua ...tp
panggil kita kak pulak...huhu

nur anis said...

sebenarnya panggilan kakak and abang bukan nak anggap orang tu tua..sebab hormat..saya tak kisah orang nak panggil apa..sebab diorang tak kenal kita..tak tau pun umur and status kita..rasanya benda tu bkan masalah besar..:)

munna said...

kak munna suka bahasakan diri akak.. tak tahulah klu org tu lagi tua atau muda dari kak munna....

lalink7 said...

hehee..panggil 'awak' dan 'kite' jer...senang semua leh gunaa..

bahasa melayu kan banyak kosa kata..

Dilla Ady said...

dilla nih kan byk deal ngan costumer...siyes mmg sakit hati kekadang tgk pakcik2 da nk sebaya bos2 kite, abah kite, tetiba panggil dilla akak..mmg dilla tarik muke masam pastu ckp ngan dia tak tgk muke, pastu layan nak tak nak...

marah punye pasal kan...huhuhu..

kalu kt kedai lak, terutama yg melibatkan service, nak pilih2 saiz baju ke kasut ke, dilla suke panggil org yg layan kite tu adik...supaya die bagi service tip top sbb kite ingat die mude...

kalu kt blog, dilla pun same, sbb pade dilla panggilan nih pun isu sensitif, jadi mungkin org lain pun camtu jugak kan..kalu mmg die gelarkan diri die akak baru la dilla panggil camtu..kot tak panggil name jek..baru la perasan same-same mude gitu..hihihi

nunama said...

aah tanda hormat. huhu. risau jugak nih.

errr is it ok for me to call u as "Kak Nabilah"? huhe. (=_=")

Fizalinolie said...

Perkara-perkara sebegini susah untuk diperkatakan... Lain org lain cara nya... Tapi, itulah masalah yang kita sering hadapi termasuklah saya... Tapi kalau saya saya tak kisah nak panggil kak Fiza atau nama sahaja...

❤NazirahMoktar❤ said...

hahah..lawak la.memg selalu terkena.tmbah2 muka kite ni matured.org senang hati panggil kite kak.padahal die lagi tua >_<

BLADE EDGE said...

salam..

lama xkomen sini. well, kene tgk org laa..kalo rasa mcm dia berumur, elok pnggil pakcik/makcik/tuan/puan jer..

mmg slalunya boleh tersilap. xkan nk tanya org tu pasal umur dia kot...kene pandai2 tgk la...

b a m b a m ' s said...

yelar.. kekadang muka tuh dh jelas kita lg muda.. ade hati nak panggil kiter kakak.. geram gak kekadang..hahaha

selalu panggil org perempuan ngan gelaran CIK.. semua org suka.. hehehe.. yg laki lak.. dah beruban tuh panggil je pakcik.. :P

gadisBunga said...

nak selamat, baik panggil cik atau encik. kalau panggil mcm tu pun nak emo jugak, taktau la nak ckp apa dah. hu~

Oasis said...

Selalu juga terjadi...kat tempat kerja lagi lah. Hehe. Biasanya guna en ngan cik je. Kalau dah status dia puan barulah panggil puan.

Kat blog ni pun kompius gak. Macam2 panggilan ada. Hehe

Nizam said...

hehehe..betul tu..
nizam lak ramai yang panggil adik..
mungkin faktor saiz fizikal kot...
tapi kalau tengok janggut mst x sesuai.. hehhe

Prince Halilintar said...

ikut tempat dan keadaan la prince..tapi mestilah panggil dgn panggilan yg sesuai supaya elak dari menjadi isu...hehe

adol ihsan said...

Salam :

Takkan nak panggil 'hoi' lak kan ??
So, sy biasa panggil gelaran yg menunjukkan yg kita hormat dia..

Mungkin gelaran yg mnunjukkan yg dia tu lagi tua dari kita..

:)

Wani said...

huhu , tahu tidak mengapa . selalu sangat orang panggil wani kakak , padahal dia lagi tua kot , wuwuwu . tua sangat ke ??? haha

miera myrofa said...

hahahaha..
betol2..selalu sgt berlaku...tp alhamdulillah x pernah pulak laa ade yg terasa hati...huhuhu ;p
*faham x ape yg saye cube smpaikan??ayt tunggang langgang..*

ana ayesha said...

pada asalnya, panggilan hormat utk wanita adalah puan tanpa mengira samada telah berkahwin/bujang, cuma kini telah dibezakan panggilan berdasarkan status bujang/berkahwin

ana mmg dipanggil kakak dan kanak2 pulak panggil makcik, bolehlah tu

::NelyLeyana:: said...

sy x kesah org nak panggil saya kakak, sbb rase dah sebati family semua panggil kakak

niesz said...

selalunye, laki yg suke pnggil kakak, padahal die lg tua, tp kadang2 ok je, sbb mingkin die pun tak tahu yg kite ni umur bape, at least dorang hormat dr dorang pnggil yg bukan2..

topimagine said...

belom leh terima hakikat lagi budak2 panggil aku uncle :) hehe

Siti Nurhayati Dollah said...

Tak kisah kalau yati dipanggil kakak, panggil mak cik ke, nenek ke. Asalkan panggil dengan sopan. Hehe


*Mama yati selalu cakap, untuk jaga budi bicara dan kesopanan eloklah panggil dengan panggilan Encik, Tuan, atau Cik pada orang yang kita tahu tahu nak panggil apa :)

Along Tapa said...

biasanya orang tak panggil aku abang...tapi adik tu selalu la sangat kena...nampak sangat babyface tu...huhu..

biasanya kalo orang yang lebih berumur, memang aku panggil abang atau akak walaupun umur diorang sebaya atok aku...tapi kalo awek2 yang macam muda tu, ada gak kengkadang terasa nak panggil "yang"..tapi takut lak kena penampor free...hihi

Gorengbaek - Nak kawen...tapi orang selalu terlupa benda-benda ni...

Hangit Habis dah - Laa...ni apa kenama lak "kebijaksanaan"nya ni...

Kerat Senget - YOUsoF : masih ada plan B

mie said...

ok madam!!
boleh ke panggil camni..
eheheee

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Maaf saya lama tak ziarah kamu”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ape kriteria sebenarnyanyer yang digunakan bila kita menyapa seseorang yang tidak dikenali? Rupanyakah? Bentuk badannyer kah? Ermm... slalu nya dari pemerhatian saya orang memandang bentuk badan, tu slalu le di panggil makcik, tengoklah mukanya.. makcik, kakak ke bukan?

Bukan semua orang juga lahir dalam dengan paras rupa yang awet muda, kadang2 tu badan slim tapi kedut di muka tetap nampak!!! Jangan ler ingat ble slim leh panggil orang dengan panggilan yang lebih tua daripadanya.

Sebenarnya mudah, jika kita x tahu nak gunakan panggilan ape, panggil saja puan/ saudari... kan lebih manis.. trutama untuk jurujual. Hati pelanggan mesti di jaga. Saya??? kadang bila orang menyapa kita Kadang2 terasa jugak.. hehehe... tapi saya sedia maklum, umur saya pun dah meningkat, X kisahlah, jangan panggil ngan panggilan bukan2 dah ler...

p/s: orang lelaki memang x kisah ngan panggilan ni (ye ke???), slalunyer org panggil abang kat diaorg...

sahromnasrudin said...

assalamualaikum...

saya panggil laki sbg encik dan perempuan sbg puan je..biasanya mereka senang dgn panggilan tu tp yg kelakor owg pernah panggil sy ustaz....terus sy kata saya bukan ustaz..panggil nama je sudah huhuhuhhh

qyqa said...

nak panggil kakak bole tak???
hehehehe

qyqa kan blaja moto ada abg tuh dah kawen, ada anak, tapi muka memanglah muda remaja juga.

habis semua perempuan kat situ dia tibai panggil kakak. mula2 dgor mcm panas hati juga. tapi lama2 lantaklah!!!! haha

nabilah_2908 said...

HYE MISS BEEKA ;

up 2 u lah dear..kalau rasa2 muda dari sy..panggil saja Kak...nak panggil nama pun tk pe.. :)

HYE MR RED ;

tu yg ramai org sensitive.. yer la..ada kala muka nmpk tua..tp tidak pada umur...huhu.. :)

HYE PIPOQ ;

alahai...pakcik...? tk terasa ke tua..? :)

HYE AK ;

tul tu AK..apa yg sy perasan...org laki ni..suka panggil Kak...tk kira smada perempuan itu muda atau tua.. :)

HYE AMNI ;

terpulang pada Amni...nk panggil sy apa.. :)

nabilah_2908 said...

HYE MISS TIRA ;

kalau panggilan Cik...ok..xde masalah rasanya..

tp apa yg mengundang sensitiviti seseorang bila gelaran itu lebih tua drpdnya..

biasa lah kan...x semua boleh berfikiran terbuka...ada yg tak kisah..tp ada juga yg kisah... :)

HYE YANA ;

hehe..contoh tu pernh berlaku dpn mata sy...biasa lah kan...ad yg boleh terima..ada yg tak.. :)

bab umur...lebih kurang mcm Yana gak...lepas dh remove umur tu...kurang sikit org panggil akak...hehehe... :)

HYE FARHAN ;

tul tu...biasa nya lelaki tak kisah..perempun je ada sensitipp sikit..hehe.. ;)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

adakalanya wajah tak mengambarkan umur yg sebenar.. :)

kalau kt office...mudah sikit kan..? utk perempuan..sy panggil CIk..tak kira dah kawin ke belum..

tp ada gak bila kita panggil Cik...di betulkan dgn suara yg keras sbg Puan....haih..mcm2 kerenah manusia..mana la kita tau dia dah kawin..huhu.. :)

HYE KAK ATI ;

hehehe..biasanya lelaki suka buat mcm tu kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ANIS ;

ada juga yg sensitive tntg perkara ini... :)

HYE MUNNA ;

bagus la akak ni...kalau akak dah bahasakan diri akak..sy follow jer..hehe.. :)

HYE LALINK ;

ha...betul juga tu kan...lepas ni..tidak la sy teragak2.. :)

HYE DILLA ;

ha...lebih kurang la kita...nk buat satu2 tu kena fikirkan org lain gk kan..?

itu yg buatkan sy lebih selesa panggil nama je.... :)

HYE NUR ;

hehehe...its ok dear...mmg akk jauh lebih tua dari Nur pun.. :)

panggilan tu biar bertepatan dgn org tu..

macam akk..tak bape kisah sngt..tp bg org lain...sensitip... :)

nabilah_2908 said...

HYE FIZA ;

tul tu kak...laian org lain cara...so kita kena ambil lngkah berhati2...supaya semua org ok..xde yg terasa..etc.. :)

HYE NAZIRAH ;

kan...? hehehe....kalau akak...tkpe la tu...tkkn nk marah lak kn..? :)

HYE BE ;

biasanya kita selalu silap tafsir..wajah seseorang ada kalanya tk mengambarkan umur seseorang itu... ;)

HYE BAMBAMS ;

sy pernh alami satu situasi ni...kita panggil dia Cik..tp dgn cepat n muka masam...tukar jadi puan...

mcm tu pun ada juga tau..macam2 kerenah manusia ni kan..? ;)

HYE GADIS BUNGA ;

itu nmnya sengal..tok sah layan org2 begitu... :)

nabilah_2908 said...

HYE OASIS ;

kalau kat tmpt kerja...mudah sikit...boleh panggil dgn panggilan formal..

kalau kat luar..terutama perempuan...agak payah sikit kan..? huhu..

lelaki senang je...Encik...tk kira perngkat umur.. :)

HYE NIZAM ;

hehehe..ok la tu..sentiasa terasa muda.. :)

HYE PRINCE ;

betul tu Prince...kena tgk keadaan..kalau kenal..tkpe la gak kan..? :)

HYE ADOL IHSAN ;

yupp...tkkn nak panggil Hoi...

tp tu la..ada kala kita panggil tuk rasa hormat..tp si penerima tk suka pulak.. :)

HYE WANI ;

itu la yg selalu bermain di fikiran..hehe.. :)

xpe la kan..mana la dia nak tau umur kita yg sebenar.. :)

nabilah_2908 said...

HYE MIERA ;

hehehe...faham...its ok.. :)

HYE ANA ;

hmm..payah kan nk puaskan hati semua org...kalau yg boleh terima ok...yg tk boleh terima tu yg payah.. :)

HYE NELY ;

bagus kan kalau semua berfikran terbuka macam kamu ni.. :)

HYE NIESZ ;

ha...setuju..ada sorang staff kt sini..mmg suka panggil kak..even dia dah tua..

mmg dia kata..dia saja...sec. tak langsung itu sbg tanda hormat.. :)

HYE TOPIMAGE ;

hehehe...tua sngt dah tu.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE YATI ;

tul kata Mama Yati tu...itu la sebaiknya... :)

HYE ALONG ;

hehehe...tetiba panggil Yang...mmg nk kena la tu... :P

sama lah..kalau pangkat2 makcik pun..sy panggil kakak... :)

HYE MIE ;

hehehe..tuk ketua kita boleh la.. ;)

HYE AFZAINIZAM ;

setuju sngt.... :)tk boleh nk ulas apa dah.. :)

yupp...apa yg sy perhatikan..lelaki tak berapa kisah tntg hal ni...abng...bro...encik..mmg mereka boleh terima.. :)

HYE SHAHROM ;

perempuan ni payah sikit kan..? huhu.. :)

HYE QYQA ;

hehehe...layan kan jer kan..?

boleh je nak panggil kak..mmg umur akk jauh lebih tua dari Qyqa.. :)

Oasis said...

Betul..betull. Saya setuju

asliner said...

agaklah..
tapi situasi bengang macam nie selalunya perempuan akan cukup terase dengan gelaran yang tak sepatutnya..
samalah kite..hehe

tapi kalau dalam situasi formal macam kat pejabat...
nak atau taknak..kita kene panggil puan bagi yang perempuan kan?
walaupun dia masih belum berkahwin..
kalau tak silap..hehe

Khairil said...

Saya selalu panggil orang yg x dikenali especially perempuan (takut disalah anggap) mengikut keadaan dan suasana...

Nak tahu mengenai gelaran dalam keluarga anda? Mai la ke blog saya dan kalau boleh tinggalkan komen dan follow sekali la ye...

http://maidaribendang.blogspot.com/2011/03/gelaran-istimewa-untuk-ahli-keluarga.html

Misz Wati said...

Slm. Entri ini mmg sgt bernas. Mohon share ye.
Jemput follow miszwati88.blogspot.com
Tkasih (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...