Monday, March 28, 2011

IKAN SEBELAH



Happy Monday fwens........!!

macam biasa lah.....sama seperti minggu-minggu sebelum ni.....I nak jamu mata you all hari ni....nak jamu makan tak boleh kan...? so......cukup lah sekadar jamu mata yer...hehe...

ha....nak tanya ni....pernah dengar tak tentang IKAN SEBELAH.....IKAN LIDAH...??

tak pernah...??

takpe...takpe...meh I tunjukkan pada you all rupa IKAN SEBELAH ni yer......



tadaaa.....ini lah IKAN SEBELAH...ada juga yang panggil IKAN LIDAH..kiranya ada dua nama lah untuk ikan ni....



ini rupa IKAN SEBELAH pada bahagian depan...pelik tak rupa ikan ni...?

ada dua biji mata & mulut....hehehe..

more ikan ni..leper jer.....ala nama pun IKAN SEBELAH
macam rupa lidah pun yer juga....mungkin kerana itu la ada orang panggil ikan ni IKAN LIDAH



bahagian belakang IKAN SEBELAH ada mulut jer...

macam biasa lah...my mom & my dad cari kat pasar pagi Ahad tu...

nak tau I masak apa...? meh tengok gambar kat bawah ni meh....



IKAN SEBELAH goreng garing-garing je sedap...

makan ikan jer...?? tidak la.....ada lauk lain...



kacang buncis goreng + sambal tumis udang dan petai



tadaaa.......ini la santapan kami sekeluarga semalam.....

kalau you all nak cari makanan mewah-mewah kat dalam blog ni...memang payah la nak jumpa....yang you all boleh jumpa..makanan simple macam ni jer la....huhu...

ha....macam mana...dah kenal kan dengan IKAN SEBELAH aka IKAN LIDAH ??

masa I mula-mula nampak...I pun jakun gak....puas I belek-belek IKAN SEBELAH ni...

43 comments:

redza said...

waaahhhhh sedap tuuuu..meleleh air liur


penah dgr je nama ikan sebelah tu...mkn xpenah lg huuuu

Amni said...

amni imagine ikan sebelah tu, ikan yag cuma ada disebelah.. errr... haha.... rupanya nama ikan eh....=P

ana ayesha said...

dah terlalu lama tak makan ikan sebelah ni, tapi baru ni lah tau nama lainnya ikan lidah

lapar le pulak tgh juadah tu simple tapi tetap menyelerakan esp. sambal tumis udang petai tu warna pun mengamcam, mesti pedas betul tak?

Judiene said...

Ooo, mcm ni rupenye ikan sebelah.
Pelik jugak rupe die.
Pelik ke tak pelik ke, kalo rase sedap, bedal aje.
Kan??
Hahahaa.

Prince Halilintar said...

prince lagi suke makanan simple2 cam ni..senang nak masak..hehe..tapi prince xpernah rase lagi ikan sebelah tu..selalu nampak kat pasaraya tapi xpernah beli..hehe

aliesha kirana said...

penah makan. memang sedap kalu mkn yg goreng garing. rangupp jek! sedap2 heheeh. ade jenis lain gak ikan sebelah ni. ni 1 jenis. ada lagi satu, AK penah tgk. eheheh.

nampak sedaapp makanan tu, adess..terliur!

ms dyana said...

my mum slalu gak msak ikan sebelah ni..goreng dlu pastu msak sambal!perghh sedappp

Oasis said...

Pernah dengar pasal ikan ni. Tapi tak tau la plak ada jual kat pasaran and boleh dibuat masak-masak lagi.

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Nabilah selalu orang gelar ikan sisa nabi atau ikan sebelah.sodap goreng garing lepas buat goreng berlada. Selalunya akak siat kulit ikan tu.rajin

YanaMIB said...

grr laju laju je scroll ke bwh bc entry nabilah ni..prot dh bunyik bunyik ni tau..start next week kena masuk blog nabilah after lunch la..hahaha..seksa prot ai ni taw..T__T

nukilanaffiza... said...

mana nak tau asal usul ikan ni ek? mesti sis nabilah ada huraiannya....cer citer cer cieter...

Farhana Jafri said...

uisssyyyhhh xprnah dgr lax sal ikan ni.. frst tym jmpe! pas ni klau jmpe kat psar bleh tnjuk eksyen cket dpan kwan..ngeh3

lalink7 said...

kite xpenah makan lg la Nabilah..tpkan kite penah tgk national geographic ikan sebelah nie berenang...memang menakjubkan..

qyqa said...

pehhhh..

nampak sodap!!!

Tasha said...

ingat lagi masa kecik2.... my dad cerita pasal ikan sebelah ni. ikan sebelah ni dulunya dimakan oleh nabi Nuh masa naik kapal besar tu.....then baru makan sebelah dan dicampak semula dalam laut dan hidup semula. hebat~

nunama said...

hehehe.
betul2. mmg sedap kalau digoreng garing.
ritu, abang g memukat. bawa g rumah sewa. housemate semua jakun. dorang kata, first time jumpa. :)

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

waaaaaaaaa.........cdpnyaa bellaaaaa.... tliurr..

Fizalinolie said...

simple mimple... yang penting sedap. Hehehe. mahal2 pun kalau tak menepati selera tak guna gak.. Alahai Nabilah wat akak terliur tengok payak (udang) tu.. Mak aii, nak wat jugak lah nanti. Nabilah ni suka nak menyeksa mata tau. Hehehehehehe.

Dilla Ady said...

kami sekuarga suke makan ikan nih..mmg dari kecik2 lagi da tau pasal ikan nih..

ikan nih goreng garing jek sedap..isinye rangup tang ekor, dan lemak2 kan...

patut nabilah sertakan sekali asal usul name ikan nih..kan die sisa makanan dari nabi sape ye dilla kurang pasti...ni mak dilla la yg citer..

pena said...

wah.. smbal udang, bestnya..

first time dgr nama ikan sebelah ni..

munna said...

PERNAH DERGAR NAMA IKAN NI... TAPI TAK PERNAG TGK LIVE... HARI INI TGK GAMBAR JE DLM BLOG NI

gadisBunga said...

salam singgah...

saya penah mkn ikan sebelah ni. diceritakan kononnya ikan ni bekas makanan nabi sulaiman kot, tu pasal tinggal sebelah je sebab dia makan sebelah je, huhu~

b a m b a m ' s said...

ikan sisa nabi.. kannn???

x tau lak nama niknek dia ikan lidah..kekekekeke...

nicky said...

ikan sebelah blm try makan lg nnti nk try la ..

tp sambal petai tu mmg buat meleleh air liur heheh

Along Tapa said...

lama gak tak pekena ikan lidah ni...kalo duduk kat baroh payah orang nak dapat...

selalu gak aku jumpa ikan ni...tapi sampai sekarang aku tak faham cemana orang siang ikan ni...

Gorengbaek - Cerita cuti yang menyedihkan....

Hangit Habis dah - Aku dah faham dah sekarang....

Kerat Senget - YOUsoF : masih ada plan B

JunAina said...

ikan sebelah buat asam pedas pun best, asam pedas perlislah...

aduh sambal tumis udang perghhh...pecah liur...

beautiful_rose said...

hohoho walaupun simple,tapi memang sangat menggoda perut tau.

ikan sebelah...teringat dulu masa belaja kat kolej,kantin selalu goreng ikan ini untuk kami.

Miss Tira said...

Ada juga yang panggil ikan ni ikan sisa nabi.

senydream said...

pelik seh ikan ni..huhu2...
ikan sebelah nabi pon ada org panggil gak kan??..ermm..

adol ihsan said...

Salam :

Sedap nye.. Saya pernah mkn ikan sebelah tu je..
Ibu selalu goreng ikan tu, pastu cicah sambal belancan.. Hehe,,

:)

❤NazirahMoktar❤ said...

tak penah tgk ikan ni..sedap ke kak?pelik la..heheh

niesz said...

sodap nye kak, terliur betul niesz tgk lauk ni..heee..

tp mmg betul la, pelik betul rupa ikan tu..hehehe..niesz ni mkn ikan je tahu, name ikan xtahu..

Farhan Zulhusmi said...

allah......sedapnya ikan sebelah....tapikan....ini ikan nie sebelah kiri sebelah kanan....hahhaha

d_tieah said...

Giler memang sedap ikan sebelah ni.. Huhuhuhu.. Kalau bako apetah lagi..

Entry Terbaru 1 : Amy Search Pengetua AF Musim Kesembilan?

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

lepas ni...kalau rajin..pi la cari ikan ni...nnti boleh rasa.. ;)

HYE AMNI ;

hehehe...mmg ada sebelah pun..cuma tk nmpk tulang je...ngeee...(^_^)

HYE ANA ;

sambal tu tak pedas mana pun... warna je merah..hehe.. :)

HYE JUDE ;

hahahaha...betul tu... :)

HYE PRINCE ;

lepas ni...boleh la beli.. :)

nabilah_2908 said...

HYE AK ;

ha'ah..masa tanya pakcik google...ada jumpa lagi 1 jenis..besar n lebar sikit saiz nya kan..? :)

HYE MS DYANA ;

oh...buat sambal pun sedp juga tu...huhu.. :)

HYE OASIS ;

jrg juga jumpa org jual ikan macam ni..kalau cari kat pasar...area2 kampung...ha...mcm2 jenis ikn yg tk pernh kita nampk..kita boleh jumpa.. :)

HYE KAK INA ;

tul tu kak....sejarah ikan ni...yg benarnya ikan sisa nabi..makan sebelah je..lepas tu dilepaskan balik.. :)

oh...kena siat kulit yer kak...tak tau pulak sy.. :)

HYE YANA ;

hehehehe...sorry... :)

nabilah_2908 said...

HYE AFFIZA ;

tau sikit2 je cite ni...nnti sy try tnya pakcik google yupp..hehe.. :)

HYE FARHANA ;

hehehehe....bagus la macam tu... :)

HYE LALINK ;

tk pernh tgk lak dokumentari pasal ikan ni...mesti laju jer kan ikan ni berenang... :)

HYE QYQA ;

sedap la juga... :)

HYE TASYA ;

ha...itu juga la yg diceritakan pada sy..tp hanya Nabi jer la...tk cerita pula Nabi yg mana..

oh...Nabu Nur rupanya.... :)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

hehehe...akak dapat bygkn mcm mana kejakunan kawan2 Nur tu...sbb akk pun begitu...

puas akk belek2 ikan ni..hehehe... :)

HYE ANNA ;

boleh tahan la sedap.. :)

HYE FIZA ;

hehehehehe....maaf...nnti boleh la akak masakkan tuk hubby.. :)

HYE DILLA ;

pasal sisa nabi tu..ayah sy pun cite gak..tp tksure nabi yg mana..

ingt nk cari maklumt pagi sebelum entri ni publish...internt mcm hampeh.....so..apa yg ada jer la sy saji kan..huhuhu... ;)

psst....entri yg ni...malam ahad lagi sy dh siapkan..huhu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE PENA ;

ada juga org panggil..ikan sisa nabi...cuba Pena tnya kat pakcik google.. :)

HYE MUNNA ;

nnti try la cari kat pasar..kot2 jumpa...boleh rasa..sedap ikan ni.. :)

HYE GADISBUNGA ;

yupp...ada yg gelarkan ikan ni..ikan sisa nabi...nabi yg mana tu sy kurang pasti..ada kata Nabi Nuh...ada yg kata Sulaiman.. :)

HYE BAMBAMS ;

setakat ni..yg sy tau..ada 3 nama..

Ikan Sebelah
Ikan Sisa Nabi
Ikan Lidah... (^_^)

HYE NICKY ;

nnti cuba lah yupp...heheh.. :)

HYE ALONG ;

wah...lama menyepi..kini muncul semula... :)

erm...sy potong sikit bahagian kepla...keluarkn segala isi perut..pastu buang sisik...cm gitu jer la.. :)

nabilah_2908 said...

HYE JUNAINA ;

hrumm...sedap juga la kot..even isi ikn ni nipis.. :)

HYE ROSE ;

wah...best la macam tu...sy ni..bari 1st time nmpk.. :)

HYE MISS TIRA ;

yupp....ada yg panggil Ikan Sisa Nabi.. :)

HYE SENYDREAM ;

hehe...tidak la pelik mana... ;)

HYE ADOL ;

gorang garing2...sedap kan..? huhu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NAZIRAH ;

sedap...lemak2 jer rasanya.. :)

HYE NIESZ ;

hehehe...lebih kurang la kita ni... (^_^)

HYE FARHAN ;

hahaha...usah di confiuskn pemikiran mu itu... :P

HYE D_TIEAH ;

oh...bakar pun sedap yer...nnti nk try la.. :)

Qistina Filzah said...

ikan sebelah ni xsilap kesah nabi khidir kn?pape pon ikan sebelah nie mmg pelik rupe dier kn

asliner said...

uit..
kita nampak pun dah jadi jakun..
sangat unik itu ikan..
subhanallah..

p/s:memang rupe lidah betul..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...