Thursday, March 24, 2011

KESAN KOMEN MELALUI EMAIL



Hye...hye....hye......hai

erm....rasa-rasanya tajuk entri kali ni...pelik tak...? hahaha...

maaf lah yer......tapi faham kan...?malu2

ha.....nak tanya ni...bagi blogger yang tak buat Comment Moderation....macam mana cara you all check komen-komen you all...??

buka blog....check kat ruang komen...?



kalau you all masih buat macam ni...I nak ajar you all cara yang mudah....cuma buka email je...tak payah kejap-kejap jenguk blog....

mau tau caranya...????

mula-mula....you all pergi pada .......

DASHBOARD >> SETTINGS >> COMMENTS



kemudian you all scroll ke bawah..sehingga lah you all jumpa...

COMMENT NOTIFICATION EMAIL



pada ruangan itu..masukkan alamat email you all...

lepas ni....setiap komen yang you all terima akan masuk terus ke dalam email....you all boleh check komen-komen you all melalui email jer la..takperlu kejap-kejap buka blog...

more..kalau ada pembaca yang salah hantar komen..lepas tu dia delete...pun kita boleh tau...huhuhu...wek



begini jadi nya......

kalau tak nak semak email you all...buat la filter....asingkan mana email tuk blog..facebook...email yang lain..macam ni...



tau tak macam mana nak buat filter ni...? kalau tak tau...jangan malu..jangan segan tuk bertanya..

tapi make sure you all guna personal email.....bukan email company....bercampur aduk..nanti haru.....

ha....macam mana...best tak blogging tips tuk hari ni...??

kepada yang dah lama tau...buat-buat tak tau la yupp....hehehehe.....wek



p/s : I tak tau dah nak kongsi tips apa lagi dengan you all tuk minggu seterusnya.....

ha...kalau ada yang nak requst I buat tutor..tentang perkara yang you all nak tau...( tentang blog) sila kan bertanya....

Insya'Allah....I akan share setakat mana yang I tahu......ye

36 comments:

Nizam said...

nizam filter je ke folder....senang...hehehe

SyAmSuL AnUaR said...

nice info..Mcm ne nk filter kt email..

nurkaloi said...

ehehe
kaloi puwn wat cmni gak
t tawu laa ade org blas kan kan

Kazaztan Team said...

ok saya buat2 tak tahu...ehehheh

ana ayesha said...

ok this is good, nak buatlah. thanks

redza said...

ehehee dh buat dh :)

Prince Halilintar said...

prince pun same wat camni..lagi mudah kan..hehe

nunama said...

oh boleh eah filter ke folder?
hehe. ok2.

*buat2 tak tahu. ;p*

terima kasih ye kak. (n_n)

p/s: nak nakal sikit hari ini. ;p

YanaMIB said...

oh sy br tau..thanks babe!

sila buat tuto utk blog filter tu..haha..adalah mls utk menggodek sendiri =_=

khairolghani said...

dulu masa pakai blogspot buat juga benda ni..senang nak monitor comment..

Oasis said...

Ha a...senang kita nk tgk komen dr pengunjung blog. Yg ada smartphone pun senang sebab trus notified kat hp.

http://wadi-oasis.blogspot.com/2011/03/blog-review-7-blog-yang-bertuah.html

Blog Apa Kata Hati terpilih kali ni..

Cik Akma said...

hehe tips nak rajin masak boleh? :D

aque said...

wah.. besh la tips hari nie.. tq akak.. jap lg kite try hehehhe

aliesha kirana said...

info berguna! eheeheh. AK pun buat filter kt emel tu. tapi ramai lg yg tak tahu cmne caranya. mggu depan nabilah ajar la pasal tu. eheheheh

atty's said...

thanks nabilah..gud info..tq

mie said...

uih!!
gue sejak akhir ni banyak palk email spam..
heheee

Miss Tira said...

Minta tips untuk asingkan email guna filter. Tira tak tahu.

nukilanaffiza... said...

dan ini lah caranya saya moniter setiap posting yang telah saya buat ke dlm blog blogger...
ladi satu saya suka click kat email follow-up comment utk lihat feedback dari blogger2 lain terhadap sesuatu n3...lepas dah beberapa hari unsubscribekan balik...

adol ihsan said...

Salam..

Wahh.. Terima kasih atas info ni.. :)

SaBriNa The HussaiN said...

macih bg taw yerp...best2..ehe..^_^

http://sabrinahussain90.blogspot.com/

topimagine said...

hehe.. nice info. tp malas nak penuh2 kn lg email yang sdia ada penuh tu...hehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Nabilah terima kasihlah banyak-banyak, senang nak check komen.Tak payah nak buka blog je.Akak pun pening nak tengok komen je kena bukak blog.

lalink7 said...

interesting gak Nabilah..pernah rasa nak buat camni jugak..tp kite nie jenis nak komen terus bila ade orang komen..

=))

Dilla Ady said...

baru tau pasal ni nabilah...dilla jarang sgt cek emel..tapi tertarik la yg folder2 tu..leh ye kite bahagi2kan..camne ye?

Ati Masrif said...

terima kasih nabilah cayang

suka sgt kak ati
dapat belajar benda baru

pasti kak ati akan buat
sat lagi

❤NazirahMoktar❤ said...

saya maleh nak cek email sebb lembap kan..huhu..better bukak je blog..kat comment dlm dashboasrd tu pon boleh cek comment.mane entri dah lama pon boleh cek kalo ada komen baru..sebb die filter ikut masa..

qyqa said...

wah menarik!!!

nak buat jugalah..~~~ =)

Firdaus Kasim said...

sy reply komen kt bahagian comment blogger je.. mls nk email.. mnyusahkan.. hehe

niesz said...

wah!bgus ni, kadang niesz kalau mls nk tgk kat blog, terus je publish komen tu dr email..heee...err..nnti niesz pk ye nk mintk tips ape dr sis..hee...

nabilah_2908 said...

HYE NIZAM ;

yupp...sy buat mcm tu la.. :)

HYE SYAMSUL ;

erm...nnti sy tunjukkan yer.. :)

HYE NURKALOI ;

yupp...x perlu kejap2 buka blog...macam sy ni..susah sikit..sbb bekerja...dok elok tgk blog tiba2 boss ada...ha tk pasal2 jer kantoi...

kalau cek melalui email..selamat sikti.. :)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

hehehehe...time kasih.. :)

HYE ANA ;

ok..ok...ur welcome.. :)

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

hehehe..bagus la.. :)

HYE PRINCE ;

yupp...tk payah la kejap2 buka blog kan..? :)

HYE NUR ;

heheheh....ok.thnks kerana buat2 tak tau... :)

HYE YANA ;

ok..ok...next week sy buat yupp.. :)

HYE MR K ;

guna WP best tak..? :)

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

hehehe..bagus la.. :)

HYE PRINCE ;

yupp...tk payah la kejap2 buka blog kan..? :)

HYE NUR ;

heheheh....ok.thnks kerana buat2 tak tau... :)

HYE YANA ;

ok..ok...next week sy buat yupp.. :)

HYE MR K ;

guna WP best tak..? :)

nabilah_2908 said...

HYE OASIS ;

ha...betul tu... :)

terima kasih yer...sngt menghargainya..(^_^)

HYE CIK AKMA ;

hehehe....tips rajin masak...? kena rajin masuk dapur la.. ;)

HYE AQUE ;

hehe..try..jgn tk try.. :)

HYE AK ;

kalau mcm AK...yg buat comment moderation...bila ada commnet.. masuk dalam email juga ke..?

HYE ATTY'S ;

ur welcome... :)

nabilah_2908 said...

HYE MIE ;

sy pun dpt gak...tp delete kn jer la.. :)

HYE MISS TIRA ;

ok..ok..nnti sy tunjukkan yer.. :)

HYE AFFIZA ;

sy tk buat lak mcm tu..bukan apa...makin bertambah semak email sy nnti.. :)

HYE ADOL ;

kasih mu...ku terima... :)

HYE SABRINA ;

hehe..kasih mu..ku terima.. :)

nabilah_2908 said...

HYE TOP IMAGE ;

kalau buat filter...mudah jer....select semua..delate.. :)

HYE KAK INA ;

terima kasih kembali..nnti akak try la yupp.. :)

HYE LALINK ;

lain org lain cara kan..? :)

bila sy buat mcm ni...mudah sikit..xde la sampai terkantio dgn boss...huhu...

dia tgk staff dia buka email je..bukan blog...hehehe....(^_^)

HYE DILLA ;

nnti sy ajar kn yupp.. :)

HYE KAK ATI ;

terima kasih kembali...nnti akk try tau.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NAZIRAH ;

yupp...lain org lain cara.. :)

bg akk..cara ni selesa...sbb tk perlu kejap2 buka blog...buatnya time tu boss ada...xpasal2 kantoi.. :)

tgh2 buat kerja pun...kita boleh tau...yg ada email masuk.. :)

HYE QYQA ;

selamat mencuba.. :)

HYE FIRDAUS ;

lain org lain cara....sy suka simpan komen2 tu dulu...esoknya baru sy balas...

email ni...tuk pantau komen yg masuk je... :)

HYE NIESZ ;

heheheh...tak yah la fikir..Niesz lagi handal bab2 tutor nih..(^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...