Monday, March 21, 2011

MAIN MASAK-MASAK




Hye fwens........!!!!hai

alhamdulillah....kita bertemu lagi hari ni.....hari ni..budak-budak dah start sekolah..yang bekerja pun dah start bekerja...so..tiada lagi sesi jeles menjeles berlaku..hehehe...wek

ha...macam mana weekend you all...best tak...?



cuti-cuti ni..I tak ke mana...dok relax-relax di rumah jer....tidak la relax mana...I kena take over kerja-kerja rumah....especially kerja-kerja di dapur...

meh tengok I masak apa semalam...masak simple je...sebab my mom & my dad pergi kenduri kahwin....



Ikan masak kicap



sambal belacan belimbing..

rumah jiran I...pokok belimbing nya dah berbuah...lagi-lagi bila hujan...lagi lebat la berbuah...so..di agih kan sikit kat kami...

itu yang terhasilnya sambal belacan belimbing nih..

ha.....tau beza kan..antara belimbing besi dan belimbing buluh..??



sambal belacan tu guna belimbing buluh yer...bukan belimbing besi....




sambal belacan itu..lawan pula dengan ulam..kacang botol..

I malas nak goreng sayur...huhu...yer la makan berdua je...si DD pun bukan suka sayur sangat...



ini la menu kami semalam....

suka makan yang simple macam ni...even simple tapi sedap...


I tak berapa suka makan makanan yang berempah....contoh..Kari...Nasi Briyani..Kurma..mudah rasa muak...you all pula macam mana....??

kalau makan western....memang la sedap...tapi......kenyang nya kejap je..lepas tu lapar balik..huhuhu....

p/s : sorry I tak singgah ke blog you all sepanjang I cuti ni..bila kat rumah...nafsu tuk berblog tu takde...huhu..

takpe....jap lagi I serang blog you all pula yupp.....tunggu.........ye

40 comments:

Prince Halilintar said...

prince plak ade mslh tenet kat rumah..gan laptop wat hal plak..

prince suke mkn belimbing buluh tu mase kecik2 wpon masam..hehe

aliesha kirana said...

sedap2 nabilah! hehehe. mak AK suka masak asam pedas @ masak lemak letak belimbing buluh tu. eheheheh~

Oasis said...

Kali pertama tgk sambal belacan belimbing tu. Bukan ke belimbing buluh tu masam ke? cam ne rasanye bila dah jadi lauk ye? Masih masam lagi ke?

YanaMIB said...

oo ada 2 jenis belimbing ghopenye ye..1st time tau nih..hahaha =P

ai pn kureng mkn kari..cpt muak kn..hehe~

d_tieah said...

Simple? Oklah ni.. Agak susah jugak nak sedia tu.. Hahahaha.. Cam sedap je ikan tu haa..


Entry Terbaru : DUN Sarawak Dibubar Hari Ini

Kazaztan Team said...

sambal belimbing tu dah lama tak makan...aduiiii...

redza said...

sambal belacan tu yg sedap...sy suka pedas2 fuuhhh berasapp

Led said...

mentua lalu pun tak sedar klu camni..

Umie Nadhirah said...

huhuhu...lapa lapa lapa lapa lapa!!!!!!



BERJAYA HANYA DENGAN RM10
http://www.ganda10.com/?id=Umie92

Firdaus Kasim said...

sya dulu pernah juga main masak2.. haha.. mmg best.. bila tgk gambar nie, terasa lapar pula.. haha

nurkaloi said...

waahhh bestnyerrr
kaloi tak reti masak

tp memg suke yg smple and goreng2 jerk
kari tu sume puwn kurang suke....

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

sssssssssssssssdddddddddddddpppppppppppppppppnnnnnnnnnnnnnnnnnnyyyyyyyyyyyyyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bellaaa...... ;)) kirim p cinni..utk bt berbuka posaaaaaa... ^^

*luv Syahnia* said...

sugguh mnyelerakan sis
hrap pas kawen ain dpt msk sdp2
camni.. ;)

two_dots said...

sedappppp even simple .
sy suka masakan simple2 je sbb xpndai nk masak mcm kari tu . hahaha . ;p

nunama said...

waaaaah!! sedapnye menu weekend. hehe. (n_n)

saya pun ritu balik kampung, makan kacang botol. yummy~~~!!!!

sedap sgt. hehe. :)

Amni said...

kitorang kar sawak panggil kacang botol tu as kacang ceper.. tak tau la nape.. haha.. sambal belacan belimbing buluh tu fav amni tau.. hee... last weekend sibuk ngan kawen anak bos.. hoho

pena said...

suka belimbing buluh.. masam.. tpi best.

ana ayesha said...

menu yg simple tapi menyelerakan kena pulak tu ada sambal belacan

nabilah tak suka masakan berempah so tak sukalah nasi arab ye?

BERCUTI SEMPENA CUTI SEKOLAH

Miss Tira said...

Tira suka makan ulam. Kalau makan nasi tiada ulam rasa macam kosong je. Huhu.

Entri baru: Angan-angan Bukan Impian

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

ikan goreng masak kicap tu leh wat resepi nak masak kat umah balik keje kejap lagi hehehheh

(^^,)❤..

adol ihsan said...

haa.. yg sambal belacan belimbing tu macam menarik aje..

bagi la resipinya.. :)

LiFe KaMi said...

simple macam ni yang duk tambah nasi 3 4 kali..hehe
kami suka makan nasi beriayani, try la makan nasi arab kat cyberjaya mesti tak muak..:)

PinQib said...

giler sedappp u masakk. seriess.. =)
da lepas3 jd is3 orang..
hehe
rasa je nak masuk dalm pic23 blog makannnn =)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Maaf Nabilah, akak dah lama tak masuk sini, ada masalah line broadband.amboi masak dah pandai bila lagi? jangan marah akak gurau je.sedap masak ikan kicap.peberet

dmx said...

salam..nabilah,
lamerr xbetandang...maaf kesibukan
wah....cuberr,patin masak tempoyak plakk !!! ha3 ngam x

♥Princess Delliza♥ said...

amboi..cedap nya..rjn dia masak.. =)

princess dah msk ikan bakar tu..hhiih..sok leh msk ikan msk kicap pulak.. =)

Afzainizam said...

=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
“Tali timba ditarik perlahan
Terasa sejuk air perigi
Ziarah Blog tanda persahabatan
InsyaAllah hamba datang lagi”

Maaf kerana lama tak berkunjung yerrr .. minggu lepas agak sibuk sangat maaf lah yerr...

perrrgghhhhhh mmg meleleh betoi aku suka sambal belimbing fuuhhhh dah lama tak merasa ....


lagi satu ikan masak kicap mmg simple tapi itewww lah yang paling sodap....

Siti Nurhayati Dollah said...

Wah, ikan masak kicap kegemaranku. Terus rasa lapar serta merta.

* Suka makan kacang botol begitu sahaja.

Leeya Hezlin said...

waa nabilah..bestnye lauk dia..
lagi-lagi sambal belacan tu..
tiba-tiba rindu lauk ibu..rindu rumah..huhuhu

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

masalah internet....sana sini ada masalah Prince...mmg mengugat kesabaran kan..? :)

HYE AK ;

wah..masak lemak letak belimbing...style org n9..sedap juga tu... :)

HYE OASIS ;

tk suka makan bnda2 masam eh..? :)

tk masam dah...sambal belacan tu..lebihkn gula sikit... :)

HYE YANA ;

hehehe...tk tau lak kalau ada org masak belimbing besi tu.. :)

ha...sama lah kita..boleh geng.. :)

HYE D_TIEAH ;

haha..simple je dear...tk sampai stgh jam dah siap.. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAZAZTAN TEAM ;

apa lagi..buat la.... :)

HYE MR RED ;

yupp...itu la lawannya..kalau makan ikan kicap gitu jer..tk sedap.. :)

HYE LED ;

huhu.... :)

HYE UMIE ;

haha..g la makan dear... :)

HYE FIRDAUS ;

apa lagi....pi la main masak2 lagi...ps tu boleh makan.. :)

nabilah_2908 said...

HYE NURKALOI ;

xpe...boleh belajar kalau tak pandai.. :)

HYE ANNA ;

rajin Anna puasa tiap2 Isnin yer... :)

kalau dekat..lama dah hantar.. :)

HYE LUV SHANIA ;

apa kata mula belajar masak dari sekarang.. :)

HYE TWO_DOTS ;

hehehe..kalau pandai masak..sure suka juga makan yang kari tu kan..? :)

HYE NUR ;

makan ulam-ulaman mmg sedap kan..compare dgn makan sayur yg di goreng.. :)

HYE AMNI ;

wee...berlajar perkataan baru...kacang ceper ye... :)

nabilah_2908 said...

HYE PENA ;

Pena suka makan belimbing macam tu jer yer..?

HYE ANA ;

erm..pernh rasa juga nasi arab dulu...boleh makan..tp tk bape suka la..huhu.. :)

HYE MISS TIRA ;

ha...bagus la tu...Tira suka makan ulam yg macam mana..?

HYE YANIE ;

nk masak tuk En Hubby eh..? hehe.. :)

HYE ADOL IHSAN ;

erm...basic sambal belacan...cuma masukkan belimbing.. :)

cili merah+belacan+gula+garam = di tumbuk halus or blender..

belimbing tu..hiris kecil2..tumbukkan sekejap..tp jgn hancur sngt..biarkan belimbing tu keluar air

ps tu..campurkan dgn sambal belacan tadi...siap...(^_^)

nabilah_2908 said...

HYE LIFE KAMI ;

sy pernh makannasi arab tu...boleh makan..tp tak boleh mkn bnyk2 la..huhu.. :)

HYE PINQIB ;

hehehe...best kan kalau dpt masuk dalam PC.. :)

HYE KAK INA ;

hehehe....its ok kak...no heart feeling... :)

ciri2 tu dah ada...cuma jodoh jer belum sampai lagi.. :)

HYE DMX !!!

weee...lama tk dgr kabar...apa cerita skrg..? :)

erm...tmpoyak ikan patin..? bab tu sy belum pernh try masak lagi.. :)

HYE PRINCES DELLIZA ;

kalau tak rajin..nnti lapar..hehe.. :)

nabilah_2908 said...

HYE AFZAINIZAM ;

its ok...kita pun sibuk gak.. :)

yupp..yg simple itu lebih sedap.. :)

HYE YATI ;

wah....Yati jadikan snack ke kacang botol tu..? :)

HYE LEEYA ;

alahai...kesian dia....tkpe..nnti balik..makan puas2 yupp.. :)

asliner said...

uish..
sedapnya sambal kacang botol..
nak2 kalau cicah dengan sambal belimbing..
terliur...=)

lalink7 said...

btol tue Nabilah..makanan yang sedikit itu sedapp tuee..heheh =))

Qistina Filzah said...

huhu, xboleh mam belacan la plak, elergik...kalo mam gak, gatal2 muker,bersin, idung berair,jerawat

Firdaus Kasim said...

aik, awk dah tukar header ekh? hehe.. cantik juga..

Firdaus Kasim said...

nk tanya, mcmana nk join 100 penulis tue? dah htr email tp x de respon pun

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...