Friday, March 11, 2011

MOSQUES AROUND THE WORLD



Hye.......hai

I nak share gambar-gambar Masjid yang berada di seluruh Dunia...tapi..tidak la semua...kalau nak letak semua..tak muat lak nanti..huhuhu..

ok...mari kita mulakan...

moga terhibur............ye



Shah Faisal Mosque yang terletak di Pakistan



Emperor Mosque di Sarajevo Bosnia



Vienna Islamic Center di Austria



Sultan Ahmad Mosque di Istanbul Turkey

macam kat kayangan pulak kan...? cantik......



Ini di Singapore
Islamic Institute Singapore



yang ni unik...masjid tertua yang terletak di Africa Desert


credit

cantik kan...?? ada pelangi lagi...
cuba teka..di negara mana..??

kat Malaysia la.... Masjid Darul Quran di Ampang Pecah Selangor

I tak pernah sampai lak...you all pula macam mana...??



Sehitlik Mosque yang terletak di Berlin Germany



yang ni pula di Russia
Kul Sharif Mosque



oh...cantiknya...Bulan Penuh lak tu...
masjid ni terletak di Sudan
Al-Khartoum Mosque



Orang Kuantan...kalau tak kenal masjid ni..tak tau la nak kata apa kan...huhuhu..
Ha...I pernah singgah solat di masjid ni suatu ketika dahulu...



weee......Masjid Selat dah tentu-tentunya di Melaka...
kalau datang ke Melaka..singgah la solat di sini....

Ya Allah...best sangat tau...sejuk je...bayu laut keluar masuk dalam masjid ni....
tenang...damai je rasa hati....



Masjid Al-Nabawi Madinah....
my mom & my dad dah sampai......insya'Allah....jika diizinkan...I juga akan sampai di sini...



Masjidil Haram.......
begitu juga di sini.......biasanya dengar cerita...tengok kat TV.....memang nak sangat jejakkan kaki di sini....

ok...selesai sudah.......cantik-cantik kan semuanya....?? kalau nak tengok masjid yang lain-lain...rajin-rajin la geledah rumah Pakcik Google tu yer....ye



p/s: Solat itu tiang agama...walau di manapun kita berada...walau macam mana susah sekalipun keadaan kita ketika itu....Solat jangan sesekali ditinggalkan...

renung-renungkan.....selamat beramal.........pang

special thanks to : DPShots & Pro Mahasiswa UTHM

37 comments:

ain sudin said...

pro mahasiswa UTHM????hihii..
U ain tue...ngeh3~~~:p

Kazaztan Team said...

masjid selat tu lawa la...

lalink7 said...

kalau lah dapat pergi ke semua-semua masjid tersebut..alangkah indahnya dunia nieee...MasyaALlah tiada perkataan yang dapat diucap..

Oasis said...

Masjid kat Bosnia tu cantik kan..

redza said...

dh tengok masjid beijing di rantau panjang kelantan

klu belum, cuba google..cantik jugak

atty's said...

seronok dapat tgk gambar2 masjid kt dunia..

semuanya cantik2..

YanaMIB said...

hebat arkitek² yg design masjid ni kn..eh x pernah smpi lg masjid selat kt melaka tu..huhu..nnt nk ajak dak encem pi la..^_^

nukilanaffiza... said...

Bestkan kalau dapat g semua masjid2 tu...harap masjid besar teeamunya pun ramai..insyallah...

Memang pun teringin nak g Masjidil Haram tu...Ya Allah panjangkanlah usia hambaMu yang hina ini utk menjejakkan kaki ke sana...Amin..

aliesha kirana said...

cantik sgt Nabilah! rasa nak jejak semua masjid2 ni. hmmm tp kalau lawa pun, umat Islam ximarahkan masjid ni tak guna gak kn. teringinnn nk ke masjidil haram dan masjid nabawi, moga2 dpt sampai sebelum menutup mata kn. hehe..

aah solat tiang agama! kene jaga, jgn tinggal.

Prince Halilintar said...

prince pun same nak jejakkan kaki di masjidil haram dan masjid madinah klu diizinkanNya..stuju jugak gan pendapat AK tu =)

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

cantikknyaa masjid tu...tp x kalahnya msijil haram...^^ nk g sana..bila smpi seruan... ;)

sahromnasrudin said...

trime kasih awak memberi saya santapan mata yg sgt indah :-)

Siti Nurhayati Dollah said...

Indahnya seni bina rumah Allah. Semoga semua masjid yang dibina indah, terasa indah dan damai dengan mengimarahkan setiap satunya.

Along Tapa said...

banyak nya masjid...kalo ikutkan hati memang taktau nak pergi mana satu...

tapi apa2 pun jap lagi nak pergi masjid gak...masjid al azim...ko jgn kata taktau lak kat mana ek...hihi..


Gorengbaek - Syor kepada kerajaan Malaysia

Hangit Habis dah - Dinding getah, spender basah, tunggul kayu

Kerat Senget - Cakap tak gune tembak tak kene..

topimagine said...

masjid africa desert tu ade lg ke.. unik sangat2.. :)

Ati Masrif said...

unik masjid di afrika tu ye...

masjid ni melaka kak ati dah pernah
sampai tp di ampang tu belum lagi
nanti nk cari lah

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Banyak ye masjid-masjid yang indah. Teringin nak tengok masjid kristal kat Trengganu, akak tak sampai lagi.

ana ayesha said...

ana dah smp 2 masjid yg terakhir tu, alhamdulillah

cantiklah masjid selat di waktu mlm

Leeya Hezlin said...

subhanallah..cantiknya gambar masjid-masjid tu..
thank you for sharing.. :)

pipoq said...

masjid ampang pecah tu dah penah masuk situ..kebetulan ada urusan kat MTQ Kuala Kubu tu..

tapi aku lebih suka dengan senibina masjid masjid tua dari yang moden moden ni..

Miss Tira said...

Indahnya rumah Allah. Seni bina Islam adalah yang terbaik didunia sehingga menjadi ikutan para engineer Barat sewaktu ketika dahulu.

Dilla Ady said...

cantik btul masjid selat tu...kalu ade peluang nk rase solat di sana..mesti feelnye lain...

subhana allah, cantik2 btul rumah2 allah nih...

nizam said...

paling unik yang africa...macam sarang anai2 pun ada bentuk dia...
ape-ape pun jom solat dulu..

HonEyBuNNy said...

cantiknya......sejook mata melihat masjid...kadang2 ila letak wallpaper kt hp...;-)

Ibnu K said...

Yang Masjidil Haram tu kami dah masuk.. best betul di dalamnya.. Sekarang dah lama tak pegi.. Rindu sangat nak masuk semula ke sana.. InsyaAllah..

nas said...

subhanallah..
indah n cantik sangat masjid2 tu...
insya-Allah..suatu hari nanti jejaklah kaki aku ke masjidil nabawi bila diizinkan umur n kesihatan~

Qistina Filzah said...

wah cantik sgt2...ditambah dgn hiasan semulajadi kat latar nyer ciptaan Tuhan tu..subhanallah...masjid turkey tu mmg lawa la..masjid kat singapore plak nmpk moden & ekslusif

efyery84 said...

CERITA AKU DAN SESUATU
-Bro Ery-

Masjid di Afrika itu sangat unik. Tak dapat nak diterjemahkan dengan kata-kata..

mie said...

cantik keindahan ciptaannnya..
arap2 secantik pengunjungnya..

hysman said...

klu ade rezeki nak sgt ke masjid istanbul turkey tu...cantik giler..
bkn ke tu namanye jugak masjid biru erk?

thanx fe da advice..
betul tu cik nabilah.. :)

Cik Mimie said...

cantiknye semua masjid2 kt lam gmbar ni..
masjid besar di kuantan cik mimie slalu gak singgah lau kuar bandar kuantan..^_^

niesz said...

cantik nye masjid2 ni, terigin rase nye nk solat kat situ..

munna said...

cantiknya rumah ibadat kita ni....bila lah dpt pergi ke Masjid yg cantik2 tu

zEri sAfEerA said...

hee :D lame sy x dtg cni. wuuu,,, sy pon x pernah smpai kat masjid darul quran 2. tp time plkn dulu ari2 jgk ah tgk masjid 2 sbab betol2 dpan kem.

Firdaus Kasim said...

masjid jika cantik bak istana tak guna juga kalo org yang solat secara berjemaah, seciput je..

Tips Menghilangkan Rasa Takut Tengok Cerita Hantu

Nur Hanani said...

bagus entri ni..senibina bangunan islam, masjid ni memang sangat menawan. Kalau nak beribadah tu..sejuk je rasa.. seronok :)

Jom baca ni: First time join Blogging Contest, saya menang RM2000..Happy sangat..TQ Nuffnang.TQ Lancome Malaysia.

en_me said...

masjid selat je dah sampi.. ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...