Tuesday, March 22, 2011

PENDRIVE



Hello dear fwens....!!hai

hari ni...nak bercerita tentang pendrive lak.....ada yang sebut USB Drive la...thumbdrive la...macam-macam kan...?

tak kisah lah..yang penting.....kegunaannya tetap sama...



tersebut lah kisah............

suatu petang Ahad yang hening...Si Z tengah sakit hati dengan telefonnya...semua folder yang ada tak boleh buka...

maka dengan pantas..dia mengeluarkan memory card dari perut telefonnya dan dicucukkan terus ke perut lappy nya...dalam masa yang sama dia cucuk sekali pendrive kesayangannya sekali...



kenapa kesayangan....???

Si Z ni..dah lama dah beli pendrive itu..sejak dia berada di tahun pertama di institusi pendidikan tinggi....

sejak dia beli.....dia tak pernah beli pendrive yang lain...dia tetap setia gunakan pendrive itu...dari dulu hingga kini....



masih dia ingat...dia beli pendrive itu di KLCC...ketika itu ada PC Fair.....harga pendrive ketika itu masih mahal...untuk 1GB...harganya dalam RM 120...

kalau sekarang....harga untuk 4GB pun boleh dapat bawah RM 100...betul tak...??

nak dijadikan cerita.....masa dia nak format memory card dia.....entah macam mana...dia terclick pada pendrive nya...



semuanya berlaku dengan pantas.....bila dia perasan yang dia bakal memformat pendrive nya...

dengan sewenang-wenangnya jari jemarinya yang gebus itu menekan butang 'START'...walaupun hatinya menjerit mengatakan TIDAK...........!!!!!!!!!!!!!!!

sekelip mata....semua isi kandungan di dalam pendrive itu hilang..........



ketika itu...air mata Si Z dah mula bergenang......fikirannya kosong...sekosong pendrive nya itu....

dia mula terkenangkan segala isi kandungan yang ada dalam pendrive nya itu.....banyak gambar-gambar kenangan....kenangan manis mahupun pahit....

karangan cerpen...mahupun novel nya.......lirik-lirik lagu yang indah lagi puitis......



segala assigment...paper work......final year project di mana..hampir separuh nyawa menyudahkannya......sayu......hati ku sayu...............huu

MORAL OF THE STORY :

apa sahaja yang kita nak buat...kena fokus....jangan leka....

sebelum buat kerja2 yang melibatkan data-data.....contoh...kerja-kerja memformat....nak edit blog kita pun.....BACKUP itu sangat penting.....

jika kita buat apa-apa plan sekali pun...BACKUP plan juga penting...



simpan la..di tempat yang selamat....huhuhu...


moga apa yang telah terjadi pada Si Z....menjadi iktibar kepada kita semua.....

you all pernah tak alami perkara macam ni...?? kalau ada...meh la share.......pang

40 comments:

pena rozie said...

Hari tu g PC Fair 8GB baru dalam RM30 lebih. Dah murah la... Tp kalau jadi mcm ni. Rozie pun nagis... Hu..hu..hu...

d_tieah said...

Adoi.. Nangis mata air darah pun tak kan dapat balik kan.. Ngee :) I pun pernah kena benda2 camni.. Tapi lain sikit.. Masa tu dah siapkan kerja kat laptop nak simpan dalam pc ofis.. Sekali terus je copy+paste.. Jadi, apa yang dalam folder pc ofis tadi pun bertukar lah jugak.. Naya nak kena buat balik.. Tu lah lain kali nak copy pun pilihlah jangan terus satu folder.. Ngee :)

*Betul, dulu mahal giler kan pendrive sekarang murah sangat.. Orang banyak pakai hard disk dah..

Entry Terbaru : Video Bloody Wealth/Harta Berdarah Taib Mahmud

Amni said...

pendrive tertinggal kat office lama yang kena naik bot segala tu.. huhu... skang dah bulan mac nak ke april tak lama lagi, masih lagi tak amik barang2 lama kat tempet kerja lama tu... huhu

redza said...

dulu hrd disk yg 80gb rosak...abis beribu mp3, video klip, muvie, foto xdpt diselamatkn..nasib baik gak xde benda2 penting tpi sayng gak lah

aliesha kirana said...

sedihnya nabilah.. sobss.. mmg mcm tu frust menonggeng la jawabnyeee.. AK penah pendrive rosak masa nak print final year project. meraung kluar air mata darah pun pendrive xmo ok balik. waa! T_T

ana ayesha said...

ye betul setiap kerja mesti fokus dan mesti ada backup

gambar floria 2008 dah terdelete, byk gbr bunga & lanskap yg cantik2 termasuk cruise yg tiketnya mahal gila tak dpt diselamatkan sbb recycle bin dah empty, arghhhhhh benci dgn kelalaian sendiri

atty's said...

kalau kena pada kty pun ..adoi..mau menangis 3 hari 2 malam ..huhuhuuhuhu

YanaMIB said...

klu ai jd Z mmg nangis 3 hari 3 malam laa..T_T

so far lom pernah jd lg mcm ni..erm pernah la jugak tp x seteruk situasi Z ni..haha..

Skrg dh keje backup file mmg merata..kt pendrive ada, pc org len pn ada, hard disk pn ada..huhu senang..bkn takut TERdelete je, buatnya pc corrupt ke hape, terpaksa format sbb virus ke..hilang jugak file² tu nnt..so bakcup je kt byk² tpt..ffuhhh~ =)

lalink7 said...

si Z tue adakah si Zafira Nabilah?? sila jawab pertanyaa saya ye? hehehehe..

tumpang simpati kepada si Z..semoga dia tabah..betul2..penting untuk back up sesuatu benda yg kita syg...

=))

asliner said...

xpernah TER format lagi setakat nie..
tapi pendrive 4G kite hilang..
baru..
dahlah lawa designnye..
sabo je lah..(T_T)

Dilla Ady said...

hari tu baru lepas terdelete gambar dalam memory camera...rase cam terkedu...menggigil...susah nk ckp camne perasaannye..

rase cam nk putar balik mase dan tak nak wat benda bodo tu balik...

tp, mane la boleh putar mase kan?

Siti Nurhayati Dollah said...

Sangat sedih. Pernah juga jadi macam ni. Habis semua data hilang. Sob sob.. sejak dari hari tu, dah belajar untuk rajin backup data.

senydream said...

selalu sngt trjadi ha tpi xpernh nk serik,huahuah2...:(

aque said...

sabar kak...

Oasis said...

Aduh sadisnya. Moralnye..memang kena back up thumbdrive.lagipun benda tu kecik, bila2 pun blh hilang.

Dlu zmn mula2 study kitaorg pakai disket je (floppy disc) tu. 4 mb bayangkan. Blh simpan 4 keping gambr saiz kecik je. Nasib baek ada colour mcm2...nmpk la gak comelnye. Hehe

nunama said...

waaaaa. menangis giler kot.

kita pun pernah macam tu kak. gambar teman lama. sedih sgt. huhu. xda backup juga.

tapi, sbb lappy kawan yg ada virus. dia tak gtau yg lappy dia ada virus. dah cucuk baru dia ckp yg lappy ada virus. hampa giler. huhu.

takpelah. mungkin ada hikmahnye. mcm sy, kitorg mungkin xda jodoh. hehe.

kella said...

adoiiii!!!! ada pengalaman sedih jugok! tapi malas dah ingat!! waaaa... sedihhh...
pendrive oh. pendreive...

Miss Tira said...

Belum pernah lagi. Tapi pernah kena virus je pada pendrive tu. Semua file hilang virus tu sembunyikan. Kelam kabut dibuatnya. Hehe.

Prince Halilintar said...

klu last minit nye keje mesti byk yg xkene..so nasihat prince better settlekan awal2..sbb prince pun pernah kene jgk satu ketika dulu..

topimagine said...

hahaha.. agaksimpati.. aku pon selalu cm tu.. salah format partition... tp backup mesti ada.. external hardisk, pendrive len.. hahaha

Myvitrd said...

aduh sedihnya... saya biar hilang pendrive.. tapi data dalam tu jgn hilang.. tapi kalau sekarang kita terformat rasanya boleh dapatkan kembali data tu gun software restore..mcm2 software boleh buat recovery sekarang ni .. google je

nukilanaffiza... said...

huh...kalau abg fen pun nangis woooo...mana taknya...segala khazanah disimpan dalam satu tempat...mcm abg fen suka buat backup 2 tempat...create 1 folder tulis folder tu backup pendrive save kat PC dulu...lepas dah save baru save balik ke dlm pendrive...at least kalau terdelete dlm pendrive kat PC ada lagi backup...huhuhuh....nangis wooo...

misz fae said...

mmg tak mampu nak buat ape lagi bile da format! huhu...

Firdaus Kasim said...

template kita pun kena back up juga.. hehe.. btul x?

Firdaus Kasim said...

awk, saya dah letak link blog awk.. em awk tukar domain baru ekh? harga dia brapa?

adol ihsan said...

salam ..

haha .. dah tak boleh nak buat ape lagi kalu dah terFORMAT ..

alamatnya, pasrah aje la ..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Makcik kurang paham kenapa orang buat suka buat kerja cuai sangat saat membabit benda-benda penting camtu. fokus amat penting.

two_dots said...

perghh , mmg kaku sebentar laa klu mcm ni . pnh la jgk tp xteruk mcm tu laa . ye kne fokus lebih nie takut kne kat dri sndri lak .

aNiS aNiSa said...

takziah...

dugaan~

moga lepas ni akan terus fokus dan beringat...

peringatan utk diri sy gk =)

entry best : Apa yang lebih baik daripada Dunia dan Isinya??

niesz said...

so far, niesz xpnh lagi ilang pendrive, da 5 tahun da pendrive yg niesz guna, tp pengalaman xsempat nk backup tu mmg ade..time tu mmg kelam kabut giler, terpksa bersengkang mata nk siapkan kerja tu balik..

nabilah_2908 said...

HYE PENA ROZIE ;

yupp..sepertimana yang sy kata kan...skrg ni mmg dah murah...tak macam dulu.. :)

HYE D_TIEAH ;

huhu...kalau perasan cepat...boleh undo...so masih boleh diselamatkan..

kalau dalam PC office tu tk bnyk doc..tkpe..cuba bnyk...haih..nyaya..!! (^_^)

HYE AMNI ;

susah juga yer...Amni minta la org kt sana...kalau2 ada ke bandar...bawakan barang2 tu...nnti hilang..payah.. :)

HYE MR RED ;

huhuhu..80GB hilang...ni yg 1GB dah hilang perasaan dah haru.... :(

HYE AK ;

ha...AK pernah cerita dulu...haih dugaan betul kan...apa boleh buat..itu la yg dinamakan dugaan... :(

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

ada software yg boleh trace balik...cuba Ana tnya kat Pakcik google...sy pernh download...tp tk ingt kt web mana.. :)

HYE ATTYS

menangis keluar air mata darah sekali pun....bnda tu tkkn kembali semula..yer tak..? so...pasrah...... :)

HYE YANA ;

yupp...kalau kt office ni..mmg sy ada buat backup...pntg... :)

HYE LALINK ;

hehehhee....kalau rasa jawapan itu betul..maka betul la ia...(^_^)

HYE ASLINER ;

hrumm...xde rezeki la tu kan...redha jer la pemergiannya... :)

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

kalau terdelete gitu jer...boleh cari balik..ada softwarenya.. :)

HYE YATI ;

yupp..selagi tk kena pada kita..selagi tu la kita tk ambil pusing...bila dah kena...terus tobat..hehe.. :)

HYE SENYDREAM ;

alahai....serik la dear...jnji dgn diri sendiri..tkmo buat lagi... :)

HYE FARA ;

hehehe...its ok dear....nagis air mata darah sekali pun...bnda2 tu tkkn kembali.. :)

HYE OASIS ;

ha...disket....mmg org dh tk guna lagi kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

hmmm...xde jodoh.....mungkin betul tu..huhu... :)

HYE KELLA ;

hehehehe...sabar jer lah kan..? :)

HYE MISS TIRA ;

sy pun prnh kena...semua folder tak boleh buka.... :)

HYE PRINCE ;

hrumm..betul juga tu kan..kerja last minit mmg tk elok.. :)

HYE TOPIMAGE ;

yupp...itu la yg sy katakan tadi..backup itu penting.. :)

nabilah_2908 said...

HYE MY VITRD ;

oh..itu tk tau la pulak..kalau terdelete file..n tiada di recycle bin...itu sy pernh buat.. :)

HYE AFFIZA ;

ha..itu la sebaiknya...Si Z ni agak sengal...bnda lain nk format..bnda lain yg di format nya...huhuh.. :)

HYE MIZ FAE ;

yupp....redha jer la... :)

nabilah_2908 said...

HYE FIRDAUS ;

yupp..sebelum nk edit blog...kena backup template..segala isi kndungn blog kita dulu... :)

oh..terima kasih yer....

tntg domain tu...lama dah sy guna...bulan 9 thn lepas lagi..

murah juga...seingt sy..RM 90 tuk permulaan...tahun berikutnya..kena bayar dalam RM 30 je.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ADOL ;

hahahah...betul la tu....kini aku..pasrah.... :)

HYE KAK INA ;

manusia ni..tk sempurna...ada kelemahannya....so..kita kena la perbaiki kelemahan itu dari semasa ke semasa... jd kan kesalahan itu sebagai garis pnduan hidup...jnji dgn diri sndiri...kelak..tkkn ulangi kesilapan yg sama... :)

HYE TWO_DOTS ;

yupp.....ambil iktibar dari apa yg berlaku pada Si Z tu yupp.. :)

HYE ANIS ANISA ;

yupp...sama2 lah kita saling ingt memperingati.. :)

HYE NIESZ ;

ha...akk pun pernah alami macam tu...sabar jer la kan..tk boleh salahkan sesiapa..silap kita sendiri.. :)

Qistina Filzah said...

alolo..len kali wat backup bnyk2, satu dlm harddisk,pendrive,cd sumer...kalo video2 & gmbr2 tu...

Elly & Emmy said...

kesiannya sis.. setakat duk guna nii.. tak pernah mengalami masalah cam ni..

Anonymous said...

kealpaan sendiri lorrr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...