Thursday, March 17, 2011

SELALU KEKERINGAN IDEA ??



Hello fwens......hai

sorry ler I lambat sikit update hari ni.....Mr Boss ada kat office....so payah sikit la nak upadate...

ok..back to our main topic....

blogger pasti selalu menghadapi masalah KEKERINGAN IDEA betul tak...?



bila kawan-kawan tanya....macam mana nak jana idea....biasanya I akan listkan perkara-perkara di bawah ini..

  • peka pada keadaan sekeliling....apa yang berlaku di sekeliling kita boleh dijadikan cerita.
  • ulas berita-berita dari akhbar
  • ulas tentang rancangan television/wayang/lagu baru
  • join contest
  • buat TAG
  • rajin-rajin geledah rumah pakcik Google cari gambar-gambar yang unik
  • key word dari Nuffnang pun membantu tau...
kalau nak tips lagi best...you all boleh rujuk kat sini : GORENGBAEK

emo12 BAGAIMANA PULA CARA NABILAH ??

I tak tau la you all perasan tak....

setiap hari...I akan buat segment-segment yang berbeza...so..mudah la proses-proses mencari topik...bersesuaian dengan hari-hari yang I dah tetapkan.


Hari Isnin >> I akan cerita tentang makanan..masak memasak...so I akan cari bahan pasal makanan dan masakkan jer la...tak perlu fikir yang lain...



Hari Selasa >> Topik bebas....boleh cerita apa sahaja...rancangan TV...pengalaman...info semasa...

pada hari ni la I hadapi kesukaran sikit mencari idea...mencari topik yang sesuai..sebab tiada pengkhususan...more pada hari yang sama... I kena publish entri di 100penulis...huhuhu...

jenuh juga la memikirkannya.....



Hari Rabu >> Blog Review......fokus pada blog yang akan di review jer la....I dah listkan siap-sipa blog mana yang akan di review...so..mudah la kerja sikit....



Hari Khamis >> I akan share pada you all tentang BLOGGING TIPS dan apa sahaja yang berkaitan dengan blog...macam hari ni lah...huhu..



Hari Jumaat >> macam yang I dah mention pada perenggan di atas....I akan geledah rumah Pakcik Google..cari gambar-gambar yang menarik...then I share la dengan you all..

adakalanya I akan selitkan entri tentang agama.....tapi bab agama ni...apa yang I tahu je...di luar pengetahuan I...I takkan berani bercerita...huhuh...takut terpesong akidah...ha..sape nak jawab..??



Hari Sabtu >> jawab TAG....join contest....ini ikut mood...biasanya hari Sabtu..mood dah melayang ke laut...

kalau Contest tu di anjurkan oleh kawan-kawan yang dekat di hati....ha...laju jer la I join...yerla sebagai tanda sokongan...



Hari Ahad >> Cuti wajib bagi APA KATA HATI....heheheheewek

hmm.....itu la cara I kendalikan APA KATA HATI...biasanya I ikut...cuma kadang-kadang jer la tak ikut....kena ikut keadaan juga....

sebelum ni..bila ada yang bertanya...I bagi yang basic je...point form pada perenggan atas tu...hari ni...I ceritakan semua...

tak salah kalau you all nak ikut cara I....
tapi gunakan lah pendekatan yang berbeza yupp..!! ye

ha....I dah share cara I......cara you all pula macam mana....?? meh la share sekali...sharing is caring kan..?

35 comments:

Amy Abdul Rahman said...

bagusnya idea you :)

Amni said...

amni? tak pernah kering idea sebab banyak sangat nak tulis.. sebab menulis untuk mirul je kan... fokus untuk mirul baca je.. jadi memang tak fikir sangat apa orang nak cakap... manulis dari hati.. meluahkan apa yang terbuku kat hati.. hoho...

redza said...

sy main hentam sajelah...klu dh xde idea sgt post video klip heheh

nunama said...

waaah sistematik! Im impressed. (n_n)

sebab itulah entry akak x lapuk dek hujan, x lekang dek panas. hehe.
*ini serius.* :)

emm saya xda tips. skrg ni pun, blog tengah kumpul sesawang. kui3.

Leeya Hezlin said...

nabilah,
leeya pun selalu kekeringan idea..huhu..
apa2 pun tq for sharing.. :)

❤NazirahMoktar❤ said...

kite cume perasan hari isnin dgn rabu je..hehe,,pndai la kak buat jadual..saya main hentam je..hehe

Wani said...

nice sharing . wahhh
suka2 ;))

Wafiy Suzly said...

nice juga, tapi boleh kasi tahu apa tu keyword nuffnang?

Miss Tira said...

Seperti sebuah jadual berskala penuh. Blog yang mempunyai cara pengkhususan mengikut hari. Interesting :)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

ooo cam tu cara Nabilah.Akak ni tak pernah fikir nak tulis apa.bila terlintas je terus tulis. bila tak de mood, idea kurang sikit mulalah tepek gambat ngan cerita sikit-sikit je.

ana ayesha said...

olooo comelnya miau tu

info yg bagus nabilah boleh dijadikan panduan

tapi bagi ana, idea utk entri bergtg pd apa yg berlaku seharian tapi kalau byk kerja pjbt susah juga nak fokus pd blog

munna said...

kak munna selalu juga kering idea... tapi entry tak pernag tetapkan...main belasa je apa yg terlintas dlm kepala otak ni

Wawa~* said...

wahhh bagus gak cadangan nabilah ni... suka2 *tepuk2 tangan* kekeke... thanks for the tips~! :D

YanaMIB said...

gila sistematik cara yu blogging..haha..ai men belasah je..asal ada cite ai tepek kt blog..klu mcm pjg sgt, jdkan dua entry..so hari² akan ada satu entry minimum lah..klu terlebih idea tu smpi 2-3 entry update sehari..haha..=P

mie said...

sungguh teratur pengendaliannya..
eeehee

saupz said...

idea terbaik..

topimagine said...

wah siap ada jadual.. top xleh kut kalo ade jadual cm ne.. coz top xsuka ikot jadual.. hahaha

Prince Halilintar said...

sungguh tersusun plan nabilah kan..rini pun prince lambat update..hehe

aliesha kirana said...

tersusunnyerr. heheeh. AK punya cara, hentam sajalah! xde hari spesifik. kui3... ikut je apa yg terlintas di hati AK. eheh!

Oasis said...

Wow bestnye idea2 tersebut.. Terima kasih kerana sudi sharing ngan kitaorg smua. Cantik lah gmbr2 gurl tu. Comel sgt2. Ngehngehngeh. Blog sapelah yg bertuah untuk di review tu kn..

Dilla Ady said...

dilla ade ikut cara2 nabilah nih...ye la, da name pun tok guru, anak murid kena la ikut ckp kan...huhuhu

kekadang kalu da takde idea sgt, search kt google isu2 menarik jadikan entri..

dan khas ari khamis tuk segmen petua..

ari2 lain masih mencari lagi nk letak segmen ape..huhuu


tp lebih senang camni sbb lebih teratur pada dilla..

ari ni tak update la..tgh renovate blog..ntah ape tak kena..dua minit loading baru kuar..

Bro Ery said...

Satu tips yang menarik. Idea datang dalam banyak bentuk. Tinggal kita sahaja nak olahkan menjadi bagaimana.

kella said...

bagus juga ada klasifikasi ikut hari ni kan..
tapi kita memang tak boleh la.. pakai hentam kromo je apa nak taruk..huhu

lalink7 said...

kite selalu gak kekeringan idea..hehehe..kalau takde benda apa nak buat, kite buat post macam post kat fesbuk tue..

tadi pun xde idea..tp at last ade orang cari gaduh pulak..so ade la bnda nak di cerita..

hehehe =))

Qistina Filzah said...

thanx...hehe..bgs2...paham da mcmane nk carik idea..kalo dulu time keje..sng gak idea dtg..ni da jadik penganggur terhormat..payah da..nk carik idea..bosan

qyqa said...

saya bantai jer nak tulis apa. tgk apa yg rasa nak tulis jer..hehehehe

thanx 4 da tipsss...

d_tieah said...

Baru perasan lah.. Nasib baik abilah kasi tau.. Ngee :) So, thats mean hari2 akan update.. Huhuhu.. Bagus!

Entry Terbaru : Warga Tua Dan Bayi Terselamat Dari Gempa Bumi Dan Tsunami, Bukan Maria Ozawa Sahaja!

JunAina said...

kak aina update blog ikut tahap kesibukan kat opis, walaupun banyak benda nak share tapi sibuk so hanya sapat tulis benda2 yg simple. kat rumah pulak masa untuk family...kalau nak jengah juga blog kena tunggu anak2 tido coz tak nak ganggu masa dengan dia orang selepas seharian di tinggalkan...

niesz said...

bgus nye kalau dah ade list mcm ni kan, xla asyk xde idea je, niesz pun kadang2 mcm tu, tak tahu nk tulis ape, bile x tulis rase x best lak..ehe..

Firdaus Kasim said...

Bagusnya awk nie.. hari2 update blog.. tahniah ya.. saya nk tambah, kt popular tags pun kita leh dpt idea nk tulis entri.. btul x?
Tips Menghilangkan Rasa Takut Tengok Cerita Hantu

Kazaztan Team said...

saya main belasah aje...eehehhehhe

IMANSHAH said...

at least satu entri an sehari??

puteraduyong said...

idea...ermm...cari kat gugel...banyak.. ;)

PinQib said...

tahnkss so muchh. nak wat cmni gak buleyy?

Bro Fit said...

blogger better ada jadual untuk publish apa yang nak dipublish baru senang nak karang apa-apa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...