Thursday, April 07, 2011

HOW TO....



Ola fwens....!!!!chak

hmm....rasa-rasanya I nak cerita apa pulak hari ni...??

sure blank...sebab tajuk entri ni tergantung...yer tak..??

ok lah....atas permintaan Dilla..I nak ajar

How to printscreen & crop your image dengan menggunakan
..Microsoft Power Point..




emo11 STEP 1

mula-mula....buka Microsoft Power Point you all dulu...



bila buka je..perkara yang pertama yang wajib kita lakukan ialah..

kosongkan layout kita...

pergi bahagian layout kemudian pilih BLANK

kenapa..??

bila kita nak buat kerja edit meng edit image kita...kotak2 yang ada atas layout tu akan mengganggu...

emo11 STEP 2

pergi pada window...web...image yang you all nak print screen tu....



contoh web yang you all nak print screen..

jgan tak tau....I buat part time kt CSI..selesaikan kes...hehehehe...wek

tenung keyboard you all..cari butang PRINT SCREEN yang terletak pada bahagian atas keyboard sebelah kanan..

dah jumpa...???

terus tekan butang itu...

kemudian.....pergi pada Power Point yang kita dah buka tadi..

halakan cursor pada layout...cari butang PASTE...maka image yang you all printscreen tadi akan muncul pada layout power point you all la..

begini...



emo11 STEP 3

proses edit image boleh la di lakukan segera.....

macam mana nak crop image ni...??

you all double click pada image yang telah di paste kan tadi....nanti akan keluar satu toolbar PICTURE TOOLS

meh rujuk gambar...



nampak kan button CROP tu...

cepat-cepat la click....dan you all boleh la mulakan proses potong bahagian image yang tidak dikehendakki....

macam mana nak potong...guna gunting kah...pisau kah..?

haihs....ada lak macam tu....bila dah click butang CROP...akan keluar tanda2 hitam di sekitar image kita tu..

apa yang you all kena buat adalah..gerakkan mouse you all pada tanda tu..
ala....macam nak kecil or besar kan gambar...cam gitu ler...

time ni juga la..you all boleh masukkan watermark dalam image...
nak gunakan frame yang ada pun boleh juga...

emo11 STEP 4


bila dah siap...tiba masa tuk save la pulak kan...??

apa yang you all kena buat adalah...



tekan.. CTRL+A

right click...pilih SAVE AS PICTURE



pilih la lokasi yang you all nak save gambar ni...

sila beri perhatian pada SAVE AS TYPE yang terletak bawa FILE NAME

seeloknya....save image dalam JPEG ... bukan PNG

sebab..?

image dalam PNG lebih berat dari JPEG...


tadaaaa........siap....!!ye

emo11 EXTRA


kalau I nak edit gambar ( masukkan watermark pada gambar..) I buat cara macam ni...



pergi pada folder gambar...copy gambar tersebut..

pergi pada power point....paste kat layout..

cari watermark...copy....kemudian pastekan atas gambar kita tadi....save..

kemudian..boleh la di uploadkan ke dalam blog...ye

kiranya...I banyak gunakan khidmat power point ni dalam kerja-kerja mengedit gambar lah..

♥♥ **************************************************** ♥♥

ok lah...itu sahaja untuk hari ni....kalau ada yang tak faham..jangan segan-segan tuk tanya ya...Insya'Allah I akan bantu sedaya mampu..

sorry la kalau panjang sangat....boleh buat pendek-pendek...tapi takut you all tak faham pulak....

I yakin you all pun ada cara tersendiri edit gambar...betul tak..? share la cara you all pula....mesti ada yang gunakan photoshop kan..?

I memang tak reti nak guna....tu yang lebih selesa guna power point jer..ye


43 comments:

Along Tapa said...

aku pun edit guna paint+picture manager jek...dah malas nak install photoshop...

kengkadang, basic technique is better..sebab kita takyah nak memberatkan pc dengan install benda bukan2 kat dalam tu..kan??hihi...

Gorengbaek - Pesan ayah yang terbaik dari ladang

Hangit Habis dah - Korang ingat Dia pakai ke cara "CHEAP SALE" cenggitu??

Kerat Senget - BOHSAN TAHAP GUANO!

d_tieah said...

Tuuu diaaaaaa.. Tutorial lagi.. Rajin ek.. Sy selalu ctrl+prtsc dan terus paste kat paint je.. Senang.. Then crop.. Hhehehe.. Maybe sebab takde watermark lagi, so malas nak guna powerpoint.. Ngee :)

*Memang pemalas pun.. Hahaha..

Entry Terbaru : Senarai Penuh Calon BN ; Pilihanraya DUN Sarawak Ke10

YanaMIB said...

ai edit gbr guna photoscap..lg senang..for me la...hehe..=)

Miss Tira said...

Tira selalu guna photoscape dan photoshop je.

Prince Halilintar said...

aha kan mudah je..prince pun guna pwr point gak mcm nabilah..hehe

Ati Masrif said...

thanks nabilah

kak ati baru tahu pasai print screen
button tu...punyalah jelik IT...hee

suka dpt ilmu baru tau


^_______^

redza said...

dh biasa guna photoshop

lalink7 said...

wahhh dear..panjang leboo penerangannyee..boleh jadi cikgu Nabilah niee..heheheh..

kalau ade yang tak paham..memang sje cari pasal je nie..hehehe =))

husz pakai photoscape... =))

Lizzie Yasmin said...

tue dia.... aku pakai paint jer.. huhuhu... hah kantoi salu main game ek...

Kazaztan Team said...

saya guan photoscape....freee aje.. download boleh terus guna..

Farhan Zulhusmi said...

wau...thanz share...:-)
satu benda yg baru sy tahu...

ikatankasihku said...

info yg sangat berguna.....terbaik tu......!!!tq

CT NoArIzAh ArIs said...

Oooo mcm ni yaa... berguna jgk kt ofis ni pasal sy x upload p.shoot kt pc ofis cuma lappy kt rmh jee... nmpknya leh le sy cuba wat camni kt pc ofis ni.

munna said...

tutorial yg berguna ni.. selalu guna photoscape ajer

tia said...

tia kdg2 gune photoscape. hihi!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

ooooo begitu ceritanya, patutlah selama ni akak tengok nabilah banyak gambar-gambar yang cantik.lepas ni akak boleh study lagi.

aliesha kirana said...

AK paste gmbr yg printscreen tu kt paint... nak crop ke hape ke guna photoscape @ pic manager jer..heeheh.. photoshop kalu AK rajin nk tmbh mende lain..tp yg paling sng guna photoscape jek!

nukilanaffiza... said...

wahh...hebatla miss nabilah...kena menuntut ngn nabilah lah pas nih..selalu susah sgt nk install gambar2 ni..makan masa...pening...

nelly said...

Terima kasih sudi berkongsi ..

kella said...

rajin nabilah ni.. bagus la ada tutorial begini.. rezeki ilmu ni namanya..

terima kasih.. :)

Dilla Ady said...

thanks nabilah...cayammmm nabilah laju-laju..tak sempat nk berramah mesra kt FB ari ni dear, bz sket pagi tadi..

ni pun da ptg baru la dapat jenguk nabilah..

ade tutorial yg dilla search gune photoshop, lagi la tak paham dilla nk wat..

nnti ade mase free2 dilla cube la tutorial nabilah nih...camni da ade entri kt belog nabilah, senang nk cari semula..

thanks again dear!

ana ayesha said...

cool tutorial thanks nabilah, ppt version baru mmg byk pilihan biasa guna utk presentation paper jer

tapi utk blog biasa guna paint n photoscape

adol ihsan said...

Salam :

Waahh.. macam mudah aje, terima kasih atas info ini..

:)

aque said...

owang pulak pakai microsoftword picture manager... kat situ blh edit contra ngan warna... lbh simple.. crop resize sume ade. menepati citerase fara :D hehehhehe

p@kcikLie / mamadiana said...

bagus jgk ttg info ni...selalu guna paint jer....TQ.

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

oooooouuuuuuuuuuuhhh...bru tau bella..sbb sblm2 ne guna photoshop cs5,gabung picnik,photoscape...eheh..

nice info darl..^^

Siti Nurhayati Dollah said...

Rajin nabilah buat tutorial. Bagus-bagus.

*Yati kadang-kadang guna cara Nabilah ni, kadang-kadang belasah je guna photoscape dengan photoshop. Tengok mana yang rajin hehe

En iLham said...

sy selalu gune snipping tool untuk print screen gambar. boleh terus crop kan. hehe. anyway, thanx kak..

ikatankasihku said...
This comment has been removed by the author.
ikatankasihku said...

kengkawan, tumpang lalu..nak tanye..watermark yg korang selalu guna & cepat & mudah ape ek?bole bg idea?sblm ni guna picresize tu, tapi lecehla kalau byk sgt gmbr....tlg bg laman web dia sekali ye...tq

sahromnasrudin said...

sy kalau bab2 edit pic nie mmg fail..apepun, trime kasih atas ilmu ini ya

nabilah_2908 said...

HYE EN ALONG ;

yupp...tapi kalau yg minat bab edit2 ni...software tu pntg.. ;)

nnti kalau ada masa...nk belajar guna photoshop..tp tak tau la bila ke masanya... ;)

HYE D_TIEAH ;

x susah ke guna paint..? nnti nk try la... ;)

HYE YANA ;

hehehe...sy guna gak photoscape..tp jarang sikit... ;)

HYE MISS TIRA ;

oh..bestnya...Tira reti guna photoshop.. ;)

HYE PRINCE ;

hehehe...tul tu Prince...dah jadi kawan baik dah.. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAK ATI ;

tkpe kak...perlahan2 belajar...mesti boleh.. :)

HYE MR RED ;

kalau sy reti...sy pun akan gunakan photoshop...huhu..

boleh tolong ajar..? ;)

HYE LALINK ;

hope macam tu la kan..? huhu..

selalu gak guna photoscape... ;)

HYE LIZZIE ;

best eh guna paint..?

main game kena tgk waktu juga dear.. :)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

yupp...ada juga software tu..guna juga..tp jarang2.. :)

nabilah_2908 said...

HYE FARHAN ;

yupp...moga2 mudah la kerja nk edit2 gambar nnti.. :)

HYE CT NOARIZAH ;

yupp...gunakan sahaja apa yg ada...ramai yg tak tau rahsia Power Point yg sngt superb.. ;)

HYE MUNNA ;

guna photoscape pun mudah juga...tp sy lebih suka guna power point.. ;)

HYE TIA ;

mudah juga kan guna photoscape.. ;)

HYE KAK INA ;

cuba la nnti eh kak...boleh juga kita adjust warna gambr tu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE AK ;

guna juga kadang2 photoscape...tp lebih selesa power point...even tak banyk tools yg cool...tp smart.. ;)

HYE NUKILANAFFIZA ;

bila free nnti...cuba la perlahan2 yer.. ;)

HYE NELLY ;

terima kasih kembali.. :)

HYE KELLA ;

rezeki ilmu...hmmm sy suka ayat ni.. :)

terima kasih kembali Kella.. :)

HYE DILLA ;

mmg khas tuk Dilla ni..hehe..

sy tk reti nk explain gitu je...tu yg Dilla tak faham masa yg g tau ptg tu kan..? hehe..

kalau ada pape yg tak faham..tnya jer yupp... :)

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

nnti boleh try power point..sy pun suka guna tuk kerja... mudah.. ;)

HYE ADOL IHSAN ;

terima kasih kembali.. :)

HYE AQUE ;

kt poWer point pun ada gak adjust color...more kalau nk masukkan watermark pun senang... kt picture manager tk boleh tak masukkan water mark.. :)

HYE PAKCIKLIE ;

ha...sy tk pernh try lak guna paint.. :)

HYE ANNA ;

kalau pandai guna photoshop..tak perlu dah guna power point ni...huhu.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE YATI ;

ada yg request...dgn senang hati sy buat...hehe.. :)

ikut la keselesaan kita kan..? :)

HYE EN ILHAM ;

snipping tool tu..mcm mana nak guna eh..? kena download software tu yer..?

HYE SHAHROM ;

cuba la nnti...utk blog kita juga.. :)

nabilah_2908 said...

HYE IKATANKASIHKU ;

erm...tak tau la...sy buat pun dgn cara manual..

kalau pandai guna PHOTOSHOP..mmg ada caranya...

cuba cari kat google.. ;)

ikatankasihku said...

tq...

~ yus ~ said...

salam kenal,

saya biasa guna photoshop aje..:)

diana said...

akak bab edit2 ni memang tak reti la..
selalu guna photoscape je..
photoshop susah sangt..

izan mama mia said...

belum pernah buat..sekali baca..rasa mcm susah sangat..nanti kena cuba ni..tq share

d0tbl0gsp0td0tk0m said...

TQ da info...

aku lagi le.. haram ..tak reti nak edit gambo.. asyik dok mintak tlg org je... huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...