Tuesday, April 05, 2011

KEPALA AYAM



Hello dear fwens..............wek

ha....nak tanya....apa perasaan you all...bila tengok dalam satu-satu lauk tu ada kepala ayam...rasa-rasanya...lalu tak you all nak makan...?wek



My Dad...cukup-cukup pantang kalau nampak kepala ayam mahupun kaki ayam dalam makanan...memang dia tak lalu makan punya lah...

My dad pernah cerita...masa mula-mula kawin dengan my mom dulu....masih duduk di Johor di rumah tok na & tok tan ( nenek & datuk)

time tu my mom keje..tinggal la my dad kat rumah....bila tiba waktu tengah hari.....tok na siapkan makanan tengah hari...



bila my dad buka je tudung saji......ada lauk gulai yang isi dalam nya bukan sahaja isi ayam....di serikan pula dengan dua ketul kepala ayam dengan mata yang separuh terbuka...terkulai layu dalam gulai tersebut...

" you look at me...I look at you..and we smile......."

begitu la kot dialog di antara my dad dengan kepala ayam itu...huhuhu...

nak menjaga hati ibu mertua punya pasal..my dad jamah la sikit gulai tu...walaupun tekak tak rela....lepas my mom balik...terus la mengadu...hehehe..

1 pengalaman yang my dad takkan lupakan sampai bila-bila....katanya..masih terbayang-bayang lagi rupa ayam itu...hehehe...



sayu jer tengok kepala ayam tu kan..? hehe..

sesetengah orang suka makan bahagian-bahagian pelik haiwan...macam kepala ayam..kaki ayam...kepala lembu...kepala kambing...lidah lembu...otak lembu...etc...haih macam-macam kan..??



you all pernah tak makan bahagian-bahagian pelik haiwan seperti mana yang I mention kat atas..or part2 yang lain ke...?

apa rasanya....sedap tak...??

meh la share dengan I.....ye

39 comments:

JunAina said...

satu part lagi yang perlu nabilah try, telur lembu jantan...pergghhh...kata orang kampun sedappppp...

dulu-dulu masa kat kampung kalau kenduri kawen mesti sembelih lembu. kalau kena yang sembelih lembu jantan memang berebut2 le orang yg buat kerja nak telur lembu, biasanya dia orang panggang...

tapi k.aina tak tau apa rasanya...hehehee...

cheema said...

haha..memang x pernah...hilang selera di buatnye....mcm mane la erk de org blh mkn part2 yg pelik tu....x dpt nk bayangkan kalo kite yg mkn.......

sahromnasrudin said...

memang sy tak makan mende2 pelik nie..baik makan hati heheheheee

redza said...

xpenah mkn kepala ayam..sup kaki ayam penah mkn

lalink7 said...

Nabilah..kepala AYAM? masyaALlah..kuku ayam pun dah geli apatah lagi kepalaa..huwaaaaaaaaaa...kalau husz mmg xlalu terus muntah..is..teruk kan..

tp husz suke makan lidah lembuu..sedappppppppppp gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....hehehe

nukilanaffiza... said...

hmm..pasal makan ni...saya kaki ayam still leh terima..kepala aduss...tk rela nk mkn...

paling kuat pun hati ayam,lembu saya makan la...lain2 tak berani cuba..takut ter uwekk... jer...

beautiful_rose said...

kaki ayam leher ayam boleh terima.kalo kepala ayam? loya tekak hilang langsung selera makan.







ada sesetengah org makan kulit lembu dan tapak kaki lembu.macam member aku dia org jawa,kulit lembu tu dia buat sambal.aku tak pernah rasa pun bila tau itu kulit lembu mmg tak sentuh.

Jeely jelly said...

kepale ayam ? ish ! saye pun x lalu tengok.. huhu
tapi2.. try lah makan paru lembu.. sedap ! lagi2 goreng garing :)

Kazaztan Team said...

tak pernah...kalu pernah pun tak tahu pun tu otak lembu ke lidah lembu ke...kalu dah jadi lauk selalu dah tak kenal rupe bentuk...

YanaMIB said...

ada eh org masak kepala ayam??? seriusssss saya baru tauuuuu..bahahaha...

ai mmg xmkn la bhg² pelik nih..tp klu dimsk dlm kuah, ai amek kuah je lah..hehe~ =)

nelly said...

teringat kecik2 suka ..
tapi pas ayah asyik takut2 kan , dah tak suka .
hahha

Prince Halilintar said...

prince pernah mkn lidah lembu,slps mak prince kate tu daging..padahal kene tipu dah masuk perut baru bgtaw..hehe

atty's said...

kty pun tk makan benda2 pelik ni ..
tp firdaus suka betul makan kaki ayam..terpaksa lah kty masak sup kaki ayam..kty masak asing2..huhuhuhuhu

peaNut said...

xpenah plak jmpa org masak ayam dgn kepala dia sekali.....kalau ada ponnn...confirm & sure x lalu nk makan..huhu

Judiene said...

Hahahaha.
Rasenye bukan ayah awak sorang je kot yang tak lalu makan.
Saya pon tak lalu.
Yuck!
Then ade pulak yang jenis suka makan lidah la, yang tu lagi la tak lalu.
Saya tak pernah try makan bahagian-bahagian haiwan yang pelik-pelik tu tapi my dad pernah try makan hati belut mentah.
Euuuwww!
Untuk perubatan katenye.
Last-last, tak sampai 2 jam, dia muntah balik.
Huhuhu.

qyqa said...

memang x makanlah organ pelik2..
lagipun mak x bagi mkan organ dalaman..hoho

aque said...

kalau cite pasal ayam...

fara memang x makan kepala ayam... tapi kat kampung.. pakcik2 makan.. so redha je... huhuhu

but.. fara mmg suke makan kaki ayam tongkeng ayam.. hahhahah....

Dilla Ady said...

kawan dilla penah makan otak lembu..dia ckp sedap macam telur ayam rase die..dilla kt sebelah rase nk pitam..huhu

dilla tak makan kaki ayam, kepala ayam lagi la..

tapi kalu kt lauk tu ade kaki ayam masih leh makan lagi, amik jek bahagian lain ayam..

CT NoArIzAh ArIs said...

Semua part tu sy tak boleh telan.. sgguplah x makan dr makan tapi kuar blk !!

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom terjah kami (klik entry terbaru) cherede

Ayam..
Bermacam ayam
Ada ayam kampung, ayam hutan, ayam siam
ayam turki, ayam belanda
Ayam Hutan, boleh terbang
Ayam kampung dalamlah reban
Ayam bandar di dalam pasar

Ibu..
Si ibu ayam
Telor sebijik
Riuh sekampung

Kata bidalan, berkaki ayam
kalau makan, ajak-ajak ayam.
Kalau nak tidur, tidur-tidur ayam
Kalau tak nampak itu rabun ayam

Makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng
Makan tongkeng ayam nanti mulut tak reti diam
Makan kepak ayam peha ayam dada ayam
Satu tak boleh makan jangan makan bulu ayam

Kepala ayam masak soop perrgghhhh tak sangup beb.. nak nyonyot kepala ayam tu

gadisBunga said...

saya cuma makan paru dan perut (yg buat kerabu tu) dan hati (kadang2). part lain, tlg jgn offer. tq. :D

M a W a D D a H said...

aisshh..xselera aku kalau ade kepala ayam...uhukkk....

tapi kaki ayam memang sedap dibuat sup atau digoreng...yummy..hehehe

::..daYa..:: said...

salam

Daya tak makan benda pelik2x nie,
kalau wat sup kaki ayam masih makan sup jew laa
kaki tak amek.

perut, limpa, lidah n sebagainya memang tak sentuh

d_tieah said...

Ape ntah rasa kepala ayam tu ek.. Hahaha.. Suka makan bontot ayam je.. Tu pun kalau dipanggang.. Dengan ade satu lagi bahagian entah tak ingat plak nama dia.. Hahaha..


Entry Terbaru : Alamak! Video 'Panas' Dah Tersebar..

Miss Tira said...

Sedut sum-sum dalam tulang lembu. Makan sup gearbox. Huhuhu.

adol ihsan said...

Salam :

Hihihi.. saya tak makan langsung kalau part2 haiwan ni..

Hempedu ke, hati ke, lidah ke, otak ke, Uisshh.. X mau la..

:)

Oasis said...

satu family saya tak makan kaki ayam. Xpernah nmpak pun setiap kali mak masak.

Pernah termakan kerabu kuku ayam masa kat Perlis dulu. Uwekkk...nak termuntah pun ada.

oya said...

lidah lembu ade rasa

ana ayesha said...

ngerile tengok otak lembu tu ....

organ dalaman sebaiknya tidak dimakan

kella said...

hadoi.. memang ilang selera terus laaa kalo tengok kepala ayam mata sedikit terbuka! hohohohoh...

hati lembu kadang kadang makan juga.. masak goreng kuyit dengan kacang panjang...

lama tak lepak umah nabilah ni..
semoga sihat sejahtera di sana... :)

pena said...

tak pernah jumpa lagi orang masak kepala ayam..

kalau leher ayam pena makan, kaki ayam tu pena makan kalau sebelum masak kuku tu dibuang dulu..

Along Tapa said...

ntah...aku telan jek semua...

balik johor tak try makan landak ke nabilah?haha...

Gorengbaek - Pesan ayah yang terbaik dari ladang

Hangit Habis dah - Korang ingat Dia pakai ke cara "CHEAP SALE" cenggitu??

Kerat Senget - Beberapa perkara tentang blog yang kita taktau...

Ati Masrif said...

tak pernah lg nmpak
kepala ayam dlm gulai...hihi

suka makan hati ayam..
sedappp.. digoreng :)

bunga said...

ee..cam xmakan jer..xlalu..lau xtahu mybe habis satu pinggan..haha..

BIONIC WOMEN said...

ooo..memang x makan kepala ayam, hati ayam, pedal ayam, kaki ayam dan sebagainya..makan isi ngan tulang ayam jer..tu pun tulang x telan..hahaha

pipoq said...

eksotik sungguh..hehehe..aku pun tak lalu gak nak makan part part yang terasa cam pelik ni..walaupun biasa untuk menyediakan masakan part part pelik ni, tapi tak boleh nak masuk mulut owh..

nabilah_2908 said...

Hye Guys....

hehe..mcm2 cerita..

kalau part paru lembu tu...I suka juga...perut ke...cuma part2 yg pelik2 je mcm tk boleh terima...

telur lembu..?? oh...tk pernh terfikir pun ada yg makan part tu..huhuh...

tk kisah la...jnji apa yg kita makan tu...halal..dan tidak memudaratkan kita.. :)

munna said...

setakat kaki ayam mmg selalu makan... tapi klu kepala ayam mmg tak lalu weh.. geli weh...

siti hafsah ica said...

Kat johor dh bese la sup ayam ade kepala skali..nk mkn, mkn...xnk mkn, suda...tp sy xpnah mkn pn.sepupu ckp kenyal2 dia pnye jambul tu....haha...
organ dalaman lmbu kalau dh masak, serupa je sume...lidah, perut, paru, telur,otak sume sdap klau kne cara masaknye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...