Monday, April 18, 2011

LAUK MALAS



Hello dear fwens....Happy Monday..!!!!hai

hari ni nak share dengan you all sejenis lauk yang I namakan sebagai LAUK MALAS...

ha...bila nampak perkataan LAUK MALAS ... apa lah agaknya yang bermain-main di fikiran you all eh...? hehehe...

ok lah...I tak mo main teka-teki dengan you all....meh tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk menghasilkan LAUK MALAS ..



bahan utama...adalah TELUR yer tuan-tuan dan puan-puan..

jagan bimbang...tiada telur tiruan di Malaysia...semuanya asli...wek

bahan berikut nya adalah....



sepertimana yang tertera dalam gambar di atas...bawang..cili dan kicap..

bawang dan cili dihiris...


http://www.addemoticons.com/emoticon/3d/AddEmoticons00112.gifCARA-CARA PENYEDIAAN

mula-mula....panaskan kuali...kemudian goreng le telur tersebut...goreng mata kerbau tau...

berapa banyak....?? terpulang la pada you all....kalau setakat makan sorang...sebiji or 2 biji..ok dah...



lepas tu....??

lepas dah goreng telur.....masukkan pula bawang dan cili merah yang telah dihiris tadi ke dalam kuali...

goreng seketika.....

lepas tu...??

masukkan kicap la pulak.....pandai-pandai la you all agak yupp...jangan 2 biji telur..sampai 1/2 botol kicap pulak...huhu...

kalau taknk kering sangat...masukkan sedikit air...

biarkan sekejap.....kemudian...tuangkan kicap itu di atas telur yang telah digoreng tadi...




taddaaaaaa.......siap...!!!

ini la LAUK MALAS

ha....macam mana...senang kan...?? tidak kira peringkat umur...semua boleh makan...huhu..

kalau bulan puasa...makan LAUK MALAS masa bersahur...memang la sangat menyelerakan..

" takkan makan lauk ni jer...??"

actually..my mom & my dad + DD pergi kenduri kawin kat Kuala Linggi...
so I tinggal sorang jer kat rumah..bila godek-godek fridge.....sambal ikan yang my mom masak semalam...masih banyak lagi....so I panaskan sambal ikan tu...then tambahkan jer la
LAUK MALAS sebagai pelengkap hidangan...



itu sajalah untuk perkongsian hari ini.....kepada yang belum mahir memasak..boleh try test masak lauk ni...sure menjadi....hehehee...

maaf ler....agak kurang pengisian sikit entri kali ni....asik tunjuk yang heavy je...kali ni..tunjuk yang mudah la pulak..


p/s : I suka makan telur goreng di mana bahagian kuningnya separuh masak...sedap....cair-cair gitu...you all pula macam mana...?

p/s/s : pagi ni I datang office jer....tengok2 ada something atas meja I...buatkan I tersenyum..sampai sekarang dok belek-belek...nak tau apa something tu...?? esok I story kat you all eh...la..la..la...lala

61 comments:

redza said...

yeeee betul tuuu...sedapppp...kuning telur separuh masak..pergghh

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

yupp..yupp..sedap.. :)

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

dpt adiah erk..teruja gak nak tahu apa isinya..tggu esok cam lama plak hehehehee

nabilah_2908 said...

HYE SAHROM ;

hehe..sabar la eh...x smpt nk snap2 lagi pun hadiah tu..ngee...(^_^)

Prince Halilintar said...

lauk malas tu sesuai la tuk org bujang mcm prince ni wat..kikiki

hmm..ape yg sampai kat atas meja nabila tu?xsabar nk taw ni..haish..musykil2!!!haha

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

hehehe...tu la pasal...ala...org bukan bujang pun boleh gak...kan..?

hahah...esok sy cite eh.. ;)

ana ayesha said...

lauk telur tu mmg boleh diterima semua, bukan sbb mudah dimasak tapi utk pelbagaikan hidangan. jemu jugak asyik mkn ikan, ayam jer

dpt hadiah dr secret admirer ker?apa agaknya?

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

ha...betul tu..hehe.. :)

secret admirer..? hahaha..bestnya la hai kalau betul2 jadi macam tu..

tidak lah...esok sy cite eh..? :)

aque said...

makanan...

fara lapo da... hahahhaha
lambat pulak pukol 1.. :(

nabilah_2908 said...

HYE FARA ;

hehehe..kesian dia...g la alas perut dulu...makan biskut ke.. ;)

Leeya Hezlin said...

best2..lagi2 ada cili tu..ehehe.. ^_^

Farhana Jafri said...

eh eh kak!! pnggan kite sme la!! hahahaha.. sme la.. suke gax mkan telur kuning yg sparuh msak.. sdap gile!! pastu cmpur ngn sos and kicap!! nyum3.. klau sya, lauk mlas, ikan goreng ngn telur msak kicap sos.. muehehehehe.. and sup goreng :P

nabilah_2908 said...

HYE LEEYA ;

hehehe...cili tu yg jadikan lauk malas ni pedas kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE FARHANA ;

pinggan free tu..hehehe.. :)

ha...ikan goreng...? itu kira rajin gak tu... :)

munna said...

lauk macam ni klu makan tgh panas dgn nasi panas mmg berselera ...

nabilah_2908 said...

HYE KAK MUNNA ;

errm..sedap tu...teringt masa jd student dulu...

time tgh kering..tkde duit..ni la lauk nya...

telur kicap + sambal belacan + nasi = RM 1.50 (^_^)

Dilla Ady said...

btul la tu nabilah, dilla pun suke kalu telur tu digoreng tgh2 nye tak brape masak..baru la cair di mulut gitu..hihihi


ni mesti hadiah dari AK kot..hihihi

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

sedap kan..? telur rebus pun...kalau dpt kuning tu cair2 pun sedap.. :)

esok sy cite..hehe.. ;)

YanaMIB said...

ai pn suka telur kuning yg cair² tu..nyum nyum..kdg² lauk mcm ni la yg paling sdp di kala kebosanan asek mkn heavy² je kan..hehe..sahur dgn ni mmg terbaekkk..msk ni je hari² utk dak encem..hahaha =P

aliesha kirana said...

sedap2.. telur memang feveret AK! heeheh..buat la hape pun.. wakakakaa... AK ske cmtu gak..spruh masak! heeheh..sedap...cair di mulut..ah nikmat!

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

alahai...kalau sesekali masak ok la...kesian En Ujang nnti... ;)

nabilah_2908 said...

HYE AK ;

hehehe....nnti kita boleh buat kenduri makan telur eh..? ramai juga yg sama selera dgn sy..best..best..best.. :)

HonEyBuNNy said...

fuhhh...sedappp tu lauk malas neh...sekarang jugak ila nak masaklauk cmne..makan lauk telur pun menyelerakan kan kan....

hysman said...

lauk malas ni la lauk feberet pokcik cik nabilah.. hahaha...
satu lg lauk feberet kentang, ikan bilis & bawang goreng sira dgn kicap..
perghhh mabeles..
penah mkn tak??
kehkehkeh

Finaz Jaafar said...

eh..lauk malas tu la yang sedap tau..
asek makan lauk rajin pun muak jugak

nabilah_2908 said...

HYE HONEY ;

hehe...masak jgn tak masak...makan lak dgn nasi panas..pergh..!! sedap.. :)

selamat memasak...resepi dah ada kan..kan..? hehe.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE HYSMAN ;

oh..kentang+ikan bilis+bawang...sedap juga tu....

lauk macma ni..time sahur..mmg laku...satu lagi..bila kt dlm fridge tu dah xde lauk nk di masak...jadi aje.. hehe.. :)

nabilah_2908 said...

HYE FINAZ ;

hehehe...betul tu Finaz.. :)

gadisBunga said...

lauk malas tu la yang selalu buat kantoi diet sebab tak tahan tengok..mesti nak makan nasi punye lah!

nabilah_2908 said...

HYE GADIS BUNGA ;

hehehe...sesekali makan..apa salahnya..lepas tu leh diet balik.. ;)

Siti Nurhayati Dollah said...

Lauk yang simple biasanya memang menyelerakan. Kalau lauk penuh satu meja, macam pening tak tahu nak makan mana satu.

lalink7 said...

uikk..lauk malas nie adalah lauk yang paling sedap dan mudah nak buat..sedapp gileee jugakk..ngeee..

xkisah lauk malas ke ape janji perut kenyang yetak? hehehe

nabilah_2908 said...

HYE YATI ;

yupp..kadang2 asik makan yg heavy pun muak juga kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE LALINK ;

hahaha..tul tu...even malas..ada juga effort nk memasak tu kan..? :)

Ati Masrif said...

kak ati pun suka telur
goreng separuh masak je

suka juga sambal telur :)

nabilah_2908 said...

HYE KAK ATI ;

kalau rajin sikit boleh buat sambal pulak kan kak..? hehe.. :)

IMANSHAH said...

baru nak merisik, tgk kakau macam ni takleh lah ..kebuluq cek

nabilah_2908 said...

HYE IMANSHAH ;

hahahaha....at least ada gak effort nk memasak.... :P

nelly said...

ni bukan malas !
ni rajin ..
lapar2 ~

nabilah_2908 said...

HYE NELLY ;

hehehe..kalau rajin...tak masak lauk ni... ;)

Miss Tira said...

Ini telur masak kicap. Hahaha, mana pulak lauk malas. Lauk malas adalah lauk yang beli kat kedai. Haha.

nabilah_2908 said...

HYE TIRA ;

hehehe...kalau ke kedai..satu hal lak nak keluar...tukar baju bagai..paling2 pun kena sarung tudung..dah banyk kerja dah tu... :)

En iLham said...

kire rajin lah tu kak..memasak gak..saya kalau lauk malas alamat beli kat kedai je lah..xpun terus makan kat c2..paling best drive thru je kat mcd...hehe..tu memang malas gile ah

Oasis said...

walaupun malas tapi sedap. Waaa...saya suke!

aNiS aNiSa said...

kalau tgh lapar,,,telur pn jadi sedap..

sbenarnya xsuka sgt telur n kuning telur tu..xtau napa huuu

latest entry : Doa Agar Dipermudahkan Segala Urusan

nabilah_2908 said...

HYE EN ILHAM ;

akk lagi tak kuasa nk keluar...kerja org rajin tu...mana nk salin baju...berjalan lagi...hehe..dok kt rumah jer..dah kira malas dah..hehe.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE OASIS ;

heheheh..kena malas sikit jer...kalau mls bnyk..tk makan la jwb nya.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ANIS ;

ikut org lah kan..? ada juga kawan yg tk gemar...kalau boleh dia nak masak betul2..

katanya geli... :)

azana said...

mak aih... sedap 2... kat asrama xde masak lauk malas ni....

balik umah br ada...hehe

::mak incik:: said...

k.nabila... lauk pemalas = lauk ostel... ngeeeeeee...... resipi senang tok dak2 ostel seperti fatin.. ngeeeeeeee...

nabilah_2908 said...

HYE AZANA ;

time sy study dulu...kat cafe ade je jual lauk ni..lauk ni akan jadi laku bila sedang kekeringan duit..hehe.. ;)

nabilah_2908 said...

HYE FATIN ;

senang...sedap lak tu kan...? boleh juga tukar kicap dengan sos..sedap gak.. :)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Nabilah lauk malas ko lauk yang akak suka.lagilah firdaus.sedap.telur forever sedap dari lauk yang sedap.

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

hehehe....kalau rajin..sy tk buat lauk ni... :)

semua org suka lauk ni kan kak..? simple dimple.. :)

Qistina Filzah said...

shuke telur bahagian kuning dier :-)

senydream said...

suke2 tentang lauk malas ni coz sy mmg tergolong lam golongan org2 y suke msk simple2 jek n cepat + senang..alaa senang creter PEMALAS!..haha2..mmg selalu buat pon cam ni mse duk hostel belajr dlu,hehe2..:)

cikpuanhady said...

tetap nampak menarik juga..pasti sedap ni..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

nabilah_2908 said...

HYE QISTINA ;

weeee..sama lah kita.. :)

nabilah_2908 said...

HYE SENYDREAM ;

bestnya boleh masak...time sy study dulu...xboleh masak...

kat cafe selalu jual lauk ni...bila pocket tgk kering...lauk ni la yg akan jd rebutan...cuba time ada duit...xde nya nk pandang...hehehe... :P

nabilah_2908 said...

HYE CIKPUANHADY ;

sedap je...telur+ kicap...budak2 pun suka.. :)

asliner said...

kite pun sangat suka akan telur goreng yang kuning cair..
kalau dapat telur separuh masak lagi best! =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...