Monday, April 04, 2011

REQUEST SI DD



Hye Fwens...........Happy Moday......!!!!senam

meh kita ikuti dialog pendek antara adik dan kakaknya....



Masa : 11.00 pg
Tarikh : 3 April 2011/Ahad
Lokasi : Ruang Tamu



Kakak : DD....hari ni nak makan apa...?

DD : erm....ayam ada tak...?

Kakak : ada....

DD : Ha.....masakkan ayam black paper boleh tak kak...?

Kakak : ok...ok...lagi ?

DD : lagi apa eh.....sayur bendi ada?

Kakak : tak tau.....pergi tanya Ibu....

DD : Ibu......ada beli sayur bendi tak...?

Ibu : ada.........

DD : nanti kakak goreng bendi tu eh.....

maka bermula sesi masak-memasak.........dan ini la hasilnya.........



Ayam Black Paper...

agak banyak minyak kan lauk ni..?

bukan I letak minyak banyak-banyak..tapi minyak tu datang dari ayam itu sendiri..

tau tak macam mana nak buat...?

mudah sesangat tau...

sediakan...

bawang merah dan putih + halia + black paper = kisar/tumbuk halus

dalam satu mangkuk..

masukkan ayam + gula + garam + bahan blender = perap seketika..

panas kan minyak...masukkan semua ke dalam kuali....tambah air sikit....

biarkan ia masak buat seketika...masukkan sedikit kicap + hirisan bawang...

siap...

see....mudah jer kan..??



bendi goreng kicap...

haih...dua-dua lauk ada kicap kan...?

DD punya pasal...layan kan saja......

itu jer...?? eh...ada lagi la...



ha....tau tak apa yg ada dalam piring tu...?

itu lah sambal pecal...

pernah dengar tak...? siapa yang biasa makan makanan Indonesia...tau la kot..

ala..macam kuah kacang juga..tapi lebih best...pedas-pedas sikit...sedap..!!




sambal pecal di datangkan khas dari Jokja Indonesia...

siapa bagi...??

ada program student exchange di UPM...dulu group si Adin ke Jokja...sekarang ni..student dari sana lak datang sini..tukar-tukar...

Sambal Pecal ni salahh satu buah tangan dari sana lah...

itu la menu kami semalam......semua favorite si DD..termasuk sambal pecal tu..huhu..

sebagai penutup..mari kita lihat aksi si DD tengah berangan dalam bilik dia...


si ulat buku......suka membaca...tapi bila suh baca sifir...?? haih..cukup-cukup dia tak gemar...

tak tau la dia berangan jadi apa..

Narrator kot....sebab dia baca dialog dalam komik Upin&Ipin tu...huhu..

yang tak tahan tu....batang penyapu dijadikan microphone stand...hehehe...wek


34 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

Rajin betoi kakak memsak bagus2, hehehe :)
I LEBIU USOP WILCHA, GELI TAK? GELI TAK?

d_tieah said...

Untung si DD ni.. Layanan cam puteri ek.. Hahaha.. Perghhh, sedap gila kot makanan tu.. Baru tengok gambar.. Belum rasa lagi.. Agagagaga..

*Nanti nak belajo masak ayam black pepper jugaklah..

Entry Terbaru 1 : Berkat Emak Undi ; Shaheizy Sam Bintang Paling Popular 2010
Entry Terbaru 2 : Keputusan Penuh Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010

En iLham said...

haha
rajin sungguh akak layan adik
kagum2

redza said...

wahh sedap tuuu

Judiene said...

Rajinnya dia masak.
Nampak sedap pulak tuh.
Nyum3..
Hehehe

:D

nelly said...

rajinnya !!
mesti sedap gila !!!

tq !

djambu puadovich said...

sambal pecal tu jawa sabak bernam pun boleh. takyah import pun xpe. hahaha

;)just kidding

Siti Nurhayati Dollah said...

Bertuah si DD dapat kakak yang pandai dan rajin memasak. Minta je, insyaAllah akan ditunaikan.


*Tengah hari macam ni, rasa lapar pulak tengok gambar makanan.

ana ayesha said...

hehe best tengok DD dgn aksinya pasti dia penghibur di rumah

rajin kakak DD masak, semua menu ada kicap mesti tak pedas

pipoq said...

ayam tu kalo tak nak kasik berminyak sangat buang je kulit dia tu..tapi part kulit tu pulak la yang sedap pun..hehehe

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

yup tak suka makan kulit ayam ... selalunya aku goreng ayam tu dulu baru masak kuah jirus ajer atas dia... beb sari bumi tu pernah nampak lah kat tempat aku aku nak try lerr lepas ni...


opppssss lagi satu aku ada bawak balik sos black papper MC D pasai aku nak wat masak ayam ni boleh tak pakai sos black papper Mc D ni...

Afzainizam said...

Beb aku nak tanya ko ..boleh tak ko ajarkan aku mcm mana nak tinggalkan link TAJUK ENTRI TERBARU kat bawah komen..

Contohnya:
macam yang kau buat tu bahagian bawah komen tu

jom ke APA KATA HATI pulak ;
REQUEST SI DD

almaklum aku ni buta IT tak reti lerrr bab-bab benda alah ni...

pasai aku tanya member aku dia cakap kalau guna blogspot.takleh buat.. kalau nak buat cam tu kena dot com baru leh buat. betoi kerrr

boleh tak... boleh tak....

gadisBunga said...

uish...calon menantu sapa la ni agaknya ek? uhhuhuh~

mykhalis said...

naik saham ni..hehe.. tengok pada rupe dah sedap dah..takde testimoni pemakan ke?hehe

hottest entry di blog khalis :
Ada apa dengan DARA

Qaseh dalia adelia said...

beznye kakak masak sedap..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Singgah...hottest entry..

tip tip menghalau semut atau lipas

Amni said...

comel la sik kecik ni... hehehe... kalau kat umah, amni cuma melayan si anak2 sedara.. ada2 je permintaan.. tapi kalau bab masak, surrender la.. hahaha...

YanaMIB said...

gila ah DD jd mem besar...order je lauk akak dia tlg masakkan..nk jd adek nabilah jugak bolehhhh?? *wink wink* =P

Dilla Ady said...

huhuhu...chomel okeh aksi DD..

sib baik ade kakak pandai masak cam nabilah...

aliesha kirana said...

haahaah..comel la DD.. hahahah.. sedapynyeee lauk2 tu..aishh.setiap hari isnin, nabilah buat AK terliur.teheee...

Miss Tira said...

ERm, sedapnya lauk tu. Pandai Cik Nabilah masak ye. Makin sihatlah DD. Waaa, DD macam nak masuk AF je tu. Ada bakat. Haha.

aque said...

wah senangnye nak wat ayam black paper.. nthanks tok resepi :)

dd cute sungguh dgn mic nye....

pena said...

comel btul aksi DD.. hehe

tringat ayam black pepper dkat kafe kolej dulu..

M a W a D D a H said...

senang dan nmpk sedap la ayam black pepper tu..boleh la dicuba nati...

comel jer gmbr last tu..

KaiSHu_HaiKaL said...

erm..aah keje gomen kat kelantan.. comei la aksi si DD tu..kakak dia pown bagus rajin melayan adik.

Farhana Jafri said...

untung la DD dpat kkak cm siz nabila.. mnx je.. cnfirm dpat.. hehe ad bkat trpndam la tu nk dubbing suara tuk kartun.. kekeke

Oasis said...

Kalau inilah menu tengahari tadi, dah tentu saya berselera untuk makan. tak delah sampai menangis2 sambil makan nasi. Malu plak kat mamak tadi. huhuhu

aNiS aNiSa said...

dd yang comel!!

boley plak pnyapu jd mic ek hehehe..klakar...awk ajar ka?=p

latest entry : Kawen Sebelum atau Selepas Belajar???

fyna said...

waaaaa....sedapnye..






jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/

bunga said...

wah..nampak sedap..nape bunga tengok semua pandai mask..nak belajar masak gak..haha..

nabilah_2908 said...

Hye Guys..

ramai kata untung si DD kan..? haha..

boleh la dikatakan macam tu..nak kata rajin ikut permintaan dia..tgk mood juga...kalau rajin..maka rajin lah.. :)

utk kali ni..agak buntu nak masak apa...sj tnya dia nak makan apa..

kebetulan...apa yg dia nak makan..semua ada..tu yg layan kan saja.... ;)

lalink7 said...

wahh bestnyee jadi adik Nabilah..

nak request jugak boleh ke hujung minggu niee? ehhehehe..mesti pengsan nabilah kalau kite jadi adik Nabilah kan? hahahah =))

Prince Halilintar said...

wah..sedap2 masakan nabilah ni..untung DD dpt kakak mcm nabilah =)

peaNut said...

alahaiii...bendi tu memanggil2 laaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...