Tuesday, May 31, 2011

1 HUSBAN 4 WIVES




Hyeeee..............hai

ada satu perkara yang I nak share kan dengan you all....dalam erti kata lain...mahukan pendapat you all lah tentang isu ini...

I tak habis fikir...mencari jawapan....huhuh...



nak tanya you all ni...

emo12 apa perasaan Si Isteri..bila Si Suami nak kawin lagi....? lagi..lagi bila Si Suami nak berkahwin untuk kali ke empat...??

emo12 mungkin isteri pertama....dah lali....so..dia relax je....macam mana pula dengan isteri yang ke 2....lagi-lagi yang ke 3.....apa perasaan dia eh...??

emo12 apa pula perasaan bakal isteri ke 4.....sanggup berkongsi kasih dengan madu-madu dia yang lain....?

emo12 perasaan keluarga mertua.....?? sanggup la pulak...bagi anak dia kawin dengan suami orang....

emo12 bagi Si Suami....adakah anda yakin yang anda mampu berlaku adil...seadil-adilnya...???



macam kes Salleh Yakob la you all.....
tapi....usah perktikaikan kisah dia....kita tak tau kan...huhu..


kita cerita secara umum...terutama di kalangan perempuan...

I cuba letakkan diri I dalam situasi di atas.......hmmm.....sedangkan bila kita tau kekasih kita menduakan kita...kita dah marah...sakit hati...ini kan pula suami....nak kawin lagi.....aduhai...tak terbayang...betapa luluhnya hati....huhu....

pendapat youall macam mana eh...?



bagi yang perempuan...sanggup ke hidup bermadu......? meh kongsi-kongsikan....pang

kalau tanya pada I....sejujurnya...memang I tak sanggup....hati ni tak kuat tuk berkongsi kasih...huhuhu.....

41 comments:

zaril said...

saya pun tengah memikir macam mana perasaan sang isteri2.. huhuhuhu

Firdaus Shah said...

x pyh risau...kt pdg mahsyar,prmpuan yg mmbenarkan suaminya berkwin lbih dr 1 akan dpt payung emas...nikmat tu..

aque said...

bg fara kalo suami tu mampu.. (kayo bebeno ) fara x halang die kawen lebih.. tipu la kalo x keciwe.. nak wat macam mane... huhuhu

tapi kalo makan pown dok tumpang2 bini.. anak skolah pown bini yang uroskan.. mmg makan parang la... hahhaha...

YanaMIB said...

klu pendpt ai pn x sanggup nyah kongsi² cinta + kasih syg ni..haha..tp klu nk compare dgn salleh yaakub, dia ni mcm sgt adil je..ilmu agama pn kuat..so xde pertikaian di situ =)

yg ai tahu dan faham, isteri xleh halang keinginan somi nk kawen 4..dosa woo nk halang2 somi..dlm quran pn ada sebut psl somi halal kahwin 2,3,4..maybe klu somi isteri fhm dgn suruhan Allah xjd mslh kut nk bermadu-madu ni..

apa2 pun ai mmg xleh aa madu madi nih..huhu~ sedih tau! T__T

Cik Ina Do do Cheng said...

akak tak baik mana, tang tu tak boleh nak terima. memang sah bantah , atau cerai, memang dah cakap awal-awal, suamu akak pun dah paham ngan situasi tu.Baik akak kasih sayang tak boleh dibahagi kecuali ngan anak dan family. Akak tak nak hipokrit diluar nampak ketawa didalam pedih yang amat.

Ainul Hayat said...

HUHU...saya tak rela untuk bermadu2 nih.

❤NazirahMoktar❤ said...

itu perasaan masing2 jugak..kalo saya, saya tak sanggup..tpi akan datang kite tak tau.asalkan suami adil, dapat didik isteri2 dia supaya boleh kongsi kasih, nikmat la rumah tangga tu. tu pendapat saya la.tpi kalau kena batang hidung sendiri, mau teriak je kejenye,heheh

d_tieah said...

Semua tu pun aku takde jawapan.. Tapi aku rasa dorang ni penuh kesabaran lah.. Tapi kan,, sebok orang perkatakan pasal satu video di mana orang tanya isteri Salleh Yaacob ni,, tapi si Salleh plak yang over menjawab.. Adoi.. Tak tengok lagi tapi orang dok cita.. Mmmmmm..

Entry Terbaru : Cerita Basi Nabil Terselamat dan Salma Juara Mentor

Amni said...

tak sanggup... dah la amni kuat cemburu... tapi poligami ni sebenarnya baik untuk kedua-dua lelaki dan perempuan kalau ikut gaya yang betul..=)

redza said...

klu sy mmg xmampu nk berlaku adil...isteri sorang je cukuplah

hurmmm ni yg rasa nk kawen laju2 nih huuuuu

lalink7 said...

same la nabilah..husz pun tak sanggup..tak suka berkongsi....iskk..macam perit ko nak tanggung semua2 nyaa walaupun bakal suami tue kaya giler..tak sanggup =(

nukilanaffiza... said...

hmm..ini topic utk pompuan yang jawab....ekekekek..

bagi saya cik nabilah..cukuplah sekadar seorang isteri sebab kita tak pasti adakah kita ni mampu utk bersikap adil?????

bukan senang nak adil dlm rumahtangga....perkara mudah utk dapat dosa kering adalah bila tk adil dlm rumahtangga....

so, bagi saya jauhkanlah....

nabilah_2908 said...

HYE ZARIL ;

cuba letakkan diri kamu dalam diri isteri2 dia yg lain...ikhlaskah mereka..? huhu...

HYE FIRDAUS ;

jwpn standard dari org lelaki...payung emas..payung emas...hati yg menanggung...huhu...

HYE AQUE ;

yupp...walaupun laki tu meggunung hartanya...hati ttp tersentuh..sbb terpaksa berkongsi... ;)

hanya perempuan akan memahami hati perempuan kan..? :)

atty's said...

bak kata nabilah isteri pertama mmg dah lali sangat2..dah tak heran ..

tp bini no 2-3 memang akan terluka..

dan bini no 4 , apa ler perasaan kan ..amik hak org..time tu baru bini2 no 2-3 rasa mcmana bini no 1 rasa..

tp kalo betul kaya raya ..kty tak kisah lagi..janji bulan2 laki ku mampu masuk kan duit cukup utk shoping bagai palng kurang 50k dalam account setiap bulan ..kalo kurang mampu ..baik lupakan je..hahhahaha..tak sanggup rasanya ..dah ler kurang kasih sayang , kang kurang lak mcm2 lagi ..

CT NoArIzAh ArIs said...

Hehe..soalan maut namanya ni billa..klau akklah kan terus terang tak mahu di madu2kan mkn madu pun aku tak gemar inikan pulak nak bermadu.. akk lbh kenal siapa hubby akk dan akk tahu dia tak mungkin leh berlaku adil klau ada lebih isteri.

Sebelum kahwin lehlah ckp semua boleh dh kahwin mcm2 lak alasannya.. dh byk contoh2nya kan?

aliesha kirana said...

AK lebih rela diceraikan dr dimadu.. sobss..tak sanggup berkongsi kasih.. tp kalaulah sebabnya munasabah, mcm AK xleh ngandung ke, AK akan consider utk izinkan. heheeh..

tp mintak2 dijauhkan laaa... haishh...hehe.

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

kalau sentuh bab agama..yupp..mmg agama membenarkan...

tp kalau sentuh bab hati n perasaan...tak snggup kan berkongsi..huhu... senyum di luar..dlm hati....berdarah... ;)

HYE KAK INA ;

setuju dgn akak...buat apa nk hipokrit..nnti makan diri sndiri... :)

HYE AINUL ;

sama lah....namun...jika keadaan memaksa...cth la...sy tk boleh hidup lama...tak boleh bagi anak...baru la sy pertimbngkn...jika sy dh berikan segalanya..tpi masih nk cari lain...hmmm....tak tau la nk kata apa....

nabilah_2908 said...

HYE NAZIRAH ;

yupp..persoalannya di sini..mampu kah si suami berlaku adil.. :)

HYE D_TIEAH ;

yupp....tinggi betul kesabaran mereka...kagum..kalau sy jd salah seorang isteri salleh yakob tu...mmg sy dah minta cerai... :)

pasal video tu...tk pernh dgr lak... ;)

nabilah_2908 said...

HYE AMNI ;

kalau sntuh bab agama..mmg di benarkan...kalau sntuh bab hati & perasaan...? huhu...

HYE MR RED ;

pihak lelaki dah bersuara...see...Mr Red sndiri mengaku...tak mampu nak berlaku adil...huhuhu...

cukup la 1 kan Mr Red..xde la pening...kena layan mcm2 kerenah..hehe..

ha...apa lagi..g la kawin cepat2.. :)

HYE LALINK ;

yupp...hati & perasaan...tak boleh digntikan dgn wang ringgit... :)

nabilah_2908 said...

HYE NUKILANAFFIZA ;

hmm...betul tu....bertambah besar tanggungjawab..kalau beristeri lebih dari 1..di akhirat nnti..nak jawab apa..sekiranya tak mampu berlaku adil kan..? :)

HYE ATTYS ;

mcm syrat yg ibu sy letak kat ayah sy...boleh nak kawin lain..jnji dalam akaun tiap2 bulang..paling sikit 10 ribu....huhu...

HYE CT ;

yupp..yupp...bnyk dah contoh...isteri tua hidup merana...isteri no 2..tk hidup aman sbb selalu kena serang dgn bini no 1..

ish...takutkan kak...minta2 la di jauhkan.... :)

HYE AK ;

gelak-gelak bila baca komen AK...kita sama lah...hehehe..

itu juga yg yg bermain2 dlm kepala ni... ;)

munna said...

kalau boleh mmg taknak benda ni jadi pada kak munna dan ahli keluarga

CikGadis said...

tabik sgt dgn isteri2 de. bley berkawan lg tue huhu

cik zaza said...

kalau sy, sy tak sanggup berkongsi kasih. bukan tak mahu payung emas cuma tak mampu.

Dilla Ady said...

hmmm...mungkin diorang duk kejar payung emas kot...huhu

tp kalu tanye dilla pun...hepppp! mane buleh!

Ati Masrif said...

minta di jauhkan benda2
mcm gini jadi pd kita dan
anak2 kita...

orang perangai mcm pakcik tu
kalau di bagi kuota 10 pun
pasti dia bedal semua..uhhh

Kakzakie said...

Entahlah buat kakak memang sukar untuk menerima walau tahu suami sekadar pinjaman di dunia. Iman tak kuat lagi. Kakak sanggup berdikari dari berkongsi. Jauhkanlah....

HonEyBuNNy said...

no koemn la ila..

xtau nak kata apa....sebab ila pun xsanggop idop bermadu lagi...huwawwa..macam ila pernah bermadu ja sblm neh..ehhe...aahh..bermadu dlm bercinta...

minta simpang la kalau bila dah kawin nti..uhuhu

ikatankasihku said...

tak reti nak komen bab2 ni..tapi i mmg tak like madu2 ni....respect kat bini2 sy yg berjiwa kental.... :)

Tapak Kaki said...

best jugak baca komen korang semua ni.. jawapan semua ramai yang sama.hehe.. aku lak tak mau komen...

ekin mahmud said...

bagi aku kan..aku cemburu sgt2..kadang2 sampai cemburu buta..huhuu..ni masa muda lah..

pikir2....

kalau dah tua2 nanti kalau lah suami aku mampu nak menampung 4 org isteri...xda masalah..kawenlah..janji tiap2 bulan aku dapat duit..nak lebih punya

hahahhahaha...

asliner said...

tidak pasti..
mybe can..
maybe not..

but for sure most of thm tak sanggup..=)

*Miss Syahnia* said...

mmg kita tak boleh nk
ptikaikan..mngkin mereka ada
sbab tersendiri secara pribadi
so, doakn mereka bhgia ke akhir
hayat..

tp bg ain,
ain tak sangguupppp nk bmadu
mcm ni takmo share2 cinta
~__~ hrp dijauhkan

Papa Mifz said...

pada si suami mcm papa mifz mmg respek la kat SY nih...tp bukan makna papa mifz akan ikut jejak nye lak eh..hehe x mampu den...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bukan senang nak berlaku adil..kalaupon ada perempuan yg izinkan suami kawen lg mungkin sbb x mampu bg zuriat..tp kebanyakan perempuan berat nak berkongsi suami sbb lelaki selalunya x adil..

yoro okino said...

xsanggup walupon skit share kasih syg..=P
btw..nice blog~

Siti Nurhayati Dollah said...

Jadikan kun fayakun sebagai prinsip, kita takkan banyak mempersoalkan banyak perkara :)


Kadang2 perkara yang kita tidak mahu, kita dihadapkan ujian untuk berhadapan dengannya. :)

gadisBunga said...

saya tak sanggup bermadu, dan saya takkan biarkan org lain bermadu disebabkan saya...

daddyzkool said...

sebenarnya bukan senang...umpama memiliki 4 biji kereta...masak2...nak bayar bulan2,mana nak bayar servis lagi ...akhir tahun roadtax insuran pulak....superman jer yg layak kahwin 4! SY tu superman...hehe!

zEri sAfEerA said...

haisy,,, x sanggup. tp xtau lah bila dah kawen nanti jd sanggup plak. hekhek :D

senydream said...

pengsan sat bce entry ni..mintk dijauhkan la dimadukan ni,mmg xsanggup..amin..
sengsara seh..:(

nabil said...

yang post komen ni semua perempuan bertudung tp iman diorg masih tak kuat
mane pergi cntoh wanitam muslimah bertudng??come on la
dekat syurga pon korang akan dimadu jugak
tapi dengan bidadari syurga yg sedang menunggu suami korang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...