Thursday, May 05, 2011

CONVERT HARDCOPY TO SOFTCOPY



Hye...hye...hyeee...........hai

ok lah kan...tajuk dalam Bahasa Inggeris...isi kandungan dalam Bahasa Melayu....? I tak tau la nak traslate dalam Bahasa Melayu..dalam ertikata lain..susunan bahasa yang betul...huhu...



well..minggu yang lepas-lepas kan I busy siap kan tender.... Tender yang I siapkan ni agak old fashion sikit...dia bagi form untuk di isi...tapi taknak tulisan tangan....harus bertaip....

zaman sekarang mana ada orang guna mesin taip lagi...tul tak...? nak adjust2 sendiri..jenuh+ banyak kerja....



so....terus lah tanya Pakcik Google.....and alhamdulillah....dapat juga penyelesaiannya....mahu tahu macam mana...?

jom ikuti step-step yang mudah ni...

emo10STEP PERTAMA

scan dulu dokumen(hardcopy) yang youall nak convert kan menjadi softcopy

emo10STEP KEDUA

pergi kat Microsoft Office...cari Microsoft Office OneNote...



tak nampak...?? takpe..tengok yang ni lak...



ha...bila dah jumpa..terus la click....

emo10STEP KETIGA



ha...you all akan di bawa ke sini...

kalau ada masa...explore la 1 by 1 yupp...I pun tak habis lagi explore...

emo10STEP KEEMPAT



tadi kan dah siap-siap scan dokumen tu kan...?

so sekarang ni...kita akan masukkan dokumen yang dah di scan tu..dengan cara...

Insert >Pictures > From Files



pilih dokumen yang nak di convert tu yupp...



maka...tertera la macam ni....

emo10STEP KELIMA

buka siap-siap Microsoft Word...

kemudian....



right click pada imej yang tertera di dada Microsoft Office OneNote



pilih Copy Text from Picture

pergi ke Microsoft Word yang kita dah buka siap-siap tadi..



pastekan di Microsoft Word..

tadaaaa.......siap..!!

you all cuma edit-edit la..macam spacing...spelling...susun semula...

saje jer la I share tutor ni..I pun baru belajar....moga-moga memberikan manfaat pada you all semua...

ha.....you all ada cara lain tak selain dari guna cara ni...? meh la share...mana tau cara yang you all guna tu lebih mudah....pang

special thanks to : www.taufiksm.com

37 comments:

aque said...

wow!!! boleh buat mcm nie yew....
thanks akak.....

tutor yang sangat menarik.....

kone try nie.. hehhehe

cik saba said...

bgus tutorial ni..sbb orng yg keje mcm sy ni mmang slalu kene buat tender dan kene la menaip..lpas ni x yah la taip2 lg..hihihi..

mekasih yer..:)

redza said...

pernah gak wat camni...rasanya cara ni la yg paling mudah

klu tau cara lain nabilah share lah ye

lalink7 said...

wahhh...mekasih nabilahh...bestnyeee...dah tauu dah..ketinggalan zaman betul la diriku inii..hehehe..thanks a lot..tak pyh susah2 pasnii..heehehe


=))

Nora said...

oooo pakai OneNote boleh ekk... Bolehlah explore lepas ni...

Prince Halilintar said...

wah..prince pon xtaw ni..idea dan ilmu yg berguna ni..nanti klu kene wat mcm ni blh la apply cara ni kan..thank a lot nabilah sharekan info ni =)

d_tieah said...

Memang menarik lah.. Info yang bagus.. Before cuti exam hari tu ade kena taip proposal.. Takde soft copy jadi kenalah taip satu2.. Camtu rupanya.. Huhh.. Sabor jelah..



Entry Terbaru : Cara Dapat Topup Free Secara Berhemah

pipoq said...

ooooo..gitu ye..walaupun tak berkaitan dengan kerja tapi info camni memang berguna jugak untuk masa depan ni..

nabilah_2908 said...

HYE FARA ;

good luck dear... ;)

HYE CIK SABA ;

peningkan siapkan tender...hehe..kasih mu kuterima.. ;)

HYE MR RED ;

ok...kalau ada cara lain..sy share.. :)

HYE LALINK ;

sy pun baru tau gak..hehehe...

kongsi2 ilmu kan..? :)

nabilah_2908 said...

HYE NORA ;

yupp....sy tak habis explore lg fungsi2 lain dalam OneNote ni.. :)

HYE PRINCE ;

kasih mu ku terima...sama2 kongsi ilmu..;)

HYE D_TIEAH ;

Ya Allah...sure jenuh menaip 1 by 1 kan....xpe..lepas ni boleh cuba cara ni.. ;)

tp kalau dalam BM kena check spelling betul2 la... ;)

HYE PIPOQ ;

yupp...kot2 perlu gunakan keadeh mcm ni...dah tau... ;)

ikatankasihku said...

tq nabilah...dpt lagi ilmu baru hari ni.....

aliesha kirana said...

wahhh! thanks nabilah.. AK baru tau.. haahah.. slme ni jenuh pk caranya..heheeh..

nabilah_2908 said...

HYE IKATAN KASIHKU ;

welkem..welkem...kongsi2 ilmu.. :)

HYE AK ;

welkem....masa boss suh buat pun..jenuh fikir mcm mn la gayanya nk setting bagai...

ada la pulak Boss suh cari typist yg dok bawa pokok..suh taipkan..haih..lagi tkde kerja..

bila tanya pakcik google...ha....selesai masalah... ;)

HonEyBuNNy said...

bermanfaat neh...boleh la ila belajar2 apply nanti kalau bosan2...hehe...

thanks nabilah....;-)

cik azeya said...

wahhh. baru tawu. thanks share nabilah. :)

ana ayesha said...

hoho good tuto nabilah

ni amat berguna bila nak siapkan paper tapi tak de plak programe tu nak kena mintak tolong IT unit

CT NoArIzAh ArIs said...

Tu yg bagusnya ada pak cik gugell ni kan... TQ nabila share info ni leh di guna pakaikan nnt.

Sila jenguk Sup ikan kejora bintang sy lak..hehe!!

nabilah_2908 said...

HYE HONEY ;

kalau free...boleh la digodek2 yupp..sy suka buat aktiviti godek2 ni..and suak sngt bila kita dpt tau perkara yg baru.. :)

HYE CIK AZEYA ;

welkem dear... :)

HYE ANA ;

xpe...lain kali..boleh try cara ni.. ;)

HYE CT NORARIZAH ;

oh...folower Kella juga yer...bagus la.. :)

alamak....entri makan yer..kena tunggu sy lunch dulu...hehe...kalau tk nnti tak tahan lapo... ;)

nelly said...

inilah zaman IT ^^

❤NazirahMoktar❤ said...

wahhhh, tak pernah tahu pon..time kasih kak ajar..nanti leh la refer balik tutor ni kalau nak buat kan.. :)

asliner said...

wah..
ini boleh buat preparation untuk kerja nnti..
tq kak! =)

nabilah_2908 said...

HYE NELLY ;

yupp....maklumat di hujung jari.. :)

HYE NAZIRAH ;

welkemm...akak pun baru tau... :)

HYE ASLINER ;

yupp...bila memerlukan..boleh apply cara ni... :)

nunama said...

waaaah!! seyes! terkedu jap. kagum la!. hehehe.

pasni, xyah da susah2. kui3.

Sangat bagus ini tutorial. Thanx Kak Nabilah and taufiksm. (n_n)

Ati Masrif said...

kak ati dtg lagi nk belajar

lepas kepala dah ok ye cayang :)

Dilla Ady said...

bagusnye tutorial nih...

dilla ade gak kena wat tender yg kena bertaip tapi ofis cabuk nih mane nk ade mesin taip..nk kena upah org taip...last2 bos ckp leceh, tulis jek...hmmm...pasal tu la kot tak dapat job...hahahah

Farhana Jafri said...

xkeje lg.. so xtau la bab2 ni.. hik3.. have a nice day siz nabila! dh lme xsnggah sni.. :P

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

tuto yg bergunaa!! wah..anna pn x pena tfkr bt bgini :)

nabilah_2908 said...

HYE NUR ;

akak pun baru tau gak ni...huhu..sama2 lah kita berkongsi ilmu... :)

HYE KAK ATI ;

alahai....kesiannya dia...get well soon kak... :)

nabilah_2908 said...

HYE DILLA ;

zmn skrg mana ada guna mesin taip lagi...semua komputer...

seje je kan...nk nyiksa org...huhu.. ;)

HYE FARHANA ;

nk copy notes pun boleh dear... :)

HYE ANNA ;

yupp..best kan pakcik google..serba tahu... :)

*luv Syahnia* said...

tak tahu sblum ni..
skang baru taw..hihi

nabilah_2908 said...

HYE LUV SYAHNIA ;

sama lah kita....skrg dh tau..mudah la kerja kan..?

tp ada juga keburukkannya...memudahkan org palagiat hasil kerja org lain....

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Thanks Nabilah, ko banyak buat tutorial yang menyenang kerja akak dan orang lai. banyak akak ambik tutorial yang nabilah wat, salah satunya baca komen melalui emel.

Siti Nurhayati Dollah said...

Bagus Nabilah. :D Kongsi ilmu. Nanti bila orang yang perlukan dan google, senang lah keja dia sikit.

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy cat spray dashboard kereta

nampaknya banyak benda aku tak tau dari yang tau... aku ni agak lembab dalam IT dulu aku tak belajar sekarang ni baru sikit-sikit belajar... al maklumlah kurang pendedahan sikit lah

KUREKURE COMEL said...

ya allah..mina baru tau..hehehe...
naif betul mina....tq nabilah

Cikgu Fikri said...

wah..
baru tahu ada cara ni..
thanks.. :)

WanDa SaHida said...

sy xde onenote...camne ek?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...