Thursday, May 12, 2011

CONVERT PDF DOCUMENT TO MICROSOFT WORD



Hello fwens.....hai

masih ingat lagi tak dengan entri ini CONVERT HARDCOPY TO SOFTCOPY ??

bila tengok keyword kat Nuffnang...tak sangka...ramai juga yang mencari tentang ni...syukur lah..sedikit sebanyak I dapat membantu.....

ok....kali ni...nak ajar you all pulak...macam mana nak convert document dalam bentuk pdf ke dalam microsoft word...




kerja di bahagian Admin & Management ni...memang banyak la bermain dengan dengan benda alah ni semua...

biasanya customer akan emailkan pada kami senarai barang yang ingin dijual...mereka minta buat quotation...biasanya customer suka emailkan list dalam bentuk pdf...


contoh....

so..bila nak buat quotation...agak payah...bila mana list tu panjang...jenuh nak salin semula...

maka...ini lah jalan penyelesaiannya....

convertkan sahaja pdf itu ke microsoft word...

dengan cara.............



pergi ke web ni dulu yer....right click pada gambar di atas..

youall tak perlu risau.....sebab web ini menyediakan service free....simple dan pantas..



STEP 1

masukkan document pdf youall...

STEP 2

pilih DOC

STEP 3

masukkan alamat email..

simple jer kan...?



bila keluar paparan ini..bermakna dokument youall sedang di convert kan..

selang beberapa minit..cuba check email....




see...sekejap je...

and you all jangan risau.....web ni takkan menghantar email pelik-pelik (iklan, spam)...


dah dapat..apa tunggu lagi...cepat-cepat la download...



tadaaaa.........begini la rupa nya..

kerja-kerja mengedit dah boleh di mulakan...

macam mana...simple tak..??

selamat mencuba....!!
jika ada sebarang pertanyaan...jangan malu..jangan segan..tanya jer yupp..


PERINGATAN!! :

tujuan I share cara ini..untuk memudahkan kerja kita...jangan pula you all gunakan cara ini untuk menciplak hasil kerja orang yer....
gunakan lah kemudahan teknologi pada jalan yang betul...pang


p/s: you all ada cara lain tak....meh share meh..........

39 comments:

Amni said...

owh... serius boleh rupanya... selalunya kitorang buat baru je... susah giler nak copy paste tak boleh kan... haa... lepas ni lebih senang la budak2 office ni nak buat kerja... hoho

nabilah_2908 said...

HYE AMNI ;

yupp....masa sy study dulu pun bnyk bergelumang dgn pdf doc ni...

kalau la dari dulu tau..sure mudah nak siappakan final projek sy..huhu.. ;)

lalink7 said...

wahhhhh...sangat sonang la Nabilah..rupenyee ade yang laman sesawang utk tukar menukar nie...hmmm memang bestt...

gadisBunga said...

wahhh..tips yg sgt berguna...tengkiu! mmg susah la bila dapat docs dalam pdf. nak copy balik tu berejam!

nabilah_2908 said...

HYE LALINK ;

yupp...yupp...syg pakcik google ketat-ketak....tnya apa saja..semua dia tau..hehe... :)

HYE GADISBUNGA ;

tul tu GB...membuang masa... ;)

redza said...

zaman dh canggih..semua boleh haha

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

yesszaaa........ ;)

ikatankasihku said...

tq share nabilah, sgt2 berguna sebab mmg sy pun ari2 buat quotation guna pdf format, tapi kdg2 customer nak manual nyer....kenala type balik..eeemmmm

Dilla Ady said...

satu lagi info yg sgt bagus nabilah..

setakat nih takde lagi customer bagi ngarut2 camni..kalu ade, senang jek leh refer tutor nabilah nih..

aque said...

terbaik la akak... besh....
n3 kali niew... mmg sangat2 membantu... ^_^

Prince Halilintar said...

hah..boleh komen pon..

owh blh juak eh convert ke word dari pdf..ok, berguna ni..tq =)

Ati Masrif said...

thanks nabilah cayang

kak ati suka belajar benda baru

selalu2lah buat cam gini ye :)

nunama said...

waaah!! bestnye. hehe.

good job Kak Nabilah. :)

Thanx for sharing this. really helpful. (n_n)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
diy bumbung kereta karat

PDF doc ni aku baru tau macam mana nak gunakannya.... yelah aku ni akgakprimitif sikit tu lahhhh kalau ko tak ajar aku tak tau pun.... thanks yerrrr

nukilanaffiza... said...

wah..cik nabilah...thanks for da info..memang mencari gak info ni sebab kalau dapat maklumat dlm bentuk pdf susah nk convert dan nak edit...so kena la copy satu persatu...rupa2nya ada cara mudah...saya mesti pilih!!!!

heheheh...thanks...

nabilah_2908 said...

HYE IKATANKASIHKU ;

yupp..sy pun selalu gak kena macam tu... :)

HYE DILLA ;

hehehe...xde la pelik...biasanya customer hntar dlm bntk pdf bila bnayk...hntr 1 by 1..berat... ;)

HYE FARA ;

gunakan lah bila diperlukan yupp.. :)

HYE PRINCE ;

zmn skrg...nothing is impossible..hehehe.. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAK ATI ;

sma2 lah kita belajar..kongsi2 ilmu.. :)

HYE NUR ;

terima kasih kembali... :)

HYE AFZAINIZAM ;

hehehe..ada lak ckp mcm tu..sy pun masih juga belajar lagi..sama2 lah kita kongsi ilmu..

En Afzainizam share pasal kete...sy share pasal ni pulak..hehe.. :)

HYE NUKILANAFFIZA ;

hehehe..selamat mencuba... :)

kella said...

wah! best ni! sangat berguna! terima kasih nabilah for sharing! :D

Papa Mifz said...

wah entry yg sgt berguna...thx for sharing yer...

nabilah_2908 said...

testing....1..2..3

Miss Tira said...

Entri yang menarik. Kan bagus kalau ada software yang boleh convert PDF ke Word secara terus. Huhuhu. ^^

nabilah_2908 said...

HYE KELLA ;

terima kasih kembali...sama2 la kita kongsi2 ilmu.. :)

HYE PAPA MIFZ ;

welkem.... :)

HYE TIRA ;

hmm..ada softwarenya....tp apa yg sy jumpa...kena bayar... :)

daddyzkool said...

nasib baik aku tak terlibat dgn benda2 ni...selamat2...

PinKy MoMMa said...

salam kenal adik ;)
sis tumpang duduk sini ya..

ana ayesha said...

tutorial amat membantu ana dah cuba 2 fail tapi download agak slow jugak sbb internet connection di sini yg memangnya mcm kura2

million thanks nabilah

Jom cuba buat DONUT MAYO

IMANSHAH said...

ilmu baru ni..thanks

adol ihsan said...

Salam..

Thanx for sharing, dah lama dah cari benda ni..

:)

PinQib said...

very useful tutooo!!! =p

ana ayesha said...

hi nabilah

apa dah jadi komen utk n3 ni dah hilang

qyqa mokhtar said...

baru tau nih..

thanx k.nabilah.. ^^

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

xtau la kemana perginya...

erm..xpe la tu...n3 ni tk hilang pun dah ok dah... :)

HYE QYQA ;

kot2 ada keperluan..boleh la gunakan.. :)

Siti Nurhayati Dollah said...

:) sangat berguna. Betul kata nabilah tu, gunakan teknologi dengan betul.

* Hormati hasil kerja orang lain. :)

senydream said...

memng sangt bergune tpi st still xreti gak gune,hehe2...

asliner said...

tq kak..=)

gadisBunga said...

komen asal saya di sini dah ilang.. :(

Diba said...

wah..nice info..memang selama ni xtau cmne nk tukar doc dr pdf ke word..lepas ni senangla nk wat kje sbb da tau caranya:)

Singgah baca sini pulak
New Entry "AKU INGIN BERUBAH"

aten *_* yana *_* 707 said...

assalamualikum kak nabilah.erm aten nak tanya sket bila da convert nanti kat mecrosoft tu dia jadi gambar.x bley nak edut teks.memang mcm tu yea?

Blogger gurl said...

thankz ye nabilah abb share bende ni.. sy mmg duk tgh mencari bnde ni la.. hahaha.. suke sgt.. pasni snang la keje sy.!! ^_^

nurulaininurul nurulaini said...

knpe i punya kuar cm picture je n xblh nk edit?