Tuesday, May 03, 2011

HOMEMADE PIZZA



Hello fwens...!!!!hai

kita bertemu kembali di pagi Selasa yang indah ni.....

ha...nak tau tak...semalam kan.....I try buat pizza sendiri tau....hasilnya....ermm...nanti la I cite lepas I share cara-cara membuat pizza ni dulu yupp...



I ambil resepi ni dari Ana Ayesha..

emo21BAHAN-BAHAN UNTUK DOH PIZZA



Bahan A



Bahan B


Bahan C


woopss......pembetulan...2 sudu besar butter/mentega yupp..
sebab ikut sukatan tepung..


emo21CARA PENYEDIAAN DOH



satukan Bahan A dalam 1 bekas


satukan pula Bahan B..kacau campuran air+gula+yeast hingga sebati..

kemudian...masukkan sedikit demi sedikit campuran Bahan B ke dalam Bahan A...gaulkan sehingga menjadi doh..

setelah menjadi doh...masukkan pula Bahan C sedikit demi sedikit...ulikan doh tersebut..sehingga Bahan C sebati bersama-sama Bahan A dan Bahan B tadi..



rehatkan doh buat seketika...biarkan doh mengembang sekali ganda..

lepas dah rehatkan...letakkan doh atas tudung periuk..canaikan doh tersebut...



ambil garfu...cucuk-cucuk kan doh tersebut...

biarkan kejap....



emo21PIZZA TOPPING



Topping tuk Pizza ni....I guna sos cili biasa jer...nak pakai sos tomato pun boleh..

sapukan rata-rata sos atas doh..



terpulang pada you all la nak letak apa atas pizza tu..

macam I...I godek-godek fridge...cari apa yang ada jer..

seperti dalam gambar..itu lah hasil godek kan I..
DD punya sausage...crab stick...lebihan nenas dan bawang..

and..bahan yang sangat penting untuk Pizza adalah...........



cheese........!!!

tapi untuk permulaan...I gunakan slice cheese tu jer....



tadaaa.........sebelum di bakar.....



banyak kan I letak cheese...hehehe....

bakar pada suhu 190 C selama 25 minit...

peringatan..!!

kena pandai adjust suhu pembakaran dan masa...sebab kepanasan oven kita berbeza..


emo21HASIL..

errr...malu la nak tunjuk..tak berapa cantik....sebab terhagus sikit.....

lepas dah masuk oven...I luruskan pinggang jap kat depan tv...tapi bukan kejap...lama..hehehe...bila oven dah berbunyi 'tink!!' baru I teringat.....

cepat-cepat lah bergegas ke dapur....dan ini la hasilnya.......



hehehe....hangus sikit bahagian atas.....


emo21RASA..??

meh baca status DD kat facebook dia.....


budak DD ni la yang paling banyak makan...

my mom pun kata ok untuk percubaan pertama....kalau nak buat lagi...doh tu..nipiskan sedikit...
paling penting kena berjaga kat depan oven...jangan sampai hangus lagi..hehehewek

itu lah cerita semalam.....semalam adalah hari yang sangat memenatkan....full dengan aktiviti...tapi tak terasa penat sangat...sebab I enjoy buat tu semua...

psst....kamu...yer kamu...buat apa pulak sepanjang cuti nih...meh share cite meh.....pang

42 comments:

Prince Halilintar said...

prince teringin nak buat pizza satu hari nanti..skrg ni bz sikit nk buat..tapi okla yg nabilah wat tu cume hangus sikit je kan..boley makan lagi tu..mesti sedap tu..prince tgk cam blh buat tp nk buat nnt mesti menggelabar semacam je..hahaha

nabilah_2908 said...

HYE PRINCE ;

hehehe...xpyh nk gelabah..sbb..simple je...tak payah nk lambung2 doh mcm expert buat..tepek2 atas tudung periuk je..hehe..

paling penting bila bakar tu la..kena jaga2.. :)

Siti Nurhayati Dollah said...

Wah,untuk percubaan pertama ni kira dah okay sangat ni. Weekend nanti cuba buat lagi.. tak hangus dah hehe

nabilah_2908 said...

HYE YATI ;

hehehe...next time dah tk boleh leka lagi kan..? :)

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

cik bella syg..pasni boleh bukak bakery lak yer..pndi msk2.. hee :)

nabilah_2908 said...

HYE ANNA ;

heheheh...tak terfikir lak sampai ke situ.. :)

Anna...kenapa tutup blog..? :)

HonEyBuNNy said...

ne nak belajar buat jugak neh...

jeles meles tengok nabilah pandai buat pizza....asyik beli ja...lebih baik buat sendiri kan...

nak cuba la....;-)

nabilah_2908 said...

HYE HONEY ;

ha...nnti try la...mudah jer.. :)

aque said...

dapnyew........... lapar!!!
hehhehe....

fara pulak wat kek pisang.. tapi x sempat amek gambar... hehehhe da licin... masok perot sendiri n sume.. hehhehe...
makan mase panas2 sangat sedap.. hehehhe

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

haa?? anna ttup ke?ishk..bior benar..tkder la..ttkr setting kot..hurm..

nabilah_2908 said...

HYE FARA ;

wah...buat kek...akk suka juga nk buat kek ni..tp org2 kt rumah tak suka makan lak... ;)

HYE ANNA ;

yupp...Anna set private tuk blog tu.. cuba check setting... ;)

♪..aq[daN]pUteraku..♪ said...

ho?? tk tau nk crik kt mna ne..ahhaah..blurr sdh :P on ym x? heee...

munna said...

hangus sikit takpe..tu yg sedap...

ikatankasihku said...

sedapnya pizza..nak ckit....

nabilah_2908 said...

ANNA ;

ok...dah on9...tp invisible je..nnti buzz la yupp.. :)

HYE MUNNA ;

hehehe..pahit la kak part yg hangus ty.. :)

HYE IKATAN KASIH KU ;

Si DD dah habiskan..hehe..try la buat..simple jer ni.. :)

Cik SHiNJU said...

Kemas tutorial masak pizza nih..hihik.. nak try gak la nt...
mekasih share yer,,. :)

nabilah_2908 said...

HYE CIK SHINJU ;

faham kan..? cuba la...mesti jadi.. :)

redza said...

waahhh sedap tu...tahun ni bru skali je makan pizza

nk kena gi beli nmpaknya..nk harap buat sndiri tak le jawabnya huhuh

nabilah_2908 said...

HYE MR RED ;

hehehehe...ok..beli la Mr Red...nnti kempunan... ;)

d_tieah said...

Perghhh.. Terbaek woo! Nak try nantilah.. Huhh! Sangat suka makan pizza..

Entry Terbaru : Osama Bin Laden Meninggal Dunia ; Hanya Tipu Helah Amerika Syarikat???

nunama said...

waaaah! terbaik! 1st trial dah jadi mcm ni. hehe. menyelerakan. :)

nanti yang 2nd trials or so forth post ke Johor please....hihihi. (n_n)

nabilah_2908 said...

HYE D_TIEAH ;

cuba la...simple jer kan..? :)

HYE NUR ;

haha...pizza rentung... ;)

Nur try la buat pulak... :)

cik azeya said...

penat lah nak buat. macam tak reti. haha. beli jelah. senang. hihi :D

nabilah_2908 said...

HYE CIK AZEYA ;

kepuasan membeli dgn buat sendiri sngt la berbeza...lagi2 kalau kita buat menjadi...org ramai suka...hmm..rasa sngt berbaloi.. compare dgn hanya membeli saja.. :)

❤NazirahMoktar❤ said...

sedap nye kak!!!heheh..pndai akak buat roti die..sedap2..kalo saya, pkai roti gardenia je..heheheh..

nabilah_2908 said...

HYE NAZIRAH ;

cara buat roti pizza tu..sama je mcm buat donut..try la.. ;)

pipoq said...

awat amik gambo yang dah kena potong..hehehe..

cuba lagi sampai berjaya..

cuti itu ari dok kat umah je layan anak main..

pena said...

baru makan pizza ni cuti haritu.. tapi yang beli je la..
nak buat tak reti..

dah ada resepi ni, boleh la nak cuba buat nanti.. hehe..

terima kasih share, kak.. =)

nabilah_2908 said...

HYE EN PIPOQ ;

hehehe...part ni paling cantik dari yg lain..hehehehe...

HYE PENA ;

welkem...nnti try la..insya'Allah menjadi..simple je...xpayah susah2 nk tebar2..baling2 bagai.. :)

aliesha kirana said...

wahhhhhhhhh walopun hangus skit, ttp nampak sedap!! terliur AK. AK penah bljr buat pizza dl, tp dh lupa.. hahaah.. xleh nk praktik sebab kt umah xde oven.. sobss.. nak skittttt... (^_______^)

Heidi Shafiq said...

gulp!

(air liur meleleh)

nabilah_2908 said...

HYE AK ;

hehehe...dah habis la AK..Si DD dah habiskan.. ;)

HYE HEIDI ;

hahaha....tu tgk septong je..cuba tgk keseluruhan..sure selera mati... ;P

gadisBunga said...

sedapnya.... pandai dia buat!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

akak nak cuba gakkkkk, sebab belum pernah wat piza.cheese tu mahal. bestnya boleh wat piza sendiri.

~cik tiram~ said...

lapo plak.... =.="
sedapnye......:D

Hadilah said...

beznyer,..:)
nak try la buat..

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Maaf lama tak ziarah kamu semua….
Jom Terjah entry terbaru ??
air baling kenduri kahwin

haiiii bankrap lerrr pizza hot nanti... wehhh nak tanya ko guna chesee apa yerr Mozzarella, Asiago, Provolone, Romano atau Parmasian. atau guna ajerr apa aper chesee ajer kerr...

nak try lerrrr... pasal aku suka cuba try test tau hujung minggu ni buat lerr ade masa free ...

lalink7 said...

wahhh..sangat menarik..tahniah sbb berjaya..hehehe..apa2 pun kalau kite buat slalu masakan ape pun sudah tentu akan jadi ok lepas niee..kan?

hehehhe..menyelerakan..

Dilla Ady said...

wah..leh try test jugak nih..takpe la hangus pun, yg penting ade puji sedap tu..hihii

mykhalis said...

nak simpan resipi nie

a pis of art said...

best la pizza wat sendiri.. boleh buhh cis banyak2.

iPai said...

Hye .. macam sedap je yang atas tuh .. kalau kita tunjuk cara buat pizza ala bujang kat sini boleh ? Ia dipanggil Paratha Pizza Kebab

Selamat menjamu selera ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...