Thursday, June 09, 2011

BLOGGER IN DRAFT



Hye...hye hye...........hai 

masih ingat lagi tak dengan entri BLOGGER VS BLOGGER IN DRAFT ?? 



dari feed back yang I terima...ramai yang tak sedar akan kewujudan BLOGGER IN DRAFT  rupanya... so...hari ini...I nak share dengan you all tentang BLOGGER IN DRAFT

actually  BLOGGER IN DRAFT dengan Blogger...adik beradik....kiranya....ada penambah baikan la dari Blogger asal...macam yang I dah cerita dalam entri lepas...lebih banyak function...yang memudahkan kerja kita...

dah ready....? ok..jom kita mulakan...

mula-mula....cuba tengok icon Blogger yang ada di dashboard you all....warna Oren or warna Biru..


kalau warna Biru.....maknanya you all memang guna Blogger in Draft la...jika warna Oren...? meh kita teruskan...



pergi pada dashboard...lepas tu scroll ke bawah sampai you all jumpa....


ha...nampak tak ruangan merah yang I tandakan tu...?? cepat-cepat right click pada Blogger in Draft tu..
lepas dah click...you all akan tiba di sini...


see....icon Blogger tu dah bertukar jadi biru kan...?
lepas tu...apa lagi...cepat-cepat click New Post....dan mula la explore function2 yang ada...


function nya terletak di sebelah atas kotak post....explore la 1 by 1..

macam yang I dah cerita minggu lepas...I suka dengan function upload gambar..sangat mudah....
kalau Blogger biasa..kena upload 1 by 1 kan...ni sekali gus....Ctrl + A je...



seee......Ctrl + A ...semua gambar akan di upload terus...tak macam Blogger biasa...5 keping je tuk sekali upload...betul tak..?

wokeh.....gambar ni tuk entri semalam....
you all boleh upload semuanya...or pilih 1 per 1...dan gambar itu akan appear di tempat yang kita mahukan...

tak macam Blogger biasa....gambar semua ada di atas...jenuh nak tarik bawa ke tempat yang kita ingin kan..


lepas dah upload.....cuba perhatikan kat bulatan di bawah gambar tu....
you all boleh adjust saiz gambar....nak saiz apa...small...medium...large...Xlarge...macam-macam ada...
ha.....part yang lagi best......cuba you all click kotak PREVIEW yang kat bawah tu....

you all boleh tengok..macam mana rupa entri you all sebelum di publishkan...


tadaaa........
lepas dah puas hati.....baru la you all publish entri....

menarik tak....?? selamat mencuba........kalau ada sebarang kemusykilan....jangan segan-segan..tanya je...I akan bantu sedaya boleh...pang   

ha.....sesetengah blogger dah pun menerima interface yang terbaru dari blogger...ini salah satu contohnya...pinjam dari D_Tieah


nak tau kisah ini...you all click jer la gambar di atas...I dah siap link kan...

buat masa ni...I masih belum bertemu lagi dengan perubahan baru...nanti-nanti ada lah tu kan...pang    

wokeh....cukup sampai di sini dulu.....selamat mencuba...and....pada yang dah gunakan Blogger in Draft....kalau nak tambah info-info lain pun boleh...sila lah....sama-sama kita kongsi Ilmu..

37 comments:

Leeya Hezlin said...

leeya punya blogger in draft..
dah interface yang baru pun
kadang-kadang best juga guna..
tapi bila mau cari setting untuk ubah widget ke,macam susah pulak bila gune blogger in draft ni..
leeya pun still tak explore sepenuhnya lagi..

nabilah_2908 said...

HYE LEEYA ;

hmmm...kalau explore betul2..rasanya mesti lagi mudah..xpe..slow2..nnti ok la kan.. ;)

ikatankasihku said...

haaaaa....dah tau dah upload gamabar byk2 sekaligus....cayang nabilah..ummmppphhhh..
tq share tips ni...ni entry paling, paling & paling best..hehehe

Cik Ina Do do Cheng said...

nabilah, akak nampak , tapi tak tahu fungsi dia apa. dah ko explain baru tahu.sibuklah sangat akak, sampai tak check apa ke benda tu.ekekek

aque said...

kite da buat da...
da wane biru.. tapi kite belom xplore lagi..

thanks akak ;)

nabilah_2908 said...

HYE IKATANKASIHKU ;

time kasih...selamat mencuba... ;)

HYE KAK INA ;

hehehe..xpe pun kak...dulukan mana yg penting..menda2 ni..bila akak free..boleh la cuba... :)

HYE FARA ;

ada masa nanti...try la yupp.. :) :)

KAMIHIDUP said...

KAMI dah tukar, yeah! :)

YanaMIB said...

yeah kita mmg guna blogger in draft..tp kan kita x ubah setting yg tkr ikon blogger ke kaler biru tu..tp ai klik kt dashboard > setting > global setting > update post editor..trus dia jd blogger in draft..

td saje la klik setting mcm u buat utk ubah ikon blogger ke biru tu kan..function still sama dgn update editor b4 ni..hihi..mmg sama la eh?? =)

redza said...

dh lama guna blogger ingat nk tuka angin ke blogger in draft pulak

nabilah_2908 said...

HYE KAMIHIDUP ;

bagus la tu...sy masih tk tukar lagi....setia pada yg lama...sesekali baru tukar.. :)

HYE YANA ;

yupp...sama je...cuma ada penambah baikan.. :)

HYE MR RED ;

hehehe..tukar la...ikut kata hati Mr Red... :)

ikatankasihku said...

dah try ..tapi masa nak upload gambar tu hanya keluar upload > browse..(utk satu gmbr jer)takde keluar mcm nabilah punyer tu (Choose file)..mcmne nak buat eh?..tolong...

beautiful_rose said...

okey sudah paham..nanti mau cuba =)

ak yuyunz said...

blogger in draft ni consider use yang 'update editor' dalam 'settings' kan?

correct me if im wrong.. :)

ohh btw, salam kenal..

ana ayesha said...

mula2 berblog dulu ana mmg dah guna blogger in draft so tak taulah pulak pasal adiknya si blogger

cuma kini ana lebih selesa dgn windows live writer

jom tengok drama MAKBUL mlm ni pukul 9 di TV2

pena said...

dulu pernah guna blogger in draft ni.. tapi sekarang dah tukar balik blogger yang warna oren tu..

kadang 2x ubah mood , guna windows live writer..

nabilah_2908 said...

HYE IKATAN KASIHKU ;

sy dah jawab kt ruangan komen kt blog kamu..dapat dah kan...?

kalau ada masalah lagi..tanya je yupp.. :)

HYE ROSE ;

cuba la....good luck..!! :)

HYE YUYUNZ ;

yupp..itu salah satu caranya juga.... ;)

HYE ANA ;

ha...yg tu sy belum try lagi...kalau rajin nnti sy try godek2.. :)

nabilah_2908 said...

HYE PENA ;

sama lah kita...ms mula2 tukar tu..akak tk suka guna....cepat2 tukar yg lama..

bila ada masa..baru xplore sikit2... ;)

Kazaztan Team said...

tgh menunggu perubahan nie

azana said...

ten q share...huhu nak p tukaq skang!!

sizuka[Izzati] said...

whoahhh cam menarik lah pulak kan.hehehe.

ikatankasihku said...

dah reply kat nabilah balik kat ruangan komen tu..nanti tgk ye..tq

lalink7 said...

dulu bukankah Nabilah ade ajarkan jugak..hehehe..sebab ape masa 1st nabilah ajar husz dan tukar dah ke blogger in draft..best sangat guna dia..sangat mudah & berbaloi

munna said...

kak munna dah tukar ....thanks nabila... kak munna baru tahu...

d_tieah said...

Hari ni dah dapat bertukar balik pergi ke draft blog lama.. Hehehe.. Try google blogger sign in, then keluar design lama.. Sukeeeeeeeee.. Sebab yang lama tu serius tak best.. Agak complicated sebab dah terbiasa dengan yang lama kan.. Masa memula dapat perubahan tu,, bukak pakai chrome.. Click kat ikon blogger.. Sebab dah bookmark.. Sekali automatik design baru.. 2 hari guna rasa cam tak syoklah.. Hari ni gembira balik sebab dah bertukar ke yg lama..

Entry Terbaru : Day 1 : 10 Things About Hate

HonEyBuNNy said...

nak tukar jugak la..ila lagi la bab2 blog...buat xtau ja...y tahu buat entry ja..heheh

Judiene said...

Pernah dengar pasal Blogger In Draft ni tapi tak taw apa sebetulnya function or the differences between them.
Thanks for sharing ya!

:D

aliesha kirana said...

dl penah guna blogger in draft, skrg dh malas.. hahaha..still guna yg lama ni.. blom rase nak buat perubahan lg. rasa blogger biase cm lebih simple, blogger in draft kene byk belajar lg. dan AK mls nak bljr lg haha... gile pemalas AK ni. kui3..

Dilla Ady said...

hmmmm....tak tau pun pasal nih...tapi wat mase nih lum ade mase lagi nk blaja2 benda2 nih sume...huhuh..nnti, bile free baru nk godek2..

senydream said...

yup, mmg besh gne blogger in draf ni,cpat jek sume..:)

Bigdaddyz said...

ok nak pi cuba try gunapakai...hehe

asliner said...

erm..
kite nye belom blogger in draft lagi..
nnti kite tuka..
macam best je..hihi

p/s: kalau dah tuka blogger in draft, leh ke nak tuka balik ke blog macam biase?

cik azeya said...

suke pakai blogger in draft. nmpk lagi simple. hhehe. :D

KUREKURE COMEL said...

wahhh..baru tau ni....ketinggalan betul mina ni...hehehe...mcm syok jgk.....nak apply la....hehehe...



tq info tau...

Kakzakie said...

Baguslah explanation ini Nabila. Kakak salute sebab very clear....

Tapak Kaki said...

thank for the info... sekarang baru faham.hehe

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
اسلام عليكم
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
sejarah honda civic ej @ ek

aku nak try mencuba lahhhh...agak ketinggalan zaman aku ni... baru aku tau pasal biru dan tang oren tu.... thanks ye

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy rs kan sy guna blogger (yg oren)..tp function cam sama je dgn blogger in draft yg nabilah cerita neh..sy blh preview..sy boleh resize gambar..sy boleh upload gambar bnyk sekaligus..cam pelik pulak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...