Friday, June 03, 2011

KUALA LINGGI - PART 2



Hye...hye...hye..........hai

sepertimana yang I dah janjikan pada Part 1 tadi minggu lepas....
I nak sambung Part 2 pulak...pang



dulu...pokok ni tegak berdiri.....bila kami datang kali ni..tengok-tengok dah rebah....
nampaknya tanah kat sini dah tak kuat dah kan...?
akibat dari hakisan....


I tak berani nak panjat...bukan apa...takut tak boleh turun....hehehehe..




sedap ke pasir tu DD ?



I suka tengok kaki langit....suka tengok laut....tenang jer rasa hati....


nampak Adin dia ke sana....dia pun sibuk gak...


sudahnya..... selipar Si DD hanyut dibawa ombak....hehehe...


yeay...berjaya diselamatkan....

ok..tobat....tak mo ke sana dah.....


view dari atas batu......


buah apa ni.....nenas ke...?
bukan lah.....Buah Mengkuang Pandan....pokoknya memang banyak kt area pantai ni...


kat depan sana....ada resort....homestay.....time cuti sekolah...memang ramai orang....



nampak tak Kota Merah tu...
itu la Fort Supai...bangunan peninggalan Belanda....

dulu..terabai juga....jadi tempat orang memancing....tempat mat-mat gian pun yer gak...tapi sekarang ni Pihak Muzium Melaka dah ambil alih....

terpelihara la sikit Fort Supai ni...


matahari mula meninggi.......time tuk pulang..........


buybye Kuala Linggi...nanti jumpa lagi.....


rumah kampung ni pun...selalu keluar TV.....


menarik tak Kuala Linggi ni.....?? sekarang ni pun tengah cuti sekolah...so...apa lagi....jom la ke Melaka....kat sini banyak chalet...homestay disedia kan...harga pun affordable......tapi tak sure la ada kosong or tak sekarang ni....pang

p/s : ada dengar tak desas desus tentang Prince William telah menceraikan Kate Middleton...selepas 5 minggu berkahwin.....?? I tak sure samada cite betul or kabar angin...hope kabar angin saja lah....sekejap sangat.....

34 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh pantai ni letaknya kat melaka ya? boleh mandi manda x kat sini? apsal xda gambar org mandi manda pon..

terkejut jugak psl perceraian mereka tu? betul ke x ha?

nabilah_2908 said...

HYE RINNA ;

hehe..tmpt ni agak tersorok sikit kak...sbb kt hujung...biara org memancing..

nak mandi boleh..tp tak best..bnyk batu...kena ke depan sikit...ha..baru best.... ;)

ana ayesha said...

bila tgk pantai ana mesti ingat tsunami. pantai ni pernah kena tsunami tak?

rumah kpg tu pernah keluar drama TV ker?

la nabilah mana gbr org mkn2, bersiar2 di pantai kan namanya berkelah @ waktu tu org tak ramai?

william n kate hope so itu hny khabar angin .......

Kakzakie said...

Lihat scenary macam tak ramai pengunjungnya. Kalau family sendiri mesti macam sendiri punya pantailah ye. Hehehe....

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

kt melaka...tk pernh kena pulak...

kt sini..mmg tk ramai org..kalau nk jumpa org ramai...pergi area pengkalan balak...tanjung bidara..mmg ramai...tmtp ni agak privacy...best...:)

HYE KAKZIE ;

yeszza....kami jadikan tmpt ni..mcm kami yg punya..hehe... :)

sizuka[Izzati] said...

hahaha comel je selipar hanyut.rindunyaaaaa nak pegi pantai dkt Msia.pantai dkt sini slalu dh pegi.sokmo sejuk2 je.takde pokok kelapa pulak tuh.kekeke.

nabilah_2908 said...

HYE SIZUKA ;

hehehe...xpe..nnti dah balik malaysia..boleh mandi pantai puas2.. :)

nukilanaffiza... said...

cik nabilah....cantik tempat nih..tapi tempat ni memang tak ramai org ke? ke ramai kat tempat lain dari tpt yg nabilah g tu?

masih mengharap dapat melihat kelibat cik nabilah di dalam scenery ini...

*Miss Syahnia* said...

comel lah DD tu..
manis je snyuman dia..hihi

dear, ain mmg trngin sgt
nk ke malaka..
mlawat ibu kota..bestkan
akn d usahakn juga utk
kesana..yeayyyy ^__^*


kwsan pntai kat umah
ain pun dah terhakis
hingga ke jalan..
takot je dmkn ombk
tnggelam darat ;(

ikatankasihku said...

tak penah gi cna pun..nama jer duduk melaka...huhuhu

Ayuraza said...

BW..follow sini..

redza said...

belum pernah lg ke sana tu huhuhu

Tapak Kaki said...

haha.. selipar didi hanyut.. nasib baik tak jauh..

aliesha kirana said...

bestnyaaa nabilah! cantek2! tenangg jer... AK nak pegi!

beautiful_rose said...

wah menarik...
aku pun dlm proses nak bercuti ke sana minggu dpn =)

CT NoArIzAh ArIs said...

Cantik gak kuala linggi ni lum lagi ke sana skrg nk masukkan dlm list WAJIB PERGI...pgklan balak dh selalu pergi linggi tak jugak lepas2...:P

Dilla Ady said...

eh, kite ade fobia yg same..bukan tak mau manjat2 nih...tp nnti takut tak leh turun..huhu

cantik ye tmpt nih..

pipoq said...

awat tak nampak pantai yang pasir banyak ? nampak pantai batu je..hehehe..

pasal WillKate tu, dengar cerita Kate suruh Willy pegi Yun Nam buat rawatan rambut, pehtu Willy bengang terus dismsnya cerai talak tiga..

nazirulhazwan~ said...

den x ponah poie tompat2 gini.hehe:P nak poie la pasni

nawal addina said...

best nya . dah lama tak p pntai -.-

cik azeya said...

dd comeyyy. kem salam dd. hihi

Muhammad Faris bin Yahya said...

seronok nyer ! leh mandi mande !

Iznie said...

teringin nak pergi holiday kat situ!!! mcm best jer...

err...tp rasa mcm pernah pergi dah before ni....hoho

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??

jumlah claim insuran kereta kemalangan

buah mengkuang tu ... unik tak perna lihat lahhh... first time tengok

tertarik pulak ko sebut tentang Fort supai tu.. kota Bukit Supai ini berada di Kota Kuala Linggi Melaka berhampiran sempadan melaka. Aku ni memang peminat sejarah lama dan yang pasti tempat-tempat sebegini memang aku suka kunjungi. Bayangkan kota ini pernah menjadi tempat peperangan diantara Belanda dan Bugis dan menjadi tempat pertempuran hangat sejak 200 tahun dahulu.

Akhirnya pada tahun 17.. kota ini telah diserahkan kepada pihak Belanda sebagai perjanjian damai. Dan akhirnya pihak Belanda dapat menguasai perusahaan bijih yang ketika itu hebat disitu. Dipercayai terdapat kompleks diatas kota ini serta laluan masuk namun kesemuanya telah roboh.

Sayang kalau kita tidak menghayati perjuangan orang terdahulu dan merosakkan bahan sejarah. Tempat ini memang cantik dengan alam semulajdi serta dikelilingi dek lautan . Cantik untuk buat penggambaran. kewujudannya. Sambil tu boleh melihat keagungan ciptaan tuhan. Hati pun boleh jadi tenang...

cuma sayangnya Bangunan terbengkalai tu adalah sebahagian dari kompleks pelancongan yang dicadangkan untuk menaikkan kota yang turut dikenali sebagai Fort Supai, kota Bukit Supai tetapi nampaknya tidak menjadi.

Cik Ina Do do Cheng said...

Bestnya Nabilah, cik ina tak lagi sampai sini. cik ina suka pegi tempat cam ni. tengok DD tu suka sangat buat muka pelik bila pegang buah tu. kalau akak jumpa buah tu pun mesti wat muka pelik.cam buah nona pun ada.

pawaka19 said...

wah..syoknya cuti sekolah..buah mengkuang tu bleh makan ke..rasanya buah tu takde org kaji lagi..hishh bila lak mel nak bercuti..

teringin sangat nak gi taman negara , pahang..

munna said...

kak munna pun nak ke pantai teluk chempedak cuti sekolah ni

HonEyBuNNy said...

buah mengkuang pandan??

ila xpernah tgk pun...1 time tgk neh...

Farhana Jafri said...

lawa la tmpat ni siz.. nak try pg la nnti.. buah mngkuang pandan, frst tym tgk! psal prnce william ngn kate tu xdgar plak brita tu.. brcnta kemain lama.. kawen skjap je??adoi~~

Papa Mifz said...

tpt dia nmpk menarik...tapi byk batu batan...kurang gemar takut tergelincir jatuh..hehe

asliner said...

lawalah tempat nie..
kalau dapat port lawa untuk ambik gambar nie best..hihi

p/s: khabar angin je kan..

asliner said...

kak nabilah, akak kene tagged tau..
kalau ada kesempatan masa joinlah.hihi..=)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
اسلام عليكم

Jom Terjah entry terbaru ??
modifikasi proton satria

eeee rupanya ramai yang tak kenal buah tu.... aku pun sama gak lahhhh

Anonymous said...

tmpt ni mmg best..ssuai tuk cri ketenangan..sunyi je..kalo nk sewa homestay,bleh tgk kt cni http://istanakotahomestay.blogspot.com/..=) tq..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...