Monday, June 13, 2011

KUIH KERIA



Hello my lovely fwens....Happy Monday....!!lala

Suatu petang yang hening....my mom mula berkata....

" Keledek tu...dah lama dah beli...dekat sebulan juga lah...kata nak buat Keria...tapi sampai sekarang tak nampak bayang kerianya...."

makan dalam weyh...!! hhehehe....

entah kenapa dua tiga minggu yang lepas..I malas nak masak-masak ni...mood sudah lari.....maka...minggu lepas...I buat comeback.....hehehe..( dah macam artis pulak kan..?)

I buat Kuih Keria.....asalnya I baca blog Kak Ina....ada cerita pasal Kuih Keria...tu yang teruja nak buat...


Keledek Oren yang hampir sebulan bertapa di sebelah kawanan kentang dan bawang...hehe...

I lupa nak snap proses permulaan....takpe...I cite jer la yupp...


mula-mula...rebus dulu Keledek...jangan buang kulit..nanti hilang manisnya...
lepas dah empuk...tos kan air...bila dah sejuk...baru kupas kulitnya...

I guna 4 ketul Keledek ( dilenyekkan) + 1 1/2 cawan tepung dan sedikit garam...di gaulkan sebati..
jangan banyak sangat tepung tau...agak-agak la...nnti keras la pulak kuih tu...

( maaf la I tak bagi sukatan yang betul...I buat pun tak ikut sukatan..agak-agak je...huhu...)


lepas dah di adun sebati...gentel-gentel kan la doh keledek ni...


bentukkan....kuih keria kan macam donat...maka buat la bentuk donut...ala..kalau you all nak buat bentuk lain pun apa salahnya kan...??

maaf la bentuk ni ada beso...ada kecik.....first time la katakan....ni pun Adin yang buatkan lubang kat tengah-tengah tu..huhu...

lepas dah bentuk kan....hidupkan api...panaskan minyak...goreng hingga keperangan...


lepas tu....??
lepas dah siap goreng..ambil kuali lain.....masukkan gula pasir dan sedikit air.....
I guna 2 senduk gula + 1/2 cawan air

masak atas api...ala macam masak air gula...tapi versi pekat...

biarkan air gula tu mendidih..berbuih-buih....

masukkan kuih keria dalam kuali...gaul-gaulkan....kemudian tutup api...


dalam gambar di atas....gula belum beku..I dah masukkan dalam pinggan...

tapi cara yang betul....

biarkan gula beku dalam kuali..lepas tu gaul-gaulkan lagi.....baru la menjadi.....


macam ni....I gaulkan dalam pinggan je......
sila abaikan yang hangus tu yer.....

I terleka tengok Upin&Ipin...hehehehe...


tadaaaa........siap....ready to eat...

even rupa tak berapa cantik...alhamdulillah...rasanya tak menghampakan....kuih lembut....
dalam sekejapan je...habis..!! yeah......tersenyum puas.....lepas ni boleh buat lagi....boleh buat lagi baik dari yang ni...
senang jer buat kuih ni....nanti cuba lah yupp.......pang


ha...pada yang arif bab kuih ni..kalau nak tambah apa-apa tips...boleh juga..sangat di alu-alukan.....


41 comments:

aque said...

fara pown penah try buat kueh nie. mase niage tahun lepas... care kite same la akak...

kawan fara ajar mase nie.. hehhehe

Ieda Al-Habsyi said...

weh aku suka betoi mkn kuih ni, aku panggei kuih gelang hehehehe :)

nabilah_2908 said...

HYE FARA ;

ha...dah tau buat...xyah la akak buat kan... hehehe.. :P

HYE IEDA ;

ooo...kuih gelang yer...

ada satu jenis lagi...guna gula merah.. :)

aque said...

akak.. air tangan lain2... tasame2... hik2..

pipoq said...

hehehe..sib baik dah ada penerangan pasal saiz yang berbeza tu..

aku kalo ubi keledek ni suka buat kuih cek mek molek je..

nabilah_2908 said...

HYE FARA ;

hehehe...kat buat jual...kompem sedap la kan..? ;)

HYE PIPOQ ;

cara lebih kurang sama je kan buat cek mek molek...beza..kena masukkan gula kat dalam kuih tuk cek mek molek.. yg keria..luar kuih.. :)

ana ayesha said...

ha jadik juga kuih keria, well done

kalau nak bagi gebuih lagi kuih tu boleh tambah yis sikit

kalau biar lama lagi mau tumbuh ubi tu

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

hmmm..betul gak tu kan...mau lagi kembang kuih bila letak yis..thnks Ana.. ;)

bab ubi tu..hehehe...salah satu dari keledek tu..dah mula tumbuh akar dah..hehehe...(^_^)

❤NazirahMoktar❤ said...

kt panggil kuih gelang..hehe..sedap makan , sebab manis2 je..yum yum

mOon jOhari said...

coQ keria a.k.a kue gelang.... mmg sedap...feberet dari kecik lagi nih...

nabilah_2908 said...

HYE NAZIRAH ;

ha....baru tau nama lain selain dari keria.. :)

HYE MOON ;

huhu..kalau fav. leh la buat... :)

Cik Ina Do do Cheng said...

nabilah lepas ni kak ina buat cucur badak ye. amboi pakai tepung campany tempat akak keja. cantik warna keledek tu, mesti isi manis.pandai ye nabilah wat keria..

Dilla Ady said...

suke jugak kueh nih...suke yg lembut2 gitu, keledeknya byk, tepung kurang..

tp slalu kalu beli kt kedai, konpem keras...tepungnye banyak, keledeknye kedukut...huhu

ikatankasihku said...

1 kepuasan bila dpt buat kuih, size ada yg comel, ada yg tembam...xpe, asal sedap..kan kan kan....

azana said...

rajen btol nabilah buat kueh...
bagos anak dara..

nabilah_2908 said...

HYE KAK INA ;

heheh..blog kak ina bnyk berikan inspirasi tuk sy mencuba...hehehe.. ;)

bab pandai tu tak lagi la kak...baru 1st time buat...kecik beso pun saiznya...huhu.. :)

HYE DILLA ;

yupp...Ibu sy pun cakap macam tu..kalau kuih ni buat jual..comfrm rugi...sbb bnyk keledek dari tepung.. :)

HYE IKATANKASIHKU ;

yupp..yupp...sy ni bab appearance mmg tak bape pandai sngt..huhu.. :)

HYE AZANA ;

rajin mencuba je..kalau suh buat hari2..mau malas juga jadinya.. :)

Kakzakie said...

Alah dah siap tinggal makan nak tambah apa lagi? Kalau kakak ngap je:)

Leeya Hezlin said...

sedapnya..kalau family kami,panggil kuih gelang..hieee.. :)

aliesha kirana said...

wah! mcm sedap! Ak xpernah cuba buat lagi.. rajin btol nabilah..hehehe.. calon menantu yg baik ni. teheee...

nunama said...

yummmy!!! sedapnye kak. :) hehe.

tapi belum ada mood lagi nak buat kuih. hoho. mood buat lauk pauk sahaja.

papepun, thanx for sharing. (n_n)

sizuka[Izzati] said...

wah nampak sedap!tetiba rasa nak makan kuih keria pulak :P

KAMIHIDUP said...

peh, kuih kegemaran!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

tgh nk pln nk wat keria juga tp x terbuat lg..keledek dh simpan dlm peti ais hehe

gadisBunga said...

saya suka keria yang takde gula. sedap!!!

Tapak Kaki said...

orang kencing manis boleh makan ke kuih ni?

Ailya Insyera said...

Aahhh dah lama tak makan kuih keria.Nak sikit boleh tak?hihi kuih tu nampak sedap.menggoda betul.hihi=)

IMANSHAH said...

hurm mak kat kampung suka makan keria..

Farhana Jafri said...

laaa senang je ke.. ingatkan susah beno nk wt.. blik umah t nk try la.. hik3.. thanks kak nabila!! ^^

beautiful_rose said...

wah..ko pandai masak,kagum.aku pandai makan jerk...hehehhe kuih keria kuih fav aku tuh.sedap mkn time panas2....

HonEyBuNNy said...

fuhhh..

sedap tu..ila paling suka kueh keria...pergi pasar malam pasti beli tau...

nyum3...

munna said...

dulu masa anak dara selalu buat kuih ni...tolong mak kak munna yg jual kuih

redza said...

sy tau makan je

Oasis said...

Tak suka sangat keria. Tapi kalau dibut cek mek lagi best kut. Sedapnya.

lieya orange M.I. said...

aiyoyo...terliur la pulak...
:p

ada resipi kaya ball tak?? hehee

LiFe KaMi said...

ni kalau mkn petang2 sambil riadah mesti best..
da lama betul tak buat kuih selalu beli kat kedai jer..:)

Bro Ery said...

Ouh ini namanya kuih keria.. Selalu Bro ingatkan ini donut buatan Melayu.. Hahaha..

::Hanyll:: said...

ya Allah sedapnya! tambah makan panas2~ aish kena buat jugak la petang ni. Balik keje nk singgah market! Xramai yang panggil kuih keria kot. Biasa orang panggil kuih GELANG.

Ati Masrif said...

suka tp susah nak jumpa :)

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
اسلام عليكم

http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
Sejarah mitsubishi lancer dan enjin mivec

my mum selalu buat kuih ni... aku tau ngap..ngap ajerrr

lalink7 said...

wahh..kaler menarikk..hehehe..boleh la cuba..tpkan kalau nak main masak2 nie kena ade gengg..kalau ade sorang je kat umah mood nak buat tue kurang kan? hehehe

asliner said...

comel2 je bentuknya..hihi
takpe..
kadang2 yang hangus tue lah yang sedap..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...