Tuesday, June 21, 2011

LAMPU SIGNAL



Hye fwens....!! hai

bila sebut pasal lampu signal....ramai yang cukup-cukup panas hati pada pemandu yang tak reti-reti nak gunakan lampu singnal..

sepanjang I memandu...I dapati ada dua situasi yang melibatkan penggunaan lampu signal ni..


1. bila nak masuk simpang...nak memotong..tak reti-reti on kan lampu signal

2. dah on lampu singnal...tak reti-reti nak off kan semula...

I nak cerita yang no 2 punya..

sepanjang-panjang jalan lampu signal nya blinking......pemandu yang di belakang..tertanya-tanya...ke mana pemandu ni nak pergi...



pernah terjadi sendiri pada I...

masa nak keluar simpang...nampak sorang lelaki ni bawa motor..lepas tu lampu singnalnya blinking....itu tandanya dia nak masuk kat simpang kan...?

so I pun keluar la.....nah....lelaki tu mula kelam kabut..lalu terbabas masuk ke dalam semak....I terkejut...terus berhentikan kereta...

lelaki dalam semak tu bangun...dan mula nak marah-marah.....nasib baik ada pemandu lain yang jadi saksi...

lelaki dalam lingkungan umur 50 tahun turut keluar dari keretanya....

" awak tu yang salah....saya nampak awak bagi signal nak masuk simpang....bukan salah dia..."


masam manis muka lelaki tu..cuba menegakkan benang yang basah....

" awak pergi la kerja...dah lambat..biar pakcik selesaikan hal ni...."

I pun pergi la....dalam hati memanjatkan syukur pada Allah...ada yang bantu...

nasib baik tak jadi macam ni....

see........silap sendiri.....sendiri jadi mangsa...itu ok la.....kalau orang lain yang jadi mangsa...macam mana...??

I faham..ada kalanya lampu signal tu akan ter' off sendiri..adakalanya tidak...so kita sebagai pemandu kena la alert.....jangan pentingkan diri sendiri....cuba fikir pasal orang lain pulak...

bukan kah lampu singnal tu..salah satu komponen tuk berkomunikasi di kalangan pemandu...??

pernah kah you all alami masalah macam ni...? meh share meh....wek


antara gelagat pemandu yang I jumpa kat rumah pakcik Google..enjoy.....!! pang

38 comments:

KAMIHIDUP said...

hari-hari KAMI alami benda ni. ada je yang tak reti gunakan signal dengan baik.

YanaMIB said...

pehh nabilah, lucky u ada saksi and sanggup tlg u time tu..haha..bese la org laki mana nk kalah dgn pompuan kan..ngehh~

skrg dh x drive kete sbb dh ada driver..so xjmpe dh org2 annoying ni..muahaha~ =P

~ Arez-Leen ~ said...

Betullah kan..geram je tengok bila orang tak reti nak guna signal ni... Macam susah sangat nak bagi signal tu..Kekadang ngan hubby i pun kena gak...i marah dia bila x bagi signal bila masuk simpang... i marah dia sebab i ni pemandu berhemat..ceh! perasan jer..hehehe...

aliesha kirana said...

mmg sllu jadik camtu. macam nabilah jadi tu memang boleh buat org eksiden. tp yg AK sllu jumpa, yg tak bg signal, kita pun tunggu la dia jalan dl, bila kita nak keluar simpang. last2 dia masuk simpang, hangin betul.

nabilah_2908 said...

HYE LIFE KAMI ;

yupp..penggunaan signal ni..mmg masalah terbesar...tak tau la mcm mana nak educate org2 yg tak reti ni...

dieorg tahu...tapi buat2 tak tau... :)

HYE YANA ;

hmm...syukur sngt la pakcik tu ada...kalau tak mau terkebil2 juga sy nk bela diri... :)

best la org tu dah ada driver..save duit minyak..tol.. :)

nabilah_2908 said...

HYE AREZ LEEN ;

bukan la nak memuji..biasanya perempuan mmg mcm ni kan...sentiasa berhati2...suka ikut peraturan...hehehe..

kalau org lelaki baca ni...sure tk boleh terima punya... :P

HYE AK ;

ha...yg tu...dah selalu sngt dah...mmg berbakul2 la kena...huhu...tak tau la apa masalah dieorg ni...

CT NoArIzAh ArIs said...

Akk selalu sgt jumpa kes yg no 1 tu rasa mcm nk turun dr keta pastu bagi pelempang kat dia x reti2 nak bagi sgnal masuk simpang... jenuhlah kita duk tunggu dia igt nk jln terus rupanya nk masuk simpang !!

nabilah_2908 said...

HYE CT ;

haha..sy faham apa yg akak rasa..sama lah kak....

adakalanya sy bunyikan hon kuat2...

kalau ayah sy..mau berbakul2 kena maki dh org tu...

ana ayesha said...

lampu isyarat ~ ana pun kdg2 terlupa jugak nak guna lampu isyarat tapi tak lah smp mengakibatkan kemalangan

apa sekali pun bila berada di atas jln raya mmg kena sentiasa alert dan berwaspada

ikatankasihku said...

lampu signal memang penting..
kalau nak melambai2 tangan keluar ikut tingkap, alamat hilanglah tangan... :)

redza said...

tiap2 hri jumpa ngan pemandu kurang berhemah nih...macam jln raya tu dia yg punya

Leeya Hezlin said...

selalu confuse bila bawak neo dengan kelisa..
signal xsama..hehe..
tapi betul la..apa2 pun driver kena alert.. :)

aque said...

selalu... kalo kene kat kami, kami buat..


PON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

huhuhuu.... ni lah kegunaan hon yang utame.. huhuhuhu

HonEyBuNNy said...

alhamdulillah...

selamat yang ada bantu nabilah yer...

ila ok lagi bab2 signal n dalam hal bawa kereta....cewahhh..konon hati2 la..heheh

Farhana Jafri said...

pernah gak jd tp xprnah lg jmpe yg num 2 tu.. slaluny jd tym nk msuk smpang la.. prnah skali tu skit lg nk xcdent sbb dy brhnti mngejut.. bile dh brhnti bru psang signal.. gile.. mnyusahkan org lain je spesies cmni.. hmmm~~

ainz said...

saya pernah terlupa bagi signal..memang Allah nak menyedarkan saya dari terlena time tu..ditakdirkan sebuah kereta melanggar saya..huuu...memang silap saya dan menjadi pengajaran agar lebih berhati2 lepas tu..


PS: sape suruh fikir yang bukan2..huuu.. ;p

Ayuraza said...

aah kan..setuju sangat..kang terbungkang salahkan kita pulak..tapi maybe ader yang terlua signal terpasang..aper kata try honk..hehe :P

Tapak Kaki said...

macam tu la gelagat pemandu sekarang.. even kita selalu berhati-hati pun, still boleh berlaku kemalangan sebab kecuaian orang lain.. yang paling penting jangan lupa baca doa sebelum bawak kereta..

gadisBunga said...

selalu sgt. kdg tu cara baik baik tukar lane, potong kete tu. malas nak ngekor.

Papa Mifz said...

mmg x berapa nak gemar pada org yg x alert ketika memandu nih...patut mcm signal kene la alert sikit kan...menyusahkan pemandu yg lain...

Amni said...

nabilah, amni baru cerita benda yang sama kat blog malam tadi.. geram jugak.. huhu..

nway, amni dah update pasal yang tukar email ke gmail tu. meh jenguk jap.. senang je.. hiks...

Amni said...

link dia lupa nak bagi.. hiks..

http://mrsamirul.blogspot.com/2011/06/tukar-email-dari-email-lain-ke-gmail.html

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

yg org tu dia dh salah nk salahkan awak pula ya..mujur ada pakcik jd saksi..salunya kalau keta langgar motor sokmo keta yg kena salah..

munna said...

YG PEMANDU MCM NI MMG BUAT KAK MUNNA BENGANG KADANG2 KITA FOLLOW KAT BELAKANG TGK DIA BAGI LAMPU SIGNAL TAPI TAK JUGA MASUK SIMPANG... NAK POTONG KRG TIME TU LAH PULAH DIA NAK MASUK SIMPANG

Amni said...

alamak, sama ke nabilah? amni try hari tu.. yang 1st sama.. cuma yang hujung2 tu camne nak tukar jadi administrator tu saya tak reti.. ke saya yang tak paham apa nabilah cakap? err....

Miss Tira said...

Ada juga yang bagi signal tapi last-last minit. Orang macam ni pun bahaya jugak.. Bagi signal lampu baru berkelip sekali terus buat belokan. Ohh damn...

pipoq said...

aku biasa jugak kena camni time kat simpang jalan..mementang la aku bawak motor je selalu..yang buat hal tu kereta..malas sangat nak kasik signal nak masuk simpang, kita punya la sopan berenti kat simpang tu takut dia nak terus..selalunya kalo camtu, aku pulak yang bagi 'signal penumbuk' kat driver selfish camtu..

Kazaztan Team said...

hari2 ada mcm tu...sakit hati

pena said...

bahaya betul situasi macam tu..
salah sendiri,tapi nak salahkan orang lain..
nasib baik ada pak cik tu..

asliner said...

kite kalau naik kereta memang akan alert bab2 signal nie..
maknenye saya akan bagi signal..hehe

tapi kalau motor kat rumah nie..
saya nak belok..
saya takkan bukak signal..
tapi akak guna sign tangan..
tak gune signal moto sebab signalnya berbunyi..
sangat tak suke..
sebab bising..
nanti tibe2 semua orang nak tengok..huk3

Cik Ina Do do Cheng said...

Nabilah , tak boleh percaya ngan dorang punya signal, bila-bila je dorang boleh tukar haluan. lepas ni nabilah kena perhatikan signal ngan badan kereta sekali.

nunama said...

betul2. Setuju! :)

Antara penyebab kemalangan ialah bila salah faham antara pemandu. Pastu, sibuk nak cari salah org lain. Aiyoooo.

Tak pernah terjadi lagi. Cuma geram bila pemandu tu memandu perlahan di lorong yang laju. Isyh3.

lalink7 said...

Alhamdulillah..nasib xberlaku ape2 kan..isk..tue la kan kenkadang husz pun dulu slalu jugak tak alert bila nek mtor tp bila dah drive baru rsa camne orang bwk kete tue rasa..insaf sudah. =)

lalink7 said...

Alhamdulillah..nasib xberlaku ape2 kan..isk..tue la kan kenkadang husz pun dulu slalu jugak tak alert bila nek mtor tp bila dah drive baru rsa camne orang bwk kete tue rasa..insaf sudah. =)

bro@stokisonline said...

biasa la tue...mmg situasi cam ni biasa terjadi kat mana2 pn...so kita kenala pandai adapt n jg diri ms kat jalan raya tu...

❤NazirahMoktar❤ said...

betul kak.walopon sy tak bawak kete,tapi bila jadi org sebelah pemandu pon kena alert jugak..memg geram kalau kete depan tak tutup signal dia, kt pon terbrek2 la kan..sekali di tak jugak masuk.adoi, memg melambatkan org dan buat org cemas je

Dilla Ady said...

oooohhh...penah jugak terpikir nk wat entri pasal ni...

tp nabilah da wat dulu..

mmg sakit hati dgn org yg tak tau nk bagi signal nih..

iPai said...

baiknya yang datang tlg tuh .. siap suh pergi keje lagi ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...