Monday, June 27, 2011

PULUT SERUNDING

 
Yeeehaa.......Hello fwens...Happy Monday..!!!ye   

Ha...pernah makan tak kuih Pulut Serunding...? ala..lebih kurang macam pulut panggang gak..tapi bezanya tak dipanggang la...

Mari kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk mewujudkan kuih Pulut Serunding ini....ye   

tanak pulut dulu sampai masak....kalau tak reti tanak atas dapur gas...masak je dalam rice cooker..

lepas dah masak....boleh campurkan dengan kelapa..tak nak pun tak pe...

kemudian kepal-kepal kan pulut ni.....ikut suka la nak bentuk macam mana..


wokeh...bahan-bahan untuk serundingnya.....seperti yang tertera dalam gambar..
campurkan semua bahan di atas di dalam kuali...dan mula menggoreng...

letak minyak tak...?? tak perlu..goreng macam tu je..sampai campuran sebati..sampai kelapa sedikit garing..

sukatan...?? erm...yang ni lebur-lebur je ikut gerak hati...pandai-pandai la you all adjust eh...

Bila serunding dah siap...golek-golek kan pulut yang dah dikepal ke dalam serunding...
hidangkan cantik-cantik....lepas tu..

MAKAN..........masak  

ala...kalau taknak serunding kelapa...boleh juga guna serunding daging...ayam ke....ikut suka....

macam mana...mudah tak...?


p/s: kepada yang berpuasa hari ni..selamat berpuasa...!!pang  

p/s/s : tengah survey harga homemade coklat....untuk apa...? rasa-rasanya you all tau tak tuk apa..? la..la..la....

32 comments:

redza said...

xpernah mkn lg..nampak cam sedap tuu


slmt berpuasa kpd mereka2 yg berkenaan..nabilah puasa gak ke

Ieda Al-Habsyi said...

pos sini skit ek, heheheheh :)

YanaMIB said...

xpernah dgr and rasa..nmpk menarik..tp nk buat sendiri tu alahaiiii...dugaan sungguh..hahaha =P


ooo rsnya tau kut..nk coklat tu utk celeb besday eh?? hihi =)

nunama said...

aeh3.....dah lama tak makan. haha. sedap giler kot!!! :)

actually, dah lama tak nmpak org buat. emmm. Rinduuu! ^_^

p/s: homemade coklat? em utk 3rd giveaway kot. Aha!

pipoq said...

macam pernah dimakan..jarang jumpa dijual kat penjual kuih..biasa kalo pegi umah orang je ada jumpa kuih camni..sedap macam pulut panggang gak..

Leeya Hezlin said...

best..best...suka makan kuih ni.. :)

Kakzakie said...

Makcik jual kuih taman kakak boleh katakan tiap hari ada kuih ini. Kakak dulu selalu beli, tapi bila dah kena tegur abang ingat kalori tu... slowlah sikit.

Sedap kakak suka....

KAMIHIDUP said...

Ya Allah, KAMI suka gila kuih ni.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

mcm penah mkn tp x gemar sgt kut..

De Mois said...

owh..bila tengok gambar last baru tau yang mana. tapi SS tak berapa nak makan la

Menarik di SuaraSendiri
Entry khas buat Jozan

sizuka[Izzati] said...

wahhhhhhhhhhhhh teringinnnnnn~!

iPai said...

wah lama tak makan pulut serunding .. nak mintak ibu buatkan laa nanti ..

Kazaztan Team said...

kesukaan saya

oya said...

sedap gak kan ni

~cik tiram~ said...

sedap ni.mama dulu salu buta..heee

munna said...

kak munna panggil kuih ni pulut uban....

Papa Mifz said...

sodap nyer...lama dah rasa nye x mkn serunding nih...

Ieqa Rahim said...

kuih ni sgt sedappppp....tp compare ngan pulut panggang,ika lg prefer pulut panggang la...sebab,pulut serunding ni besar cpt knyang,kalo pulut panggang cinonit jer,2 yg kne mkn byk kali 2...hhehehe...

Isteri Encek Bard said...

sedapnyer

ainz said...

hoho! sedapnye..sy dah la suke pulut..ngeee...hujung minggu ni,kalau xbalik kampung,sy nak try..yeah! thanks for the recipe.. ;)

aliesha kirana said...

nyum2 sedapnyee. heheeh.. nnti nk try ah. untuk apa eh homemade choc tu? hmm..tertanya nih..

ana ayesha said...

biasa jugak mkn pulut ni tapi dgn serunding ready made

pulut ni boleh jugak mkn dgn kelapa muda yg dicampurkan dgn sedikit garam ana panggil pulut uban

home made choc. yum2

azana said...

nak kena cuba ni.. simple je kn...huhu

*Miss Syahnia* said...

yunkk..ini adalah kuih kgmaran
ain masa bulan puase..

slalu beli kat bazar ramadhan
pergghh mmg enakkk ;)

asliner said...

alahai..sedapnya pulut2 nie..
paling suke pulut kuning..hehe

tapi pulut kelape nie pernah je makan..sedap2..=)

kalau nak buat kat rumah pulut kelape memang tak dapatlah..
sebab mak tak kasi yang kelape2 nie..

tapi kalau nak buat pulut daging pun best gak..hehe

p/s: homemade cake..untuk 3rd GA kan? hehe

Dilla Ady said...

penah makan kuih nih..wahhh, bagusnye nabilah pandai wat kuih..kalah mak dara ni ha..hihihi

tuk apa kata hati anniversary ka?

gadisBunga said...

kuih ni.....sodap!!!

Siti Nurhayati Dollah said...

Kali pertama dengar nama, dan tengok rupanya.

MOga ada keberanian nak cuba buat.

inspirasicyber said...

teringat kat kampung la...sedap makan pulut panas2

::mak incik:: said...

sedap ek kak nabila??? bile nak pos anta kat sini... haha...

Tapak Kaki said...

cik nabilah kembali ke dapur.. dah lama tak program masakan ni.hehe

CT NoArIzAh ArIs said...

Tang cokelat tu nak wat hantaran kawin kottttt..hehe!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...