Tuesday, July 05, 2011

BICYCLE AND ME



Ola fwens.....!!!pang   

Hmm.....nak tau tak...pengangkutan utama I masa ke sekolah dulu adalah basikal.....dari tadika hingga la habis sekolah menengah....masa kecik pun I dah ada basikal....lebih kurang macam ni rupanya...

yupp....memang warna merah basikal I tu...ada bakul kat belakang....bila umur 6 tahun....tukar basikal yang besar sikit...

basikal yang ada roda tambahan di kiri dan kanan tayar.....pun warna merah gak...rasanya sekejap je I guna tayar tambahan...lepas tu dah boleh guna dua tayar jer...dan basikal merah ni juga la I gunakan untuk ke tadika....pergi kedai.....


bila naik sekolah rendah...masa darjah 3 baru naik basikal ke sekolah...dapat basikal baru lagi...kali ni warna purple...ada bakul kat depan...banyak sangat kot nostalgia..happy sedih bersama...I guna dari darjah 3 sampai darjah 6

eh...dari rumah ke sekolah rendah dulu adal la dalam 3 km macam tu...sekolah pagi and sekolah agama kat situ..jauh tak..?

lalu depan sawah....ada sungai.....lalu kampung...lintas jalan...ha...baru sampai....adventure tak..?


dulu....jalan yang ada sungai tu banjir...air melimpah keluar...time tu baru balik dari sekolah agama..so terpaksa la I buka kasut..masuk kan dalam bakul..lepas tu tolak basikal..saja gatal nak main air....huhuhu..

tengah syok-syok sembang dengan kawan, basikal hilang kawalan, lalu jatuh..kasut sebelah dah hayut jauh dibawa arus air...tinggal sebelah je...hehehe..

malam tu gak..my dad pi kedai kasut beli kasut sekolah baru...thanks la to BATA...sebab ada je stok kasut sekolah...wek  

naik sekolah menengah....dapat basikal baru lagi.....kali ni jenis mountain bike punya....boleh tukar-tukar gear...ingat lagi....beli basikal ni guna duit raya....huhu...eh....warna purple juga tau....ye

sekolah menengah lagi jauh dari sekolah rendah...kira-kira 5 or 6 km....masih gunakan jalan yang sama...tapi time ni dah tak banjir dah..sebab sungai tu dah di dalam kan....ada sawah dah mula di tambak tuk jadi kan kawasan perumahan dan tanaman mangga...

 

time ni sedih sikit...sebab I dah takde kawan dah...dia dah tukar sekolah...so I sendiri je la...ikut pelajar yang lain....time ni suka ikut montot basikal abang form 6...dia pun bawa basikal pi sekolah..handsome...itu dah tentu....wek  

tak kira hujan or panas....redah juga.....my dad tak dapat hantar....nak naik bus tak reti..so bungkus la badan dengan baju hujan....perlahan-lahan kayuh sampai la ke sekolah....perkara yang sama la berlaku tiap tahun..sampai la I habis sekolah...

itu la kisah nya....lepas habis sekolah..I dah tak naik basikal lagi dah....sekarang ni...dah naik taraf la...dulu basikal...kini....I ada Miss Red la pulak....Merah dan Purple....seolah-olah tak dapat dipisahkan dengan I kot...huhu....ye


p/s: apa pula cerita you all...pengangkutan utama ke sekola apa...? meh share meh.....

33 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

baca entri ni, baru teringat dah bertaun tak nek beskal :)

ikatankasihku said...

Hi nabilah,

byknya basikal time kecik2..

pagi tadi otw gi opis, dengar sinar fm psl aku & basikal, yg psl semut hurung basikal dia..senyum sy sorang2..

YanaMIB said...

ai ms tadika mak anta pi skola..msk skolah rendah smpi habis skola menengah jln kaki je pi skolah..skolah rendah dlm 500m je dr rmh..sekola menengah jauh sket..tp dulu x rasa penat..fit abes aa..hinsff~

beskal ada, tp xsuka nk nek sbb pakai baju kurung..klu ada aktiviti koko during weekend br nek beskal sbb time tu pakai seluar..hehe~ bila dh ada kete, jln kaki gi kedai dpn rmh pn rs jaoh..grrr~ =.=

ainz said...

wahhh...nabilah ke sekolah tadika naik basikal?tak takut,ke?huhu..sy dari tadika sampai tingkatan 3 abah anta pegi sekolah..dah masuk form 4 sampai sekarang naik moto.. ;)

atty's said...

kty dulu masa darjah 3 baru naik basikal ..

lepas tu masuk skolh menengah jalan kaki je..sbb tak jauh sgt

redza said...

sy pulak...tadika jln kaki sbb dekat

skolah rendah..darjah 1-3 naik kereta
4-5 naik basikal

skolah menengah dekat ngan rumah kadang2 jalan kaki, kadang2 naik basikal

masa form 6 bawak moto sbb jauh dh tuka skolah hehe

ana ayesha said...

n3 ni sooooooo sweet, sukalah tgk bicy. tu siap ada bakul lagi

jauh jugak yer nabilah cycle to school kira mmg adventurelah tempoh banjir, sawah tapi masa tu mesti tak ada kes student dilarikan oleh stranger tak mcm skrg ni rasa mcm tak selamat jer musibah blh berlaku di mana2

ana tak merasa naik bicy ke sek hny naik bas dan rasanya dah lama jugak tak berbasikal sbb tak ada bicy, boleh ke lagi agaknya?

nabilah_2908 said...

HYE IEDA ;

hehehe..sama la..sy pun dah lama sngt tk naik basikal.. :)

HYE IKATANKASIHKU ;

sy tk dgr la Sinar...suka dgn Hotfm :)

HYE YANA ;

hahaha..tul la...bila dah ada kete...kedai sejengkal pun malas nk jaln kaki dah... ;)

best la sekolah dkt..sekola sy jauh..nk jalan kaki...smput la bila tiba sekolah.. :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

merah dan purple warna kegemaran akak juga..

basikal..lama sudaaa x naik..

nabilah_2908 said...

HYE AINZ ;

bestnya abah hantar...time sy...ayah dgn ibu kerja...jalan pun beza...tu yg kena pi sendiri..

nk naik bus..tk reti sbb kena tukar2 bas...takut salah naik bus je... ;)

HYE ATTYS;

sekolah menengah lagi mencabar..lagi2 bila budak2 semakin kurang naik basikal....sbb ada sekolah baru buka kat kawasan perumahan ni...adakalanya segan gak..tp tebalkan muka juga.. ;)

HYE MR RED ;

tadika dgn rumah sy pun dekat juga...tp naik basikal....hehe..

motor..sy tk reti bawa.. :)

Leeya Hezlin said...

pergi sekolah dulu pernah naik bas n basikal..
tapi paling lama naik basikal la..hehehe..
then bile duk asrama,jalan kaki pula.. :)

nabilah_2908 said...

HYE ANA ;

sy tk naik bus sbb kalau bus sekolah kena tercongok kt dpn rumah kul 6 pagi..

bus awam..lagi la tak reti nk naik..sbb kena tukar2 bus..risau salah naik bus th ke mana pergi.. :)

dulu ada juga kes2 mcm ni..lagi teruk bila lelaki durjana ni...bla nampak budak2 balik sekolah..dia berhentikan kereta..lepas tu tunjukkan dia punya...yer la kawasan tu agak sunyi...

HYE RINA ;

sama la kita... :) :)

nabilah_2908 said...

HYE LEEYA ;

ckp pasal asrama..sy dok seminggu je...lepas tu keluar..masuk sekolah harian balik..hehehe... ;)

KAMIHIDUP said...

pergi sekolah jalan kaki, sebab KAMI duk asrama, heeee. :)

nabilah_2908 said...

HYE KAMIHIDUP ;

hehehe...tak aci le...sbb dok asrama...sekolah sejengkal je... ;P

aliesha kirana said...

wah! bestnyeee nek basikal, lalu kwsn kampung n sawah. AK kecik2 dulu dr darjah 1 smpai form 3 naik bas sekolah aje. heeh. naik basikal bahaya kawasan tu. form 4, form 5 dh dok asrama. heeheh..xdelah pengalaman cm nabilah. hehe

nabilah_2908 said...

HYE AK ;

kalau ada kesempatan nnti..sy snap2 laluan sy ke sekolah..lepas tu share kt sini.. ;)

dulu..sy tk suka dok asrama...seminggu je kot..ps tu keluar..hehehe... ;)

Belbel said...

kite start naik basikal gi sekolah masa darjah 2. tapi sekolah agama jelah. kalau sekolah kebangsaan tak naik basikal sbb selalu bgn lambat. T__T tapi sampai form 1 je kite naik basikal. pastu nek motor + parents anta pulak :)

sizuka[Izzati] said...

zaman kita dulu biasalah rmai naik basikal kan.zaman adik2 skang sume nk abah yg hantar LOL.

Chik Att said...

CA ... masa sekolah rendah naik beskal ... sekolah menengah tak de lah pulak ...dok asrama..... sepelaung ja... kelas ngan bilik tidur , tapi bila masuk maktab ... naik basikal balik. Siap racing2 .... gla tul masa tuuu ....

Kazaztan Team said...

topic sinar pagi pun ttg basikal juga...saya darjah 4 baru naik basikal gie sekolah..

nabilah_2908 said...

HYE BELBEL ;

lebih kurang la kisah kita yer.. ;)

HYE SIZUKA ;

yesszaa...setuju..jarang dah nak nampk budak2 naik basikal... ;)

HYE CA ;

zaman gila2 tu la yg seronok yer tak..jd kenangan sepanjang zaman.. ;)

HYE KAZAZTAN TEAM ;

sy tk dgr lak sinar...tk gemar pun yer gak...lebih suka hot.. :)

pipoq said...

masa tadika kadang kadang bapak aku antar, kadang kadang jalan kaki je ngan kawan..

darjah satu berjalan kaki je pegi balik sekolah..

dari darjah dua sampai darjah enam + sekolah agama petang naik basikal BMX kesayangan je..

masuk tingkatan satu sampai la abis diploma berjalan kaki je pegi kelas..

sekarang ni ada ura ura nak beli basikal..leh meronda sambil bersenam..hehehehe

Ann Huda (Ate) said...

Ate tak pandai naik basikal. Masa kecik2 adik bradik ramai..Abah tak mampu nak belikan. Kalau belikan sorang nanti semua nak. Pegi balik sekolah naik bas sekolah. Dah tua2 nak belajar, tak pandai plak nak imbang badan :)

khairolghani said...

teringat 1st time bawa basikal besar jatuh bukit..orang kata aku pengsan sekejap..kalau balik kampung suka pinjam basikal tua atuk..dah lama tak naik basikal..rindu zaman kecik2..

pena said...

hehe.. kenangan semua tu.. =)

suka naik basikal petang2x.. amik angin petang...

HonEyBuNNy said...

ila jarang2 naik basikal dulu nabilah...sebab takoot kot..

hehe...seronok bca kisah nabilah...kasut jatuh tinggal sebelah yer...heheh

iPai said...

wah .. basikal semua comel2 ..

mine semua sekolah jauh2 jadi takleh naik basikal ..

kereta pakcik > van > bas > ibu amik > asrama ... eheheh

Cik Ina Do do Cheng said...

ooo Nabilah akak gi sekolah jalan kaki, bila naik sekolah menengah naik bas. Masa dulu tak mampu beli basikal.

Cik SHiNJU said...

Dulu p skolah agama ptg2 nek beskal gak... :)

nunama said...

aah la kak! mcm sesuai je warna Merah dan Purple tu ngan akak. Mungkin wave akak ngan warna tu serasi kot.

Ehem! Nanti, wedding buat wrna ni tau. hihi. ;)

saya pon naik basikal juga ms sekolah rendah. Tapi, sek men jalan kaki sbb sejengkal je sekolahnye. huhe.

p/s: kita da baca entry ni smlm, cuma x sempat tgglkan komen. hehe.

Tapak Kaki said...

aku pergi sekolah dengan basikal jugak.. LERUN ada gear tapi rosak.. masa tadika naik basikal tayar 4 jugak.. first time bukak tayar kiri kanan tu aku jatuh masuk parit. tak reti nak balance lagi..hehe..

asliner said...

kan?
nostalgia betul dapat bawak basikal masa kecik2..
dulu kat sekolah, kalau tak naik basikal, pagi ayah anta, petang naik bas..
terik2 pun redah jugak..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...