Monday, July 11, 2011

BUBUR KACANG DAN ROTI BAKAR



Hello lovely fwens.......Happy Monday....!!!muah    

Macam mana weekend you all...best tak.... ? hmm...banyak juga yer perkara yang menarik berlaku sepanjang minggu ni kan..? huhu..

Hari ni I nak share menu minum petang semalam.....


tadaaa........bubur kacang dengan roti bakar......


bubur ni I dah sejuk kan siap-siap dalam fridge....bila dah sejuk....bakar roti...lepas tu boleh la makan..


bakar roti atas kuali..sebelum bakar..sapukan roti dengan butter/majerin...lepas tu tepek je la atas kuali...ala..macam style roti bakar kat Kopitiam...
roti pun guna roti yang biasa digunakan di Kopitiam...Roti Hainan...sedap kalau bakar macam ni..garing...

roti ni banyak jual kat Giant...kat Tesco pun ada...pang   

p/s : sebut pasal roti....teringat pada apek jual roti dengan motor...dulu masa kecik-kecik...tiap-tiap petang....pon..pon...dia bunyikan hon..menjual roti bersama-sama dengan cikedis..sekarang ni..tiada lagi...apek itu dah bersara mungkin...

tempat you all ada lagi....??

32 comments:

syahira ariff said...

bestnya kt msia mcm2 bnda boleh buat srpn
syahira pyh sket nk mkn pagi2
kurang selera
kt msir mknn x sebest msia
=(

Ieda Al-Habsyi said...

sedappnya bubur kacang hijau, suka makan sejuk2 :)

❤NazirahMoktar❤ said...

tempat kite mamak/india yang jual..ada jual donut besar ngn cekedis..skrg takde dah..org jual aiskrim je ada.rindu pulak.kami panggil "ting ting".

YanaMIB said...

wuu lapa..kita pose hr ni =__=

kt bangi still ada pakcik roti ni..kt area opis ai pn ada..tp jarang la nmpk..xtau kul brape dia slalu lalu situ..hihi..klu naseb baek nmpk la pakcik tu =)

ana ayesha said...

yup bubur kalau di sejukkan mmg lagi sedap dimakan

roti ala kopitiam tu ana suka beli roti yunos bila balik tk intan

tpt ana pun ada ting ting yg bawak mcm2 makanan ringan, roti dan kek tapi mcm dah lama tak nmpk, mungkin dah balik india agaknya

Kakzakie said...

Tempat kakak masih ada lagi motor bawa roti dan jajan macam itu tau...

Belbel said...

nasib dah kenyang. xdelah sedih je tgk mknn2 tu. wahaha.

KAMIHIDUP said...

semalam baru lepas makan bubur kacang kat kenduri kahwin. :)

nabilah_2908 said...

HYE SYAHIRA ;

kat sana kalau senang cari bahan..boleh la masak... ;)

HYE IEDA ;

mm...tul tu...kadang2 sy masukkan dlm plstik aiskrim tu... :)

HYE NAZIRAH ;

tu la..skrg ni oayah nk jumpa...biasanya yg jual aiskrim tu org indon kan.. ? :)

nabilah_2908 said...

HYE YANA ;

sama la...pose gak ni.. :)

ok juga tu..kt sini pagi2 ada apek jual kuih..naik motor..tapi xde selera la pulak nak beli..huhuhu.. :)

HYE ANA ;

oh...org Melayu punya yer...yg sy beli ni tak sure lak..sbb ada lable Giant je.. :)

tu la...dah jarang nampak org menjual mcm ni.. :)

HYE KAKZIE ;

weee..best...kt tmpt keje nampk gak..tp dia jual kuih..tak selera la pulak..yer la kalau yg jual tu melayu nak gak kan..huhu.. :)

nabilah_2908 said...

HYE BELBEL ;

huhuhu..sape pose ari ni...kena sabo jer la.. ;)

HYE KAMIHIDUP ;

mmm...ada cendol tak..? ;)

gadisBunga said...

biasanya mkn bubur kacang dgn roti tak bakar...

mkn dgn roti bakar nampaknya idea yg sedap. nyummm~

ainz said...

selalu buat camni kalau kat umah ade bubur kacang..tak pun bubur tu buat aiskrim..bubur kacang ni budak2 tak berapa nak suke makan sangat..kalau buat camni,baru luak..

aleen aiden said...

aritu sbelum balik umah sewa mak sempat buatkan bubur kacang + durian.sedap!hee

munna said...

mmg susah dah jumpa bhai jual roti dgn motorsikal mcm tu....

pipoq said...

tempat aku sini ada lagi bai jual roti ni tapi jarang jarang gak lalu..dalam seminggu sekali tu ada gak la dengar hon dia tu..tapi anak aku tu lebih berminat dengan uncle 'mat kool'..

Amni said...

amni dah detect kenapa amni tak bley view profile.. hihihihihi... sukanya la...

p/s: bubur tu sedap.. amni suka.. cuma tak reti kalau makan ngan roti.. huhu

ikatankasihku said...

bubur kacang ni sedap makan panas2, lama dah tak makan....

aliesha kirana said...

wah sedap! mkn tgh ujan pun best..heheh..nikmat.. tehee.. kt umah AK ade lg tp bkn apek. melayu ngan india..heeh

Cik Jannah said...

haha.. kat tempat saya still ada lagik la mamak tuh.. heheh

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

emmm sedapnya bubur kacang sejuk..

tp suka mkn gitu ajer..x suka cecah roti..

sy x penah beli roti dgn apek pon pon tp bai yg jual roti..kat sini takda dah..

Ieqa Rahim said...

bai yg jual roti bebanyak 2 ktorang panggil baiyyyyyyyyyyyyaaaaaaaa...hehehe....
dulu berebut beli roti,kopok ngan tikam kt baiya 2....
i mish u la baiya....hahhaha...

::mak incik:: said...

hai k.nabila: kat bangsar still ade lagi... kitorang panggil bhai.... hek3....

Nik Thoha said...

salam. Wah sedap tengok bubur tu..berselera kalau makan tu..hehe

Leeya Hezlin said...

wah..bestnya..bubur kacang..
roti bakar pun best.. :)

iPai said...

tempat kita pon dah takde dah ..


alamak, kita tak suka bubur kacang hiaju .. hehe

CT NoArIzAh ArIs said...

Tak terfikir lak akk nak mkn bubur kcg ijo dengan roti kopitiam tu mesti sedapkan billa...nnt akk nak buatlah tapi tunggu angin rajin dtg dulu nk wat bubur kcg tu..hehe!!

tomato said...

nak mintakkkkkkkkk T_T

HonEyBuNNy said...

alamakkkk..

teringat masa kecik2 dulu mamak juai roti....petang2 mesti tgu kat jalan sbb nak beli roti ne dgn arwah tok..ehheh

tadi ptg ila makan roti susu cicah dgn cendol....sedapp jugak.nabilah try makn..ehhe

asliner said...

kalau bubur tue campur durian sikit mesti sedap..hehe
ade2..
tapui dulu2 lah..
pakcik india tue bawak roti sedap2..
pin2 pin2 bunyi honnya..hehe

nunama said...

sedapnye makanan tu Kak Nabilah!! :) x pernah pula try mkn ngan roti bakar. selalu ngan roti biasa je. emm boleh dibuat untuk juadah bersahur atau berbuka ni nanti. hehe. :)

zEri sAfEerA said...

ouwh,,, bestnya bubur kacang :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...