Monday, July 04, 2011

MEE KUAH



Happy Monday dear fwens.....!!ye  

Macam biasa lah...I nak tunjuk projek di dapur semalam......actually I tak tau nama sebenar...bila tanya my mom kan....my mom kata letak la apa-apa nama pun...ade lak macam tu kan..? huhu...

Semalam..kami tak makan nasi....jemu asik nasi jer kan....so tukar makan mee lak...ikut resepi my mom gak ni...


ini la rupa Mee Kuah....hmm..macam mee bandung pun yer gak...
wokeh..mari kita lihat bahan-bahan utama untuk kuah mee ini yupp..

macam nak buat mee goreng gak bahan-bahan utamanya...cuma tambah kan udang kering....and lebihkan air untuk kuah...
ha...faham kan...? ye  

tumis la dulu sampai garing....lepas tu  ikut suka youall nak masukkan ayam..daging...udang.....

macam yang I buat ni...masukkan ayam...dengan tauhu..

dah garing...masukkan air pulak....masukkan perasa sesedap rasa...


masa nak tunggu kuah mendidih.....kat dapur sebelah...dah boleh la celurkan mee...sayur sawi...
kalau nak letak taugeh pun boleh..ha...telur jangan lupa rebus...

kalau nak masukkan dalam kuah pun boleh....tapi I tak suka lak buat macam tu...

haih..ikut suka you all la nak letak apa.....you all juga kan yang nak makan....

pung pang...pung pang....siap........hidangkan cantik-cantik...lepas tu makan la....
kalau yang nak lagi pedas...boleh makan dengan kicap cili....

mudah rasanya cara penyediaan mee kuah ni kan...? 
bagi yang nak mencuba...selamat mencuba....pang

psst....apa pula cerita you all hujung minggu yang lepas...? meh la share...........

26 comments:

Chik Att said...

banyak hari dah dok teringin mee kuah ni ...

redza said...

nmpak sedap tu tpi sy lebih suka mee/bihun sup..xmkn nasi pon xpe hehe

atty's said...

Sedapnya..nanti nak terai gak buat

ainz said...

sedap2! thanks nabilah..ade idea nak buat ape time weekend kat umah sewa.. ;)

sy pun nak post pasal projek smlm..blum berkesempatan lagi..hee..lunch nnt la.. ;p

ikatankasihku said...

sedapnya nabilah....terliur...hehehe

cite ujung minggu, smlm gi shoping, mdm king's ada sale giler2..segala brg nak raya ada, cpt gi serbu...

KAMIHIDUP said...

sedapnya nabilah.

Leeya Hezlin said...

nampak sedap..post la ke seremban..
eheheheh.. :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

aduh terus laporrr..akak lunch ni mkn spagetthi..so italian lah..heheh

YanaMIB said...

tah bila nk rajin msk pon xtau la nih..ngee~

weekend lps bz ke hulu hilir..haha letih, msk hari isnin lemau je bdn =.=

beautiful_rose said...

terliur tgk mee kuah.
nak pulak tengah lapar tengahari ni kan...

pipoq said...

waaa...rindu lak kat mee udang arwah mak aku bila tengok mee kuah ni..

iqbalhafifi said...

eh..nak tau cara tambah pendapatan dari blog, facebook dan twitter?? klik sini http://www.churpchurp.com/godribble/share/thenightrace

aliesha kirana said...

rajin benau nabilah memasak. hehe. mak AK suka mee kuah! boleh la try buat utk die. hehehe

Rinna said...

Woww sedap laa plak tgk resipi nie..leh try nanti..Mee Kuah gini.. :) TQ share resipi.. :)

nunama said...

waaahh3!!! sedapnye kak. hehe. :)

kadang-kadang ada jugak org gelarkan Mee Kuah ni Mee Rebus. hoho. kalau nak g order kat kedai, takut je tersilap order. Nak makan yg itu, jap g dapat yang ini. huahaha.

HonEyBuNNy said...

sedappppnya mee kuah neh...

meleleh tengok neh...heheh

Raden said...

hadoiiii...! org ngah diet la !!!

~cik tiram~ said...

sedapnye.....

LiFe KaMi said...

banyak kali juga buat mee kuah ni..
mmg feberet kami ni..hehe

Cik SHiNJU said...

nampak sedap...adeh...

terliur giler dah ni...

Siti Nurhayati Dollah said...

Glupppp sedapnya. Tolong masakkan untuk Yati boleh? Pedas ya. hehe

iwan_dextrous said...

aishhh....nmpk sedap je nie...

syahira ariff said...

ni buat syahira nak cepat2 balik malaysia ni
auummmmmmmmmmmmm
sedapnyer

iPai said...

tiba-tiba terasa nak makan char koi teow .. hahaha

Cik Ina Do do Cheng said...

Akak prefer mee berkuah dari bergoreng. mee cam ko masak ni memang peberet akak. sedapnya nabilah.

Tapak Kaki said...

cik nabilah memang suka memasak kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...