Thursday, August 25, 2011

BISKUT RAYA - PART 2



Ha...kelmarin I dah janji nak cerita kan...I buat apa tuk raya ni....?? ok..kita sambung meh....

eh...susah tau nak buat kuih raya ni...berpeluh-peluh tau tuk menyediakan...

mari kita lihat cara-cara penyediaannya.....


mula-mula sediakan 1/2 kotak cornflakes dan 1 bar coklat masakkan.....
cairkan coklat bersama butter dengan cara double boiler......see...susah kan...??wek

bila coklat dah cair....curahkan ke ladang gandum...ehh....silap....curahkan ke atas cornflakes kita tadi.....



lepas tu..gaulkan sebati....nak letak kacang...mix fruits dalam tu pun boleh.....


setelah di gaul sebati..masukkan dalam paper cup..hias la sikit....letak chocolate rice ke...etc..

tada.........siap...!! ha...macam mana..susah kan..kan..kan...?? wek



atas permintaan budak lorat ni...layan kan je.....dah siap di uplaod di facebook beliau yer.....



hahaha....layan.........
selamat mencuba....hehehehe....ye


20 comments:

atty's said...

senang jer buatnya..tp tah bila ler kty nak buat nie.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

tahun depan nk buatlah..sonang nampaknya tu..psl takda melibatkan bancuhan tepung..

Kakzakie said...

Kakak buat cornflakes dgn madu ZN. Kena cuba cara ini lain kali...

YanaMIB said...

biskut cornflakes mmg terbaekk..tp ai lg suka cornflakes madu tuh..hihi =)

JunAina said...

kak aina pun buat jugak tapi jusk coklat dan cornflake coz hubby tak leh makan kekacang...

ikatankasihku said...

selalu tgk kuih ni tapi tak tau buat...
dah siap cantik kan..

ada je dd menyelit kat situ...hehehe

ainz said...

penyediaan dia same dengan cornflakes bermadu..bahan je lain..coklat tuka jadi madu..heee...

aliesha kirana said...

hahaaha..senang2 senang amat. hihhihi.. tp AK malas nak pegi beli bahan lg ni..cmno? hohhoho

Prince Halilintar said...

prince mmg suke makan je kuih tue..hehee

pipoq said...

antara kuih pebret di hari raya tu..hehehe

Umie Artoqiemie said...

nyam nyam nyam argh aku nak makan

sizuka[Izzati] said...

wahhhhh sedapnyaaaa~

nunama said...

hikhikhik. betul2. susah giler nak buat. berpeluh-peluh jugaklah. ;)

aeh...sama2. tapi, kita buat cornflakes madu punya. x letak chocholate. hehe

oh...pastu kan kak, kakcik kita ajar, lepas dah letak kat dlm paper cup tu, bakar dalam suhu 100-150degree celcius selama 5 minit supaya dia tak lari2 dari paper cup tuh (berterabur dlm bekas kuih). :)

fathiahRAIHANA said...

wahh nak buat jugak laaaaa hihihi
rajin betul akak buat kan^^

Leeya Hezlin said...

bestnye cornflakes tu..huhuhu..

pena said...

biasa buat yang madu tu..tak pernah buat lagi yang coklat ni..

IMANSHAH said...

jimat2

Afzainizam said...

Woooo kuih raya hasil tangan sendiri lagi best kan kalau beli mmg rasa tepung ngan majerin ajerrr

best kan kalau dah jadi... sedap ajerrr nak menjamah karang tapi posa lah

Budak-budak main mercun,
Jangan sampai terbakar tangan,
Di Aidilfitri kita berhimpun,
Hulurkan tangan meminta ampun.

Sudah tiba Hari Raya,
Setelah kita sebulan berpuasa,
Hari Raya di sambut gembira,
Jangan pula ada yang berduka
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
----==--Salam Aidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
buat pembaca blog kami
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
Jom Terjah entry terbaru ??
masalah ignition motorsikal tak hidup

Cik SHiNJU said...

Alamak...mcm susah jer..
X mau cuba la..heheh

bighagenjo said...

aww~

seksi model kuih. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...