Thursday, August 04, 2011

KEMATIAN



Hye fwens.......hai

Alhamdulillah....dah 4 hari kita berpuasa di bulan yang mulia ni kan.....jom ikuti kesinambungan kisah Diary Ramadhan...


Sehari dua sebelum Ramadhan lagi....kalau kita tengok berita...baca paper...sana-sini ada berita kematian...betul tak..? bila dah masuk bulan Ramadhan apa tah lagi....berderet-deret...


lagi-lagi yang terlibat dalam kemalangan......bapa terlanggar anak la...mangsa ragut lah....hmm...


kematian Mohd Ashraf @ Aleesha Farhana pun satu berita yang mengejut kan..betul tak....? pasti hikmahnya kenapa Allah ambil nyawa dia dulu kan...?

kita tak boleh sewenang-wenangnya mengutuk tindakan dia...walaupun tindakan dia tu salah.....

yer la..kita tak tahu apa yang sedang bergolak dalam hati dia.....kan..? sesungguhnya Allah itu maha mengetahui....



setiap apa yang berlaku di sekeliling kita.....kita jadikan lah iktibar....

Al-fatihah buat beliau........huu

Sesungguhnya...mati itu pasti............Selamat Menunaikan Ibadah Puasa kawan-kawan...

p/s : ada yang bertanya I masak apa untuk sahur.....masak simple2 jer...nanti I cite lagi yupp....pagi2 macam takde mood je nak snap-snap gambar....huhu...

24 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

betul..kita x berhak menghukum dia..apa yg terjadi jdkan pedoman sj..sesungguhnya Allah lebih mengetahui..

YanaMIB said...

time dia hidup dlu boleh la nk kritik or bg nasihat segala..tp skrg dh jd arwah mcm xelok lah nk ckp buruk2 kt arwah..jdkan pengajaran drpd hidup arwah tu and doakan je rohnya ditempatkan dgn golongan org² yg beriman..amin~

d_tieah said...

Kan.. Memang ade hikmah Allah ambil nyawa dia.. Supaya mungkin dia tak lah tertekan sangat.. Lagipun mak bapak dia dihina dicaci atas perbuatan dirinya.. Jadi, mungkin bila dia dah jadi arwah, takde dah dengar kutukan untuk mak bapak dia.. Kasihan..

Entry Terbaru : DNA Babi

aliesha kirana said...

aah sokong nabilah n komen2 yg lain..kita xberhak nak hukum die.. itu semua kerja Allah. hanya Allah yg tahu..

AK ade baca yg dia dilahirkan dgn 2 organ pembiakan.. (khunsa) tp time tu doctor kata die lebih lelaki.. bila dia dh besar, dia check kt pusat pakar perubatan, hormon dia mmg lebih ke arah perempuan.

n dia nak ubah jantina sebab dia nak masuk universiti n xmo dicemuh ble org tgk nama die lelaki tp berpakaian cm wanita. n dia nak apply asrama wanita.

wallahualam. smoga die ditempatkan dgn hmba2 Allah yg beriman..aminnn

ikatankasihku said...

kenapalah mesti meragutkan, amik hak org lain, smpi nyawa org tu melayang....byk lagi kerja halal yg boleh di buat....

zEri sAfEerA said...

yup... mati itu pasti. tugas kite utk psiapkan diri.

Kakzakie said...

Seandainya dia khunsa dia berhak utk memilih salah satu jantina yg dia kehendaki tapi kalau dia lelaki moga dia telah bertaubat sebelum dijemput Ilahi...

azana said...

al fatihah untuk beliau...

Prince Halilintar said...

prince pun sependapat dgn komen2 diatas..

p/s: baru prince perasan entri prince pun xde gmbr la rini..hehe

Leeya Hezlin said...

semua kejadian yang jadi ada hikmah disebaliknya..
kita sebagai manusia tak berhak nak hukum sesiapa..
semoga rohnya tenang di sana..

sizuka[Izzati] said...

Al-Fatihah.

ILA HonEyBuNNy said...

Al-fatihah untuk semua...

mati itu pasti...kita yang hidup mesti teruskan hidup..

ainz said...

sy tau berita ni pun weekend haritu..kat kg..kalau kat umah sewa, jangan harap la nak tgk berita..alFatihah buat arwah..tindakan arwah tidak salah kalau btul2 arwah khunza..wallahualam..

Ann Huda (Ate) said...

Membaca kisah Arwah Ashraf, Ate terharu, apa yang di hatinya tiada siapa yang lebih tahu, melainkan Allah sang pemilik hati.

Afzainizam said...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
أهلا وسهلا يا رمضان!! ... رمضان كريم
Selamat Berpuasa & Selamat Berbuka
firestartingautomobil.blogspot.com
bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
Jom Terjah entry terbaru ??
tip periksa kerosakan san servis radiator
AL FATIHAH.....Moga Rohnya di tempatkan di kalangan orang yang soleh Amin......

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
2 Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
3 Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
4 Yang menguasai di Hari Pembalasan مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
5 Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan. إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
6 Tunjukilah kami jalan yang lurus, اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
7 (yaitu) Jalan orang-orang yang telah Engkau beri ni'mat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat. صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ

Ya Allah...Sesungguhnya hidup dan mati kami hanya untuk Mu.Dari Mu kami datang dan kepadaMu kami kembali. Wallahualam.

Hans said...

jangan takut pada mati
orang selalu kata cam tu
dan bila aku fikir betul juga
biar kita rindu pada kematian sebab jika kita rindu kita akan buat lebih banyak kebaikan
:-)

Farhana Jafri said...

smoga rohnya ditempatkan di kalangan org yg beriman.. xd siapa pun sgka yg dia akn prgi.. takut pun ada bila baca kes dy ni..

Tapak Kaki said...

memang terkejut jugak pasal kematian asyraf hafiz tu.. harap menjadi iktibar pada yang lain.. aku rasa ramai yang macam asyraf kat luar sana.. cuma tak masuk media je..

senydream said...

yup pasti ada hikmah setiap y berlaku itu..hanya mampu sedekahkan al'fatihah jek..:(

pena said...

yup.. Allah maha mengetahui..
semua tu pasti ada sebab..

PENCONTENG said...

Alfatihah kepada mereka yang telah pergi.syurga/neraka itu ketentuan Tuhan. kita cuma mampu berdoa moga destinasi kita yg terakhir di syurga sana. Ameen.

tiada apa yg pasti dlm dunia ini kecuali mati.

mr_mrs mikko said...

betul2...
kdg2 kita x tahu apa tujuan Allah rancang semua ni utk kita..
kita hanya mampu berdoa dan berserah kepadaNyaa..

hihi

Amni said...

puasa pertama hari tu cousin meninggal... memang 7 hari pertama ni ke rumah cousin je..a da tahlil.. hemm...

iPai said...

betul tuh .. kita tak tahu gelodak hati dia .. mana tahu dia nak taubat ke ape ke, kalau kita pressure dia, trus tak jadi ..

tp memang terkejut je dengan berita kematian dia tuh ..


kalau pasal kemalangan jalan raya ni kena laa semua hati2 ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...