Tuesday, August 09, 2011

KETUK-KETUK SAHUR



Hello fwens....!!!!pang

Kalau Sheila Rusly buat Ketuk-Ketuk Ramadhan....zafiranabilah[dot]com nak buat Ketuk-ketuk Sahur pulak..ok tak...?wek

wokeh..sudah-sudah la tu mengarut yer......I nak sambung Diary Ramadhan.


lupa I nak cite kan...minggu lepas nenek I dari JB datang rumah....dok kat rumah dalam seminggu la macam tu...

dia ada request nak makan menda-menda ni time sahur.....

kenal tak dengan lauk ni...?
I panggil masak pindang....lauk paling simple and sihat...takde minyak bagai..leburkan je semua...
nak sedap lagi..masukkan serai dan juga daun kunyit...

tapi I tak masukkan pun...sape nak layan...pagi2 pi kat laman tu ambil daun kunyit bagai..tul tak..?

sempat gak goreng ikan comel-comel ni...


sambal belacan belimbing....gigih tul kan buat sambal belacan pagi-pagi...?
hasilnya...yupp...nenek I suka...dia la makan paling banyak sekali...tapi my family ( my mom, my dad, Adin, DD & me) tak bape nak jalan la lauk-lauk macam ni....

nak tau lauk panas yang mendapat sambutan adalah.....

tadaaa.......
kentang goreng kicap...

kentang segera tu goreng....ikan bilis goreng...

tumis bawang besar+cili+kacang panjang
masukkan kicap dan sedikit cili sos...

lastly..masukkan kentang & ikan bilis goreng tadi dalam kuali..gaulkan sebati...

siap....ye

entah kenapa tahun ni..lauk-lauk berasaskan kicap sangat laku di pagi hari.......


sorry la yupp..kot-kot ada yang terliur..sabar......sabar itu separuh dari iman.......wek

"SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA"


33 comments:

CT NoArIzAh ArIs said...

Dikk ko bagi akk idea pepagi ni dik... bab kentang segera grg kicap tu harus kena gak cuba nanti.

amierah said...

kentang goreng kicap macam sedap.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kalau pepagi mmg x brp nk lalu makan ikan kan..yg berasaskan kicap spt telur barulah ada selera skit..ikan yg kt atas tu akak panggil masak singgang..


p/s: i pon ada rancangan ketuk-ketuk hehe

YanaMIB said...

berselera jugak nenek u mkn pepagi kn..huhu boleh try kentang goreng kicap tu..mcm menarik..tp mebi tkr resipi ke kentang biasa tu..bkn kentang segera..hihi~ =)

btw yg lauk pindang tu, ai panggil msk singgang..hihi~ ai xreti msk mende tu..ngaaaa reti mkn je =P

ikatankasihku said...

sedapnyer nabilah, kentang goreng kicap tu....meleleh air liur nengokkan...amboi...kicap sungguh kentang tu ....

Leeya Hezlin said...

pagi tadi kami sekeluarga sahur ada lauk masak pindang tu..
lauk tu memang best..selalu juga masak..hehehe

Ieda Al-Habsyi said...

aku suka tgk rancangan masak si sheila tu, sebab mulut dia meriah hehehe
:)

redza said...

baca sambil tutup mata..isk terliur wehh

Dilla Ady said...

ooo...kentang segera pun leh wat lauk la..tak penah wat pun..

lauk pindang tu fevret ai tu dear, lagi2 ade sambal belacan...leh la geng ngan nenek nabilah camni..

d_tieah said...

Masak pindang ek nama masakan gitu.. Mak kita selalu kot buat.. Tapi sy tak makan.. Tak minat kot.. Wow, thanx nabilah sebab bagi resipi baru.. Nak try gak nanti kentang goreng campur kcg panjang n ikan bilis.. Mesti sedap.. Sy pun suka makan yang berasaskan kicap.. Mesti guna kicap manis adabi lah.. Yang lain takmo.. Ngee :)


Entry Terbaru : Nota Tun Dr Mahathir Bertajuk "Menghancurkan UMNO"

d_tieah said...

Betul kata yana.. Tukar kentang segera tu ke kentang biasa.. Itu je ade kat umah.. Bulan puasa ni takde bli kentang segera.. Hehehe..


Entry Terbaru : Nota Tun Dr Mahathir Bertajuk "Menghancurkan UMNO"

Kakzakie said...

Kakak baru 2 hari leaps masak sama tapi tanpa kentang. Just ikan bilis goreng, bawang besar, cili dan lobak manis jeruk. semua goreng lepas tu bubuh kicap....

Ummi Eisya&Amani said...

time posa ni,mmg nampak mknan semua sedap..hihi..

aliesha kirana said...

wah! xpenah lak greng kentang goreng tu wat mende lain! heheeh..unik nabilah. heeheh..pndaaai nabilah masak! terliur AK.. hihi

family AK kalu time sahur, xsuka lauk2 berkuah.. nk yg kering2 je.. kuah2 pun kicap je la..heheheeh

JunAina said...

kak aina nak trylah kentang goreng kicap tu...

ILA HonEyBuNNy said...

wah..dah jadi ketuk2 sahur nabilah neh..

kentang goreng kicap tu sedappp la...teringin nak wat..banyak resepi ila blaja dr berblog/...ehhehe

Umie Artoqiemie said...

sambal belacan belimbing tu best !

Amni said...

oh! amni ingatkan tu tu sayur teung masak kicap.. hee.. sedap la nabilah ikan tu... aiyak.. pagi tadi amni sahur ikan masak macam tu jugak... hehehhj

Qaseh dalia adelia said...

tak terliur .ok. hehe pndainye ye masak

ainz said...

lauk simple yang cukup memikat hati suami! *amboiii..sejak bile ade suami lak ni..* ahaha..

Prince Halilintar said...

prince pernah dgr resepi pindang..ok, prince nak try buat nanti..nampak sedap jer..

iPai said...

haish .. terliur bila membaca ye .. ish3 ..

gadisBunga said...

yg pelik tu, saya pun suka kicap!

Ati Masrif said...

anak kak ati lagi ...
hantu kicap ...hehe

adol ihsan said...

SAlam..

Aduuh.. saya berminat dengan kentang masak kicap tu..

hehe.. :)

hanif said...

Lapar!!!!!!!!!!!

asliner said...

kak..
semalam pun kite masak pindang..hehe
tapi kat muar panggil lauk singgang..
kat melaka panggil pindang eh?

p/s: tapi kite terlupe nak letak lada..hehe

cikgu isza said...

rajinnya pepagi masak.. akak panaskan lauk semalam jer..
paling rajin.. goreng telur..
:D

De Mois said...

Mak aih..terbaik nye lauk. Nasib SS tengok time malam. kalau siang dah terliur ni

Menarik di SuaraSendiri
Pelancaran blogshop SS

Nak beli jersi EPL baru 2011/2012, blogshop SS
moisoutlet.blogspot.com

En iLham said...

sedapnya juadah sahur akak
saya orang bujang makan roti ngan nestum je
huhu

b a m b a m ' s said...

lauk sahur mcm lauk berbuka.. ada sambal lagi!! hehehe..

ana ayesha said...

complete menu utk sahur, rajinnyer ..... terliur plak

zEri sAfEerA said...

kentang goreng kicap 2 betul2 mbawa sy pulang ke upm. hee ^^ sbab kat sana j boleh mkn lauk ni. hehe :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...