Sunday, August 21, 2011

KETUK-KETUK SAHUR



Happy Monday dear fwens....!!!hai




hmm...family I...bila time Sahur....memang takkan lalu kalau makan lauk yang di panaskan....paling-paling pun mesti ada 1 lauk panas...baru la boleh makan...

agak cerewet gak mereka2 ni.....kalau lauk-lauk yang berkuah pun tak berapa nak lalu sangat...

so..mahu tak mahu..harus la masak kan......maka ini ada lah antara menu sahur kami....


Ayam Black Paper

lauk ni...kalau ada...Si DD akan makan bertambah....
cara...? mudah..

bawang blender + halia & lada hitam ditumbuk halus + gula + garam

gaulkan ayam bersama bahan-bahan di atas...nak lagi sedap...sebelum tido dah perapkan siap-siap..bangun pagi....panaskan minyak..kemudian lebur kan la semua ke dalam kuali...

tambahkan air dan sedikit kicap...masukkan hirisan bawang + cili padi(kalau suka)...

siap...pang


Udang Goreng Kunyit

ni pun mudah gak nak buat..lebih kurang sama je macam nak buat Ayam Black Paper...

bawang + halia + serbuk kunyit atau kunyit hidup = tumbuk halus

galukan bahan-bahan di atas dengan udang bersama garam dan gula..

panaskan minyak...leburkan saja..tambah sedikit air....kalau nak lebih kuah..lebihkan la air....

mudah tak...??pang


Paru Berlada

agak leceh sikit...hehehe...

rebus paru siap-siap.....lepas tu goreng.....

blender cili hidup & bawang merah ( blender kering tak pun tumbuk jer la..)

tumiskan bahan di atas...masukkan gula & garam...

masukkan paru goreng tadi....gaulkan bagi sebati....Siap.....pang


ha...yang ni favorite my dad.....

Telur Dadar

tau kan macam mana nak buat telur dadar...? huhuhu...

hiris bawang merah & cili padi...

taburkan cantik-cantik atas telur dadar tersebut...kemudian siramkan dengan sedikit kicap.....


maaf ler kalau ada yang terliur..and pada yang xde idea nak masak apa...mana la tau boleh guna pakai menu yang I share kan ni...huhuwek




27 comments:

zEri sAfEerA said...

hehe :D kalo sy ni mkn ape2 pon time sahur mesti laju jugak. lagi laju dr berbuka. hehe :D

Prince Halilintar said...

aha..prince pon selalu wat resepi simple2 mcm ni..paru berlada tu xpernah la plak prince buat tapi prince pernah buat tempe masak lada..

INTAN said...

fuh...! dah terliur dah ni..nak2 pagi tadi xsahur..hukhuk

eliyaezlinalias said...

fuhhh! besh!

Qaseh said...

ayam masak kicap pun my favarite....mmg bertambah2 kalo mkn

ainz said...

wahhhh...nabilah biase masak pagi2, ke lauk2 ni...sy biase panaskan lauk buka semalam je..tak pernah masak pagi2..heee..

kella said...

hehe.. same le cam kita nih.. sahur mesti nak makan berat berat! pagi tadi, makan nasi tomato!! haha

Rinna said...

Waa utk bersahur jer meriah cam berbuka pose..laa.. :) Sedap2 walaupun simple..jerk.. :)

YanaMIB said...

waa mmg dasat famili u nk mkanan panas je..huhu rajin msk oke la..=)

bila2 teringin nk msk mende2 ats ni nnt terjah blog u je lah..senang je pn nk msk kan..hihi~

JunAina said...

buka puasa nanti kak aina nak masak ayam black pepper tulah...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kalau masak daging black pepper tu bawang merah, bawang putih dgn halia tu akak suka racik jer..pehtu samalah..gaul dgn daging..

aliesha kirana said...

wah! sahur pun meriah mcm bukak pose ye nabilah. heheeh. AK kalau sahur, yg simple2 je. tp mmg tak lalu yg berkuah. heheh. so lauk kering je. hehe

ikatankasihku said...

sedapnyer nabilah, makan ngan nasik panas2, terus segar bijik mata...

Judiene said...

Ahhh tidak!
Kecur air liurku melihatnya.

ILA HonEyBuNNy said...

wah.....seleranya sahur nabilah...

udang goreng kunyit sedapp...nyum3...

ana ayesha said...

rajin ye nabilah masak utk sahur, menu sahur pun mcm menu berbuka jugak tapi semuanya mmg nmp yum2

Ati Masrif said...

kak ati hari2 masak 2 kali
sebab hubby suka makan panas2
sahur pun masak nasi dan lauk
baru :)

IMANSHAH said...

saya tak reti makan waktu sahur, setakat minum je

senydream said...

besh n simple,suke suke suke!...

nunama said...

hehe. thanks Kak Nabilah. :)

mmg boleh dicuba sgt ni. senang bebeno. dan, Kak Nabilah mcm tetau je perasaan, "nak masak ape ek hari ini?". wakaka~ btw, thanks again. :):):)

cheqhaizan said...

wah2..cedapnyerr...lapo plak rasa huhu :)

Umie Artoqiemie said...

umie paling suke telur dadar..

bighagenjo said...

hehe, mudah. nice2. seb bek tgk lepas dah bukeeee. har har har

Farhana Jafri said...

waaa... sedapny!!! trliur plak.. dh lame xmkan paru.. kt sini xd jual la.. hati ayam je ade.. hmmm

gadisBunga said...

nabilah....! asya dapat kad raya dari awak dan the very cute gift! tengkiu sangat!

muah2! :D

iPai said...

er , sekarang tengah puasa .. meleleh plak air liur tgk lauk .. argh !! heee

asliner said...

ui..
banyaknya menu sahur die..^^

menu sahur kami simple2 jer..
kadang2 dari buka bawak kesahur sebab tak habis..hee

p/s: terliur sudah tengok makanan..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...